.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Τα δέντρα και η σημασία τους για τον άνθρωπο

Φωτογραφία του χρήστη Αγρότης ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.
Τα πολυετή φυτά όπως τα δέντρα έχουν ένα σύστημα ριζών με μία η περισσότερες βασικές ρίζες και τις παραφυάδες τους και ένα σύστημα βλαστών που περιλαμβάνει κανονικά έναν βλαστό ή κορμό με κλαδιά και φύλλα. Η αναπτυξή τους και αναπαραγωγή τους εξαρτάται από την ζωντανή ύλη ή πρωτόπλασμα στα κύτταρά τους. Εχοντας πράσινο χρώμα, η χλωροφύλλη στα κύτταρα των ιστών τους είναι ικάνη να χρησιμοποιεί την ενέργεια φωτός από τον ήλιο η οποία απορροφάται από το χρώμα, για να παίρνει διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα μέσω των φύλλων και για να απορροφά νερό και μέταλλα μέσω των ριζών από το έδαφος και με αυτά τα υλικά να κατασκευάζει φαγητό με την μορφή σακχάρων και υδρογονανθράκων. Αυτή η πολύ σημαντική διαδικάσια από την οποία εξαρτάται όλη η ζωή λέγεται φωτοσύνθεση. Τα δέντρα είναι όπως αναφέρθηκε παραπάνω πολυετή φυτά με μερικά από αυτά να είναι από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους ζωντανούς οργανισμούς στην Γη. Στην Σικελία υπάρχει ένα δέντρο καστανιά το οποίο πιστεύεται ότι είναι πάνω από 3000 ετών στην ηλικία. Η Cypress στο Μεξικό,ονομαζόμενο και δέντρο Tule το οποίο βρίσκεται στο κοιμητήριο της Αγίας Μαρίας του Tule στην Oaxaca έχει ύψος 120 πόδια (40 μέτρα) και διάμετρο βάσης 90 πόδια (30 μέτρα περίπου). Ο Κορτέζ είχε πει ότι θα μπορούσε να κατασκηνώσει με όλους τους στρατιώτες του στην σκιά του. Το δέντρο αυτό υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 6000 ετών. Ενα άλλο δέντρο που θεωρείται από τα πιό αρχαία δέντρα στον κόσμο ειναι ένα μπαομπαμπ δέντρο στην Αφρική. Δείγμα από αυτό το δέντρο στις εκβολές του ποταμού Σενεγάλη διαμέτρου 11 μέτρων έδειξε ότι έχει ηλικία 5150 έτη.
Πολύ δημοφιλή ποτά όπως ο καφές και το κακάο είναι προιόντα δέντρων προερχόμενα από τους καρπούς τους. Η μαστίχα Χίου προέρχεται από τον κορμό των μοναδικών μαστιχόδεντρων στην νήσο Χίο. Αλλα δέντρα παράγουν λατέξ, έναν γαλακτώδη χυμό από τον κορμό τους, από τον οποίο δημιουργείται το καουτσούκ ή λάστιχο. Τα δέντρα είναι ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Από τα δέντρα παράγονται οι καρποί όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί με τα οποία τρέφεται ο ανθρωπος όπως και άλλες ύλες από τον κορμό τους που χρησιμοποιούνται ως τροφή όπως η κανέλλα ενώ τα ζώα τρέφονται και από τα φύλλα τους και κλαδιά τους. Το χαρτί, οι πλαστικές ύλες ,το κοντρα πλακέ, ακόμα και καύσιμο προέρχονται από τα δέντρα.
Παρατηρώντας την σημασία των δέντρων για την ίδια την ζωή συμπεραίνουμε ότι τα δέντρα είναι σημαντικά και ευεργετικά για τον άνθρωπο με πολλούς τρόπους. Οταν είναι σε μεγάλους αριθμούς σαν δάσος προστατεύουν από τις πλημμύρες και την διάβρωση του εδάφους. Οταν φυτεύονται σε σειρές ή ζώνες λειτουργούν σαν αεροθραύστες προστατεύοντας φάρμες και καλλιέργιες/σπαρτά.
Με την ομορφία τους μας αναζωογονούν φυσικά και ψυχολογικά όταν βρισκόμαστε κοντά τους και ανάμεσά τους και οι φυσικοί χώροι δέντρων και δασών είναι ιδανικοί χώροι αναψυχής για καμπιγκ και πεζοπορίες.
Για να μην ξεχνάμε και το πιό σημαντικό. Τα δέντρα απορροφούν το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα για την φωτοσύνθεσή τους και μας δίνουν οξυγόνο το οποίο είναι απαραίτητο για την ζωή στην Γη. Αυτοί οι όμορφοι αγέροχοι οργανισμοί του πλανήτη μας αξίζουν την ευαισθησία και προσοχή όλων μας γιατί όταν πάψουν να υπάρχουν θα σταματήσει και ο άνθρωπος να υπάρχει στην Γη.
Πηγή>www.facebook.com/agrotisspitisou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου