.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Πώς αντιμετωπίζουμε τετράνυχο και περονόσπορο στο υπαίθριο καρπούζι


Πώς αντιμετωπίζουμε τετράνυχο και περονόσπορο στο υπαίθριο καρπούζι
Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας διαπιστώθηκε ότι στους νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται το καρπούζι υπαίθρου υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες:

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Pseudoperonosporacubensis)
Διαπιστώσεις: Την είσοδό του έκανε ο περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες.
Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή (σποραδικές έντονες βροχοπτώσεις) ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων (2 με 6 ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης).
Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).
Καταπολέμηση: 1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων. 2) Ψεκασμός των φυτών με Copper oxychlorid, κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες
ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΑΣΗ (Cladosporiumcucumerinum)
Διαπιστώσεις: Την εμφάνιση της έκανε η κλαδοσπορίαση στις καλλιέργειες με καρπουζιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Συμπτώματα: Κιτρινο-πράσινες γωνιώδεις κηλίδες οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες ελαφρά βυθισμένες.
Προσβάλει όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών (φύλλα, μίσχους, στελέχη και μικρούς καρπούς).
Συνθήκες: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό, ομιχλώδη καιρό, αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 2-35οC (άριστη θερμοκρασία 21οC).
Συστάσεις: 1) Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, αμειψισπορά, καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. 2) Να γίνει ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως Τhiophanate methylTribasic copper sulfate,κ.α. 
ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychusurticae)
Διαπιστώσεις : Έναρξη της προσβολής από τον τετράνυχο διαπιστώθηκε στις καλλιέργειες με καρπουζιές. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς
Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως etoxazoleabamectin κ.ά.

Πηγή>http://www.agro24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου