.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες

 

Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες
Ερχεται ο Αύγουστος και οι ντοματιές μας είναι γεμάτες από ντομάτες που δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Τρώμε κάθε μέρα την υπέροχη χωριάτικη σαλάτα, τις κάναμε γεμιστές, αλλά φτιάξαμε και σάλτσα για τα φαγητά μας..... Καμμιά άλλη ιδέα;
Φυσικά!!! Ας κάνουμε λιαστές ντομάτες στον ήλιο, για να έχουμε για τις σαλάτες μας και τις σάλτσες μας το χειμώνα.

Ορισμένες τροφές, που τις θεωρούμε απόλυτα γκουρμέ σήμερα, συχνά ακριβές, είναι τροφές που έφτιαχναν οι παλιοί, όταν δεν είχαν τρόπο άλλο συντήρησης (παστά ψάρια και κρέατα, λιαστές ντομάτες κλπ). Τα τελευταία χρόνια, η λιαστή ντομάτα έχει γίνει μόδα σε πολλά πιάτα, τόσο για τη νοστιμιά της, αλλά και για την πάρα πολύ μεγάλη περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, αιτία που την συμπεριλαμβάνει στις υγιεινότερες μεσογειακές τροφές. Οι παλιοί λοιπόν, που δεν είχαν τρόπο να συντηρήσουν σε κατάψυξη ντομάτες, τις ξέραιναν στον ήλιο, αφαιρώντας συχνά όλα τα υγρά τους, έτσι ώστε να συντηρηθούν στην αποθήκη και όχι σε βαζάκια απαραίτητα. Τα απολύτως ξερά ντοματάκια, τα πέρναγαν σε κλωστή και όταν ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν, τα μούλιαζαν σε ζεστό νερό. Σήμερα, βλέπουμε στις μεγάλες αγορές ή σε νησιά να πωλούνται με τέτοιο τρόπο ή σε βαζάκια.
Όμως ας φτιάξουμε κι εμείς...

Υλικα
  • ωριμες ντοματες,
  • χοντρο αλατι.
Παρασκευη
Διαλέξτε ώριμες, αλλά σφιχτές ντομάτες, με όσο το δυνατόν περισσότερη σάρκα και λιγότερους σπόρους. Ιδανικές είναι οι San Marzano, που δυστυχώς είναι μάλλον δύσκολο να τις βρείτε στην Ελλάδα. Μπορεί να τις βρείτε στην μίνι έκδοση τους, σε μεγάλα σουπερ μάρκετ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάντως τις Ρομα και σαφώς να τις προτιμήσετε από τις απλές στρογγυλές ντομάτες.
Όσο για την ποσότητα, να έχετε υπ' όψη σας, ότι από 1 κιλό φρέσκιες ντομάτες, θα πάρετε περίπου 100γρ. αποξηραμένες.
Πλύνετε καλά τις ντομάτες, κόψτε τες στα δυο, κατά μήκος, αφαιρέστε τους σπόρους, και αφήστε τες να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό, για 2 ώρες τουλάχιστον.
Τοποθετήστε τες επάνω σε μια σχάρα, πασπαλίστε τες με χοντρό αλάτι ( μην τις παστώσετε!) και βάλτε τες στον ήλιο.
Για να αποφύγετε τα έντομα, σκεπάστε τες με ένα τούλι, αλλά να μην έρχεται σε επαφή με τις ντομάτες. Αφήστε τες στον ήλιο όλη την ημέρα, αλλά την νύχτα μαζέψτε τες μέσα στο σπίτι, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με την νυχτερινή δροσιά.
Με καθημερινή έκθεση για 7- 8 ώρες, μέσα σε 5 μέρες θα είναι έτοιμες, αφυδατωμένες. Προσέξτε όμως, αν δεν ξεραθούν καλά υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν, πριν καν τελειώσει η διαδικασία. Αν ξεραθούν πολύ πάλι, θα είναι πολύ σκληρές και θα θέλουν μούλιασμα σε νερό πριν χρησιμοποιηθούν. Αν δεν τις ξεράνετε πολύ, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να μουχλιάσουν βάλτε τις σε βαζάκια με λάδι, σκόρδο, ξύδι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
Για να τις συντηρήσετε αν είναι αρκετά αποξηραμένες, τις βάζετε σε ένα σακουλάκι και στο ψυγείο.
Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου