.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Αλόη και μεταποίηση απο Κρητικούς παραγωγούς


«Δημιουργοί και όχι απλά παραγωγοί» - Ο Ανδρέας Παπαδοπετράκης της Cretan Goods, μας μιλά για μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές καλλιέργειες της Κρήτης, με τη μεταποίηση και τη συνέργεια, να γίνονται επίκεντρο της συζήτησης για τον επόμενο στόχο του Έλληνα παραγωγού
Η Αλόη είναι πραγματικά ένα φυτό - θαύμα. Ένας μαχητής της θεραπείας με περίπου 200 θρεπτικά συστατικά, περιέχει βιταμίνες όπως Α, Β1, Β2, Β6, Β12, C και Ε, φολικό οξύ και νιασίνη καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, νάτριο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
 
Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και έχει αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Συμβάλει στην επούλωση των τραυμάτων, στην αντιγήρανση, την καταπολέμηση της πλάκας, του διαβήτη και των πεπτικών διαταραχών. Υπάρχουν ενδείξεις για αντικαρκινικές ιδιότητες της και κάνει πολύ πιο ελαστικά τα τριχοειδή αγγεία στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση, ενυδάτωση και τροφή των ιστών. Αυξάνει επίσης την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα κύτταρα  κάνοντας τα πιο διαπερατά, γεγονός που την καθιστά ισχυρότατο συμπλήρωμα διατροφής. 

3c8c6ebad0515381d27c6818a89375bc5cd0ffbb-deuteri
 
Ο Ανδρέας Παπαδοπετράκης μας μίλησε στο “Γη & Ύδωρ” του Σαββάτου 24/11 για την βιολογική καλλιέργεια αλόης, που εκείνος και ο αδερφός του Μιχάλης ανέλαβαν σε συνέχεια και εξέλιξη της δουλειάς του πατέρα τους, ο οποίος με αφορμή την ενασχόληση του με το ιατρικό λειτούργημα, είχε έρθει σε επαφή με τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού αυτού.  
 
Η αίσθηση ευθύνης απέναντι στην αγροτική περιουσία που ειχαν στα χέρια τους και η αγάπη και εξοικείωση με τη γη, ώθησε τα δύο αδέλφια να συνεχίσουν την καλλιέργεια της αλόης, όμως σύντομα αντιλήφθηκαν ότι η διάθεση του προϊόντος σε χύδην μορφή και η έλλειψη στρατηγικής προώθησης, δεν εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και αποφάσισαν να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, τολμώντας την μεταποίηση και την δημιουργία της εταιρείας Cretan Goods.
 
Με αφορμή το νέο προϊόν της επιχείρησης τους, τους  χυμούς Aloe Dream σε συσκευασία 250 ml, που περιλαμβάνει φρέσκο βιολογικό χυμό Αλόης (κάθε χυμός περιέχει 50 ml)  σε συνδυασμό με βιολογικούς χυμούς φρούτων (μανταρίνι, πορτοκάλι ή ρόδι σε περιεκτικότητα 200ml), με πιστοποίηση προτύπου ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 και πιστοποιηση GR-BIO-06 για το βιολογικό χαρακτήρα του τελικού προϊόντος, ο Ανδρέας εντοπιζει ως ευκαιρία για τον παραγωγό, το μεγάλο περιθώριο για προστιθέμενη αξία που προσφέρει το προϊόν της αλόης.
 
 Ο Έλληνας παραγωγός όπως λέει, πρέπει να περάσει στην μεταποιηση του αγροτικού προϊόντος. Η αποτελεσματική μεταποιηση, θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο έλεγχο διάθεσης από τον παραγωγό, ώστε να μην υπόκειται στο ρίσκο των χωρίς στρατηγική εισαγωγών, και των αυξομειώσεων των τιμών της πρώτης ύλης. Στόχος είναι η παραγωγή ενός διαφοροποιημένου τελικού προϊόντος που θα αξιοποιεί το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελληνικής και ιδιαίτερα της Κρητικής αλόης, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων,  την ποιότητα. 

44830426-10213064899682758-5967174604668534784-o
 
Τόνισε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα θα πρέπει να τονωθεί στην περιοχή μας με διαφοροποίηση της διαχείρισης των καλλιεργειών και των προϊόντων. Συμβουλεύει τους παραγωγους πριν της οποιασδήποτε επένδυσης σε μια νέα καλλιέργεια, να κάνουν εκτεταμένη έρευνα για τις δυνατότητες διάθεσης των προϊόντων στην αγορά και να εξασφαλίσουν αξιόπιστες συνεργασίες ή να στραφούν στην ομαδική εργασία και σε  συνέργειες με άλλους παραγωγούς και επαγγελματίες, που θα εξασφαλίσουν αρτιότητα του αποτελέσματος. 
 
Όπως λέει κατά την έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων, οι ίδιοι συνεργάστηκαν με τεχνολόγο τροφίμων, με συμβούλους μάρκετινγκ, με εταιρίες που διέθεταν τεχνογνωσία σε εξειδικευμένους τομείς, με επαγγελματίες  σχεδίασης και με Κρητικούς πιστοποιημένους βιοκαλλιεργητές φρούτων (πορτοκαλιών /μανταρινιών απο τα Χανια και ροδιού απο την Παχεία Άμμο Ιεράπετρας). 

14225480-10211147572151723-5546890338217506592-n
 
Ιδανικά θα ήθελε να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με περισσότερους τοπικούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, ενώ όσο διευρύνουν την προϊοντική τους σειρά αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών και την παραγωγή τους, είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες και με άλλους παραγωγούς αλόης. Όπως λέει αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να εισέλθουν με τους χυμούς σε μεγάλα δίκτυα λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα, καθώς και σε βιολογικά καταστήματα αλλά και σε καφέ μπαρ και περιπτερα. Η βασική τους πρωτοπορία και κατάκτηση καινοτομίας, είναι ότι  διαθέτουν στην αγορά ένα Ελληνικό προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας, σε περισσότερα σημεία πώλησης, κάνοντας δυνατή την απόλαυση και την κάρπωση των ωφελειών του από μεγαλύτερη μεριδα καταναλωτών και μάλιστα εν κινήση.
 
Σε μια σφυγμομέτρηση της πορείας στην αγορά, μας λέει ότι τα προϊόντα κινούνται πολύ καλά, με προοπτικές συνεργασιών με δίκτυα διανομής του εξωτερικού. Συνεργασίες που επιτεύχθηκαν αφού η εταιρεία φρόντισε να έχει παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις. Η εισαγωγή στα εγχώρια δίκτυα λιανικής δεν παρουσίασε ιδιαίτερα εμπόδια προσθέτει κι αυτό το αποδίδει στο σωστό στήσιμο του προϊόντος και την ποιότητα του. Όσο οι άνθρωποι γνωρίζουν τα οφέλη της αλόης, αυξάνεται  η χρήση της σταθερά, πόσο μάλλον όταν τα προϊόντα που την ενσωματώνουν διασφαλίζουν την ποιότητα και την ικανή περιεκτικότητα σε πρώτη ύλη, παρατηρεί, προτρέποντας τους καταναλωτές να επιλεγουν Ελληνικά.
 
Εκτός από τους χυμούς Aloe Dream, κυκλοφορεί από την εταιρία Cretan Goods ο φρέσκος βιολογικός χυμός αλόης σε φυσική γεύση “Crealoe” (άθερμος, μη παστεριωμένος χυμός), καθώς και σειρά καλλυντικών με συστατικό τον φυσικό χυμό Κρητικής αλόης που περιλαμβάνει κρέμες προσώπου ημέρας και νύκτας, σέρουμ και ενυδατικές λοσιόν. Τα τελευτάια ανέπτυξαν από κοινού με εταιρεία που κατέχει τεχνογνωσία στην κοσμετολογία.

20840622-1979711325598964-9132674386827458926-n
 
Με σπουδές μηχανικού τηλεπικοινωνιών ο Ανδρέας και Περιβαλλοντολόγου ο Μιχάλης, τα αδέλφια Παπαδοπετράκη, σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη προϊοντική γκάμα τους με οκτώ νέα προιόντα, βρώσιμα αλλά και προσωπικής περιποιησης όπως τζέλ και επουλωτική κρέμα, ροφήματα και  αφεψήματα με πρώτη ύλη πάντα τον φυσικό βιολογικό χυμό αλόης που παράγουν σε ημιορεινές εκτάσεις εντός του Δήμου Ιεράπετρας. Μαλιστα όπως μας λέει ο Ανδρέας οι επενδύσεις στα απαιτούμενα μηχανήματα και εγκαταστάσεις, που είναι συνεχείς, γίνονται εξ’ ολοκλήρου με ίδια κεφάλαια λόγω καθυστερήσεων στα αναμενόμενα Ευρωπαϊκά και Κρατικά κονδύλια.  

43879578-10156689221605699-3008149619004669952-n
 
Στις αγορές του εξωτερικού, παρατηρεί ότι  η προσφερόμενη ποικιλία είναι αφάνταση και η πρώτη ύλη δεν θα πρέπει να χαθεί μέσα στην αχανή βιομηχανία μεταποίησης. Όπλο γι αυτόν το σκοπό, βλέπει την καθετοποίηση της παραγωγής και τη διαμόρφωση ισχυρών επωνυμιών που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με σημαία την ποιότητα. Τονίζει εδώ, ότι οι Κρατικοί μηχανισμοί πιστοποίησης και διάκρισης της τοπικότητας θα πρέπει να είναι αυστηροί ώστε τα εντασσόμενα προιοντα, πράγματι να ενσωματώνουν τις ιδιότητες που υπόσχονται ώστε να χτίζεται διαρκώς η απαραίτητη αξιοπιστία στις αγορές.  

1
 
Κοιτώντας το μέλλον, ο Ανδρέας Παπαδοπετράκης, οραματίζεται την παραγωγή ακόμα περισσότερων, υψηλής ποιότητας προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, ασφαλή για τον άνθρωπο και φτιαγμένα έτσι ώστε να προάγουν την υγιεινή διατροφή και διαβίωση. Προτρέπει τους παραγωγούς να αναζητήσουν την εναλλακτική καλλιέργεια που τους ταιριάζει και γιατί όχι την αλόη, αρκεί να πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, να δρούν με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτή και να διεκδικούν κατάλληλες συνεργασίες και συνέργειες που μπορούν να αναδείξουν την ποιότητα όλων των τοπικών αγροτικών μας προϊόντων μέσα από δραστηριότητες όπως η μεταποίηση. Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά καταλήγει, “είμαστε δημιουργοί και όχι παραγωγοί” δείχνοντας μας ένα νέο τρόπο να βλέπουμε τα πράγματα..
 
Η αλόη έχει αποδείξει την αξία της μέσω ευρέως διαδεδομένων καλλυντικών, φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής που την περιέχουν και έχει αποκτήσει πιστούς καταναλωτές ανα τον κόσμο με αυξανόμενη ζήτηση. Η αγορά εκχυλισμάτων Αλόης παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από 1,5 περίπου εκ. δολάρια το 2015 σε 2,3 εκ. δολάρια μέχρι το 2021 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,4%. www.researchnester.com . Αποτελεί δυνητικά έναν ένδιαφέροντα και ελπιδοφόρο κλάδο επένδυσης για την Ελληνική αγροτική παραγωγή και ήδη στη χώρα μας δραστηριοποιούνται αρκετά εργοστάσια μεταποιησης της πρώτης ύλης. 

12841220-1722464657990300-8160223323107967009-o
 
H Aloe Vera (Barbadensis Miller) επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, που είναι κατάλληλη για εξωτερική και εσωτερική χρήση(πόσιμη), είναι ένα εύχυμο φυτό καταγόμενο κατα πάσα πιθανότητα από τη Βόρεια Αφρική, τις Κανάριους Νήσους και το Πράσινο Ακρωτήρι. 
 
Το σημαντικό σε σχέση με την καλλιέργεια της είναι ότι  είναι ένα φυτό ανθεκτικό σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρασίας, ερημοποίησης και υψηλών θερμοκρασιών έχοντας τη δυνατότητα να κατακρατά νερό. Ευδοκιμεί σε κλίμα τροπικο- εύκρατο, σε γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση. Στην Ελλάδα έχει αξιοποιηθεί από ανεξάρτητους ή ενταγμένους σε ομάδες παραγωγούς  κυρίως στην Κρήτη την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. 

alexander-the-great
 
Ο μύθος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, τραυματίστηκε από βέλος σε μια μάχη και το τραύμα του μολύνθηκε. Μόλις το έμαθε ο Αριστοτέλης ο δάσκαλος του, έστειλε έναν ιερέα από το νησί Socotra της Αραβικής Θάλασσας, στο οποίο φυόταν άφθονη αλόη. Ο ιερέας περιποιήθηκε το τραύμα του αγαπημένου του μαθητή με λάδι αλόης και εκείνο θεραπεύτηκε πολύ γρήγορα.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παπαδοπετράκη:


 
Εμείς στο “Γη & Ύδωρ”, χαιρόμαστε να φιλοξενούμε ανθρώπους που τολμούν δυναμικά να εξελίσσουν την αγροτική τους παραγωγή με τεχνογνωσία και επένδυση σε προϊόντα ενσωματώνουν πολλαπλή αξία, ενισχύοντας το πλεγμα συνεργασίας μεταξύ των τοπικών παραγωγών και επιχειρηματιών, ώστε να είναι η τοπική οικονομία ακλόνητη μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον προστατευμενο και αειφορικά παραγωγικό.
 
Ξανά μαζί σας, το ερχόμενο Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωι στον Ηχώ 99.8 fm με πολλές εκπλήξεις, για ιδέες αγροτικής -και όχι μόνο- καινοτομίας και  επιχειρηματικότητας και συζητήσεις με ανθρώπους που πάνε τον τόπο και τη σκέψη μας μπροστά!
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική εκπομπή 
Πηγή:www.hxonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου