.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Η σεβάσμια ιέρεια του ελαιολάδου της Τουρκίας!


Τουρκία Αποστολή. Του Κώστα Λύρη  , γεωτεχνικού – γευσιγνώστη (kostasliris@hotmail.com)
Η γειτονική Τουρκίαγρήγορα αναπτυσσόμενη στον αγροτικό τομέα και ακόμα ταχύτατα αναπτυσσόμενη στον τομέα του ελαιολάδουέχει την δική της ιέρεια-προστάτιδα του ελαιολάδου .
Πρόκειται για τη Δρ. Καρδιολογίας, και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κανάν Καραταγί ,η οποία έχει αφιερώσει την ζωή της στην διάδοση της ιδέας του ελαιόλαδου. 
Με ξεχωριστή άνεση αναφέρεται στον Ιπποκράτη και χορεύοντας συρτάκι αντιτάσσεται σθεναρά στην επέκταση της χρήσης των σπορέλαιων και κατεργασμένων λοιπώνενώ διακηρύττει μέσω των βιβλίων τηςτα ευεργετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου .
Μότο της είναι η φράση «ότι είναι το μητρικό γάλα για το μωρόείναι και το λάδι για τον ηλικιωμένο». Σίγουρα δεν έχει άδικο .
Γνωριστήκαμε σε μια συνάντηση παρουσίασης ελαιολάδου της εταιρίας OZ-EM στην περιοχή KARAAGAC της Τουρκίαςλίγα χιλιόμετρα απ” το Αϊβαλί. Η γνωριμία είχε την έννοια της ανταλλαγής απόψεων επάνω στην υγιεινή διατροφή και γνωριμία με το ελαιόλαδοπάρα στην έννοια του συνεδρίου .
Σκοπός της μέσω του βιβλίου  που εξέδωσε το 2011, είναι να προωθήσει την υγιεινή διατροφή και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωήςένα νέο life style.
Πάρα πολλοί αυθόρμηταακολουθώντας τις οδηγίες τηςμέσα από το βιβλίο τηςμέσα σε λίγο χρονικό διάστημα,κατάφεραν  όχι μόνο να χάσουν περιττά κιλάάλλα και να βελτιώσουν την υγεία τους .
Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποιαπό μόνοι τους έγιναν κοινωνοί των ιδεών της και προσπαθούν να διαδώσουν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωήςμεταξύ φίλων και γνωστών .
Αρχή της είναι ότι βασικό ρόλο στην διατροφή παίζει ο φυσικός τρόπος διατροφής,  το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το μη επεξεργασμένο αγνό βούτυρο ενώ είναι κατηγορηματικό το όχι της απέναντι στα χημικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Όπως εξηγεί,  εχθρός Nοείναι η ζάχαρη. Μέντορας της ο Ιπποκράτης και ακολουθώντας την διδασκαλία τουμας εξηγεί ότι πρέπει να κάνουμε,  όσα μας δίδαξε αυτός  και να ακολουθήσουμε την διδασκαλία του που λέει ότι η τροφή  είναι το φάρμακο μας και το φάρμακο μας είναι η τροφή μας, δηλαδή «είμαστε ό,τι τρώμε».
Πάντα σύμφωνα με την καθηγήτρια το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό τρόφιμο που μπορεί κάποιος να βρει στην γηΕίναι ένας φυσικός χυμόςπου προέρχεται από δέντραπου μπορούν να επιβιώσουν  χιλιάδες χρόνια και να συνεχίζουν να παράγουν άρα είναι υγιήδυνατά και κουβαλούν μέσα τουςτην σοφία όλων αυτών των χρονών.
Όσο για την κατάσταση στην Τουρκία , θεωρεί πως το πρόβλημα είναιότι για πολλά χρόνια υπήρξε η προπαγάνδα των μεγάλων εταιριών παραγωγής μαργαρίνης και άλλων ελαίων , που  συστηματικά μέσω του τύπου και κατευθυνόμενων μελετώναποθάρρυναν τον κόσμο από το εξαιρετικό αυτό προϊόν .
Σήμερα η ίδια σαν καρδιολόγος και μετά την επιστροφή της από την Αμερική πριν χρόνιαπαρατήρησε ότι στη Τουρκία ελάχιστοι έτρωγαν ελαιόλαδο. Έτσι λοιπόν θεώρησε καθήκον της να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσηςγια τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδουτην υγεία και το σύνδεσμο μεταξύ τους.
Σήμεραμόλις μετά από 4 -5 χρόνιατα πρώτα αποτελέσματα έχουν φανεί και έχει ξεκινήσει η διάδοση τη σχετικής ιδέαςΗ ελιά είναι χρυσός και το ελαιόλαδο ο υγρός χρυσός της Μεσογείου. Όπως ο χρυσός είναι αθάνατοςέτσι και το ελαιόλαδο βοήθα στην μακροζωίαΟι πόλεμοι γίνονται για τον χρυσό η ελιά είναι το σύμβολο της ειρήνης.
Η πανεπιστημιακή δασκάλα Κανάν Καραταγί  είναι απόλυτη και παλεύει σιγά σιγά, για να αλλάξει τις  διατροφικές συνήθειες των κατοίκων ενός ολόκληρου κράτους. Σημειώνει ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1925 θέσπισε την προστασία όλων των ελαιόδεντρων και αυτό αποτελεί μιααπό τις θεμελιώδεις διατάξεις του τουρκικού συντάγματος.
Πηγή>http://agrocosmos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου