.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΟΤΕΣ - ΠΤΗΝΑ


Το θέμα της διατροφής είναι πολύ σημαντικό και πολλές φορές το παραβλέπει ο ερασιτέχνης εκτροφέας, με συνέπεια είτε να παραταΐζει τα πτηνά του ή να τους δίνει ακατάλληλες τροφές, ή ακόμα ενώ νομίζει ότι τους παρέχει άφθονη τροφή, αυτή να μην έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες για την ομαλή ανάπτυξή και στην συνέχεια για την επιτυχημένη ωοτοκία τους.
                                                                                                                                                       
 Πειραματισμοί με διάφορες τροφές που συστήνουν φίλοι ή τάϊσμα με τα αποφάγια της κουζίνας ή με εμπειρικούς πειραματισμούς μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
 Σημαντικό επίσης είναι να μην αλλάζουμε χωρίς λόγο των προμηθευτή των πτηνοτροφών μας, γιατί όλα τα πτηνά είναι συνήθως ευαίσθητα σε αυτές τις αλλαγές.
 Πεπτικό σύστημα                                                                                                                              
 Από την γούσα η τροφή περνάει στο αδενικό στομάχι (glandular stomach) όπου αρχίζει η διάσπαση της τροφής από τα γαστρικά υγρά και τα ένζυμα.. Η κατεργασμένη τροφή περνάει μετά στον πρόλοβο (gizzard) όπου οι μύες του αλέθουν την τροφή. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ύπαρξη χονδρόκοκκων αδρανών υλικών (χονδρή άμμος, σπασμένα όστρακα κ.α.) τα οποία επιλέγει και καταπίνει το πτηνό από το έδαφος. Σε εγκλωβισμένα πτηνά είναι λοιπόν απαραίτητο να τους δίνουμε κατάλληλα αδρανή υλικά για να μπορέσει να γίνει αυτή η απαραίτητη λειτουργία.
 Από τον πρόλοβο η αλεσμένη πλέον τροφή περνάει στον δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) όπου ένζυμα και εκκρίσεις από συκώτι, χοληδόχο κύστη και πάγκρεας συνεχίζουν την διαδικασία της πέψεως.
 Στο υπόλοιπο τμήμα του λεπτού εντέρου τα θρεπτικά συστατικά της επεξεργασμένης τροφής περνάνε μέσω των τριχοειδών στο αίμα και σε όλο το σώμα.
 Τα υπόλοιπα συστατικά της τροφής που δεν έχουν απορροφηθεί περνάνε στο παχύ έντερο από το οποίο τελικά αποβάλλονται από τον πρωκτό.
 Άλλα άχρηστα υλικά φιλτράρονται από τους νεφρούς παράγοντας ούρα (η λευκή ουσία της κουτσουλιάς), τα οποία αποβάλλονται με την κουτσουλιά από τον πρωκτό.

 Θρεπτικές απαιτήσεις

 Πρωτεΐνες
 Οι καθημερινές ανάγκες μίας κότας ωοπαραγωγής είναι περίπου 900 mg λυσίνη, 430 mg μεθειονίνη και 200 mg τρυπτοφάνη.
 Η κύρια πηγή φυτικών πρωτεϊνών είναι το καλαμπόκι και άλλα δημητριακά, η σόγια, τα κουκιά, τα μπιζέλια και ο ηλιόσπορος.
 Ο πίνακας που ακολουθεί είναι ενδεικτικός για τα ισορροπιμένα ποσοστά πρωτείνης που απαιτούνται για τα διάφορα είδη πτηνών και για τις διάφορες ηλικίες τους.
 
Απαιτούμενα ποσοστά πρωτεΐνης στην τροφή
ΝεοσσοίΑναπτυσσόμεναΚρεατοπαραγωγήςΩοτοκίας -Αναπαραγωγής
Κότες18 – 19%14 – 15%16%17%
Πάπιες19 – 20%15 – 18%15%17%
Χήνες19 – 20%15 – 18%15 – 16%16%
Γαλοπούλες21 – 23%21%15 – 18%17%
Φραγκόκοτες21 – 23%21%15 – 18%17%
Ορτύκια22 – 24%20%18%20%
 Υδρογονάνθρακες

 Λίπη / Έλαια

 Μεταλλικά στοιχεία

 Βιταμίνες

 Σύνθετες τυποποιημένες πτηνοτροφές
 Υπάρχουν σε μορφή σκόνης (φύραμα), τριμμάτων ή σε κόκκους και σε διαφορετικές συνθέσεις για νεοσσούς, αναπτύξεως, ωοτοκίας, συντήρησης, κρεατοπαραγωγή κ.λ.π.
 Επίσης υπάρχουν διαφορετικές συνθέσεις για όρνιθες, θηραματικά πτηνά, γαλοπούλες, υδρόβια κ.λ.π.

ΠΗΓΗ: FANCYPOULTRY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου