.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πως φυλάμε τους σπόρους από τα φυτά

Η σωστή φύλαξη των σπόρων είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς. Οι σπόροι θέλουν προφύλαξη από υγρασία και ζωύφια ώστε να είναι κατάλληλοι προς σπορά όταν τους θέλουμε. Οι παλαιότεροι χρησιμοποιούσαν ασβέστη. Ο ασβέστης έκανε διπλή δουλειά, προφύλαγμα και από την υγρασία αλλά και από τα ζωύφια.


Τη σημερινή εποχή υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το κάνετε και χωρίς ασβέστη. Κάποιες από αυτές είναι

  • Αεροστεγής συσκευασία
  • Γυάλινα Βαζάκια
  • Zip-lock
  • Ταμπακιέρα
Δεν υπάρχει κάποια λύση που να είναι πιο σωστή από κάποια άλλη. Είναι καθαρά θέμα τακτοποίησης και ευκολίας. Για επιπλέον προφύλαξη από την υγρασία ακόμα και μέσα σε αυτές τις συσκευασίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά που απορροφούν υγρασία, όπως ειδικά σκευάσματα, σκόνη από γάλα, βαμβάκι κ.α.

Ταμπακιέρα

Σπόροι σε ταμπακιέρα με μαρκαδόρο για λευκοπίνακα
Η ταμπακιέρα εμφανίζει μερικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων. Το βασικό της προτέρημα είναι ότι μπορείτε να έχετε εύκολα σε ένα μέρος αρκετούς διαφορετικούς σπόρους. Οι πιο πολλές ταμπακιέρες κουμπώνουν σε κάθε θάλαμο και έτσι ακόμα και να έχουν χυθεί σπόροι από τις συσκευασίες ή ακόμα και αν τους έχετε χύμα, δεν πρόκειται να μπλεχτούν. Ένα ακόμα προτέρημα είναι ότι με τη χρήση ενός μη μόνιμου μαρκαδόρου, μπορείτε να σημειώνετε τι περιέχει ο κάθε θάλαμος και να το σβήνετε εύκολα αν αλλάξει το περιεχόμενο. Το κόστος τους είναι μικρό και κυμαίνεται συνήθως από 5 έως 20 ευρώ.

Μακρόχρονη αποθήκευση

Ο κάθε σπόρος έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής σε κανονικές συνθήκες. Αυτή η διάρκεια διαφέρει ανάλογα με το κάθε φυτό και κυμαίνεται από 1 έως 5 χρόνια. Συνήθως είναι γύρω στα 3 χρόνια.
Παγκόσμια τράπεζα σπόρων στο Svalbard της Νορβηγίας
Αυτός ο χρόνος είναι όπως είπαμε για φύλαξη σε φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή σε θερμοκρασίες δωματίου. Αν θέλετε να φυλάσσετε σπόρους για μεγαλύτερο διάστημα θα πρέπει να τους αποθηκεύσετε στη κατάψυξη σε σημείο που θα έχει σταθερή θερμοκρασία. Η συνιστώμενη θερμοκρασία για μακροχρόνια αποθήκευση σπόρων είναι -18 βαθμοί Κελσίου (είναι η ίδια θερμοκρασία που έχουν και οι σπόροι στη Παγκόσμια τράπεζα σπόρων στο Svalbard της Νορβηγίας).

Φυσικά θα πρέπει να είναι σε αεροστεγής συσκευασία, για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την υγρασία που έχει ο καταψύκτης.

Χρόνοι αποθήκευσης κοινών σπόρων

ΦυτόΈτηΦυτόΈτη
Αγγούρι5Μελιτζάνα4
Αγκινάρα5Μπάμια2-3
Αντίδι5Μπιζέλι3
Γογγύλι μεγάλο4Μπρόκολο3
Γογγύλι μικρό4Νεροκολόκυθο4
Γογγυλοκράμβη3Πεπόνι5
Καλαμπόκι γλυκό2Πιπεριά2
Κάρδαμο5Πράσο2
Καρότο3Ραδίκι4
Καρπούζι4-5Ραδίκι5
Κολοκύθα4Ρόκα3
Κουνουπίδι4Σέλινο3
Κρεμμύδι1Σελινόριζα3
Λάχανα5Σέσκουλο4
Λαχανάκι Βρυξελλών4Σινάπι4
Λαχανίδα4Σπανάκι3
Λάχανο4Σπαράγγι3
Λάχανο, Κινέζικο3Τεύτλο4
Μαϊντανός1Τομάτα4-5
Μάραθο4Φασόλια2-3
Μαρούλι6

Οι χρόνοι αυτοί δεν είναι απόλυτοι, αλλά πιο πολύ ένα όριο μετά το οποίο αρχίζουν και χάνουν τη βλαστικότητα τους αισθητά. Έτσι για παράδειγμα αν και στην τομάτα ο χρόνος φύλαξης είναι 4-5 χρόνια, αν γίνει σωστή αποθήκευση μπορεί σπόροι να έχουν βλαστικότητα ακόμα και μετά από 10 χρόνια.

Πηγή>http://www.supereverything.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου