.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Πώς η Ελλάδα θα γίνει ζάμπλουτη με τα δίκτυα ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες φυτών και βοτάνων

http://www.enallaktikos.gr/img42975_cb4c40e90233e4fe88495b2aa4c57571.jpg


Η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα! Φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ και το 80% της χλωρίδας στα Βαλκάνια. Σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, ευδοκιμούν σπάνια βότανα και περισσότερα από 6.500 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών (ενώ π.χ. στην Αγγλία ευδοκιμούν μόλις 800 είδη), εκ των οποίων τα 1.200 είναι ενδημικά – αριθμός που την τοποθετεί στις τρεις πρώτες χώρες του κόσμου (με βάση τον λόγο του αριθμού ενδημικών φυτών προς τη γεωγραφική έκταση).
Κι όμως, δεν αξιοποιούμε ούτε το 1% των ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών μας φυτών, σε μια εποχή που η συγκεκριμένη αγορά παγκοσμίως υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ…
http://www.enallaktikos.gr/img42976_96287169016039318ff0bf8a9ba0c779_650_700.jpg

Η πλούσια ελληνική φύση


Η ελληνική χλωρίδα είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Με μία από τις πιο θαυμαστές βιοποικιλότητες παγκοσμίως, τα ελληνικά βουνά, η ενδοχώρα καθώς και τα νησιά δημιουργούν κοιτίδες ισορροπίας για τα φυτά.

Ο μεγάλος αριθμός μικροκλιμάτων λόγω της ιδιάζουσας τοπογραφίας – τα νησιά του Αιγαίου, τα ψηλά βουνά όπως ο Όλυμπος, ο Παρνασσός και ο Ταϋγετος, ο ξηρός νότος – βοηθούν να αναπτυχθεί η τόσο πλούσια χλωρίδα, που αποτελείται σε μεγάλο μέρος από φυτά που έχουν προσαρμοστεί, για να καταφέρουν να αναπτυχθούν σε ένα τόσο μοναδικό περιβάλλον.

Η ποικιλία της ελληνικής χλωρίδας καταδεικνύεται καλύτερα μέσα από το παράδειγμα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης που παρά το αφιλόξενο της γης του, φιλοξενεί πάνω από 300 είδη φυτών.


Η δύναμη των φυτών αποτελεί αντικείμενο μελέτης σε βάθος χρόνου. Θυμάρι, Φασκόμηλο, Δάφνη, Ελιά, Μαστίχα. Τσάι του Βουνού, Αμύγδαλο –η λίστα με τα ελληνικά φυτά με αναγνωρισμένες ευεργετικές ιδιότητες είναι ανεξάντλητη.


Το γεγονός ότι δεν αξιοποιούμε ούτε το 1% των ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών μας φυτών, μπορεί να αναστραφεί με την ανάπτυξη της Συμβολαιακής και Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας μέσω του Ηθικού Ισοδίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπόριου και δικτύων βιοκαλλιεργητών, πανεπιστημίων και εταιριών που υποστηρίζουν την καθαρή γεωργία και την αειφορία.


Η ΚΟΡΡΕΣ είναι μία από τις ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στον εγχώριο φυτικό πλούτο. Αναδεικνύει και αξιοποιεί τα ελληνικά βότανα, προάγοντας παράλληλα τη βιολογική καλλιέργεια και αποσκοπώντας στη διατηρησιμότητα φυτικών πληθυσμών, μέσω ενός συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου ηθικών συνεργασιών με βιοκαλλιεργητές ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τις αρχές της συμβολαιακής γεωργίας.

http://www.enallaktikos.gr/img42980_bc113ab4d826c8ae5fdd9494e1def4d3_650_432.jpg

Γιατί η Συμβολαιακή και η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα
Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί μια από τις νέες σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταχύτατη είναι η ανάπτυξη της και στην Ελλάδα.
Μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, οι παραγωγοί διασφαλίζουν ένα εγγυημένο εισόδημα και ομάδες πολιτών ή επιχειρήσεων εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε ποιοτικά προϊόντα μέσα από δίκτυα Ισοδίκαιου και Ηθικού Εμπορίου.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ μεμονωμένων αγροτών ή αγροτικών συνεταιρισμών από τη μία και αγοραστών αγροτικών προϊόντων από την άλλη, με στόχο τη διασφάλιση συγκεκριμένης ποσότητας αλλά κυρίως ποιότητας προϊόντων και πώληση αυτών σε προσυμφωνημένες δίκαιες τιμές.



Με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί εξασφαλίζουν την απορρόφηση των προϊόντων που παράγουν σε προκαθορισμένες τιμές και συγκεκριμένο χρόνο αποπληρωμής.
Παράλληλα με τη συμβολαιακή γεωργία, στην Ελλάδα αναπτύσσεται ο θεσμός της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, που αποτελεί μια αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα σε τοπικά αγροκτήματα και ομάδες πολιτών οι οποίες συμμετέχουν στο κόστος παραγωγής και απολαμβάνουν τα υγιεινά τρόφιμα, τα οποία παράγει το κάθε αγρόκτημα.
Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό το εναλλακτικό μοντέλο έρχονται πιο κοντά στη φύση και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων αφού έχουν για συνέταιρο ένα "δικό τους" αγρότη, ενώ μοιράζονται το ρίσκο και τις ζημιές π.χ. μιας δύσκολης χρονιάς λόγω κακοκαιρίας.

Με την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία συνάπτεται μια ηθική και δίκαιη συνεργασία ανάμεσα στον παραγωγό και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα προϊόντα του.
Με τι συμφωνία αυτή ο αγρότης-παραγωγός εξασφαλίζει ότι ο κόπος και η παραγωγή του δεν θα πάνε χαμένα και ο καταναλωτής είναι σίγουρος για την ποιότητα του προϊόντος που θα έχει στο τραπέζι του.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ηθικές αλλά και συστημικές και ηθικές τράπεζες συμμετέχουν σε αυτά τα εναλλακτικά εγχειρήματα που έχουν ως βάση το Ηθικό Ισοδίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο, το οποίο διαμορφώνει έναν άλλο παράλληλο κόσμο.


Τι είναι το Ηθικό Ισοδίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο
Η νέα κοινωνική, αλληλέγγυα και συνεργατική «Οικονομία του Ισογείου» κατάφερε να δημιουργήσει παράλληλες εναλλακτικές ουτοπικές πραγματικότητες και εναλλακτικές οάσεις μέσα στο υπάρχον σύστημα, αποδεικνύοντας στν πράξη πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και … εγκαταλείποντας τις πραγματικές ουτοπίες στην δικαιοδοσία των επαναστάσεων.


Το Ισοδίκαιο Ηθικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο αποτελούσε το βασικότερο πυρήνα της κουλτούρας των πολιτικών κινημάτων αμφισβήτησης στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και στη συνέχεια, μετά το ’80, του καταναλωτικού κινήματος.

Στόχος του οι δικαιότερες εμπορικές συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες χώρες, η ενίσχυση των περιθωριοποιημένων παραγωγών, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες και ο σεβασμός στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.


Το Ηθικό Ισοδίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο αναπτύσσεται ταχύτατα με γεωμετρική πρόοδο σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί είναι οι: Fair Trade International, European Fair Trade Association, World Fair Trade Organisation. [Δείτε εδώ στο enallaktikos.gr, όλες τις οργανώσεις ηθικού και αλληλέγγυου εμπορίου που υπάρχουν στην Ελλάδα].

Το παράδειγμα της ΚΟΡΡΕΣ –προαγωγή της βιολογικής καλλιέργειας και ανάδειξη των ελληνικών βοτάνων, μέσα από συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς


Τα ελληνικά βότανα πρωταγωνιστούν στη λίστα των φυσικών συστατικών στα οποία βασίζονται οι φόρμουλες της ελληνικής εταιρείας ΚΟΡΡΕΣ, μαζί με ενεργά φυτικά συστατικά υψηλής απόδοσης, βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες και βρώσιμα συστατικά. Η ΚΟΡΡΕΣ επενδύει στα ελληνικά βότανα, τα οποία θεωρεί βασικό της κεφάλαιο. Αυτός ήταν άλλωστε από την ίδρυσή της ένας από τους βασικούς της στόχους: η ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
Η επιστημονική μελέτη για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες με την παροχή κινήτρων, αλλά και η δημιουργία μίας πρότυπης Μονάδας Εκχυλίσεως των βιολογικών βοτάνων που προέρχονται από αυτές τις συνεργασίες, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της εναλλακτικής προσπάθειας.
Επιχειρηματικές δράσεις με έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα, οι οποίες αποσκοπούν στην ουσιαστική υποστήριξη τοπικών κοινωνιών, στη διάσωση των φυτικών πληθυσμών και στην τελική παραγωγή ελληνικών βιολογικών φυτικών εκχυλισμάτων εγγυημένης ποιότητας.


Το δίκτυο ηθικών συνεργασιών της ΚΟΡΡΕΣ με βιοκαλλιεργητές (υπο)στηρίζει ήδη περισσότερες από 5.000 οικογένειες. Η εταιρεία σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού και Πανεπιστημίου Αθηνών εντόπισαν τις καταλληλότερες περιοχές για τη βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων βοτάνων, τα οποία διακρίθηκαν βάσει της μοναδικότητας και της ευεργετικής δράσης τους.
Στη διαδικασία αυτή ελήφθησαν υπόψη πολλαπλές παράμετροι, όπως οι: κλιματολογικές συνθήκες, εδαφολογικές απαιτήσεις, τεχνικές πολλαπλασιασμού, αποδόσεις, αλλά και κοινωνικά κριτήρια, όπως περιοχές με μεγάλη ανεργία.

Ανάμεσα στις περιοχές που επιλέχθηκαν για τέτοιες καλλιέργειες είναι: ο Βόλος για την Αμυγδαλιά, το Αγρίνιο για την Αχίλλεια, η Σάμος και η Εύβοια για το Θυμάρι, η Λάρισα για την Άγρια Τριανταφυλλιά, η Θεσπρωτία για τη Δάφνη κ.α.

Στις συγκεκριμένες περιοχές η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται με βάση τη συμβολαιακή γεωργία, με τοπικούς παραγωγούς/βιοκαλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς και εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα.

Η επιλογή της εταιρείας να μην καλλιεργεί με δικό της δυναμικό τα βότανα που χρειάζεται, είναι συνειδητή.
Έτσι δεν ανταγωνίζεται, αλλά στηρίζει τους καλλιεργητές και τους συνεταιρισμούς τους, καθώς και την τοπική κοινωνία.

Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα της εταιρείας και το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας μελέτησαν και προετοίμασαν ανά περίπτωση ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη των συνεργαζόμενων παραγωγών, όπως στη βιολογική παραγωγή σποριοφύτων (πολλαπλασιαστικού υλικού), σε τεχνικές πολλαπλασιασμού, σε στρεμματικές αποδόσεις, σε οικολογικές μεθόδους αντιμετώπισης ζιζανίων και φυτοπροστασίας, εξασφαλίζοντας την εκπαίδευση και την εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων καλλιέργειας, αλλά και τελικό προϊόν υψηλών προδιαγραφών.

Η επεξεργασία των φυτικών υλών, που προκύπτουν από αυτές τις συνεργασίες, γίνεται στη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, Μονάδα Εκχυλίσεως στις εγκαταστάσεις ΚΟΡΡΕΣ, η οποία είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον.



Ανάμεσα στις πολυάριθμες συμπράξεις της ΚΟΡΡΕΣ στη βιολογική καλλιέργεια, συμπεριλαμβάνονται ιδιώτες παραγωγοί, όπως η Μ. Κομίνη, που συλλέγει Φασκόμηλο στην περιοχή της Φασκομηλιάς Θεσπρωτίας, η Β. Γκουντρουμπή, παραγωγός βιολογικού αμυγδάλου στην Ελασσόνα Λάρισας, και η Μ. Χαλκιά, από τους πρώτους παραγωγούς που πέτυχε στη βιολογική καλλιέργεια για το τσάι του Ολύμπου, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς έτσι «εγκαινιάζεται» η αξιοποίηση φυτού από καλλιέργεια σε αντίθεση με την άγρια συλλογή που αποτελούσε συνήθης πρακτική έως σήμερα.
Το δίκτυο ηθικών συνεργασιών της εταιρείας περιλαμβάνει και αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπως ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Αγρινίου –πρωτοβουλία μίας ομάδας τοπικών παραγωγών που αναζήτησε στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών μία νέα πηγή εισοδήματος-, αλλά και η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Στη λίστα των συνεργατών έχουν ειδική θέση εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα. Η ΚΟΡΡΕΣ ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης με σκοπό την παραγωγή του φυτού Echinacea purpurea, αλλά και την εξοικείωση των εκπαιδευομένων του ιδρύματος με τις αρχές της αειφόρου γεωργίας.
Μετά από διετή προσπάθεια με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάστηκε και με τις αγροτικές φυλακές Αγιάς, στη λογική της στήριξης του εισοδήματος των κρατουμένων, αλλά κυρίως της εκπαίδευσής τους στις βιολογικές καλλιέργειες, ώστε αυτό να αποτελέσει μελλοντικά μια πιθανή διέξοδο ζωής.
Σην ίδια κατεύθυνση είναι και η συνεργασία της με το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης, που αφορά στην καλλιέργεια της Αχίλλειας στις βιολογικά πιστοποιημένες εκτάσεις της μονάδας. Στόχος είναι η συνεργασία αυτή να βοηθήσει στην προβολή του τεράστιου έργου που παράγει η «ΙΘΑΚΗ».

Πηγή:enallaktikos.gr



1 σχόλιο:

  1. Η Κορρες εμαθα πουληθηκε σε ξενους και η συμβολαιακη γεωργια σε υποχρεωνει να χρησιμοποιεις οτι σου επιβαλλουν , τα μεταλαγμενα ας πουμε θα κανουν παρτι , οσο τον κοσμο τον κυβερνουν τα ερπετα, τιποτα καλο δεν βλεπω να γινεται.

    Γιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή