.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Παπάγια:Η Διαδικασία σποράς.

Η καλλιέργεια της παπάγιας είναι κάτι σχετικά νέο για τον Ελληνα αγρότη.Είναι λοιπόν φυσικό να υπάρξουν πειραματισμοί αλλά και προσπάθειες προσαρμογής και εγκλιματισμού του φυτού στις συνθήκες της χώρας μας
Στα πλαίσια αυτών των πειραματισμών,δοκιμάσαμε να δημιουργήσουμε φυτά απο σπόρο τα οποία θα δώσουν αργότερα παραγωγή,χωρίς να χρειάζονται εμβολιασμούς.


Για την σπορά,επιλέξαμε έναν μεγάλο και ώριμο καρπό που είχε πάρει κίτρινο χρώμα κατά το μεγαλύτερο μέρος του.Τον καρπό τον προμηθευτήκαμε απο την λαική αγορά του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και απο τον παραγωγό παπάγιας κύριο Σταύρο Βερίγγο.Τον Ιδιο παραγωγό θα τον βρείτε και στις λαικές αγορές Σητείας και Ιεράπετρας και θα σας βοηθήσει πρόθυμα στην εξεύρεση του καταλληλότερου καρπού.




Ανοίγοντας τον εξωτικό καρπό στη μέση,αφού αφαιρέσαμε τους σπόρους σε ένα πιάτο,απολαύσαμε τη γεύση και το άρωμα της σάρκας του παρέα με ένα καραφάκι καλή ρακή του τόπου μας.
Στη συνέχεια,ρίξαμε τους σπόρους σε ένα μισογεμάτο μπουκάλι του νερού και το χτυπήσαμε αρκετές φορές για να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα των ζακχάρων.
Ανοίξαμε τρύπα στο μπουκάλι για να φύγει το νερό και να μας μείνουν ξεπλυμένοι πλέον οι σπόροι.





Απλώσαμε τους σπόρους σε ένα πιάτο και τους τοποθετήσαμε σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος για τρείς εβδομάδες.Μετά απο αυτό το χρονικό διάστημα ο σπόρος είχε στεγνώσει αρκετά και είχε ζαρώσει ελαφρά.
Επιλέξαμε για την σπορά ημέρα κατά την οποία το φεγγάρι είχε αρχίσει να γεμίζει.
Προμηθευτήκαμε ένα σακί αδρανή τύρφη,χωρίς προσθήκες χούμων και το απλώσαμε σε δισκους σποράς.Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλαστικά ποτήρια η κεσεδάκια,ανοίγοντας τρύπες απορροής στον πάτο.

Αφού στρώσαμε την τύρφη,ποτίσαμε τους δίσκους πολύ καλά και στην συνέχεια πατήσαμε ελαφρά με το δάχτυλο το κέντρο σε κάθε τετραγωνάκι ώστε να δημιουργήσουμε μια πολύ ρηχή λακούβα βάθους μισού εκατοστού,λαμβάνοντας υπ,όψιν τον γενικό κανόνα για το βάθος σποράς που δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο της διαμέτρου του σπόρου.
Τοποθετήσαμε ένα σποράκι σε κάθε λακουβίτσα και κοσκινίσαμε με τα χέρια στεγνή τύρφη πάνω απο τους δίσκους,τόση ώστε να σκεπαστούν ελάχιστα οι σπόροι.Ξανα ποτίσαμε ελαφρά με το ποτιστήρι και τοποθετήσαμε τους δίσκους σε σημείο με μεγάλη ηλιοφάνεια και καθόλου αέρα.Οι δίσκοι σκεπάστηκαν με υγρό σεντόνι και χαρτόκουτες και έμειναν έτσι για πέντε μέρες.Την έκτη μέρα ξεσκεπάσαμε τελείως και ποτίσαμε.Αυτή η εργασία πρέπει να γίνεται απόγευμα για να μήν καούν τα φύτρα απο το απότομο φως.




Η εμφάνιση των πρώτων φυτών την όγδοη μέρα,ήταν για μας μεγάλη ευτυχία!


Να σημειώσουμε ότι δεν βγήκαν ταυτόχρονα όλα τα φυτά.Χρειάστηκαν πέντε ακόμα μέρες για την φυτρωτική ολοκλήρωση.Η φυτρωτικότητα άγγιξε το 70%.
Τα φυτά μετά απο καθημερινά απλά ποτίσματα με το ποτιστήρι και πάντα πρωινές ώρες,δεκαπέντε μέρες μετά,αρχισαν να λιπαίνονται με ισόροπο λίπασμα και σε αναλογία 10% λιπάσματος σε ανάλογο νερό.(Μιά κουταλιά της σούπας στο ποτιστήρι).Σύντομα θα γίνει η μεταφύτευση σε ατομικές γλάστρες που θα διευκολύνουν αργότερα την μόνιμη εγκατάσταση των φυτών στο έδαφος.
Κατα την μεταφύτευση,επειδή το ριζικό σύστημα της παπάγιας είναι πολύ ρηχό,θα πρέπει να είναι στεγνή η ρίζα και να αφαιρούμε το φυτό απο τον δίσκο με το κουτάλι χωρίς να το αγγίζουμε.

Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου