.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ανανάς



Ανανάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανανάς (Ananas)
Ανανάς, επάνω στο γονεϊκό φυτό.
Ανανάς, επάνω στο γονεϊκό φυτό.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία:Αγγειόσπερμα(Angiosperms)
Ομοταξία:Μονοκοτυλήδονα(Monocots)
Τάξη:Poales
Οικογένεια:Βρομελιοειδή(Bromeliaceae)
Γένος:Ανανάς (Ananas)
Mill.
Είδος:A. comosus
Διώνυμο
Ανανάς ο εύκομος (Ananas comosus)
(L.) Merr.
Είδη
Ο Ανανάς (Ananas comosus) είναι ένα ποώδες τροπικό φυτό με πολλαπλούς βρώσιμους καρπούς που αποτελείται από συνενωμένα μούρα,[1][2] και το πιο σημαντικό από οικονομική άποψη φυτό της οικογένειας των Βρομελιοειδών (Bromeliaceae).[3] Ο ανανάς μπορεί να καλλιεργηθεί με την αποκοπή του στέμματος του καρπού,[1][4] την πιθανή του ανθοφορία εντός 20-24 μηνών και την καρποφορία του κατά τους επόμενους έξι μήνες.[4][5] Οι ανανάδες μετά τη συγκομιδή, δεν ωριμάζουν σημαντικά.[6]
Οι ανανάδες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι, μαγειρεμένοι, σε χυμό, διατηρημένοι και βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα στις κουζίνες. Εκτός από την κατανάλωση, τα φύλλα του ανανά, χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την παραγωγή της υφάνσιμης ίνας Piña, που συνήθως χρησιμοποιείται ως υλικό για τα ανδρικά Barong Tagalog (ένα διαφανές-επίσημο πουκάμισο, των Φιλιππίνων, που φοριέται επάνω από το υπάρχον πουκάμισο) και τα γυναικεία Baro't saya (η ανεπίσημη εθνική ένδυση των γυναικών, στις Φιλιππίνες). Η ίνα, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα συστατικό ταπετσαρίας και επιπλοποιίας.

Καρπός ανανά.
To γένος Ανανάς (Ananas) περιλαμβάνει 5 είδη, τα οποία είναι ιθαγενή της τροπικής Αμερικής. Χαρακτηριστικό είδος είναι ο Aνανάς ο πολύκομος ή Ανανάς ο εύκομος (Ananas comosus), ο Ανανάς ο ήμερος (Ananas sativus), γνωστός από τον αρωματικό και γευστικό καρπό του που μοιάζει με μεγάλη κουκουνάρα. Σήμερα καλλιεργείται σε θερμοκήπια, σε πολλές περιοχές του κόσμου αν και κατάγεται από τροπικά κλίματα. Ο καρπός του τρώγεται ωμός ή συντηρημένος σε κονσέρβες και χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική.
Το ύψος του φτάνει το 1,5 μέτρο και έχει μεγάλα ξιφοειδή φύλλα με χείλη οδοντωτά, που σχηματίζουν ρόδακα. Τα άνθη του εκφύονται σε πυκνή ταξιανθία, τύπου στάχυ, στην κορυφή ανθικού άξονα, που έχει ύψος περίπου μισό μέτρο. Έχουν τριμερή διάταξη, δηλαδή 3 σέπαλα, 3 πέταλα, 6 στήμονες και τρίχωρη ωοθήκη.
Ο καρπός του είναι σαρκώδης, σύνθετος που προέρχεται από ολόκληρη την ταξιανθία, δηλαδή αποτελείται από τους επιμέρους καρπούς, που είναι ράγες και το σαρκώδη άξονα του στάχυος, που καταλήγει σε θύσανο φύλλων.
Το φυτό ευδοκιμεί σε υγρά και γόνιμα εδάφη, στραγγιζόμενα και όξινα. Ανθίζει και καρποφορεί μόνο μία φορά από το 12ο ως τον 30ό μήνα μετά τη φύτευσή του. Δε σχηματίζει σπέρματα και πολλαπλασιάζεται πάντα αγενώς, με παραφυάδες ή κόβοντας την κορυφή του φρούτου την οποία μετέπειτα μπορεί κανείς να φυτέψει είτε άμεσα σε γλάστρα ή αφού την αφήσει πρώτα για ένα μικρό διάστημα σε ένα δοχείο με νερό ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο οι ρίζες που βρίσκονται στην βάση της κορυφής. Προσβάλλεται από διάφορα έντομα.

Ετυμολογία


Ο ανανάς και η διατομή του.

Ένα λουλούδι ανανά στο Iriomote,Ιαπωνία.
Η λέξη "ανανά", καταγράφηκε για πρώτη φορά, στα αγγλικά, το 1398, όταν αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα αναπαραγωγικά όργανα των κωνοφόρων δέντρων (τώρα ονομάζονται κουκουνάρια). Ο όρος «κουκουνάρι» για το αναπαραγωγικό όργανο των κωνοφόρων δέντρων, καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1694. Όταν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές ανακάλυψαν αυτό το τροπικό φρούτο στην Αμερική, τους αποκαλούσαν «ανανά» (πρώτη αναφέρεται τόσο το 1664, λόγω ομοιότητας με αυτό που είναι τώρα γνωστό ως το κουκουνάρι).[8][9]
Στην επιστημονική διωνυμική, ο Ανανάς ο εύκομος (Ananas comosus), ανανάς, το αρχικό όνομα του φρούτου, προέρχεται από τη λέξη "Νανάς" από τη γλώσσα Tupi (συγγενική προς τη γλώσσα Guarani, στη Βραζιλία), που σημαίνει «εξαιρετικό φρούτο»,[10] όπως έχουν καταγραφεί από τον André Thevet το 1555, και τα "comosus""tufted", αναφέρεται στο στέλεχος του καρπού. Άλλα μέλη του γένους Ananas συχνά ονομάζεται "πεύκο", καθώς και σε άλλες γλώσσες. Στα ισπανικά, οι ανανάδες ονομάζονται Piña («κουκουνάρι»), ή ananá (ananás) (παράδειγμα, το ποτό Piña Colada).

Ιστορία


Παρουσιάζεται στον Κάρολο Β΄ της Αγγλίας, ο πρώτος ανανάς που καλλιεργήθηκε στην Αγγλία. (πίνακας τουHendrik Danckerts 1675).
Το φυτό είναι γηγενές στην Νότια Αμερική και λέγεται ότι προέρχεται από την περιοχή μεταξύ της νότιας Βραζιλίας και της Παραγουάης,[1] ωστόσο, λίγα είναι γνωστά σχετικά με την προέλευση του εξημερωμένου ανανά (Pickersgill, 1976). Ο M.S. Bertoni(1919)[11] θεώρησε τις αποστραγγίσεις των Ποταμών Παρανά - Παραγουάη, να είναι ο τόπος καταγωγής του Α comosus.[12] Οι κάτοικοι από τη νότια Βραζιλία και την Παραγουάη, εξάπλωσαν τον ανανά σε όλη τη Νότια Αμερική και τελικά έφτασε στηνΚαραϊβική, την Κεντρική Αμερική και στο Μεξικό, όπου και καλλιεργούνταν από τους Μάγια και τους Αζτέκους. Το 1493, ο Κολόμβοςπρωτοαντίκρισε τον ανανά στο απάνεμο νησί της Γουαδελούπης. Το ονόμασε "Piña de Indes", που σημαίνει «πεύκο των Ινδιάνων" και το έφερε πίσω μαζί του στην Ευρώπη, καθιστώντας έτσι τον ανανά, ως το πρώτο βρομελιοειδές (bromeliad) που εγκατέλειψε το Νέο Κόσμο.[13] Οι Ισπανοί τον εισήγαγαν στις Φιλιππίνες, στη Χαβάη (εγκαινιάσθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, με την πρώτη εμπορική φυτεία το 1886), στη Ζιμπάμπουε και στο Γκουάμ. Ο καρπός λέγεται ότι εισήχθη για πρώτη φορά στη Χαβάη, όταν ένα ισπανικό πλοίο το μετέφερε εκεί το 1500.[14] Οι Πορτογάλοι πήραν τον καρπό από τη Βραζιλία και τον εισήγαγαν στην Ινδία από το 1550.[15]
Ο ανανάς ήρθε στη βόρεια Ευρώπη από το Σουρινάμ, την αποικία των Ολλανδών. Ο πρώτος ανανάς που καλλιεργήθηκε με επιτυχία στην Ευρώπη, λέγεται ότι έχει καλλιεργηθεί το 1658, από τον Pieter de la Court στο Meerburg.[16] Στην Αγγλία, μια τεράστια "σόμπα Ανανά" χρειαζόταν για να αναπτυχθούν τα φυτά που το 1723, είχαν φυτευτεί στον Φυσικό Κήπο του Τσέλσι (Chelsea Physic Garden).[17] Στη Γαλλία, παρουσιάστηκε το 1733 στο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ, ένας ανανάς που είχε αναπτυχθεί στον Κήπο των Βερσαλλιών. Πριν από το θάνατό της το 1796, η Αικατερίνη η Μεγάλη, έτρωγε ανανάδες που καλλιεργούνταν στα δικά της κτήματα.[18] Λόγω της δαπάνης της άμεσης εισαγωγής τους και του τεράστιου κόστους του εξοπλισμού και της εργασίας που απαιτείτο για να αναπτυχθούν σε ένα εύκρατο κλίμα, χρησιμοποιώντας θερμοκήπια που ονομάζονταν "pineries", οι ανανάδες σύντομα έγιναν ένα σύμβολο πλούτου. Αρχικά χρησιμοποιούνταν κυρίως για την εμφάνισή τους στα διάφορα δείπνα, αντί να φαγωθούν και χρησιμοποιούνταν επανειλημμένως έως ότου αρχίσουν να σαπίζουν.[19] Από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, η παραγωγή του φρούτου στα βρετανικά κτήματα είχε γίνει θέμα μεγάλης αντιπαλότητας μεταξύ των πλούσιων αριστοκρατών.[19] Ο John Murray, 4ος κόμης του Dunmore, έχτισε στο κτήμα του ένα θερμοκήπιο επάνω από έναν τεράστιο πέτρινο θόλο ύψους 14 μέτρων στο σχήμα του καρπού, το οποίο είναι γνωστό ως ο «ανανάς του Dunmore».[20]
Ο John Kidwell πιστώνεται με την εισαγωγή της βιομηχανίας ανανά στη Χαβάη. Μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια του ανανά από εταιρείες των ΗΠΑ ξεκίνησαν στη Χαβάη, στις αρχές του 1900. Ανάμεσα στους πιο διάσημους και σημαίνοντες βιομηχάνους ανανά ήταν ο James Dole ο οποίος μετακόμισε στη Χαβάη το 1899[21] και το 1900, ξεκίνησε μια φυτεία ανανά.[22] Οι εταιρείες Dole και Del Monte, άρχισαν το 1901 και το 1917 αντίστοιχα, την καλλιέργεια του ανανά στο νησί Oahu. Η εταιρεία ανανά του Dole άρχισε το 1901, με την εξαγορά 60 στρεμμάτων (24 εκταρίων) γης και έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη εταιρεία. Η εταιρεία ανανά Maui, ξεκίνησε το 1909 την καλλιέργεια του ανανά στο νησί Maui.[23] Το 2006, η Del Monte ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την καλλιέργεια ανανά στη Χαβάη, αφήνοντας μόνο τις Εταιρείες Ανανά Dole και Maui ως τους μεγαλύτερους καλλιεργητές ανανά των ΗΠΑ, στη Χαβάη.
Στις ΗΠΑ, το 1986, το Ινστιτούτο Ερευνών Ανανά διαλύθηκε και τα περιουσιακά του στοιχεία χωρίστηκαν μεταξύ της Del Monte και της Εταιρείας Γης και Ανανά Maui (Maui Land & Pineapple Company). Η Del Monte πήρε την ποικιλία '73-114', την οποία βαπτίστηκε στις φυτείες της στην Κόστα Ρίκα ως "MD-2", διαπίστωσε ότι είναι πολύ κατάλληλη για την καλλιέργειά της εκεί και ξεκίνησε τη διαφήμισή της το 1996. (Η Del Monte επίσης, ξεκίνησε την εμπορία της '73-50', που βαπτίστηκε "CO-2", ως Del Monte Gold). Το 1997, η Del Monte άρχισε να εμπορεύεται την ποικιλία της, του "Gold Extra Sweet" ανανά, εσωτερικά γνωστού ως "MD-2". Η MD-2 είναι ένα υβρίδιο που προέρχεται από το πρόγραμμα αναπαραγωγής του τώρα διαλυθέντος Ινστιτούτου Ερευνών Ανανά στη Χαβάη, η οποία διεξήγαγε έρευνα για λογαριασμό της Del Monte, της Εταιρείας Γης και Ανανά Maui και της Dole.

Καλλιέργεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή Ανανά – 2009.
ΧώραΠαραγωγή
(Τόνοι)
Flag of Brazil.svg Βραζιλία2.206.492
Φιλιππίνες Φιλιππίνες2.198.497
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη1.894.862
Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα1.682.000
Flag of Indonesia.svg Ινδονησία1.558.000
Ινδία Ινδία1.341.000
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα1.042.000
Νιγηρία Νιγηρία1.000.000
Μεξικό Μεξικό749.000
Βιετνάμ Βιετνάμ500.000
Ταϊβάν Ταϊβάν434.000
Πηγή:UN FAOSTAT [24]
Το 2009, η Βραζιλία παρήγαγε 2.206.492 τόνους, παρακολουθούμενη στενά από τις Φιλιππίνες, οι οποίες παρήγαγαν 2.198.497 τόνους και την Ταϊλάνδη με 1.894.862 τόνους. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή το 2009 ήταν 19.488.240 τόνοι. Οι κύριοι εξαγωγείς νωπού ανανά κατά το 2001 ήταν η Κόστα Ρίκα με 322.000 τόνους, η Ακτή Ελεφαντοστού με 188.000 τόνους και οι Φιλιππίνες με 135.000 τόνους.[24] Από το 2000 ο πιο κοινός φρέσκος καρπός ανανά που βρίσκεται στις ΗΠΑ και στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ είναι ένα χαμηλής οξύτητας υβρίδιο, το οποίο αναπτύχθηκε στη Χαβάη στις αρχές του 1970.
Στην εμπορική καλλιέργεια, ανθοφορία μπορεί να προκληθεί τεχνητά και η πρώιμη συγκομιδή των κυρίως καρπών μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας δεύτερης καλλιέργειας με μικρότερους καρπούς. Μόλις αφαιρεθεί η κορυφή του ανανά κατά τον καθαρισμό, μπορεί να φυτευτεί στο έδαφος και να αναπτυχθεί ένα νέο φυτό. Μοσχεύματα και παραφυάδες φυτεύονται για εμπορικούς σκοπούς.[1]

Δεοντολογικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες

Τα τρία τέταρτα των πωλούμενων στην Ευρώπη ανανάδων, καλλιεργούνται στην Κόστα Ρίκα, όπου η παραγωγή του ανανά είναι ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη. Οι παραγωγοί συνήθως χρησιμοποιούν 20 κιλά (44 λίβρες) φυτοφάρμακα ανά εκτάριο σε κάθε κύκλο της ανάπτυξης,[25] μια διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του εδάφους και τη βιοποικιλότητα. Τα φυτοφάρμακα - οργανοφωσφορικάοργανοχλωρίνες και ορμονικοί διαταράκτες - έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την υγεία των εργαζομένων και μπορούν να μολύνουν τα αποθέματα πόσιμου νερού.[25] Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να είναι καρκινογόνες και μπορεί να σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες.[25]
Λόγω των εμπορικών πιέσεων, πολλοί εργαζόμενοι στους ανανάδες - 60% των οποίων προέρχονται από τη Νικαράγουα - Κόστα Ρίκα πληρώνονται χαμηλούς μισθούς. Οι πολιτικές μείωσης της τιμής των Ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, μείωσαν τα εισοδήματα των καλλιεργητών.[25] Ένας σημαντικός αναναπαραγωγός, υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.[26]

Ποικιλίες

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες.[1] Τα φύλλα του ευρέως καλλιεργούμενου "ομαλού καγιέν" ("smooth cayenne") είναι λεία[27] και αυτό είναι το πιο συχνά καλλιεργούμενο είδος σε όλο τον κόσμο. Πολλές ποικιλίες, έχουν διανεμηθεί από τα σημεία προέλευσής τους την Παραγουάη και το νότιο τμήμα της Βραζιλίας και τα βελτιωμένα αποθέματά τους, αργότερα εισήχθησαν στην Αμερική, τις Αζόρες, την Αφρική, την Ινδία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία.[1] Οι ποικιλίες περιλαμβάνουν:
  • "Hilo": Μια συμπαγής παραλλαγή 1-1,5 κιλά (2-3 λίβρες) του ομαλού καγιέν από τη Χαβάη, ο καρπός είναι πιο κυλινδρικός και παράγει πολλές παραφυάδες, αλλά όχι μοσχεύματα.
  • "Sugarloaf Kona": 2,5-3 κιλά (5-6 λίβρες), λευκόσαρκο χωρίς ξυλοποίηση στο κέντρο, κυλινδρικού σχήματος, έχει μια υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, αλλά όχι οξύ, ένας ασυνήθιστα γλυκός καρπός.
  • "Natal queen": 1-1,5 κιλά (2-3 λίβρες), χρυσοκίτρινη σάρκα, τραγανή υφή και λεπτή ήπια γεύση, καλά προσαρμοσμένο για νωπή κατανάλωση, κρατά καλά μετά την ωρίμανση, φύλλα αγκαθωτά, καλλιεργείται στην Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Νότια Αφρική.
  • "Pernambuco" ("eleuthera"): 1-2 κιλά (2-4 λίβρες) με απαλή κίτρινη έως λευκή σάρκα, γλυκιά, λιώνει και εξαιρετική για να καταναλώνεται φρέσκια, σε μικρό βαθμό προσαρμοσμένα για θαλάσσια μεταφορά, αγκαθωτά φύλλα της ναυτιλίας, που καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική.
  • "Red Spanish": 1-2 κιλά (2-4 λίβρες), χλωμή κίτρινη σάρκα με ευχάριστο άρωμα, τετραγωνικού σχήματος, καλά προσαρμοσμένο για θαλάσσια μεταφορά ως φρέσκου φρούτου σε μακρινές αγορές, φύλλα αγκαθωτά, που καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική.
  • "Smooth cayenne": 2,5-3 κιλά (5-6 λίβρες), υποκίτρινη προς κίτρινη σάρκα, κυλινδρικού σχήματος, υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρο και σε οξέα, καλά προσαρμοσμένο στη κονσερβοποίηση και επεξεργασία, αφήνει φύλλα χωρίς αγκάθια. Πρόκειται για μια αρχαία ποικιλία που αναπτύχθηκε από το λαό Amerind.[28]
Μέχρι πρόσφατα, αυτή ήταν η ποικιλία από τη Χαβάη και η πιο εύκολα προσιτή στα παντοπωλεία των ΗΠΑ, αλλά αντικαταστάθηκε από τη "MD-2".[28] Είναι ένας από τους προγόνους των ποικιλιών "73-114" (που ονομάζεται επίσης "MD-2") και "73-50" (που ονομάζεται επίσης "MD-1" και '"CO-2").[28] Μερικά είδη "Ananas" καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά για το χρώμα, το καινοφανές μέγεθος του καρπού και τις άλλες αισθητικές τους ιδιότητες.

Άλλες ποικιλίες

  • Ανανάς ο εμβράκτειος (ananas bracteatus), ιθαγενές της Βραζιλίας
  • Ανανάς ο μακρόδους (ananas macrodontes), ιθαγενές της Βραζιλίας
  • Ανανάς ο ποικιλόχρους (ananas variegatus)

Βοτανική


Ανανάς στο στάδιο της εκκίνησης.
Ο ανανάς είναι ένα ποώδες πολυετές το οποίο φτάνει σε ύψος 1,0 έως 1,5 μέτρα (03.03 - 04.09 πόδια), αν και μερικές φορές μπορεί να είναι ψηλότερο. Στην εμφάνιση, το ίδιο το φυτό έχει ένα βραχύ, γεροδεμένο στέλεχος με σκληρά, κέρινα φύλλα. Κατά τη δημιουργία των καρπών του, παράγει συνήθως μέχρι 200 ​​λουλούδια, αν και ορισμένες ποικιλίες μεγαλόκαρπων μπορεί να το υπερβούν. Μόλις ανθίσει, τα μεμονωμένα φρούτα των λουλουδιών ενώνονται για να δημιουργήσουν αυτό που συνήθως αναφέρεται ως ανανάς. Μετά την παραγωγή του πρώτου φρούτου, οι πλευρικοί βλαστοί (που ονομάζονται από τους εμπορικούς καλλιεργητές «βεντούζες») παράγονται στις μασχάλες των φύλλων του κύριου στελέχους. Αυτά μπορούν να αφαιρεθούν για τον πολλαπλασιασμό, ή να αφεθούν για να παραγάγουν στο αρχικό φυτό, επιπλέον φρούτα.[4] Εμπορικά οι βεντούζες, που εμφανίζονται γύρω από τη βάση καλλιεργούνται. Έχει 30 ή περισσότερα μακρά, στενά, σαρκώδη, γούρνα-διαμορφωμένα φύλλα με αιχμηρά αγκάθια κατά μήκος των περιθωρίων που έχουν μήκος 30 έως 100 εκατοστά (1,0 έως 3,3 πόδια), γύρω από ένα παχύ στέλεχος. Κατά το πρώτο έτος της ανάπτυξης, ο άξονας μακραίνει και πυκνώνει, που φέρει πολλά φύλλα σε στενές σπείρες. Μετά από 12 έως 20 μήνες, το στέλεχος μεγαλώνει σε μια ακίδα-όπως ταξιανθία έως 15 εκ. (6 ίντσες) με πάνω από 100 σπειροειδώς διατεταγμένα, τριμερή λουλούδια, που το καθένα υποβαστάζεται από ένα βράκτιο. Τα χρώματα των λουλουδιών ποικίλλουν, ανάλογα με την ποικιλία, από το χρώμα της λεβάντας έως το ανοιχτό μοβ προς το κόκκινο.
Οι ωοθήκες εξελίσσονται σε μούρα που συγχωνεύονται σε ένα μεγάλο, συμπαγές, πολλαπλών φρούτων αξεσουάρ. Ο καρπός του ανανά είναι διατεταγμένος σε δύο αλληλομανδαλωμένους έλικες, οκτώ σε μία κατεύθυνση, δεκατρείς στην άλλη, καθένα από τα οποία ένας αριθμός Fibonacci στη φύση.[29]
Ο ανανάς πραγματοποιεί φωτοσύνθεση (Crassulacean acid metabolism (CAM)), για τον καθορισμό του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη νύχτα και την αποθήκευσή του ως μηλικό οξύ και μετά την απελευθέρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθώντας τη φωτοσύνθεση.

Γονιμοποίηση

Ο σχηματισμός των σπόρων χρειάζεται γονιμοποίηση, αλλά η παρουσία των σπόρων βλάπτει την ποιότητα του καρπού. Στη Χαβάη, όπου ο ανανάς καλλιεργείται σε γεωργική κλίμακα, απαγορεύεται για το λόγο αυτό, η εισαγωγή των κολιμπρί.[30] Ορισμένες νυχτερίδες, γονιμοποιούν άγριους ​​ανανάδες που ανοίγουν τα λουλούδια τους μόνο κατά τη νύχτα.

Παραδοσιακή ιατρική και προκαταρκτική έρευνα

Τόσο η ρίζα και ο καρπός μπορούν να καταναλωθούν ή να εφαρμοσθούν τοπικώς ως ένα αντι-φλεγμονώδες ή ως ένας πρωτεολυτικός παράγοντας. Σε ορισμένες πρακτικές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει την αποβολή ή την εμμηνόρροια ή ως ένα αντισκωληκικό.[31]

Εχθροί και ασθένειες

Ο ανανάς υπόκειται σε μια ποικιλία από ασθένειες, η πιο σοβαρή από τις οποίες είναι η ασθένεια μαρασμού που μεταδίδεται από τα mealybugs[32] που συνήθως βρίσκονται στην επιφάνεια του ανανά, αλλά ενδεχομένως στα κλειστά κύπελλα των ανθέων.[1] Άλλες παθήσεις περιλαμβάνουν τη ροζ ασθένεια, τη βακτηριακή σήψη της καρδιάς, την ανθράκωση,[32] μυκητιακή σήψη καρδιάς, σάπισμα των ριζών, μαύρη σήψη, σήψη του άκρου, σήψη του πυρήνα και τον ιό της κίτρινης κηλίδας.[33] Η ροζ νόσος χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη αποχρωματισμού του καρπού, κατά τη διάρκεια της θέρμανσής του στη διαδικασία της κονσερβοποίησης, στο καφέ προς το μαύρο χρώμα. Οι παράγοντες για τη ροζ νόσο, είναι τα βακτήρια Acetobacter acetiGluconobacter oxydans και Pantoea citrea.[34]
Μερικά παράσιτα που συνήθως επηρεάζουν τα φυτά του ανανά είναι οι κλίμακες (scales), οι θρίπες (thrips), τα ακάρεα (mites), τα mealybugs, τα μυρμήγκια και τα symphylids.[33]

Αποθήκευση και μεταφορά

Ορισμένοι αγοραστές προτιμούν πράσινα φρούτα, άλλοι όταν έχουν ωριμάσει ή άνευ πράσινου. Ένας ρυθμιστής της ανάπτυξης των φυτών, το Ethephon, συνήθως ψεκάζεται επί του φρούτου μία εβδομάδα πριν από τη συγκομιδή, αναπτύσσεται αιθυλένιο, το οποίο μετατρέπει τα φρούτα χρυσοκίτρινα. Μετά τον καθαρισμό και τον τεμαχισμό, ο ανανάς συνήθως κονσερβοποιείται σε σιρόπι ζάχαρης, με την προσθήκη συντηρητικού.[1]
Ένας ανανάς δεν θα γίνει ποτέ πιο ώριμος από ό,τι ήταν όταν έγινε η συγκομιδή του,[35] αν και ένα πλήρως ώριμο ανανά μπορεί να γεμίσει μώλωπες και να σαπίσει γρήγορα.
Το ίδιο το φρούτο είναι αρκετά αλλοιώσιμο[1] και εάν αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε δύο ημέρες, ωστόσο, εάν μπει στο ψυγείο, το χρονικό διάστημα εκτείνεται σε πέντε έως επτά ημέρες.[36]

Μάρκετινγκ

Ανανάς προετοιμαζόμενος προς πώληση στην πόλη HaikouHainan,Κίνα.  
Ο "Queen Formosa", ένας από τους γλυκύτερους ανανάδες των Φιλιππίνων.[37]  
Μεζέδες από το "Queen Formosa" για τη λιανική.  
Ένα καλάθι ανανάδες, εμφανιζόμενο σε σούπερ μάρκετ στη Σιγκαπούρη.  
Ανανάδες πάνω σε σημείο πώλησης στο Cagayan de OroΦιλιππίνες.  
Αρχείο:Preparing pineapple - 01.ogv
Ένας ανανάς προετοιμάζεται από πλανόδιο πωλητή στην πόληHaikouHainanΚίνα. Θα πωληθεί για 2 RMB (περίπου 30 σεντς ΗΠΑ). Αυτή η μέθοδος παρασκευής είναι κοινή σε όλο τον κόσμο.  
Κόκκινος ανανάς.  
Διακοσμητικός ανανάς.  

Διατροφή

Ο ωμός ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου (76% ημερήσια αξία (DV) σε ένα φλιτζάνι μερίδα) και βιταμίνη C (131% DV ανά φλιτζάνι μερίδα).[38] Κυρίως από το μίσχο του, ο ανανάς περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο(proteolytic enzyme), τη βρομελίνη (bromelain), η οποία διασπά την πρωτεΐνη. Εάν έχουν επαρκή περιεκτικότητα σε βρομελίνη, ο ακατέργαστος χυμός του ανανά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαρινάδα και μαλακτικό στο κρέας. Τα ένζυμα του ανανά μπορούν να παρεμποδίζουν την παρασκευή ορισμένων τροφίμων, όπως ζελέ και άλλα επιδόρπια με βάση τη ζελατίνη, αλλά θα καταστραφούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και της κονσερβοποίησης. Η ποσότητα της βρομελίνης στον καρπό πιθανώς δεν είναι σημαντική, ευρισκόμενη ως επί το πλείστον στο μη βρώσιμο στέλεχος. Επιπλέον, η κατάποση του ενζύμου όπως η βρομελίνη, είναι απίθανο να επιβιώσει άθικτη την πρωτεολυτική διαδικασία της πέψης.

Μαγειρικές χρήσεις


Χυμός ανανά.
Η σάρκα και ο χυμός του ανανά χρησιμοποιούνται στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Σε πολλές τροπικές χώρες, ο ανανάς παρασκευάζεται και πωλείται στις παρυφές των δρόμων ως σνακ. Πωλείται ολόκληρος ή σε κομμάτια μέσα σ'ένα ραβδί. Ολόκληρες, σε φέτες πυρήνα, με ένα κεράσι στη μέση είναι μια κοινή γαρνιτούρα για το ζαμπόν στη Δύση. Κομμάτια ανανά χρησιμοποιούνται σε επιδόρπια όπως φρουτοσαλάτες, καθώς και σε ορισμένα αλμυρά πιάτα, συμπεριλαμβανομένων πάνω σε πίτσες και μια σχάρα δαχτυλίδι σε ένα χάμπουργκερ.[39][40] Ο θρυμματισμένος ανανάς χρησιμοποιείται σε γιαούρτια, μαρμελάδες, γλυκά και παγωτά. Ο χυμός του ανανά σερβίρεται ως μη οινοπνευματώδες ποτό και είναι επίσης ως κύριο συστατικό σε κοκτέιλ όπως το Piña Colada.
Ένας άγουρος ανανάς από το Νεπάλ.  
Κτήμα ανανά στην Γκάνα.  
Κτήμα ανανά στη Χαβάη (1958).  

Πολιτισμικές χρήσεις

Στην Καραϊβική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο ανανάς συνδέθηκε με την επιστροφή των πλοίων από παρατεταμένα ταξίδια, και ένα έμβλημα υποδοχής και φιλοξενίας που έκανε το δρόμο του στη σύγχρονη τέχνη.[41][42]
Στην τηλεοπτική εκπομπή Psych, οι συγγραφείς έχουν συμπεριλάβει έναν ανανά σε κάθε επεισόδιο ως ένα κινούμενο αστείο και υπάρχει ένας ιστότοπος, αφιερωμένος στην κατάρτιση ενός καταλόγου του κάθε ανανά.[43]
Στο αμερικανικό καρτούν SpongeBob SquarePants, το σπίτι του SpongeBob είναι ένας ανανάς κάτω από τη θάλασσα.

Πηγή>Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Καλλιέργεια ανανά οδηγίες

Για να καλλιεργήσουμε ένα καινούριο φυτό ανανά πρέπει αρχικά να βρούμε έναν ανανά!

Βήμα Πρώτο, Επιλογή 
Ο ευκολότερος τρόπος είναι φυσικά να αγοράσουμε έναν από το super market, όμως μη πάρετε το πρώτο που θα βρείτε μπροστά σας. Ο ανανάς που θα πάρετε πρέπει να πληρή δύο προυποθέσεις:
Να μην έχει στη βάση των φύλλων μικρά γκρίζα σημάδια, τα οποία είναι κοκκοειδή έντομα.
Να είναι αρκετά ώριμος. Ο "καλός" ανανάς πρέπει να έχει φύλλα τα οποία δε βγαίνουν εύκολα!

Βήμα Δεύτερο, Κοπή
Παρτέ τον ανανά σπίτι σας και κόψτε τον όπως φαίνετε στη φωτογραφία παρακάτω. Φροντίστε να αφήσετε γύρω στα 5 εκατοστά σάρκας. Μπορείτε να φάτε ότι περισσέψει!




Βήμα Τρίτο, Προετοιμασία Εδάφους
Αν είναι χειμώνας καλό είναι να φυτέψετε τον ανανά σε μια μεγάλη γλάστρα μέσα στο σπίτι. Αν έχει ζέστη μπορείτε να τον φυτέψετε κατευθείαν έξω στο χώμα. Ανοίξτε μια τρύπα στο έδαφος με ένα φτυάρι, και φυτέψτε τον ανανά όπως φαίνεται παρακάτω:




Βήμα Τέταρτο, Πότισμα
Αφού τον φυτέψε, ποτίστε τον κατευθείαν με λίγο νερό! Μετά το αρχικό πότισμα, το φυτό σας δε θα χρειάζεται σχεδόν καθόλου νερό.. To pότισμα μια φορά την εβδομάδα είναι απλά, υπεραρκετό!

Βήμα Πέμπτο, Αναμονή
Τα φυτά ανανά μεγαλώνουν αργά. Πολύ αργά για την ακρίβεια, και θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 3 χρόνια πριν αρχίσει το δεντράκι σας να παράγει καρπούς.

Βήμα Έκτο, Συγκομιδή
Μετά από 3 χρόνια το φυτό σας θα αρχίσει να παράγει καρπούς, τους οποίους μπορείτε να συγκομίσετε όταν φτάσουν αυτό το μέγεθος:


Extra οδηγίες, λίπανση
Καλό είναι να λιπαίνουμε το δεντράκι μας μια φορά το μήνα. Προσοχή: Αν βάζετε το λίπασμα με το χέρι φροντίστε να φοράτε πάντα ειδικά γάντια εργασίας, για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς.


Εχθροί 
Το κυριότερο πρόβλημα στα φυτά ανανά είναι οι αλευρώδης (άσπρες μύγες). Για την καταπολέμηση τους καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν γεωπόνο! Περισσότερες πληροφορίες για τον αλευρώδη μπορείτε να διαβάσετε και εδώ

Πηγή>http://kaliergeia-anana.blogspot.gr/

Πώς θα φυτέψετε ανανά στο εσωτερικό  του σπιτιού.
Ο ανανάς είναι ένα μοναδικό και εξωτικό τροπικό φρούτο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργηθεί σε προσαρμοσμένες και ελεγχόμενες «κλιματικές» συνθήκες. Το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας είναι να επιτύχετε «γερές ρίζες» για τη νέα σας καλλιέργεια.
Το μέγεθος, φυσικά, δεν θα είναι ίδιο με αυτό των τροπικών δέντρων της Hawaii, αλλά οι ακόλουθες πληροφορίες θα σας καταστήσουν ικανούς να καλλιεργήσετε έναν υγιή και ελκυστικό ανανά εντός της οικίας σας. Μπορείτε, ακόμη, να δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να συμμετάσχουν σε αυτό το διασκεδαστικό project!!
Έχοντας υπομονή, μπορείτε να καταφέρετε ακόμη και να καρποφορήσει ανανάς-φρούτο από το φυτό που καλλιεργήσατε. Ενδέχεται να απαιτηθούν περίπου δύο με τρία χρόνια, αν και για ορισμένα φυτά θα είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να «παράγουν» νέα φρούτα. 
Για να καλλιεργήσετε ανανάδες πλήρους μεγέθους, το φυτό θα πρέπει τελικώς να φθάσει σε μέγεθος 1,82 μέτρων σε μήκος και σε ύψος. Όμως, μπορείτε να επιλέξετε να καλλιεργήσετε ανανά ως φυτό εσωτερικού χώρου – επιτυγχάνοντας ακόμη και την καρποφορία ενός μικρού σε μέγεθος φρούτου δίχως να καλύπτετε πολύ μεγάλο μέρος από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας!
Βήμα 1: Επιλέξτε τον Κατάλληλο Ανανά
Από το μανάβικο της γειτονιάς σας, επιλέξτε έναν ώριμο ανανά που διαθέτει υγιή, καλοδιατηρημένα, πράσινα φύλλα (όχι κίτρινου ή καφέ χρώματος) και το χρώμα του καρπού να είναι χρυσαφί καφέ (όχι πολύ πρασινωπό). Προτείνεται να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε δύο ανανάδες ταυτόχρονα, στην περίπτωση που ένας από τους δύο καρπούς δεν καρποφορήσει επιτυχώς. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τον υγιέστερο ανανά από τους δύο ώστε να συνεχίσετε να τον καλλιεργείτε στο πλήρες (επιθυμητό) μέγεθος.
Ελέγξτε την βάση των φύλλων για μικρά στίγματα γκρί χρώματος, που υποδεικνύουν ότι ο καρπός έχει προσβληθεί από έντομα. Αν ανακαλύψετε τέτοια στίγματα, η κορυφή του καρπού θα πρέπει να πεταχθεί, και θα πρέπει να επιλέξετε οπωσδήποτε καρπό που δεν έχει προσβληθεί από έντομα. Επιλέξτε έναν ώριμο καρπό, αλλά όχι πολύ ώριμο. Ελέγξτε την ωριμότητα του καρπού τραβώντας με απαλή κίνηση ένα φύλλο. Εάν το φύλλο αποκολληθεί με ευκολία, τότε το φρούτο είναι «παραγινωμένο».
Βήμα 2 – Προετοιμάστε την Κορυφή του Φρούτου 
Κρατήστε σφιχτά τα φύλλα που βρίσκονται στην κορυφή του φρούτου και στρίψτε τα με δύναμη έως ότου αποκολληθούν. Εάν κόψετε την κορυφή θα πρέπει να απομακρύνετε όποια ποσότητα σάρκας φρούτου έχει απομείνει, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να σαπίσει ολόκληρο το φυτό. Έπειτα από το προσεκτικό «κούρεμα» της σάρκας κόψτε προσεκτικά μικρά οριζόντια τμήματα από τη βάση της κορυφής έως ότου μπορέσετε να διακρίνετε «τα σημάδια των ριζών» (σ.σ. pentapostagma.gr – root buds), που διακρίνονται ως μικρές κουκκίδες ή κύκλοι στην επίπεδη επιφάνεια που έχετε κόψει.
ανανάς-καλλιέργεια-2
ανανάς-καλλιέργεια-3
ανανάς-καλλιέργεια-4
Στη συνέχεια, αφαιρέστε μερικά από τα κατώτερα φύλλα, εκθέτοντας περίπου μια ίντσα της βάσης της κορυφής (ο μίσχος θα ριζώσει, αλλά τα φύλλα θα σαπίσουν).
Τα φύλλα θα αποκολληθούν ως σπιράλ. Οι μικρές ανωμαλίες καφέ χρώματος κάτω από τις ουλές των φύλλων είναι οι πρωτογενείς ρίζες (μικρές ρίζες που είναι έτοιμες να αυξηθούν) και μπορεί ακόμη και να υπάρχουν μερικές κοντές ρίζες στη βάση της κορυφής. Πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσετε βλάβη σε αυτές τις πρωταρχικές ρίζες.
Βήμα 3 – Αναπτύξτε τις ρίζες του φυτού από τη βάση της κορυφής
Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι, αυτός είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικό. Τοποθετήστε την κορυφή σε ένα καθαρό ποτήρι νερό και αλλάζετε το νερό πολύ τακτικά, κάθε λίγες ημέρες. Τοποθετήστε την κορυφή μακριά από οποιεσδήποτε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας (κλιματιστικά ή παράθυρα που βλέπουν σε ήλιο). Σε τρείς εβδομάδες θα δείτε να αναπτύσσεται μία υγιής ρίζα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη και ένα γυαλί σκούρου χρώματος, ώστε να επιτύχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αν και μπορείτε να δοκιμάσετε και τις δύο εναλλακτικές ώστε να συγκρίνετε από μόνοι σας!
φυτέψτε-την-κορυφή-ανανά-1
φυτέψτε-την-κορυφή-ανανά-2
Βήμα Τέταρτο – Φυτέψτε την κορυφή 
Μόλις εμφανιστούν οι ρίζες, φυτέψτε τον ανανά σε μία γλάστρα χώματος γρήγορης αποστράγγισης αναμεμειγμένη με ένα τρίτο περλίτη. Ένα πορώδες πήλινο δοχείο οκτώ ιντσών με την αποστράγγιση στο κάτω μέρος είναι ιδανικό. Απλώστε περίπου δύο ίντσες πέτρες στο κάτω μέρος της γλάστρας πριν από την τοποθέτηση της κορυφής στο μίγμα χώματος/περλίτη.
Το πρώτο βήμα είναι να καλύψετε την τρύπα αποστράγγισης με το θραύσμα κεραμικής. Δεύτερον, τοποθετήστε ένα στρώμα από πέτρες και συμπληρώστε με ένα το μίγμα χώματος και περλίτη. Τέλος, φυτέψτε τη βάση και ποτίστε την καλά πριν από την τοποθέτησή του σε ένα παράθυρο ή κάποιο άλλο ηλιόλουστο μέρος.
ανανάς-καλλιέργεια-5
ανανάς-καλλιέργεια-6
ανανάς-καλλιέργεια-7
Βήμα Πέμπτο – Αναφύτευση του Ανανά
Φυτέψτε τον ανανά σε μία πορώδη γλάστρα δώδεκα ιντσών υψηλής αποστράγγισης όπως οι γλάστρες των κάκτων. . Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η αποστράγγιση είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς οι ανανάδες δεν προτιμούν την «υγρασία». Παρέχετε την αποστράγγιση τοποθετώντας ένα καμπύλο κομμάτι σπασμένης κατσαρόλας πάνω από την τρύπα στο κάτω μέρος της γλάστρας.
Πάνω από αυτό, προσθέστε περίπου μισή ίντσα από χοντρό χαλίκι ή μικρές πέτρες, και στη συνέχεια προσθέστε χώμα μέχρι μια ίντσα από την κορυφή, κτυπώντας ελαφρά και απαλά κάτω από το χώμα για να «στερεωθεί»
ανανάς-καλλιέργεια-9
ανανάς-καλλιέργεια-8
pentapostagma.gr


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου