.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Επιφυλάξεις και διαφωνίες για τις Ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή



Την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Χωριού -μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου – ανοιχτή συζήτηση με θέμα την προγραμματισμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές των ορεινών όγκων που υψώνονται πάνω από το χωριό Επισκοπή.
Στη συνάντηση συμμετείχαν πολλοί φορείς, σύλλογοι και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων, οι ιερείς των ενοριών, εκπρόσωποι συλλόγων από περιοχές του Λασιθίου, οι δυο περιφερειακοί σύμβουλοι κος Δασκαλάκης & κος Γουλιδάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κος Νταραράς, ο πρώην βουλευτής κος Δερμιτζάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κος Μαχαιράς και Προϊστάκης, καθώς και οι εκπρόσωπο της εταιρείας κος Ανατολιωτάκης, κος Λενακάκης και κος Χατζημαρκάκης.
Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου για να ενημερώσει για τις απαντήσεις που δόθηκαν από τις υπηρεσίες που απευθύνθηκε ο σύλλογος. Συγκεκριμένα, ο ανεμολογικός ιστός που ύψωσε η εταιρεία πάνω από την Επισκοπή διαθέτει άδεια από την Αρχαιολογική και τη Δασική υπηρεσία αλλά δεν διαθέτει από την Πολεοδομία που ανέφερε ότι προτίθεται να κάνει σχετικό έλεγχο. Η δε Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωσε αναρμόδια αλλά δήλωσε τη διαφωνία της για τέτοιου μεγάλου μεγέθους παρεμβάσεις στη φύση που επιφέρουν τα Αιολικά πάρκα.
Η συζήτηση που διεξήχθη ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Διευκρινίστηκαν μια σειρά ζητήματα και ακούστηκαν από τη μια ο απόψεις των εκπροσώπων της εταιρείας και από την άλλη των κατοίκων και των εκπροσώπων των φορέων που παραβρέθηκαν. Η εταιρεία διευκρίνισε πως σε πρώτη φάση προγραμματίζει την εγκατάσταση έξι ανεμογεννητριών πάνω από το χωριό Επισκοπή με τον πρώτο να ανυψώνεται 1100 μέτρα από το χωριό και αναφέρθηκαν στα ανταποδοτικά οφέλη που προβλέπει το νομικό πλαίσιο.
Από την Περιφέρεια αναφέρθηκε πως στη συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν έχει δώσει η περιβαλλοντική υπηρεσία της άδεια και αναφέρθηκε στην αντίθεση της περιφέρειας στις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, ενώ δήλωσε πως θα πρέπει οι αποφάσεις των κατοίκων, των Δήμων και των Περιφερειών να γίνονται σεβαστές από το την κεντρική κρατική διοίκηση. Οι εκπρόσωποι του Δήμου και οι δημοτικοί σύμβουλοι επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Δήμου ενάντια στις ΒΑΠΕ.
Οι εκπρόσωποι των φορέων και οι κάτοικοι που πήραν τον λόγο εξέφρασαν αμφιβολίες, ανησυχίες και κάθετες διαφωνίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων, των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική ζωή του τόπου (πχ τουρισμό) και των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων από τις οποίες ζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Κάποιοι κατέθεσαν επιφυλάξεις για την αξία των ανταποδοτικών οφελών στηριζόμενοι στην εμπειρία από άλλες περιοχές. Επίσης, έγινε αναφορά στο ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι απλά ένα τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού εγκατάστασης μεγάλων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων καθώς και υβριδικών που περιλαμβάνει και την επέκταση των συμβατικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Αιθερινόλακου.
Όπως συμφώνησε η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων, η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενημερωθούν οι κάτοικοι αλλά και άλλοι φορείς και να αποφασίσουν πάνω στα ζητήματα που ανάδειξε η χθεσινή συνάντηση. Αποφασίστηκε ακόμα να δημιουργηθεί ομάδα πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων και συλλόγων, αλλά των μεμονωμένων ατόμων που συμμετείχαν, (αλλά και διεύρυνση αυτής) με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων αλλά και τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου