.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥΣ


Τα τσιμπούρια είναι επικίνδυνα παράσιτα που ρουφούν το αίμα του ξενιστή τους για να τραφούν. Τα συναντάμε στις περισσότερες χώρες του κόσμου μα πιο συχνά στις τροπικές και ημιτροπικές περιοχές




ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΖΩΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Κατ’ αρχήν τοπικό ερεθισμό στο σημείο που τσιμπούν το ζώο, ερεθισμό που μπορεί να επιπλακεί και από βακτηριακές μολύνσεις δευτερογενώς. Τοπικός ερεθισμός μπορεί να προκληθεί και από την ατελή αφαίρεση των τσιμπουριών αν κάποια κομμάτια από τα μασητικά τους όργανα παραμείνουν μέσα στο δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση προκαλείται ερεθισμός από την ύπαρξη ξένου σώματος.
Παράλυση. Τα θηλυκά ορισμένων ειδών τσιμπουριών παράγουν μια νευροτοξίνη που προκαλεί παράλυση ακόμα και θάνατο εξαιτίας της παράλυσης των αναπνευστικών νεύρων.

Αναιμία, παράλυση ακόμα και θάνατο στα ζώα. Τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν μια σειρά από σοβαρές αρρώστιες που οφείλονται σε προτόζωα, παράσιτα, ρικέτσιες και ιούς όπως η πιροπλάσμωση, η ερλιχίωση, και η τουλαραιμία όχι μόνο στα ζώα που παρασιτούν αλλα και στον άνθρωπο.

Η δραστηριότητα των τσιμπουριών στην Ελλάδα ξεκινά από τον Απρίλιο – Μαιο κάθε χρονιά και συνεχίζεται μέχρι τον Οκτώβριο με κορύφωση της δραστηριότητάς τους μέσα στον Ιούλιο. Σε πολλές περιοχές το πρόβλημα των τσιμπουριών υπάρχει όλο τον χρόνο.
ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ
ΠΩΣ  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

Αν ζείτε ή επισκέπτεσθε χώρους
που είναι πιθανές δεξαμενές τσιμπουριών φροντίστε να:
Φοράτε ρούχα ανοικτού χρώματος που βοηθούν να ανακαλύψετε τα τσιμπούρια πριν αυτά προσκολληθούν στο σώμα σας.
Φοράτε πουκάμισα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια όταν βγαίνετε στο ύπαιθρο.
Βάζετε το πουκάμισό σας μέσα στο παντελόνι και το παντελόνι μέσα στις κάλτσες σας.
Χρησιμοποιήστε κατάλληλα απωθητικά εντόμων πάνω στο δέρμα και στα ρούχα σας.

ΠΩΣ  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ;
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΑΠΩΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΣΑΣ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΛΛΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΝΕΣ.
Μέτρια αποτελεσματική έως αποτελεσματική θεραπεία βραχείας διαρκείας που έχει το μειονέκτημα ότι η σκόνη δεν προσκολλάται καλά και το κατοικίδιό σας μετά την εφαρμογή μοιάζει σαν αλευρωμένο. Διάρκεια δράσης το πολύ μία εβδομάδα. συνήθως  συνδυάζεται με ταυτόχρονη εφαρμογή αντιπαρασιτικών περιλαιμίων

SPRAY Η ΨΕΚΑΖΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ
Με διάφορες δραστικές που άλλες είναι ισχυρά οργανοφοσφωρικά δηλητήρια η πυρεθρινοειδή  και άλλες άοσμες και μη δηλητηριώδεις. Διάρκεια δράσης που κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως ενάμιση μήνα. Τα σπρέυ καινούργιας γενιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σαν το μόνο εξωπαρασιτοκτόνο.
ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΑ
Τα  αντιπαρασιτικά περιλαίμια υπάρχουν στην αγορά  εικοσιπέντε χρόνια τώρα και η δράση τους βασίζεται στην ελεγχόμενη αποδέσμευση δραστικής ουσίας από το περιλαίμιο για διάρκεια κάποιων μηνών. Αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται από κακή έως πολύ καλή, αποτελεσματικότητα που τείνει να μειώνεται όσο το βάρος του ζώου αυξάνεται. Προσοχή να διαλέξετε αδιάβροχο περιλαίμιο. Επίσης  τα περισσότερα αμφίβολης ποιότητας περιλαίμια σταματούν να δρουν σε ενάμιση περίπου μήνα.

POUR ON (ΑΜΠΟΥΛΕΣ)
Ισως τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα της κατηγορίας ανεξάρτητα από δραστική ουσία με την αποτελεσματικότητα  και την ασφάλεια τους να αυξάνεται όσον αφορά τα σκευάσματα καινούργιας γενιάς. Διάρκεια δράσης το ανώτερο ενάμιση μήνα. Τα καινούργιας γενιάς POUR ON είναι το πιο κατάλληλα για μικρόσωμα σκυλιά που ζουν μέσα στο σπίτι.

ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ
Χρησιμοποιούνται μόνον για γρήγορη απαλλαγή των κατοικιδίων που παρασιτούνται από μεγάλο αριθμό τσιμπουριών. Προσοχή στην χρήση γιατί πρόκειται για δηλητηριώδη σκευάσματα παλιάς τεχνολογίας. Διάρκεια δράσης 1-2 ημέρες. Να συνδυάζονται πάντα με άλλο εξωπαρασιτοκτόνο.

ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΕΣ ΛΟΣΙΟΝ
Παρόλο ότι ανάλογα σκευάσματα χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο όπως στα παιδάκια με ψείρες η αποτελεσματικότητά τους είναι ανάλογη των ανθρώπινων σκευασμάτων δηλαδή ανύπαρκτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Το Φαρμακείο  της γειτονιάς σας , το Κοντινό PET SHOP ή Κατάστημα κυνηγετικών ειδών δεν είναι και τα πιο υπεύθυνα σημεία πώλησης ανάλογων σκευασμάτων. Τα γεωργικά φάρμακα που από πολλούς χρησιμοποιούνται πάνω στα ζώα είναι παρά την φαινομενική τους αποτελεσματικότητα ακατάλληλα και επικίνδυνα για χρήση πάνω στα κατοικίδια ζώα.
Επιλέξτε το κατάλληλο σκεύασμα για την περίπτωσή σας πάντα σε συνεργασία με τον Κτηνίατρο που παρακολουθεί το κατοικίδιό σας.
Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του Κτηνιάτρου σας και τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία του φαρμάκου που χρησιμοποιείτε.
Σταθμίστε  κόστος φαρμάκων και αποτελεσματικότητα καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής σας.

ΩΣΤΟΣΟ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΩΝ ΔΕΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Κουρεύετε τακτικά το χόρτο στην αυλή σας . Φροντίστε ώστε η καθιερωμένη βόλτα του σκύλου σας να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους που έχουν σχετικά χαμηλά χόρτα. Αποφύγετε τα πυκνά και ψηλά χόρτα και θάμνους.
Ελέγχετε το κατοικίδιό σας για ύπαρξη προσκολλημένων τσιμπουριών τουλάχιστον μια φορά την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες
Αφαιρείτε αμέσως κάθε κολλημένο τσιμπούρι από το σώμα του ζώου σας.
Συνήθως η μετάδοση ασθένειας από το μολυσμένο τσιμπούρι προς το ζώο χρειάζεται αρκετές ώρες προσκόλλησης και η έγκαιρη αφαίρεση μπορεί κάποιες φορές να προλάβει την μετάδοση ασθενειών
Αφαιρέστε τα τσιμπούρια με τον σωστό τρόπο . Χρησιμοποιήστε ένα μικρό τσιμπιδάκι και πιάστε το τσιμπούρι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο προσκόλλησης. Ξεκολλήστε το από το σώμα του ζώου τραβώντας το σταθερά και απαλά. Αν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να αφαιρέσετε τα τσιμπούρια προστατέψτε τα με γάντια μιας χρήσης η απλά με ένα χαρτομάντηλο. Μην σπάζετε ποτέ τα τσιμπούρια με γυμνά χέρια. Πολλοί από τους μικροοργανισμούς που προκαλούν τις σοβαρές αρρώστιες που αναφέραμε στην πρώτη σελίδα έχουν την ιδιότητα να περνούν από το ανθρώπινο δέρμα.
Μετά την αφαίρεση του τσιμπουριού επαλείψτε το τραύμα που αφήνει το τσίμπημά του με βάμμα ιωδίου.
Πηγή>http://eagrotia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου