.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Μια νέα κατηγορία ελαιολάδου γεννιέται



11.12.2018 12:13
Ο κ. Άθαν Γκαδανίδης και ο δρ Προκόπιος Μαγιάτης, μας εξηγούν την απλή και οικονομική μέθοδο ανίχνευσης φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο, με το Aristoleo test kit και μιλούν για τη χρυσή ευκαιρία που έχουμε ως χώρα, να διεκδικήσουμε την αριστεία στο πλέον παραδοσιακό μας προϊόν
Ελαιόλαδο, φάρμακο για την υγεία, έλεγαν ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης. “Παιδοτρόφον” χαρακτήριζε ο Σοφοκλής τη γαλανόφυλλη ελιά. Και να που οι παρατηρήσεις τους για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, επαληθεύονται με την αξιοπιστία της κλινικής μελέτης και τη συνδρομή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. 
 
Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου ο κ. Αθαν Γκαδανίδης, δημοσιογράφος και  επιχειρηματίας, μίλησε στο Γη & Ύδωρ για το λόγο που έκανε τον ίδιο να αποφασίσει να γυρίσει στη χώρα μας μετά από 55 χρόνια ζωής στο εξωτερικό  και να επενδύσει χρόνο, εργασία και πίστη στο ελαιόλαδο.

42928591-176869723189771-3544537565343376122-n
 
Ο Δρ Προκόπιος Μαγιάτης και η Δρ Ελένη Μέλλιου, ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών,  ανακάλυψαν το 2012 μια μέθοδο για την ακριβή μέτρηση μεμονωμένων φαινολικών ενώσεων στο ελαιόλαδο με NMR (Nuclear Magnetic Resonance – Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός) και τον επόμενο χρόνο εφηύραν ένα τεστ δοκιμής, για τη μέτρηση των συνδυασμένων φαινολικών ενώσεων ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Το εργο τους ενέπνευσε τον κ. Γκαδανίδη που την ίδια εποχή χάρη του συγγραφικού του έργου, μελετούσε τις ιδιότητες του ελαιολάδου και τη θέση του στην αρχαία Ελληνική διατροφή και υγεία. Τα γεγονότα συνετέλεσαν, στην δημιουργία της Aristoleo Ltd.



17796713-759082127594317-4801971156392817242-n
 
Η εταιρία έχει σκοπό την επιχειρηματική  αξιοποίηση της έρευνας με τη διάθεση του Δοκιμαστικού Τεστ Aristoleo® που έχει χαρακτηριστεί και ως “εργαστήριο  σε φιαλίδιο” και επιτρέπει στον παραγωγό να εξετάσει γρήγορα και οικονομικά κάθε παρτίδα ελαιολάδου που παραγει ώστε να διαπιστώσει την ποιότητα της, με την έννοια της περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά.

Dr-Melliou-and-Dr-Magiatis-Aristoleo-demo-1024x768
 
Το τεστ γίνεται με τη χρήση ενός φιαλιδίου, του ARISTOLEOTM©, που περιέχει ένα αντιδραστήριο. Στο φιαλίδιο προστίθεται το ελεγχόμενο ελαιόλαδο και κατόπιν μιας ώρας περίπου εμφανίζεται μια στιβάδα με χρώμα, που ποικίλει από το ανοιχτό υποκίτρινο μέχρι το σκούρο πράσινο, ανάλογα με την περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε φαινόλες. Η ένδειξη αξιολογείται βάσει χρωματικού δείκτη, και μάλιστα όσο πιο σκούρα η απόχρωση, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση φαινολικών ουσιών διαθέτει το ελαιόλαδο. Οι ουσίες που ανιχνεύονται μέσω του τεστ είναι η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη, δυο ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.  Στις τρέχουσες δραστηριότητες της ομάδας είναι και η ανάπτυξη του “Αριστόμετρου”, ενός κινητού φασματόμετρου που μπορεί να μετρήσει την συνολική ποσότητα της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης σε mg ανα κιλό σε συνδυασμό με το Τεστ Δοκιμής Aristoleo.

44742086-2138404929810878-4248121830004490240-o
 
Το κάθε τεστ στοιχίζει μόλις 15 ευρώ, αλλά το όφελος που αποκομίζει ένας παραγωγός είναι ανεκτίμητο. Χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις, μπορεί να  διαπιστώσει την ποιότητα του ελαιολάδου γρήγορα, εύκολα και οικονομικά στο ελαιοτριβείο και να πάρει σωστές αποφάσεις για την ορθή διαχείριση της παραγωγής του ώστε να μην υπάρχει απώλεια ποιότητας με την ανάμειξη διαφορετικών μεταξύ τους ποιοτικά παρτίδων. Για τις πληροφορίες αυτές σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαζόταν να καταφύγει σε χρονοβόρες αναλύσεις μεγάλου κόστους σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Επίσης ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε μια ολότελα καινούργια αγορά ελαιολάδου, αυτή του άριστου ελαιολάδου με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες. 
 
Η σημασία της διάκρισης αυτής του ελαιολάδου και η ερευνητική δράση της ομάδας του Aristoleo, συνέπεσε με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στα ελαιόλαδα να φέρουν τον εξής ισχυρισμό υγείας ”Οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες”, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις:” Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαινης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου”. Ο Κανονισμός ανοίγει νέες οδούς για τους παραγωγούς ώστε να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αγορά για το εξαιρετικό προϊόν της χώρας μας με προβολή των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου και των επιδράσεων τους στον ανθρώπινο οργανισμό. 
 
Καθώς στον παραπάνω Ευρωπαϊκό Κανονισμό δεν έχει διευκρινιστεί επίσημος τρόπος μέτρησης των φαινολών στο ελαιόλαδο, υπάρχουν ερμηνευτικά περιθώρια, εντός των οποίων ο Ελληνικός κρατικός μηχανισμός μέσω της υπεύθυνης αρχής του, του ΕΦΕΤ, δεν έχει κατορθώσει να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο Ελληνικό ερευνητικό και επιχειρηματικό έργο, ιδιαίτερα όσον αφορά την προσμέτρηση της ελαιοκανθάλης για τον ισχυρισμό υγείας. Το γεγονός μάλιστα έχει φτάσει ως ερώτημα μέχρι τη Βουλή όπως τονίζει ο κ. Γκαδανίδης. 
 
Παρά το ότι δεν αποτελεί πιστοποιητικό, όπως και ο κ. Γκαδανίδης και ο δρ. Μαγιάτης αναφέρουν, το τεστ Aristoleo αποτελεί ένα γρήγορο και οικονομικό διαγνωστικό μέσο ποιοτητας, που βοηθά τον παραγωγό να διακρίνει την δυνατότητα του ελαιολάδου του να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στα άριστα ελαιόλαδα, κερδίζοντας χρόνο και κόστος. 
 
Για τη λήψη πιστοποιητικού και την αναγραφή του σχετικού ισχυρισμού υγείας στην ετικέτα του προϊόντος, ο παραγωγός θα πρέπει να  αποστείλει δείγμα για ειδική ανάλυση με εργαστηριακή μέθοδο που συμπεριλαμβάνεται σε εγκεκριμένη λίστα του ΕΦΕΤ. Το εργαστήριο του  Πανεπιστημίου Αθηνών μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Μαγιάτης στη συνέχεια, παρέχει αυτή την δυνατότητα με την χρήση της μεθόδου Φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) που μπορεί με κόστος που ανέρχεται στα 100 ευρώ, να φέρει αποτελέσματα αναλυτικής περιεκτικότητας σε ελάχιστο χρόνο και να χορηγήσει σχετικό πιστοποιητικό στον παραγωγό, επιτρεποντας του να αξιοποιήσει τον κανονισμό.   
 
Ο κ. Γκαδανιδης μας μίλησε επίσης για τον Διαγωνισμό Aristoleo Awards που διοργανώνεται ετησίως απο την Aristoleo ltd και απονέμει μετάλλια ποιότητας σε ελαιόλαδα με αυξημένα φαινολικά συστατικά και ανώτερη γεύση. Ο διαγωνισμός είναι ένας θεσμός που έρχεται να καλύψει ένα κενό στην κουλτούρα της αγοράς και της προώθησης ελαιολάδου παγκοσμίως καθώς όπως μας εξηγησε, τα κριτήρια ποιότητας στους υφιστάμενους διαγωνισμούς παγκοσμίως είναι περιορισμένα, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται στο έπακρο οι ιδιότητες που διαθέτουν οι Ελληνικές ποικιλίες. Η διάκριση των ελαιολάδων στα Aristoleo Awards γίνεται βάση μετρήσεων ΝΜR και δοκιμής από έμπειρους γευσιγνώστες ενώ στους παραγωγούς, παρέχεται και πιστοποιητικό γευσιγνωσίας.

19030473-797435500425646-8287239214432084396-n
 
Όπως μας λέει, το κοινό αλλά και οι επαγγελματίες της γαστρονομίας σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εξοικειωμένοι με την πραγματική γεύση του ελαιολάδου που είναι περιεκτικό σε φαινόλες, δηλαδή την ευχάριστη αίσθηση καψίματος στο λαιμό που είναι χαρακτηριστική ιδίως του αγουρέλαιου και οφείλεται στην ελαιοκανθάλη. Αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό όπου απουσιάζει η σχετική πληροφόρηση, αλλά και στην Ελλάδα, παρά το ότι είμαστε ένας λαός που αγαπά το ελαιόλαδο και το καταναλώνει ως βασικό στοιχείο της καθημερινής του διατροφής. Κατατασσομαστε πρώτοι στην κατανάλωση κατά κεφαλήν με περίπου 15 λίτρα ετησίως. Προμηθευόμαστε όμως το ελαιόλαδο μας χύμα και όχι τυποποιημένο, έτσι χάνουμε την ευκαιρία να είμαστε σιγουροι για την ασφάλεια αλλά και τα υγειοπροστατευτικά του χαρακτηριστικά.

18403930-1401234689935557-2217481919466365611-o
George Kailas Κ & K Garden of Olives GOLD award winning Koroneiki organic EVOO
 
Η Aristoleo Ltd συμμετέχει επίσης και στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα ARISTOIL Interreg MED programme σε μια ολοκληρωμένη συνεργασία με χιλιάδες παραγωγους σε 5 χώρες για τη μελέτη της παραγωγής υψηλών φαινολικά έξτρα παρθένων ελαιόλαδων. Περισσότερα για την διεξαγωγή του προγράμματος οι παραγωγοί μπορούν να δουν και στην ιστοσελίδα ΕΟΕΣ Εύξεινη πόλη και στη σελίδα στο facebook ARISTOIL.

44621142-2138404703144234-7643128683892310016-o
 
Όπως λέει ο κ. Γκαδανίδης, θα πρέπει να εστιάσουμε στην επανακατάκτηση μιας αγοράς στην πραγματικότητα αρχαίας, προβάλλοντας τις αληθινές δυνατότητες του ελαιολάδου παγκοσμίως με έμφαση στην συμβολή του στην υγεία, τον αθλητισμό και την καινοτομική Ελληνική κουζίνα του σήμερα. Ό ίδιος συγγράφει μάλιστα βιβλίο με συνταγές  σκέψης, φυσικής αγωγής, και διατροφής για την αναγέννηση του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, από την έρευνα για το οποίο, ξεκίνησαν όλα.

45026489-1819613558164839-8872988115220824064-n

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Γκαδανίδη:


 
Στη συνέχεια του Γη&Ύδωρ, ήταν μαζί μας ο δρ Προκόπης Μαγιάτης καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, διακεκριμένος ερευνητής με πεδίο ερευνητικής δραστηριότητας στη χημεία φυσικών προϊόντων, την απομόνωση, ταυτοποίηση, σύνθεση και μελέτη του βιολογικού ρόλου φυσικών προϊόντων και παραγώγων τους. Δείτε περισσότερα για το έργο του Δρ Μαγιάτη.
 
Με την οπτική του πρωτοπορου ερευνητή, μας μίλησε το έργο του ίδιου, της χημικού Δρ Ελένης Μέλλιου και της ερευνητικής τους ομάδας. Η δουλειά τους ξεκίνησε με έναυσμα την αναζήτηση τρόπων να  βρουν φυσικές πρώτες ύλες με θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να δοκιμαστούν με ασφάλεια στον άνθρωπο χωρίς να υπάρχει ανησυχία για την τοξικότητα τους. Έτσι τα τελευταια 15 χρόνια η έρευνα τους κατευθύνθηκε στην κατηγορία των “τροφοφάρμακων”  και για τις μελέτες τους στράφηκαν στην Ιστορία της Ελλάδος και σε αρχαίες πηγές στο πρωτότυπο, όπως τα κείμενα του Διοσκουρίδη, που μιλούσε συχνά για το “ομφάκινο” ή το “ωμοτριβές” ελαιόλαδο, δηλαδή το σημερινό αγουρέλαιο, το οποίο έκρινε ως κατάλληλο για χρήση πρωτίστως στην υγεια. Αυτή η παρατήρηση αποτέλεσε το κίνητρο των ερευνητών να ψάξουν  σε τι διαφέρει το λάδι από άγουρες ελιές από εκείνο από πιο ώριμες, όπου διαπίστωσαν ότι η βασική διαφορά ήταν η περιεκτικότητα του σε  ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
 
Η ομάδα ξεκίνησε να μελετά τις ιδιότητες των ουσιών αυτών από το 2015 και σήμερα, 13 χρόνια μετά, ο δρ Μαγιάτης μας αναφέρει ότι πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη τρείς κλινικές μελέτες, μία στην Ελλάδα και δυο στις Η.Π.Α. για πολυ σοβαρες παθήσεις στις οποίες δρουν  ευεργετικά οι παραπάνω ουσίες, όπως στον καρκίνο, την νόσο Αλτσχάιμερ και τις καρδιαγγειακές νόσους. Όπως μάλιστα αναφέρει, στις έρευνες χρησιμοποιείται Ελληνικό ελαιόλαδο καθώς οι Ελληνικές ποικιλίες ελιάς είναι αυτές που παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα στις σχετικές ουσίες, συγκριτικό πλεονέκτημα που σε συνδυασμό με την ομαδική εργασία του κλάδου για την προώθηση του Ελληνικού ελαιολάδου μπορεί να αποδειχθεί μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για την χώρα μας.

uni-olive-oil-choice02-thumb-large-thumb-large-2
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι η τρέχουσα μελέτη μεγάλης κλίμακας της ερευνητικής ομάδας, με 100 ανθρώπους και χρήση Ελληνικού ελαιόλαδου στην Αμερική, συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτοδιατροφής του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (National Institute of Food and Agricultrure – USDA) με επένδυση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για να εξεταστεί πώς το πλούσιο σε φαινόλες Ελληνικό ελαιόλαδο θα μπορούσε να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα των Αμερικανών. Η έρευνα διεξάγεται σε συνέχεια και με αφορμή τα ευρήματα παλαιότερης κλινικής μελέτης της ομάδας του δρ Μαγιάτη, με συμμετοχή 10 ατόμων,  που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το USDA για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρόμβων και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.

Dr-Melliou
 
Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία, ο δρ. Μαγιάτης και καθηγητές από όλο τον κόσμο ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health, το Παγκόσμιο Κέντρο Ελαιολάδου, που έχει ως στόχο να παρέχει πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου ως προς την προστασία της υγείας, να προβάλλει και να ενισχύει την έρευνα για την ελιά και το λάδι και την εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών. Μέσω του οργανισμού συγκεντρώνουν πόρους που διαθέτουν στην έρευνα με ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή εκατοντάδων Ελληνων παραγωγών από όλη τη χώρα που αναγνωρίζουν το έργο του οργανισμού, και επιθυμούν να βοηθήσουν, όπως ανέφερε ο καθηγητής.

woch-pnika-copy
 
Ο δρ Μαγιάτης μας δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Κρήτης λέγοντας μας ότι από 1000 περίπου δείγματα που έχουν αναλύσει φέτος, το  δείγμα από το Λασίθι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα. Μας επισημαίνει ότι οι διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως ευνοούν την κατανάλωση ελαιολάδου πιο πολύ από ποτέ αφού αναγνωρίζεται από επίσημους φορείς, ως το νούμερο 1 υγιεινό λίπος, ιδιαίτερα αυτό που είναι πλούσιο σε φαινόλες. Εξίσου εντυπωσιακή  είναι και η δράση άλλων προϊόντων της χώρας μας που λειτουργούν ως τροφοφάρμακα όπως η μαστίχα και ο κ. Καθηγητής παρατηρεί εδώ την αναγκαιότητα Εθνικής Στρατηγικής για την ανάδειξη του πλούτου που κρύβει η αρχαία γνώση όπως πλέον ερευνητικά πιστοποιειται στο σήμερα. 
 
Μας λέει ότι με την ομάδα του δεν έχουν σταματήσει στο τεστ δοκιμής Aristoleo αλλά συνεχίζουν, φθάνοντας σε έλεγχο όλο και πιο πρώιμων σταδίων της παραγωγής, αναπτύσσοντας το “Olive Predictor” ένα νέο τεστ που μπορεί να προβλέψει την ποσότητα της παραγωγής καθώς και αν το λάδι θα έχει την ποιότητα που απαιτείται για ισχυρισμό υγείας,  από τη μελέτη του καρπού. Δίνει έτσι άμεση απάντηση στο ερώτημα των ελαιοπαραγωγών για το πότε είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής κάθε χρόνο. Η συσκευή βρισκεται σε πειραματικό στάδιο και αναζητά χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να βγει στην αγορά, όμως ο δρ Μαγιάτης προσκαλεί τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται, να επικοινωνήσουν με το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Vraveio-Kainotomias2018
Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της ΦΙΛΑΙΟΣ για την καινοτόμα συσκευή OLIVE PREDICTOR
 
 
Όπως αναφέρει οι ερευνες τους έχουν χρηματοδοτηθεί τις περισσότερες φορές από φορείς του εξωτερικού, ιδιωτικούς φορείς αλλά και από τους ίδιους τους παραγωγούς μας, αλλά όχι το ίδιο το Ελληνικό Κράτος. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει μικρή “πιτα” διαθέσιμων κονδυλίων για την έρευνα αλλα δεν παυει να τονίζει την ανάγκη για πολιτική βούληση και κρατική επένδυση στο εργο Ελλήνων ερευνητών που χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης. Μιλωντας για το μέλλον, διαβλέπει ελπίδα στη νέα γενιά αγροτών που αναλαμβάνουν τους γονεϊκούς ελαιώνες και αναζητούν την καλύτερη διαχείριση και αξιοποιηση του ελαιολάδου. 
 
Η επιτυχία στο χώρο όπως τέλος μας λέει σε μια παρότρυνση στους νέους που ενδιαφέρονται για την επιστημονική έρευνα,  είναι 1 % έμπνευση και 99% δουλειά. Στο δίλημμα αν κάποιος θα πρέπει να μείνει στην Ελλάδα ή να μεταβεί στο εξωτερικό ο ίδιος δεν έχει ακόμα απαντήσει. Όταν είσαι εξω, λέει, κάνεις σπουδαία πράγματα που έμμεσα μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα σου. Στο εσωτερικό μπορείς να βοηθήσεις πιο στοχευμένα κινητοποιώντας όλες σου τις δυνάμεις λόγω δυσκολιών, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά και γερό στομάχι καταλήγει. 
 
Εμείς, αναυδοι για τον όγκο της συνεισφοράς της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας στον τόσο σημαντικό για την Ελλάδα κλάδο του ελαιολάδου που παρέχουν Έλληνες πρωτοπόροι, και που μέχρι τώρα δεν προβάλλονταν όσο θα έπρεπε, ευχόμαστε να συνεχίσουν το έργο τους και να εγείρουν την επίγνωση σε όλους τους Ελληνες. Επίγνωση  για την αξία των πραγμάτων που πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα αλλά είναι ο Εθνικός μας θησαυρός. Ένας θησαυρός που μπορεί να κάνει την οικονομία μας πανίσχυρη, αν ενωθούμε και αναζητήσουμε τρόπους να τον διαχειριστούμε ορθά, με ειλικρινές ενδιαφέρον και με αγάπη, όπως αξίζει στην “παιδοτρόφον” ελιά, το ιερό αυτό δέντρο.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Μαγιάτη:


 
Ευχαριστούμε πολύ τους καλεσμένους μας για το διάλογο. Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η πίστη στο Θαύμα αναθερμένεται, οι εκπομπές μας θα αποκτούν και την ατμόσφαιρα της χαράς και του ονείρου. Την έχουμε τόσο ανάγκη για να μπορέσουμε ξανά να δημιουργήσουμε και να μονιάσουμε παίρνωντας ιδέες και έμπνευση από ανθρώπους - πρότυπα και πρωτοβουλίες που πάνε τη σκέψη και τον τόπο μας μπροστά. Συντονιστείτε μαζί μας στο Γη και Ύδωρ το επόμενο Σάββατο στις 10 το πρωι στον Ηχώ fm 99.8.
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Πτυχιούχος Νομικής, και .Μάρκετινκ
Ραδιοφωνική εκπομπή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου