.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Τουρκία: «ηλιακοί γάιδαροι» για δωρεάν ρεύμα! (βίντεο)


  • Τουρκία: «ηλιακοί γάιδαροι» για δωρεάν ρεύμα! (βίντεο)
Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Σμύρνης βρήκε έναν τρόπο ώστε να μη ξεμένεις ποτέ από μπαταρία στο βουνόΤο ερώτημα είναι απλό: τι κάνεις αν είσαι κτηνοτρόφος στα ορεινά της Σμύρνης και πρέπει να φορτίσεις το κινητό σου τηλέφωνο αλλά δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη πρίζα τριγύρω; Μα φυσικά, εξοπλίζεις τον γάιδαρο σου με έναν ηλιακό συλλέκτη!

Δεν πρόκειται για αστείο αλλά για μια χρήσιμη «εφεύρεση» των Τούρκων οι οποίοι ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές μπορούν πλέον να ακούνε ραδιόφωνο ή να χρησιμοποιούν φορητούς  υπολογιστές χωρίς να έχουν ανάγκη καμία «ΔΕΗ».

Στην πραγματικότητα δε μιλάμε μια παλαβή ιδέα ενός απελπισμένου για ηλεκτρισμό βοσκού, αλλά για την πρωτοβουλία του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Σμύρνης. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολού ο πρόεδρος του Συλλόγου, πριν από μερικούς μήνες ήρθαν σε συμφωνία με την ιδιωτική εταιρεία ηλιακής ενέργειας Ser-Gün, προκειμένου να δώσουν ρεύμα στους κτηνοτρόφους των αγροτικών περιοχών.

Με μια τσάντα «νέας γενιάς»Αυτό που πρέπει να κάνει ο χρήστης δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αρκεί μόνο να πάρει τη «Τσάντα του βοσκού», όπως ονόμασε η εταιρεία τη μπαταρία και το ηλιακό πάνελ. Και τα δυο φορτώνονται πάνω στον γάιδαρο που όλη την ημέρα βρίσκεται μαζί με το κοπάδι.  Υπολογίζεται ότι το πάνελ μπορεί να παράγει από πέντε έως επτά κιλοβάτ ημερησίως.

«Η τσάντα νέας γενιάς για βοσκούς και κτηνοτρόφους περιέχει έναν φορτιστή, δυο πρίζες και ένα ραδιόφωνο», περιγράφει ο Ουγκούρ Πολάτ γενικός διευθυντής της Ser-Gün. Ο ίδιος λέει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορείς να μη μένεις πίσω για το τι συμβαίνει στον κόσμο. «Αρκετοί κτηνοτρόφοι αγόρασαν τάμπλετ, αφού τώρα δε μένουν από μπαταρία, αλλά το κυριότερο μπορούν να έχουν φως ώστε να βλέπουν τα κοπάδια τους», κατέληξε. 
Δώστε λεφτά για τον «ηλιακό γάιδαρο»Πόσο κοστίζει όμως το προνόμιο της πράσινης αυτής ενέργειας; 1320 δολάρια είναι η απάντηση, ποσό αρκετά υψηλό για έναν κτηνοτρόφο.

Σε ρεπορτάζ της η Χουριέτ καλεί τη τουρκική κυβέρνηση να συνεισφέρει για τους «ηλιακούς γαϊδάρους» με το 50% των κονδυλίων που προορίζονται για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δοθεί εναλλακτική ενέργεια σε ανθρώπους που ζουν μακριά από τις πόλεις και ο μόνος τρόπος που έχουν ώστε να κοινωνικοποιηθούν είναι η τηλεόραση και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Βέβαια, αυτό στο οποίο οι «ηλιακοί γάιδαροι» δεν έχουν δώσει ακόμα λύση είναι στο πώς θα υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο στις πιο αποκομμένες περιοχές της Τουρκίας. Ποιος ξέρει; Ίσως ανακαλυφθεί μια ημέρα και ο «γάιδαρος με το ρούτερ»!

Δείτε το βίντεο που παρουσίασε το πρακτορείο Ruptly με τους γαιδάρους επί το έργο.
ΠΗΓΉ>Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου