.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Καταστροφή τα νέα δικαιώματα για παλιούς και νεοεισερχόμενους

Πανάγος Γιάννης |AGRONEWS.GR
Τα λεφτά δεν βγαίνουν, θα γίνει πόλεμος… είναι η μόνιμη επωδός των αγροτών που έρχονται αντιμέτωποι με τα νέα προσωρινά δικαιώματα που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για τους παλιούς, τα δένδρα δίνουν 28-30 ευρώ το στρέμμα, τα αροτραία 20 ευρώ και τα βοσκοτόπια είναι χωρισμένα σε 3 τουλάχιστον ζώνες.Για τους παλιούς, τα δένδρα δίνουν 28-30 ευρώ το στρέμμα, τα αροτραία 20 ευρώ και τα βοσκοτόπια είναι χωρισμένα σε 3 τουλάχιστον ζώνες.
Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για απώλειες της τάξεως του 30-40% για τους παλιούς δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων, οι οποίοι κατά τους διαχειριστές θεωρούνται και ευνοημένοι της υπόθεσης, ενώ στους νεοεισερχόμενους τα αποτελέσματα μοιάζουν καταστροφικά, αφού τα 17 ευρώ το στρέμμα για μόνιμες καλλιέργειες (δένδρα, αμπέλια κ.α.) δεν συνιστούν ενίσχυση ικανή να συντηρήσει την παραγωγική προσπάθεια.
Εκτός όμως από την οριζόντια μείωση των ενισχύσεων για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, η εξέταση της κατάστασης φέρνει στο φως και «λαθροχειρίες» οι οποίες θα ξεσηκώσουν τις επόμενες μέρες ισχυρό κύμα αντιδράσεων από τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου.
Τρανταχτά παραδείγματα
Το AgroNews έχει στα χέρια του την εικόνα ώριμου αγρότη από την περιοχή της Πέλλας που για μια έκταση 77 στρεμμάτων εισέπραττε μέχρι πέρσι 3.950 ευρώ και σήμερα τα χρήματα που του κατανέμονται είναι 2.360 ευρώ. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ενώ όλη του η καλλιέργεια καλύπτεται από συμπύρηνα ροδάκινα, στις λίστες με τα προσωρινά δικαιώματα βλέπει να του έχουν αποδοθεί 20 στρέμματα με αροτραία (μικρότερη ενίσχυση) τα οποία ουδέποτε είχε δηλώσει.
Την ίδια ώρα, αγρότης από τα Τρίκαλανεοεισερχόμενος το 2011καταγγέλλει στο AgroNews, πως για 700 στρέμματα αροτραίων που δήλωσε, το ποσό που θα δικαιούται δεν ξεπερνά τα 4.900 ευρώ, δηλαδήμόλις 7 ευρώ/στρέμμα, κάτι που ισχύει και για άλλους παραγωγούς στην περιοχή, όπως λέει.
Την ίδια ώρα, αγρότης με αμυγδαλιές από το Συκούριο, που τις δήλωνε ως αροτραία το 2013, παίρνει 28 ευρώ το στρέμμα και όχι στα 42 ευρώ το στρέμμα, όπως αναλογεί στις μόνιμες καλλιέργειες, βάση του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ.   
Άλλος αγρότης με 450 στρέμματα επίσης αροτραίες καλλιέργειες (κυρίως βαμβάκι) έπαιρνε 35.000 ευρώ (δηλαδή 78 ευρώ το στρέμμα), ενώ  σήμερα και παρά το ότι αύξησε την καλλιεργήσιμη γη του στα 622 στρέμματα, το σύστημα του βγάζει να έχει λαμβάνειν 29.826 ευρώ (δηλαδή 47 ευρώ το στρέμμα).

Από τις πρώτες προσεγγίσεις η εικόνα δείχνει ότι για τους παλιούς δικαιούχους τα δένδρα (εκτός των ελαιόδενδρων) δίνουν 28-30 ευρώ το στρέμμα,  τα αροτραία προσεγγίζουν τα 20 ευρώ το στρέμμα και τα βοσκοτόπια είναι χωρισμένα σε τρείς τουλάχιστον ζώνες με την ενίσχυση να διαμορφώνεται ανάλογα με την βοσκοϊκανότητα (χωρικός προσδιορισμός).
Νησιά και Κρήτη ευνοούνται στα βοσκοτόπια
Εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Κρήτη και νησιά ευνοούνται σημαντικά από τη διαχείριση των δικαιωμάτων καθώς βγαίνουν και πάνω από το ποσό που εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια,Πελοπόννησος, Ήπειρος και Αττική πέφτουν στο 82%, ενώ Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Κεντρική Μακεδονία,  κατακρημνίζονται στο 69% της αξίας των δικαιωμάτων που εξασφάλιζαν μέχρι σήμερα. Στο σημείο αυτό, ταραχές αναμένεται να δημιουργήσει επίσης το γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι βλέπουν να τους αποδίδεται βοσκότοπος σε περιοχές με τις οποίες δεν έχουν καμιά σχέση, γεγονός που αλλοιώνει την εικόνα τους, τόσο σε σχέση με την πραγματική δομή της εκμετάλλευσής τους όσο και με τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στις εξισωτικές αποζημιώσεις αλλά και σε άλλου είδους αναπτυξιακά προγράμματα.   
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αγρότες δεν γνωρίζουν σήμερα αν στα αναρτηθέντα προσωρινά δικαιώματα έχει περιληφθεί το πρασίνισμα, παρ’ ότι γνωρίζουν πως σ’ αυτή τη φάση δεν θα εισπράξουν γι’ αυτό προκαταβολή. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος έχει να κάνει με την προσπάθεια των αρμοδίων να συνεχίσουν να καλλιεργούν ελπίδες πως τα δικαιώματα δεν είναι αυτά που βλέπει ο κόσμος στους καταλόγους αλλά θα υπάρξει και… συμπλήρωμα!
Η πολυδιάσπαση του αγροτικού κόσμου, με κατηγοριοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων ανάλογα με τα κελεύσματα των ιδιότυπων συμφερόντων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από ΟΣΔΕ, είναι η πρώτη διαπίστωση στην οποία οδηγεί η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν αναρτηθεί με τη μορφή προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ένας ιδιότυπος συμβιβασμός των υπευθύνων για την πολιτική διαχείριση του θέματος με το πελατειακό σύστημα (βουλευτές, συνεταιριστές, αγροτοπατέρες) και μια βάση (δεδομένων) περιορισμένων δυνατοτήτων που παρέχει το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθηλώνει παλιούς και νέους που θέλησαν να επενδύσουν στο αγροτικό επάγγελμα σε μόνιμη… ακαρπία.  

Από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου το Agronews έγραφε:
Πόνος, κλάμα και οδυρμός η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων ενίσχυσης
Δεν βγήκε σε καλό το πολύ μαγείρεμα των νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, με βάση την πρώτη εικόνα που αποκομίζουν από την εξέταση των στοιχείων οι τεχνικοί σύμβουλοι αγροτών και αγροτικών  οργανώσεων.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δραματική μείωση των δικαιωμάτων και για απόκλιση μέχρι και 50% απ’ αυτό που περίμεναν οι παλιοί δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων. Ειδικά όμως στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων η εικόνα δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό για το οποίο διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι.
Αρκεί να αναφερθεί ότι νεοεισερχόμενος στο σύστημα των επιδοτήσεων με 100 στρέμματα καλλιέργεια έχει να λαβαίνει σαν δικαίωμα κάπου 3,5 ευρώ το στρέμμα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 17 ευρώ το στέμμα για τις δενδρώδεις.
Η εικόνα δείχνει ότι ακόμα και η αναγωγή των δικαιωμάτων σε βάθος 5ετίας, οδηγεί σε στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών σε δικαίωμα που δεν υπερβαίνει τα 28 ευρώ το στρέμμα (στους νεοεισερχόμενους) όταν είναι γνωστό ότι η βασική ενίσχυση υπολογίζονταν σε 52 ευρώ το στρέμμα (43 για τα αροτραία και 25 για τα χορτολιβαδικά).
Ειδικοί προβλέπουν ότι η δημοσιοποίηση των δικαιωμάτων θα φέρει τρικυμία χωρίς προηγούμενο στους υπεύθυνους για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, γιατί, όπως λένε, αν δεν το ήξεραν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό, τότε είναι ανεύθυνοι, αν όμως το ήξεραν όφειλαν είτε να το επανεξετάσουν από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς είτε τουλάχιστον να προϊδεάσουν τον κόσμο για την κατάσταση.
Οι δικαιολογίες ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και ότι οι 90.000 δηλώσεις νεοεισερχόμενων στο σύστημα περιπλέκουν την κατάσταση δεν ευσταθεί για μια Πολιτεία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και να μην σέρνεται πίσω από τις διαβεβαιώσεις αμφιβόλου τάξεως τεχνοκρατών που ενδιαφέρονται μόνο να απομυζούν το κράτος.
Εξ ίσου αφελής φαντάζει και η δικαιολογία ότι υπάρχει η ενδιάμεση αναθεώρηση το 2017, που δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικά υπεύθυνους να αλλάξουν την κατάσταση. Ένα βαρύ «χαστούκι» σαν κι αυτό που εισπράττουν σήμερα νεοεισερχόμενοι αλλά και παλιοί αγρότες σε συνδυασμό με τα πολλά προηγούμενο που έχουν πέσει στον τομέα της φορολογίας, του ασφαλιστικού και των λοιπών παρεμβάσεων δεν αφήνει περιθώρια αναμονής μέχρι το 2017. Αν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει εξ αρχής την όλη κατάσταση και να φροντίσει να επαναφέρει τον αγροτικό χώρο σε παραγωγική τροχιά πριν να είναι πάρα πολύ αργά.
Τεχνικές Οδηγίες
Όπως αναφέρει η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, όσοι αγρότες έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση ΟΣΔΕ, με το email και τον κωδικό πρόσβασης που έχουν μπορούν να μπουν στην εφαρμογή, αλλιώς απευθύνονται στον φορέα που έκαναν την αίτηση.
Για άμεση χρήση της εφαρμογής «Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης» ώστε να δείτε την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, πατήστε εδώ
Εγχειρίδιο προβολής και εκτύπωσης της Ατομικής Πράξης Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, για προβολή πατήστε εδώ
Για αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στην παραπάνω εφαρμογή σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, πατήστε εδώ
Επισημαίνεται ότι:
Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω της online διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού που κατέχουν ήδη (email και κωδικό πρόσβασης) για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραπάνω εφαρμογή
Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) μπορούν να απευθυνθούν στον Φορέα για την ενημέρωσή τους. Εναλλακτικά,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας με τον κλειδάριθμο που σας είχε δοθεί από τον Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) κατά την υποβολή της αίτησης σας. Εάν δεν τον έχετε ήδη δημιουργήσει μπορείτε να το κάνετε τώρα, πατώντας εδώ


Ανάρτηση δικαιωμάτων με χίλια ζόρια, Δευτέρα και βλέπουμε η προκαταβολή
Αναρτήθηκε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης μια πρώτη δέσμη δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι οι «τρύπες» στο μηχανογραφικό σύστημα παραμένουν ακάλυπτες και το «κούμπωμα» των στοιχείων, εξελίσσεται σε ταξίδι σαν κι αυτό του «Τιτανικού».
Οι τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά των διαχειριστών του συστήματος δίνουν την εντύπωση ότι μετά από ολονύκτιες προσπάθειες διαμόρφωσης των δεδομένων, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ώστε να βγει στο φως μια αξιόλογη δέσμη με ονόματα δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζονται και οι δέουσες προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της.
Κι αυτό γιατί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία:
α) Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τις πραγματικές περικοπές των ενισχύσεων βάσει των κανόνων της νέας ΚΑΠ
β) Η βάση δεδομένων δεν είναι σε θέση να «κουμπώσει» τις δηλώσεις των παραγωγών με τα χαρτογραφικά δεδομένα και να βγάλει δικαιώματα για όλους
γ) Οι έξωθεν παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει με ευνοϊκές προσεγγίσεις για την μια ή την άλλη πλευρά, αφαιρούν από το σύστημα διαθέσιμες εκτάσεις και αντίστοιχα ποσά, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός πραγματικές απαιτήσεις χιλιάδων δικαιούχων αγροτών.
Σε κάθε περίπτωση μια καλύτερη εικόνα για τη ζημιά που αναμφίβολα έχει γίνει στους παραγωγούς θα μπορεί να βγει μετά την πλήρη ανάρτηση των σχετικών καταλόγων κι ακόμη καλύτερα μετά τηνπίστωση των λογαριασμών των αγροτών με την προκαταβολή του τσεκ, που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται εκ νέου για την ερχόμενη Δευτέρα. Κι αυτό, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τη βούληση των διαχειριστών του συστήματος γιατί διαφορετικά θα μιλάμε για ολοκληρωτικό φιάσκο, χειρότερο απ’ αυτό που έγινε με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.
Απάντηση ΟΠΕΚΕΠΕ για την καθυστέρηση
Ανακοίνωση απάντηση για την καθυστέρηση της ανάρτησης των δικαιωμάτων για την ενιαία ενίσχυση του 2015 ανήρτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Διαβάστε εδώ το σχετικό Δελτίο τύπου του ΟΠΕΚΕΠΕ.doc

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:
Οι «τρύπες» στο λογισμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ αφήνουν ξανά απλήρωτους τους αγρότες
Διάτρητο  το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναγάγει για μια ακόμη φορά σε άθλο την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων. Κι αυτό παρά το η πολιτική βούληση για την πίστωση της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης  είναι δεδομένη και τα χρήματα διαθέσιμα από την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες διαχειριστών του συστήματος τα τελευταία 24ωρα, η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων παραμένει γράμμα κενό, κάτι που καθιστά σχεδόν απίθανη την διαμόρφωση των σχετικών αρχείων για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.
Η δυσμενής εξέλιξη των πραγμάτων έρχεται να αποδείξει για μια ακόμη φορά τις τεράστιες αδυναμίες της βάσης δεδομένων που διαθέτει ο Οργανισμός Πληρωμών, τα «μπαλώματα» που εφευρίσκονται κάθε φορά για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη συσσώρευση των προβλημάτων τελικά στις πλάτες των αγροτών.
Γνώστες της κατάστασης κάνουν λόγο για ακροβασίες των αρμοδίων, οι οποίες κινούνται μεταξύ παρατυπίας και παρανομίας, σε μια προσπάθεια να σωθούν τουλάχιστον τα προσχήματα, δηλαδή να καταστεί δυνατή η επικείμενη πληρωμή, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα καλύψει, τον αριθμό των αγροτών που θα συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα που θα αφήσει για τους επόμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν είναι λίγοι οι γνώστες του θέματος που βλέπουν τα μεγάλα κενά στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, να συνδέονται και με εκτεταμένες λαθροχειρίες στην κατανομή των δικαιωμάτων, δηλαδή με τακτοποίηση ημετέρων και αδυναμία εξεύρεσης λύσεων, ειδικά στο ζήτημα των βοσκοτόπων, για τους πραγματικούς δικαιούχους των αντίστοιχων επιδοτήσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής έχουν φέρει χιλιάδες αγρότες αντιμέτωπους με απίστευτα διλλήματα. Ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας, πολλοί είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων που θα κληθούν τις επόμενες μέρες να επιλέξουν ανάμεσα στο να χάσουν δικαιώματα ή να αποδεχθούν επιλέξιμες εκτάσεις σε περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα χορτολίβαδα στα οποία φιλοξενούνται τα ποίμνιά τους.
Οι καθ’ ύλη αρμόδιοι από την πλευρά τους επιμένουν να κινούνται σε μια λογική «διαχωρισμού» των δικαιούχων σε στρατόπεδα, με κάποιους -λίγους-  να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της πληρωμής και τους περισσότερους να ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε και βρίσκουν στους λογαριασμούς τους… ψείρες.
Στην περίπτωση πάντως που δεν καταστεί δυνατή και σήμερα (Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου) η ανάρτηση των καταλόγων με τα δικαιώματα, τότε μένουν ελάχιστες πιθανότητες για την πίστωση των λογαριασμών με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (γύρω στο 47% στην καλύτερη περίπτωση) την Παρασκευή, επομένως οι όποιες ελπίδες μεταφέρονται στην επόμενη εβδομάδα.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Τα δικαιώματα του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμή επιδοτήσεων την Δευτέρα 
Αναρτήθηκαν τα δικαιώματα για τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ Share Like us Tweet Follow us Plus One Τα δικαιώματα του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμή επιδοτήσεων την Δευτέρα Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάρτησε απο την Πέμπτη τους πίνακες με τα δικαιώματα για τις αγροτικές επιδοτήσεις 2015 και οι δικαιούχοι της ΟΣΔΕ μπορούν να δουν τα ποσό που θα λάβουν μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού Επισημαίνεται απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω της online διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού που κατέχουν ήδη (email και κωδικό πρόσβασης) για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραπάνω εφαρμογή Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) μπορούν να απευθυνθούν στον Φορέα για την ενημέρωσή τους. Εναλλακτικά,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας με τον κλειδάριθμο που σας είχε δοθεί από τον Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) κατά την υποβολή της αίτησης σας. Εάν δεν τον έχετε ήδη δημιουργήσει μπορείτε να το κάνετε τώρα, πατώντας εδώ Για άμεση χρήση της εφαρμογής «Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης» ώστε να δείτε την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, πατήστε εδώ Εγχειρίδιο προβολής και εκτύπωσης της Ατομικής Πράξης Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, για προβολή πατήστε εδώ

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου