.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πιπεριά:Καλλιέργεια


Φυτέψτε πιπεριές στον κήπο ή τη βεράντα
Η πιπεριά είναι ποώδες πολυετές λαχανικό φυτό που κατάγεται από τις περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Στις περιοχές αυτές την χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια ως τροφή, ενώ ήρθε στην Ευρώπη μετά τον 16ο αιώνα. Στη χώρα μας καλλιεργείται πολύ εύκολα, σε λαχανόκηπους, ενώ σε εμπορική κλίμακα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές όπως στην Πελλοπόνησο, Κρήτη και Στερεά Ελλάδα. Ανήκει στην οικογένεια των σολανοδών (Solanaceae),  όπως η μελιτζάνα, η τομάτα και η πατάτα. Στις τροπικές περιοχές καλλιεργείται ως πολυετές (διετές) φυτό, ενώ σε εύκρατα κλίματα καλλιεργείται ως ετήσιο. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες που διαφέρουν μεταξύ τους στο σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα του καρπού καθώς και στο βαθμό καυστικότητας του.

Μορφολογία του φυτού της πιπεριάς

Είναι ποώδες διετές ή πολυετές φυτό που στη χώρα μας αναπτύσσεται ως ετήσιο. Φυτά πιπεριά που διατηρούνται και για δεύτερο χρόνο στο λαχανόκηπο, δίνουν χοντρούς και σκληρούς βλαστούς, μικρότερους σε μέγεθος καρπούς και πολύ λιγότερους σε αριθμό.
Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 40 – 90 εκατοστά. Κάθε βλαστός αναπτύσσεται και διακλαδίζεται σε δύο νέους βλαστούς.
Τα φύλλα του είναι απλά, έντονου πράσινου χρώματος. Τα άνθη του είναι λευκάκαι εμφανίζονται στο φυτό κατά τα μέσα της άνοιξης. Ο καρπός είναι ράγα και μπορεί να έχει διάφορες μορφές και μεγέθη, αναλόγως των ποικιλιών. Το χρώμα του είναι πράσινο, ενώ αργότερα μπορεί να γίνει κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί, πάλι αναλόγως της ποικιλίας.
Σχηματίζει πασσαλώδες ριζικό σύστημα με ισχυρή κεντρική ρίζα και αρκετές δευτερεύουσες. Το βάθος του ριζικού συστήματος κυμαίνεται από 60-100 εκατοστά.
Καλλιέργεια πιπεριάς

Φύτευση της πιπεριάς

Η πιπεριά πολλαπλασιάζεται με σπόρο σε σπορία. Στις αρχές της άνοιξης τα νεαρά φυτάρια μεταφυτεύονται στην τελική τους θέση στο λαχανόκηπο, συνήθως όταν έχουν ανεπτυγμένα 4-5 φύλλα. Τα φυτά ανθίζουν 1 με 1,5 μήνα μετά τη μεταφύτευση στο λαχανόκηπο. Ο καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του σπορεία πιπεριάς ή να προμηθευτεί μικρά φυτάρια, έτοιμα για μεταφύτευση, από τα κέντρα κήπου.
Είναι φυτό των θερμών περιοχών και χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες ενώ είναι ευπαθές σε θερμοκρασίες κάτω των 10ο C. Σε περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών (μεγαλύτερες των 37ο C) οι πιπεριές θα πρέπει να σκιάζονται με ειδικό πανί σκίασης, έτσι θα πρέπει να έχει προβλεφθεί από πριν η δημιουργία υποστυλωμάτων που θα κρατήσουν το πανί. Η σκίαση των φυτών θα τα σώσει από ηλιακά εγκαύματα, θα μειώσει την καταπόνηση των φυτών από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και θα γλιτώσει του καρπούς που στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να καταστρέφονταν.
Τα ανεπτυγμένα φυτά χρειάζονται οπωσδήποτε υποστύλωση, για να επιτυγχάνεται η σταθερότητα του φυτού και να μην σπάνε οι βλαστοί.
Το έδαφος που θα εγκατασταθούν τα νεαρά φυτά θα πρέπει να είναι αφράτο, καλά οργωμένο, να μην έχει πέτρες ή άλλα παρόμοια υλικά. Μέτρια αμμοπηλώδη εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία και καλά αποστραγγιζόμενα είναι ένα ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη της πιπεριάς.
Οι καρποί όταν είναι έτοιμοι για συγκομιδή, κόβονται με ένα μαχαιράκι μαζί με μέρος του μίσχου, τις πολύ πρωινές ή τις απογευματινές ώρες.
Καρποί πιπεριάς

Πότισμα και λίπανση στην πιπεριά

Η πιπεριά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ανεπαρκή, λίγα ποτίσματα καθώς σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες προκαλείται μάρανση και ακολουθεί πτώση των καρπών. Μετά τη μεταφύτευση των νεαρών φυταρίων στο λαχανόκηπο, θα πρέπει να ποτίζεται καλά το έδαφος ενώ είναι σημαντικό να γίνονται συστηματικές και προγραμματισμένες αρδεύσεις. Για το λόγο αυτό, ηεγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος με σταγόνες συνιστάται, κι έτσι δεν γίνεται υπερβολική κατανάλωση νερού, το φυτό δέχεται καλύτερα την ποσότητα αυτή και δεν βρέχονται τα φύλλα ή άλλα υπέργεια όργανα, με κίνδυνο τη προσβολή από μύκητες. Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται τις απογευματινές – νυχτερινές ώρες ή πολύ νωρίς το πρωί.
Η πιπεριά πρέπει να λιπαίνεται συχνά με πλήρη υδατοδιαλυτά λιπάσματα. Στο λαχανόκηπο, λίπανση μια φορά στις 15 μέρες, με ένα πλήρες λίπασμα, αρκεί για μια καλή παραγωγή. Η χρήση κοπριά ή κόμποστ είναι πολύ σημαντική σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης του φυτού, ιδιαίτερα κατά τη φύτευση. Το κόμποστ που παράγεται μόνοι σας στον κομποστοποιητή σας είναι το καλύτερο λίπασμα για τα λαχανικά σας είτε είναι φυτεμένα σε γλάστρα ή απευθείας στο χώμα.

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την πιπεριά

Η πιπεριά προσβάλλεται από διάφορα έντομα που μυζούν κυρίως τους φυτικούς χυμούς, στα φύλλα και στους βλαστούς, όπως είναι οι αφίδες και οιαλευρώδεις. Επιπλέον, θρίπες προσβάλλουν τους καρπούς και δημιουργούν χαρακτηριστικές εσχαρώσεις και παραμορφώσεις. Ο τετράνυχος επίσης, σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να μειώσει την παραγωγή. Επιπλέον, τα φυτά συχνά προσβάλλονται από μύκητες όπως ο βοτρύτης και τα ωίδια καθώς και από ιούς μου μεταδίδονται κυρίως με τις αφίδες και τους θρίπες. Ακόμη, τα νεαρά σπορόφυτα, είτε στα σπορεία είτε μετά τη μεταφύτευση, προσβάλλονται συχνά από μύκητες και βακτήρια που αναπτύσσονται στην περιοχή του λαιμού, λόγω της υψηλής εδαφικής υγρασίας. Οι προληπτικοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση των εντόμων και των άλλων οργανισμών που προκαλλούν ασθένειες στα λαχανικά μας,  είναι η καλύτερη λύση για ένα υγιή και όμορφο λαχανόκηπο, στον κήπο ή στη βεράντα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου