.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ.Συνταγές και οφέλη.


Αγροτικές Καλλιέργειες
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ
Το απόλυτα συνυφασμένο φρούτο με το Ελληνικό μας καλοκαίρι αποτελεί μια καλή λύση για αύξηση των εσόδων τους μήνες αυτούς.
Υπάρχουν πολυάριθμες ποικιλίες καρπουζιών με 3 κύριες να καλλιεργούνται στη χώρα μας ,αυτές είναι η κλασική ερυθρόσαρκη  ποικιλία λευκόσαρκη και η μοσχάτη.
Το καρπούζι αποτελεί μονοετή καλλιέργεια και καλλιεργείτε είτε όλο το χρόνο σε θερμοκηπιακές μονάδες είτε παραδοσιακά στην ύπαιθρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα εδάφη στα οποία ευδοκιμεί θα πρέπει να είναι γόνιμα με αυξημένα ποσοστά οργανικής ουσίας ,ελαφρώς όξινα και υγρά. Έχει ωστόσο παρατηρηθεί πως η ποιότητα του καρπού τείνει να αυξάνεται σε ελαφριά αμμώδη εδάφη με μικρότερες βέβαια αποδόσεις.
Τα καρπούζια φυτεύονται είτε απευθείας υπό μορφή σπερμάτων, είτε υπό μορφή μοσχευμάτων αυτούσιων ή εμβολιασμένων σε φυτό κολοκυθιάς , με το τελευταίο να αποτελεί αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.
Η φύτευση  γίνεται τους μήνες Απρίλιο Μάιο και ως τις αρχές καλοκαιριού, όταν το έδαφος διατηρεί υγρασία, σε γραμμές και σε αρκετά μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις .Πιο συγκεκριμένα η φύτευση σπερμάτων γίνεται σε αποστάσεις 2,3 μέτρων και 0,80 μ επί των γραμμών, ενώ η φύτευση μοσχευμάτων απαιτεί ελαφρώς μεγαλύτερες επί των γραμμών αποστάσεις, ήτοι 1μ. Στην περίπτωση των μοσχευμάτων θα πρέπει να έχει γίνει προσεκτική επιλογή τους όσων αφορά την ηλικία τους( πρέπει αν είναι μικρότερα των 7 εβδομάδων) καθώς και να είναι απαλλαγμένα από παθογόνα ,ενώ σημαντικό είναι να διατηρείται το μέσο στο οποίο είναι εγκατεστημένα κατά τη μεταφορά τους στο μποστάνι, σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανή η πρόκληση κάποιου είδους σοκ στα φυτά.
Μετά τη φύτευση, είναι απαραίτητη η χρήση καλά χωνεμένης κοπριάς για αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους, ενώ στη συνέχεια χρειάζεται μια πολύ καλή καλιούχος και φωσφορική λίπανση με το πότισμα να ακολουθεί των διαδικασιών. Είναι πιθανό αργότερα να χρειαστεί επιπλέον επιφανειακή λίπανση.
Κατά την ανθοφορία,  πραγματοποιείται ένα κορφολόγημα, με τελικό αποτέλεσμα 1-3 άνθη ανά φυτό ,που σκοπό έχει την παραγωγή το πολύ τριών ραγών από  το καθένα που θα υπερέχουν όμως ποιοτικά ως προς το μέγεθος και την ποσότητα σακχάρων τους. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και αργότερα σε όσους καρπούς παρουσιαστούν όψιμα.
Το μποστάνι χρειάζεται διαμόρφωση με συστροφή των μίσχων μια φορά σε κάθε καταβολάδα με στόχο την καλύτερη διαχείρισή του .
Το πότισμα, είναι αρκετά σημαντικό στην καλλιέργεια καρπουζιών ,γεγονός απόλυτα λογικό αρκεί απλά να σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν το 90% της ράγας του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Στην αρχή το πότισμα είναι αραιότερο 1-2 φορές την εβδομάδα ενώ στη συνέχεια η πυκνότητα αυξάνεται και φτάνει να απαιτείται καθημερινό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά πολύ. Καλό είναι τα ποτίσματα να γίνονται αργά το απόγευμα ή πολύ νωρίς το πρωί όπου δεν υπάρχει εκτεταμένη ηλιοφάνεια. Τα απογευματινά ποτίσματα πλεονεκτούν έναντι των πρωινών καθώς στα πρωινά δεν προλαβαίνει πάντα να γίνει απορρόφηση αλλά διακόπτεται από την μεγάλη εξάτμιση των μεσημεριανών ωρών.
Η συγκομιδή , γίνεται κατά τους καλοκαιρινός μήνες σταδιακά. Οι καρποί πρέπει να είναι στην ώριμη φάση τους για να συγκομισθούν ήτοι να τα επίπεδα σακχάρων τους να είναι μέγιστα. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο να  γίνει αντιληπτό πότε τα καρπούζια είναι ώριμα , με κάποιους πρακτικούς τρόπους να το αναστέλλουν. Χαρακτηριστική μέθοδο αναγνώρισης αποτελεί το κιτρίνισμα και η μετέπειτα ξήρανση του μικρού υποκείμενου στον ποδίσκο φύλλου, ενώ για τους περισσότερο έμπειρους φαίνεται να διαφέρει ο ήχος που παράγεται αν χτυπήσουμε τη ράγα, ο οποίος όταν ο καρπός ωριμάσει είναι χαρακτηριστικός υπόκωφος. Η απομάκρυνση του καρπού από το φυτό γίνεται ,χωρίς να αποκολληθεί ο ποδίσκος  για να μην υπάρχουν προβλήματα μολύνσεων, ενώ καταλληλότερη ώρα για τη συγκομιδή αποτελεί το βράδυ κ αυτό γιατί τις πρωινές ώρες τα καρπούζια μπορεί να σπάσουν λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό.
Μετά τη συγκομιδή διατηρούνται σε θερμοκρασίες 10-15 βαθμούς και 90% σχετική υγρασία για χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τις 3 εβδομάδες, ενώ δεν αγαπούν την ψύξη η οποία τους προκαλεί υποβαθμίσεις ποιότητας .
Η αντιμετώπιση τυχών ζιζανίων της καλλιέργειας είναι απαραίτητη ,κ αυτό διότι εκτός του ότι υποβαθμίζουν την ποιότητα των καρπών ανταγωνιζόμενα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, αποτελούν ιδανικούς ξενιστές για παθογόνα που προσβάλουν τα καρπούζια.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ . Δυστυχώς η καλλιέργεια προσβάλλεται από πληθώρα παθογόνων ,με την ανδρομύκωση  φουζαρίου να αποτελεί τη σημαντικότερη. Ο μύκητας αυτός μπορεί να προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή του φυτού καθώς προκαλεί φραγμό των αγγείων του και εμποδίζει την τροφοδοσία του με νερό και θρεπτικά συστατικά. Εκτός όμως από το φουζάριο , τα καρπούζια προσβάλλουν επίσης μελίγκρες ,τετράνυχος και νηματώδη, ενώ συχνή είναι και η παρατήρηση ανθράκωσης στα φυτά. Οι ιώσεις είναι επίσης συχνό πρόβλημα γ αυτό και είναι απαραίτητη η ορθή και προσεκτική χρήση του πολλαπλασιαστικού υλικού ,το οποίο θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο των παθογόνων ,καθώς και η καταπολέμηση των αφίδων οι οποίες αποτελούν φορείς ιών.
Παραγωγή σπόρου για επόμενη φύτευση  είναι δυνατόν να γίνει από τον ίδιο τον παραγωγό με σχετικά απλή διαδικασία .Αρχικά επιλέγονται κάποιοι καρποί με άριστα χαρακτηριστικά ως δότες των σπερμάτων. Στη συνέχεια αφήνονται στο φυτό ώστε να ωριμάσουν φυσιολογικά και κατά το τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης ,όταν θα έχουν πια κουφώσει γίνεται η λήψη των σπερμάτων τους. Τα σπέρματα πλένονται , στεγνώνονται και διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον. Ο χρόνος που δύνανται να βλαστήσουν φτάνει τα 5 έτη.
Αποδοση.  Τα απλά καρπούζια που προέρχονται απευθείας από φυτό του ίδιου είδους δίνουν σύμφωνα πάντα με την κρίση παραγωγών περίπου 400-500 κιλά ανά στρέμμα ενώ εμβολιασμένα σε φυτά κολοκυθιάς καρπούζια δίνουν περίπου 800-1200 κιλά ανά στρέμμα
Κέρδος-Έξοδα. Τα έξοδα για τα  μη εμβολιασμένα φυτά κυμαίνονται γύρω στα 400 με 500 ευρώ ανά στρέμμα ενώ για τα εμβολιασμένα σε φυτά κολοκυθιάς αυτά ανέρχονται στα 1000 ευρώ ανά στρέμμα. Τα κέρδη δεν είναι σταθερά και είναι εξαρτώνται απόλυτα από την εποχή. Οι τιμές των πρώτων καρπουζιών που θα πωληθούν νωρίς το καλοκαίρι σύμφωνα με παραγωγούς στην περιοχή της Πρέβεζας κυμαίνονται  στα 0,20 ευρώ το κιλό ,ενώ  οι μετέπειτα τιμές πώλησης μέσα στο καλοκαίρι δεν ξεπερνούν τα 0.07 ευρώ ανά κιλό πάντα.
Η καλλιέργεια καρπουζιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1 έτος στο χωράφι  ενώ αποτελεί κατάλληλη καλλιέργεια για αμειψισπορά σιτηρών και ψυχανθών.  Καλλιεργείται κάλλιστα παράλληλα με καλλιέργεια καλαμποκιού.
Ευθαλία Παυλίδου
Πηγή.http://www.agrocapital.gr/

Το καρπούζι και τα μυστικά για να το επιλέξετε – Συνταγές
Επειδή δεν πουλάνε όλοι καρπούζι «με το μαχαίρι», δίνοντας σου δηλαδή να δοκιμάσεις ένα κομμάτι από το υποψήφιο προς αγορά φρούτο κι επειδή στις πόλεις καρπούζι βρίσκεις στους μανάβηδες και τα σούπερ μάρκετ, καλό θα ήταν να προσέξετε τα σημεία που κάνουνε τη διαφορά:
1. Το κοτσάνι
Επιλέξτε καρπούζι που το κοτσάνι του να είναι χρώματος πράσινο σαν αυτό ενός φρέσκου αγγουριού και όχι ξεραμένο που σημαίνει ότι έχει κοπεί πριν μέρες.
2. Εξωτερική εμφάνιση
Το χρώμα του να είναι ομοιόμορφο και το σχήμα συμμετρικό. Να μην είναι σκισμένο ή γρατζουνισμένο και να μην έχει εμφανή χτυπήματα από τη μετακίνησή του. Θα το καταλάβετε από τις μαυρίλες που έχουνε τα σημεία αυτά από την πίεση που δέχτηκαν.
Ελεγξε την κηλίδα που βρίσκεται στη βάση του. Αν είναι ασπροκίτρινη, τότε είναι ώριμο. Αν είναι λευκή ή ασπροπράσινη, είναι ακόμα άγουρο.
3. Σημεία πώλησης
Επιλέξτε το σημείο που θα αγοράσετε τα καρπούζια να είναι δροσερό και να μην τα χτυπά ο ήλιος και γενικά να μην είναι εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Συνήθεις ύποπτοι ορισμένα σούπερ μάρκετ και οι μανάβηδες που τα βγάζουν έξω λόγω έλλειψης χώρου και φυσικά οι τσιγγάνοι.
4. Ήχος
Το μυστικό των μυστικών για τη σωστή επιλογή ενός καρπουζιού είναι ο ήχος! Πάρτε το στο δυο χέρια και χτυπήστε το. Ο ήχος που θα κάνει θα πρέπει να είναι βαθύς και όχι σύντομος-συμπαγής που σημαίνει ότι το καρπούζι είναι άγουρο, έχει χτυπηθεί ή έχουν περάσει πολλές μέρες από την κοπή του. Επίσης καλό θα ήταν να αποφύγετε τα μικρά ή τα πολύ μεγάλα καρπούζια. Επιλέξτε αυτά με βάρος από 7 έως και 10 κιλά. 
Το καρπούζι
Το καρπούζι (επιστ.: Κίτρουλλος ο εριώδης, Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά.
Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες. Ο φλοιός του είναι αρκετά σκληρός, με πάχος περίπου ένα εκατοστό και άσπρο χρώμα στο εσωτερικό. Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων (ή και άσπρων) και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.
Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.κ.χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία ‘παττίχα’.
Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες.
Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ.
Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού κατασκευάζουν γλυκό κουταλιού.
Διατροφική αξία
Τι βελτιώνει
Δρα θεραπευτικά στις παθήσεις του ήπατος, όπως στις χρόνιες φλεγμονές (ηπατίτιδες), ενώ είναι αποτελεσματικό σε κυστίτιδες και γενικότερα σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Ο συνδυασμός των πολύτιμων στοιχείων του απομακρύνει τον κίνδυνοοστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορες μορφές καρκίνου.
Μπορεί ακόμη να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι, έπειτα από ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι, η δίψα, η πολυουρία και η φαγούρα εξαφανίζονται και η αναλογία σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική.
Δείτε περισσότερα Καρπουζοθεραπεία για βαθιά αποτοξίνωση!
Ποιοι να το αποφεύγουν
Οσοι πάσχουν από γλαύκωμα, διότι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση
Τι να προσέξω
Εάν είναι άγουρο, μπορείς να το αφήσεις να ωριμάσει για λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Εάν δεν το κόψεις, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες. Κομμένο και καλυμμένο, διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες.
Όσο για τους σπόρους του καρπουζιού, αν και συνηθίζεται να τους… φτύνουμε, αποτελούν σχεδόν ένα πλήρες γεύμα.
Προτίμησε ένα σφιχτό, συμμετρικό καρπούζι, χωρίς γδαρσίματα, βαθουλώματα και αποχρωματισμούς.
«Ζύγισέ» το στα χέρια σας. Πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του, αφού αποτελείται κατά 92% από νερό.
Γρατσούνισε τη φλούδα του με το νύχι του αντίχειρα. Εάν ξεφλουδίζεται εύκολα, είναι ώριμο. Αν είναι άγουρο, η γρατσουνιά αφήνει μια σκούρα γραμμή.
Μερικοί ειδικοί ξεχωρίζουν το ώριμο καρπούζι από τον «κούφιο» ήχο που κάνει όταν το χτυπάνε.
Τέλος, τα καρπούζια που φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου παρέχουν στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά από εκείνα που τοποθετούνται στο ψυγείο. Το αξιοπερίεργο, όμως, είναι ότι τα «καρπούζια του δωματίου» περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από τα φρεσκοκομμένα από το χωράφι!
apithanes-syntages-me-karpouzi-kai-mystika-pos-na-to-epilegete
Καρπουζο… συνταγές:
Καρπουζοσαλάτα αλλιώς
Είναι μια σαλάτα από Αμερική που φέρνει τα πάνω κάτω ανακατεύοντας το γλυκό με το αλμυρό και το όξινο και φυσικά εμπνεύστηκε από Έλληνες που έτρωγαν το καρπούζι με την φέτα 
Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 10 ‘
Χρόνος ψησίματος: 10 ‘
Υλικά:
  • 2 κιλά καρπούζι
  • 2 χούφτες ρόκα ψιλοκομμένη (περίπου 1- 1.5 ματσάκι ανάλογα το μέγεθος)
  • μισή κούπα τσ. ξερά γλυκά κρεμμύδια κομμένα σε ψιλές φέτες η και 3/4 αν σας αρέσει το κρεμμύδι
  • αλατοπίπερο (2 μέρη αλάτι 1 λευκό πιπέρι)
  • 1/2 κούπα τσ.ελαιόλαδο
  • φέτα τριμένη με το χέρι η κομμένη σε μικρά καρέ 200- 300 η και παραπάνω γρ.
* προαιρετικά λιγο δυόσμο ή μέντα
Για το dressing
Εκτέλεση:
Για το dressing ριχνουμε όλα τα υλικά σε ενα τηγάνι ανακατεύουμε και βραζουμε μεχρι να μειωθεί στο 1/3 και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόψτε το καρπούζι σε χοντρό καρέ περίπου στο μέγεθος μπουκιάς, τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και την ρόκα ψιλοκομμένη σε λωρίδες 1- 2 εκατοστά. Τα βαζουμε σε ένα μπωλ αλατοπιπερώνουμε ριχνουμε το λάδι την φέτα και όσο απο το dressing «μας πάει» στην γεύση. Ανακατέυουμε κουνώντας με ημικυκλικη κινηση το μπωλ ώστε να μην σπασουν τα υλικα δοκιμάζουμε διορθώνουμε και σερβίρουμε
Παρατήρηση εαν δεν θέλετε να καθαρίζετε τα κουκούτσια κόψτε μόνο το κάτω μερος και την καρδία τα σπόρια βρίσκονται στην μέση μόνο.
Καρπουζόγαλα με αμύγδαλα
Υλικά:
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το γάλα στο μπλέντερ για περίπου 1-2 λεπτά.
Μετά ρίχνουμε το καρπούζι.
Τέλος, βάζουμε το μίγμα σε όμορφα ποτηράκια και άπω πάνω τα αμύγδαλα και στο ψυγείο για 1 ώρα.
Τώρα αν είναι για φίλους σερβίρετε με μια φέτα καλυμμένη με μερέντα ή μια φρουτοσαλάταμε πολύ ανανά.
Προσοχή όμως στην μερέντα: Σταματήστε να τρώτε μερέντες: Δηλητηριάζετε εσάς & τα παιδιά σας 
Καλλίτερα να φτιάξετε την δική σας: Εύκολη σπιτική μερέντα με πραγματικά φουντούκια, χωρίς ζάχαρη!! 
Τώρα για τις φρουτοσαλάτες, υπάρχει και αυτήν η θεωρία, που καλά είναι να την εξετάσετε για να δείτε εάν σας αντιπροσωπεύει ή όχι: Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες
Καρπούζι Γρανίτα
Υλικά:
  • 2 Φλιτζάνια πολτό καρπουζιού δίχως τα κουκούτσια 
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φύλλα ζελατίνας μουσκεμένα σε 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι
Εκτέλεση: 
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζελατίνα, αφού την μουσκέψαμε 5 λεπτά στο κρύο νερό, τα προσθέτουμε όλα στο πολτό των φρούτων και τα χτυπάμε στο μίξερ δυνατά επί 5 λεπτά.
Παγώνουμε στην κατάψυξη, μετά από μια ώρα το ξαναχτυπάμε και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Σερβίρουμε με χοντρά καλαμάκια!
Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και με πολτό ροδάκινου για γρανίτα ροδάκινο!
Δείτε και Γρανίτα με πορτοκάλι και λεμόνι!
Λίγα μυστικά ακόμα
Το καρπούζι θέλει προσεκτικό καθάρισμα από τα μεγάλα κουκούτσια (τα μαύρα) και για τα μικρά το περνάμε από το τρυπητό.
Καρπούζι με τζίντζερ και λάιμ: Καλοκαιρινό κοκτέιλ με βότκα
Τα κοκτέιλ με βάση τα καλοκαιρινά φρούτα είναι δροσιστικά, έχουν τρομερή γεύση και κλείνουν το μάτι στις εντυπώσεις με τα ζωντανά τους χρώματα. Πρωταγωνιστής το καρπούζι, αρχηγός του κόκκινου και της γλυκιάς δροσιάς, βγαίνει στη σκηνή με άρωμα από τζίντζερ και λάιμ. Χειροκροτήματα από όλους, μικρούς και μεγάλους! Δοκιμάστε το με ή χωρίς αλκοόλ.
Υλικά (για 6 ποτήρια)
  • 1 κιλό καθαρισμένο καρπούζι
  • 2 κ.γ. ξύσμα τζίντζερ (από κομμάτι ρίζας στον τρίφτη)
  • χυμό και ξύσμα απο 1½ λάιμ
  • 4-6 κ.σ. ζάχαρη (ανάλογα με τη γεύση σας)
Εκτέλεση: 
Καθαρίζετε το καρπούζι από τα σπόρια. Το βάζετε στο μπλέντερ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφού γίνει χυμός τον περνάτε από σουρωτήρι και τον βάζετε στο ψυγείο για 10 λεπτά.Τον σερβίρετε με παγάκια και βότκα (ή ρούμι) σε αναλογία από 1:3 ως 1:5, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας ή ακόμη και χωρίς προσθήκη αλκοόλ. 
Καρπουζόπιτα (!)
Η καρπουζόπιτα είναι γλυκό που έχει τις ρίζες της στις Κυκλάδες κι ιδιαίτερα στην Μήλο και Φολέγανδρο.
Κι όσο αν φαίνεται εύκολο σαν γλυκό το μυστικό του είναι η πρώτη ύλη, όπως και σε όλα τα γλυκά. Θα έχετε βέβαια ακούσει ότι ζητάμε ένα καρπούζι καλό όχι για πίτα. Κι όμως αν δεν είναι καλό ούτε για πίτα δεν κάνει.
Η συνταγή μου προέρχεται από πολλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο αλλά και σε περιοδικά προσαρμοσμένη από μένα.
Υλικά:
Εκτέλεση:
Κόβω το καρπούζι το καθαρίζω από τη φλούδα και τα κουκούτσια και το στύβω με τα χέρια μου μέσα σε ένα σουρωτήρι χωρίς να το διαλύσω εντελώς. Σε ένα μπολ κάτω από το σουρωτήρι μαζεύω το χυμό του. (Βάλτε τον στο ψυγείο και είναι ένα θαυμάσιο δροσιστικό). Αφήνω το καρπούζι στο σουρωτήρι τουλάχιστον για μια ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το καρπούζι, μια κουταλιά λάδι, τη ζάχαρη, το μισό μέλι και το αλεύρι έτσι που να έχω ένα μείγμα όχι πολύ νερουλό αλλά όχι και πολύ πηχτό. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι.
Αλείφω ένα ταψί (διαμέτρου 30εκ) με λάδι και καλύπτω με σουσάμι όλο τον πάτο. Αδειάζω το μείγμα καρπουζιού στο ταψί και καλύπτω πάλι με σουσάμι.( Προσοχή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2- 2,5 εκατοστά πάχος).
Ρίχνω από πάνω μια κουταλιά λάδι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά.
Μόλις βγάλω από το φούρνο ρίχνω από πάνω το υπόλοιπο μέλι κι όταν κρυώσει πασπαλίζω με κανέλα. Τρώγεται και κρύα από το ψυγείο.
Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου