.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Όταν κοιτάς από ψηλά



05.12.2018 19:02
Ο Μανούσος ο Κρητικός αστροναύτης και η ομάδα του, κάνουν τον απολογισμό της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης στη στρατόσφαιρα, που έβαλε την Κρήτη στον χάρτη της Αεροδιαστημικής τεχνολογίας
Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά… 
Τον παραπάνω στίχο από το μαγευτικό τραγούδι του Κώστα Χατζή, έκανε πράξη μια ομάδα νέων με αγάπη για την καινοτομία και την Αεροδιαστημική τεχνολογία, όχι με αεροπλάνο αλλά σχεδιάζοντας και οργανώνοντας την πρώτη πλήρως επιτυχημένη ιδιωτική πτήση οχήματος στο διάστημα από την Κρήτη, επανδρωμένου με έναν...  Κρήτικό. 

38924294-247563145871727-3951212166761152512-n
Ο Μανούσος, η φιγούρα που σχεδίασαν οι φοιτητές και απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και άλλων σχολών, μας έστειλε εικόνες της γής από ύψος 23,5 χιλιομέτρων. Το μετεωρολογικό μπαλόνι της ομάδας του Κρητικού Αστροναύτη, Cretan Astronaut, απογειώθηκε από τα Χανιά και ταξίδεψε με ταχύτητα ανάβασης  5,6 μ./δευτερόλεπτο, για 2 ώρες, επιστρέφοντας στο σημείο απογείωσης με μικρή απόκλιση (προσγείωση έξω από το Ρέθυμνο). 
Η διάταξη του σκάφους ανακτήθηκε ακέραια και πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμη. Το γεγονός αυτό, καθώς και ο έλεγχος της ακτίνας προσγείωσης για τη διευκόλυνση της ανάκτησης του σκάφους, ήταν και ο απώτερος στόχος καινοτομίας του εγχειρήματος, που απέδειξε ότι είναι εφικτή η μείωση του κόστους παρόμοιων  αποστολών και τοποθέτησε για πρώτη φορά την Κρήτη στον χάρτη της διαστημικής και αεροναπηγικής τεχνολογίας. 

26757051-162240191070690-758755525205026528-o
Η Ολυμπία Κόκκα, διαχειρίστρια έργου μας μίλησε στο Γη &Ύδωρ για τη σύνθεση της ομάδας που αποτελείται εκτός από την ίδια, από τον Θάνο Παράσχο ως επιβλέπων συντονιστή (project manager), τον Αλεξανδρο Πουπάκη, που εργάζεται στον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών μελών, τον Δημήτρη Θεοδοσίου, που ανέλαβε την κατασκευή και σχεδίαση των μηχανικών μερών του σκάφους, τον Γιάννη Αντωνίου στη γραφιστική σχεδίαση και τους Βασίλη Κόττα και Μαρία Μετοχιανάκη, στο τμήμα μάρκετινγκ. 
Για την υλοποίηση του εγχειρήματος, οργανώθηκε καμπάνια χρηματοδότησης από το κοινό (crowdfunding) με την οποία η ομάδα συγκέντρωσε ορισμένα από τα έξοδα της αποστολής, καθώς το σκάφος δημιουργήθηκε απο τους ίδιους απο το μηδέν με τη χρήση των υποδομών του εργαστηρίου του Πολυτεχνείου Κρήτης.  Το εργο είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού εγχειρήματος με εσωτερική οργάνωση της ομάδας σε τμήματα εργασιας και δημιουργία ενός brand που αγαπήθηκε από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Χώρας μας που αγκάλιασαν το Μανούσο και την πρωτοβουλία εντός Κρήτης.
 Αν και τα μέλη δεν είναι όλοι Κρητικοί, ωστόσο αγαπούν το νησί και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξέλιξη του έργου τους δημιουργώντας αρχικά, ένα αυτόνομο εργαστήριο και την ενδεχόμενη μελλοντική επιχειρηματική αξιοποίηση του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η αναγκαιότητα σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την πραγματική οικονομία, ήταν και ένα από τα μηνύματα της αποστολής ώστε να προωθηθεί η ιδέα ότι η παραγόμενη στα Ακαδημαϊκά ιδρύματα γνώση,  είναι εφικτό να αξιοποιηθεί περαιτέρω με κοινωνικό όφελος ως ολοκληρωμένη και επιτυχημένη επιχείρηση.
Κατόρθωσαν να εμπνεύσουν και να επηρεάσουν. Αγάπησαν την ιδέα και τους συνεπήρε. Όπως μας είπε η Ολυμπία, το ταξίδι του Μανούσου δεν τελειώνει εδώ, Μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πτήση όπου θα χρησιμοποιηθούν οι γνώσεις και η εμπειρία της προηγούμενης, για την βελτίωση του ηλεκτρονικού προγραμματισμού. Η επόμενη πτήση θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και υψομέτρου ενώ ο μυστακοφόρος Μανούσος  που όλοι αγαπήσαμε, θα μας στειλει εικόνες της στρατόσφαιρας, από κάμερα 360 μοιρών για ακόμα καλύτερη θέα από ψηλά.   

36594206-1971506992912331-4166166277674500096-n

Ακολουθεί συνέντευξη κας Κόκκα:



16266310-10155011855348330-4582402895953830723-n
Στη συνέχεια, ο Θάνος Παράσχος συνιδρυτής του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Club) ο οποίος στηρίζει το εγχείρημα Cretan Astronaut, μας μίλησε για τις δράσεις του Συλλόγου που περιλαμβάνουν τις ενημερωτικές ομιλίες UNIDAYS στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, εκπαιδευτικά σεμινάρια όπως το Σχολείο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, την υλοποιηση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Startup Europe Week σε όλη την Κρήτη όπως και τις συναντήσεις επιχειρηματικότητας “YEC Talks” όπου επιχειρηματίες, φοιτητές, επιστήμονες, και άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον παραγωγικό τομέα, ανταλλάσσουν απόψεις και δικτυώνονται. 
Ο Θάνος μίλησε στο Γη & Ύδωρ  για την ανάγκη να μείνουμε και να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα, και να ανεβάσουμε τη χώρα μας ψηλά στη λίστα των τεχνολογικά παραγωγικών χωρών. Όπως είπε, οι δυνατότητες υπάρχουν καθώς ήδη είμαστε μια χώρα που βρίσκεται ήδη ψηλά στην ερευνητική δραστηριότητα παγκοσμίως, ωστόσο δεν έχουμε περάσει στο επόμενο βήμα, που είναι η παραγωγική της αξιοποίηση με τη δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. 
Η διαχείριση της προσωπικής μας αξίας, της αξίας του τόπου και των προϊόντων μας, ώστε να παράξουμε ανταγωνιστικά έργα, έχει τη δυνατότητα, όπως θεωρεί να μας τοποθετήσει στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα. Προϋπόθεση όμως, είναι να πιστέψουμε σε αυτή την αξία και να δημιουργήσουμε ομάδες ανταλλαγής γνώσεων και εργασίας, καθώς διαθέτουμε το μυαλό γι αυτό, αλλά και κάτι περισσότερο, την καρδιά. 
Σκοπός όπως λέει του YEC, είναι να εμπνεύσει αυτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Ο τροπος για να το κάνει, είναι με την δημιουργία οικοσυστήματος φορέων, επιχειρήσεων και ανθρώπων, την επένδυση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και αναπτύσσοντας δομές στήριξης startups και κοινοτήτων ειδικών ενδιαφερόντων σε όλο το νησί και με παραρτήματα σε Ξάνθη, Βόλο, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη. Ετσι ο Σύλλογος λειτουργεί ουσιαστικά ως προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας με μελλοντικά σχέδια για λειτουργία δομών θερμοκοιτίδας σε Χανιά και Ηράκλειο.  
Για την εξέλιξη τονίζει, χρειάζεται πολύπλευρη κοινωνική συμμετοχή όπου άνθρωποι από όλα τα περιβάλλοντα γνώσης και εργασίας μπορούν είναι δημιουργικοί. Στον σύλλογο, όπως αναφέρει θα βρουν τα εργαλεία τις δομές και τα άτομα που θα υποστηρίξουν την δράση τους για δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Παράλληλα, για την ολοκλήρωση του στόχου δημιουργίας τοπικού οικοσυστήματος,  αναγνωρίζει την ανάγκη συμμετοχής των φορέων και των Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αλλά και την λήψη πρωτοβουλιών από τη διοίκηση με νομοθετικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ευκολότερη την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Όπως αναφέρει το ενδιαφέρον των φορέων στην Κρήτη είναι υπαρκτό και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή τους οσο κατανοούν την προτεραιότητα που έχει για την τοπική ανάπτυξη η συγκράτηση του ανθρώπινου δυναμικου εντός συνόρων. 

42804533-2082168195135253-2160553851957018624-n
Το κλειδί είναι η κατανόηση του ρόλου της καινοτομίας και της συνολικής προσπάθειας που γίνεται, από τον καθένα μας, όπως λέει. Μπορούμε να αρχίσουμε να ενδυναμώνουμε την τοπική οικονομία με δράσεις επιχειρηματικής αλληλοϋποστήριξης, με κατανάλωση ανταγωνιστικών τοπικών προϊόντων με υψηλή ποιότητα από εμάς τους ίδιους, αξιοποιηση του τουρισμού, της οικονομίας και των εξειδικευμένων δικτύων διανομής και δημιουργία clusters προαγωγής της εικόνας μας στο εξωτερικό.

23551302-1692175270801216-3980919043339808562-o
Στόχος του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας είναι, όπως καταλήγει, να δημιουργήσει μια παρακαταθήκη με ενεργό αποτύπωμα στην κοινωνία και οικονομία. Να λειτουργήσει ως δίαυλος επαφής της πραγματικής αγοράς με  νεοφυείς ομάδες τεχνολογικής παραγωγής. Οι βιώσιμες επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στο Σχολέιο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί προς ομάδες εργασίας που στηρίζει το YEC και καινοτόμα εγχειρήματα όπως ο Μανούσος ο Κρητικός αστροναύτης, είναι τα απτά παραδείγματα των λεγομένων του. Πολλοί του είπαν ότι θα έπρεπε να είναι στο εξωτερικό όπου υπάρχουν υποδομές και δυνατότητες, όμως ο Θάνος λέει, ότι το όραμα του δεν είναι επιφανειακό, αλλά έχει βαθιές ρίζες που απαιτούν τη συνέχιση της προσπάθειας. 

Team-SEW
Η αεροδιαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα είναι ένας λιγότερος γνωστός τομέας παραγωγής που ωστόσο διαθέτει ενεργή παρουσία. Ενδεικτικά στη χώρα μας λειτουργούν ενδεικτικά, η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) μια συντονισμένη προσπάθεια του μεγαλύτερου μέρους της εγχώριας βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας και εφαρμογών και  το si-Cluster, ένα δυναμικό και σταθερά αναπτυσσόμενο βιομηχανικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα στον ίδιο τομέα με περισσότερα από 50 βιομηχανικά μέλη, ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκούς φορείς (όπως τα CSLab/ΕΜΠDSCAL/ΕΚΠΑMicroLab/ΕΜΠ ). 
Τελος το Ελληνικό επιχειρηματικό δίκτυο του κλάδου αποτελείται ενδεικτικά από  επιχειρήσεις  όπως οι, ΑerospaceVenturesEuropean Sensor SystemsGeosystems Hellas, InascoIrida LabsPlanetek HellasPrismaTeletelTerra Spatium,   Adamant CompositesAlmaAttisatElfonEMTech, ESSFEACHeronMiltechSoftcom και άλλες, με πλήθος εφαρμογών σε τομείς όπως τηλεπικοινωνίες, χαρτογράφηση, ενέργεια, ασφάλεια και άμυνα, μετεωρολογικά δεδομένα, περιβαλλοντική προστασία και ειδικά υλικά.

98c640db707cc57f8e0add4790697812


Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παράσχου:


Εμείς, απολαύσαμε τη βόλτα πάνω από τα σύννεφα και την συζήτηση με νέους ανθρώπους που δημιουργούν και καινοτομούν ακόμα και με ελάχιστα μέσα, με κινητήριο δύναμη τη γνώση, τον ενθουσιασμό και την αγάπη για τις θετικές αλλαγές της τεχνολογίας στον κόσμο και την οικονομία της χώρας, αλλά και με γνήσιο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση νέων πεδίων όπως αυτό του διαστήματος. 

Έρρικα Χριστοδούλου 
Ραδιοφωνική Εκπομπή 


Γη&Ύδωρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου