.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Μούσμουλα, ένα παρεξηγημένο καλοκαιρινό φρούτο δύναμης!


Τα μούσμουλα και η διατροφική τους αξία: 
Η περιεκτικότητα λοιπόν αυτού του μικρού και νόστιμου, ανοιξιάτικου φρούτου σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο, τηφλεγμονή και εκφυλιστικές ασθένειες, ενώ επίσης βοηθά στην υγεία των ματιών. Τα μούσμουλα είναι νόστιμα και δροσερά φρούτα, γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα,αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Προέρχονται από την ορεινή Κίνα και αργότερα εξαπλώθηκαν ευρέως στην Ινδία, τη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές, αλλά και στη χώρα μας και είναι δημοφιλή για τη γλυκιά και «πικάντικη» γεύση τους. Πέρα όμως από τη νοστιμιά τους, προσφέρουν και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, γνωστών και ως πηκτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται στο σώμα. Είναι επίσης αποτελεσματική για την πρόληψη της εναπόθεσης της περίσσειας τοξίνης στο παχύέντερο, ελαχιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματά της και προστατεύοντας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον, τα μούσμουλα περιέχουν ένα σημαντικό ποσοστό αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι αποτελεσματικά για την προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, αλλά και φυτοθρεπτικά συστατικά.
Η περιεκτικότητα λοιπόν αυτού του μικρού φρούτου σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο, τη φλεγμονή και εκφυλιστικές ασθένειες, ενώ επίσης βοηθά στην υγεία των ματιών. Τα μούσμουλα, εμφανίζονται στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή στα μέσα της Άνοιξης και ως τον Ιούνιο.

Η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά:

• Βιταμίνες: βιταμίνη Αβιταμίνη Cφολικό οξύ, θειαμίνη, πυριδοξίνη και νιασίνη

• Μέταλλα: ασβέστιοσίδηροςμαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σελήνιο και φώσφορος

• Ηλεκτρολύτες: Νάτριο και κάλιο

• Φυτοθρεπτικά συστατικά: φλαβονοειδή

• Υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες


Η ευεργετική τους επίδραση:
  • Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
  • Προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας
  • Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση
  • Προάγουν την απώλεια βάρους
  • Βοηθούν στη διαδικασία σχηματισμού του αίματος
  • Βελτιώνουν την όραση
  • Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια
Γιατί τα μούσμουλα είναι υγιεινά: 

Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου: 
περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών, όπως η πηκτίνη, η οποία βοηθά στη δέσμευση και τον καθαρισμό των τοξινών από το παχύ έντερο και έτσι στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βoηθούν στην καλή υγεία του δέρματος: 
τα μούσμουλα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία αυξάνει την υγρασία και έτσι προάγει το υγιές δέρμα. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση.

Προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας: 
περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση: 
τα μούσμουλα περιέχουν αρκετή ποσότητα καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων νατρίου. Επίσης, το κάλιο είναι απαραίτητο στη διατήρηση των υγρών, δηλαδή στο κατάλληλο επίπεδο ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Έτσι, βοηθά να διατηρηθεί η ομαλή πίεση του αίματος και μειώνει τον κίνδυνοεγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Επίσης περιέχουν μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, η βιταμίνη Α και το φυλλικό οξύ που διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση.

Επιλογή, συντήρηση, χρήση: 
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η «εποχή των μούσμουλων», ξεκινάει με την αρχή της άνοιξης. Γενικά, οι καρποί είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν η φλούδα τους γίνεται κίτρινη και η σάρκα αποκτάει μαλακή υφή. Στην αγορά πρέπει να επιλέγουμε φρέσκα ώριμα φρούτα με έντονο κίτρινο χρώμα, λεία με ελαφρά «γλυκό» άρωμα. Πρέπει να αποφεύγουμε φρούτα με ρωγμές, με ζαρωμένο περίβλημα (φλούδα) καθώς και αυτά που έχουν εξωτερικά κηλίδες.
Τα μούσμουλα μπορούν να διατηρηθούν σχετικά καλά μέχρι και 2 εβδομάδες στο διαμέρισμα φρούτων / λαχανικών του οικιακού ψυγείου. Πριν από την κατανάλωση τα μούσμουλα πρέπει να πλένονται καλά με νερό. Η φλούδα αφαιρείται εύκολα και η σάρκα που είναι κοντά στην φλούδα είναι πιο γλυκιά από εκείνη που βρίσκεται κοντά στο κουκούτσι. Χρησιμοποιούνται επίσης για παρασκευή μαρμελάδας, σε τάρτες και σε άλλα γλυκίσματα. Σε ορισμένα μέρη ο χυμός της σάρκας με κανέλα είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό ρόφημα

Ασφάλεια: 
Τα κουκούτσια των καρπών του μούσμουλου περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή όπως κυανογόνους γλυκοζίτες, που όταν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα ασθενειών. Για τον λόγο αυτό τα κουκούτσια δεν θεωρούνται εδώδιμα.

Πηγή: www.terrapapers.com

Για το Μούσμουλο

Συγγραφέας Company Mousmoulo
Προέλευση – Έμπνευση

Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει το κομμάτι της αρθρογραφίας είναι να καταγράψουμε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά αυτής της παγκοσμίου φήμης τροφής, που δεν είναι άλλο από το μούσμουλο!



Το μούσμουλο ιστορικά προήλθε από την νοτιοανατολική Κίνα. Είχε καλλιεργηθεί στην Ιαπωνία για πάνω από 1.000 χρόνια και σήμερα βρίσκεται σχεδόν παντού ανά τον κόσμο. Μερικές  χώρες όπου μπορούμε να βρούμε το μούσμουλο βρίσκονται στη Νότια και κεντρική Ασία, σχεδόν σε όλη την Αφρική (πλην της ερήμου) στη  Μαδαγασκάρη, την Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, σε όλη την περιοχή της μεσογείου, σε περιοχές της  νότιας  κεντρικής και βόρειας Αμερικής  και γενικά παντού ανά τον κόσμο με σχετικά ζεστό κλίμα.

Το μούσμουλο είναι φρούτο το οποίο το συναντάμε τους ανοιξιάτικους  και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Ελλάδα είναι γνωστό σε μερικές περιοχές με το όνομα δέσπολες.



Διατροφική αξία

Μία μερίδα 149 γραμμαρίων

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (πηκτίνη) αφού παρέχει το 10% συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Έτσι τα μούσμουλα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τις επιδράσεις των τοξινών στο παχύ έντερο και να βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και παρέχει το 46% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αυτή η υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη Α προάγει την καλή υγεία του δέρματος, την ανάπτυξη των οστών και δοντιών, προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες το οξειδωτικό στρες και από την πρόωρη γήρανση. Ακόμη η βιταμίνη Α βελτιώνει την όραση και προστατεύει από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Τα μούσμουλα είναι καλή πηγή σε κάλιο μαγνήσιο και βιταμίνη Β6 . Παρέχουν 11%,και 7% συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντίστοιχα. Αυτή η καλή ποσότητα καλίου που περιέχουν βοηθάει ώστε να διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα η συγκέντρωση του νατρίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται η πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.
Η περιεκτικότητα του μούσμουλου σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ βοηθάει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). Επίσης το μούσμουλο περιέχει βιταμίνη C η οποία αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.
Παρέχουν 70 θερμίδες. Ο συνδυασμός χαμηλών θερμίδων με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καταστολή της όρεξης και την υγιή απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το αφέψημα από φύλλα μουσμουλιάς έχει την ιδιότητα να εμποδίζει σημαντικά την απώλεια οστικής πυκνότητας στο κεφάλι, στην κοιλιά και την οσφυϊκή περιοχή. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων μουσμουλιάς επιφέρει κυτταρικό θάνατο σε κύτταρα λευχαιμίας και αποτρέπει την εξάπλωση των καρκινικών κύτταρων. Βέβαια, τα φύλλα της μουσμουλιάς περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πίνοντας τσάι από τα φύλλα μπορεί να προκύψουν παρενέργειες ή αλληλεπίδραση με φάρμακα. Για παράδειγμα, πίνοντας συχνά μεγάλη ποσότητα αφεψήματος από φύλλα μουσμουλιάς μπορεί να προκύψει τοξική μυοπάθεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή μυϊκή αδυναμία.


Επιλογή -  Συντήρηση -  Χρήση -  Καλλιέργεια

Έδαφος

Τα περισσότερα εδάφη, εκτός από εκείνα που είναι αλκαλικά, είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια μούσμουλων. Καλές συνθήκες ανάπτυξης προάγουν την καλύτερη ανάπτυξη φρούτων και δέντρων. Φτωχά και αφυδατωμένα εδάφη μειώνουν την ανάπτυξη του δέντρου. Υπό ιδανικές συνθήκες τα φρούτα έχουν καλό χρώμα γεύση με ένα μεγάλο σπόρο.
Κλίμα

Τα μούσμουλα ταξινομούνται ως υποτροπικά φρούτα, αναπτύσσονται καλύτερα σε περιοχές που παράγονται εσπεριδοειδή. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε περιοχές με πολύ κρύο αλλά μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς. Χρειάζονται θερμότητα για να ωριμάσει μια καλλιέργεια. Φρούτα που καλλιεργούνται κατά μήκος της κεντρικής ακτής της Καλιφόρνιας δεν έχουν καλή γεύση ή χρώμα και σπάνια αναπτύξουν αρκετή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για να γίνουν γλυκά.
Φύτεμα

Η καλύτερη επιλογή είναι ένα φιντάνι ενός έτους. Αφήνουμε χώρο έτσι ώστε το δέντρο, όταν είναι πλήρως ώριμο να έχει τον χώρο να αναπτυχθεί .  Ένα δέντρο 5 ετών είναι συνήθως θαμνώδες με ύψος 6 έως 8 πόδια. Στα 10 χρόνια, θα πρέπει να είναι 12 έως 15 πόδια ύψος και πλάτος.
Πότισμα

Όσον αφορά το πότισμα το μούσμουλο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Όπως και τα περισσότερα πλατύφυλλα αειθαλή δέντρα, χρειάζεται υγρασία ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Σε ένα ώριμο δέντρο το νερό ποτίσματος πρέπει να είναι μακριά από τον κορμό. Όπως το δέντρο ωριμάζει δεν πρέπει να ποτίζεται πιο κοντά από το ήμισυ της απόστασης μεταξύ του κορμού και το εξωτερικό μακριά από τα κλαδιά .
Αν το δέντρο είναι 6 έως 8 πόδια μακριά από γκαζόν ή άλλες καλλιεργημένες εκτάσεις, δεν χρειάζονται συνήθως ειδικό πότισμα.


Πως διαλέγω ένα  καλό μούσμουλο

Τα ώριμα μούσμουλα έχουν καφετιά σημάδια. Αντίθετα, όσα δεν έχουν σημάδια είναι ακόμη άγουρα, αν τα αφήσετε όμως στο σπίτι ωριμάζουν μέσα σε λίγες μέρες. Τα μούσμουλα, αν δεν έχουν συλλεχθεί στην πλήρη ωρίμανσή τους, στερούνται καλής γεύσης και μυρωδιάς. Όταν τα αγοράζουμε πρέπει να έχουν το κοτσάνι τους και να μην έχουν πληγές ή μώλωπες στο φλοιό τους, γιατί τότε κινδυνεύουν να χαλάσουν γρηγορότερα. Βγαίνουν στην αγορά το Μάιο και τα βρίσκουμε μέχρι τον Ιούνιο.
Συχνά τα μούσμουλα διατίθενται στην αγορά συσκευασμένα σε πλαστικά δισκάκια, καλυμμένα με πορτοκαλί ζελατίνα. Ακόμα λοιπόν και αν τα μούσμουλα είναι άγουρα, λόγω της ζελατίνας, δίνουν την εντύπωση ότι έχουν λαχταριστό πορτοκαλί χρώμα. Σκόπιμο λοιπόν είναι πριν τα αγοράσετε να την ανασηκώσετε, για να βεβαιωθείτε ότι τα μούσμουλα είναι όπως τα θέλετε.




Πως να τα συντηρείτε

Τα μούσμουλα αφού κοπούν από το δέντρο θα πρέπει να καταναλωθούν εντός μιας εβδομάδας το πολύ, διότι είναι πολύ ευαίσθητο φρούτο και μαυρίζει αρκετά γρήγορα. Τα μούσμουλα αποθηκεύονται στο ψυγείο αν δεν καταναλωθούν άμεσα μέχρις ότου αρχίσουν να μαυρίζουν.




Πως καταναλώνονται

Τα μούσμουλα τρώγονται φρέσκα με τη φλούδα τους ή βραστά σε ελαφρύ σιρόπι. Ταιριάζουν πολύ με άλλα φρούτα, ιδιαίτερα με το μήλο, το αχλάδι και το ροδάκινο, και γίνονται υπέροχο παγωτό που τα συνοδεύει. Επίσης γίνονται νόστιμη μαρμελάδα, ζελέ-μαρμελάδα και chutneys, καθώς και σος για πουλερικά με καστανή ζάχαρη και ξίδι κρασιού. Η ιδιαιτερότητα αυτών των φρούτων είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου σακχαρόζη, μόνο δεξτρόζη κι οπωροσάκχαρα (αυτά που στη ζαχαροπλαστική αποκαλούνται «ιμβερτοποιήμενα»). Αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα να είναι εξαιρετικά για μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ και κοκτέιλ, αλλά και για να τα προσθέσετε σε αλμυρές και γλυκές σαλάτες, όπου θα δώσουν τη δική τους, ιδιαίτερη νότα. Τέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το μαγείρεμα λευκών και κόκκινων κρεάτων και για την παρασκευή κάποιας γλυκιάς και καυτερής σάλτσας, τύπου τσάτνι ή ασάρ (achard). 
Προσοχή όμως! Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να μασουλήσουν τα κουκούτσια των μούσμουλων, η περιεκτικότητα τους σε υδροκυάνιο τα καθιστά τοξικά για τα παιδιά, αλλά κι επικίνδυνα αν τα καταπιούν.  


Θρεπτική αξία του μούσμουλου

Μια μέτρια μερίδα μούσμουλα 149 γρ. Περιέχει:

Νερό (gr) 129
Ενέργεια kcal 70
Πρωτεϊνη gr 0.6
Λιπαρά gr 0.3
Υδατάνθρακες gr 65.4
Φυτικές ίνες gr 2.5
Ασβέστιο mg 23.8
Σίδηρο mg 0.4
Μαγνήσιο mg 19.4
Φώσφορο mg 40.2
Κάλιο mg 396
Νάτριο mg 1.5
Ψευδάργυρο mg 0.1
Βιταμίνη C mg 1.5
Θειαμίνη mg 00
Ριβοφλαβίνη mg 00
Νιασίνη mg 0.1
Βιταμίνη Β6 mg 0.1
Βιταμίνη Β12 mg 0.00
Βιταμίνη Α IU 2276


ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Υπάρχουν  πάνω από 800 ποικιλίες στην Ανατολή. Οι 46  περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές είναι στην Ιαπωνία. Πάνω από 15 είδη  έχουν τις ρίζες τους στην Αλγερία . Τουλάχιστον 8 είδη είναι σε καλλιέργεια στην Καλιφόρνια, 5 ή 6 έχουν επιλεγεί στην Ιταλία και  μόνο μία ποικιλία  στη Φλόριντα. Μια ποικιλία που έχει διαδοθεί ευρέως έχει χαρακτηριστεί είτε ως "κινέζικη" ή "ιαπωνική". Στην κινεζική ομάδα, τα δέντρα έχουν στενά φύλλα, τα φρούτα είναι σε σχήμα αχλαδιού ή σχεδόν στρογγυλό με παχύ πορτοκαλί δέρμα και σκούρα πορτοκαλί σάρκα, δεν είναι πολύ χυμώδη,  και έχουν υπόξινη αλλά ξεχωριστή γεύση.



Μερικές από τις ποικιλίες

Με Πορτοκαλί σάρκα

Big Jim

Προέρχονται από το  Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια από τον Jim Neitzel. Έχουν μεγάλο σφαιροειδές σχήμα με επιμήκη φρούτα και είναι  1-1 / 4 να 1-1 / 2 ίντσες σε διάμετρο. Ο φλοιός τους είναι απαλός με πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, μεσαίου πάχους και είναι εύκολα στο ξεφλούδισμα. Το εσωτερικό τους είναι πορτοκαλί-κίτρινο  πολύ γλυκό σε γεύση αλλά με κάποια οξύτητα. Ωριμάζουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Το δέντρο είναι σε όρθια θέση και είναι πολύ παραγωγικό.

Πρόωρο (πρώιμο) Κόκκινο

Προέρχεται από CP Taft το 1909. Είναι μεσαίο/μεγάλο σε σχήμα αχλαδιού και είναι αρκετά συμπαγές. Ο φλοιός  του έχει πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα με άσπρες βούλες και είναι σκληρός. Το εσωτερικό τους είναι  πορτοκαλί, πολύ χυμώδες με εξαιρετική γεύση. Συνήθως έχουν 2 ή 3 σπόρους. Ωριμάζει πολύ νωρίς  τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου στην Καλιφόρνια.

Gold Nugget (όψιμο, Θαλής, Πλακεντίας)

Μεγάλα  στρογγυλά και επιμήκη φρούτα. Ο φλοιός είναι κίτρινο-πορτοκαλί χρώματος. Το εσωτερικό είναι  πορτοκαλί  χυμώδες, μεστό και γεμάτο. Έχει γεύση γλυκιά  και θυμίζει βερίκοκο. Έχει 4 ή 5 σπόρους. Ωριμάζει αργά. Τα φρούτα βρίσκονται  πολλά μαζί σε μερικά κλαδιά του δέντρου το οποίο είναι σε όρθια θέση και μπορεί να αυτό-γονιμοποιηθεί μόνο του.

Mogi

Φυτεύονται στην  Ιαπωνία. Το μέγεθος του φρούτου είναι μικρό, βάρους 40-50 γραμμαρίων με ανοιχτόχρωμο φλοιό κίτρινου χρώματος. Το εσωτερικό του είναι σχετικά γλυκό. Ωριμάζει νωρίς την άνοιξη και είναι ευαίσθητο στο κρύο.  Είναι αυτο-γόνιμο και αποτελεί το 60% της ιαπωνικής καλλιέργεια της μουσμουλιάς.

 Cooksey

Νέα Ζηλανδία.

Μεγάλα φρούτα, μέχρι 1-1 / 2 ίντσες μακρύ και 1 ίντσα σε διάμετρο.  Ο φλοιός του είναι κίτρινος και έχει  πολύ καλή γεύση.

Tanaka

Έχει πάρει το όνομά του από τον  Δρ Yoshio Tanaka. Πολύ μεγάλο φρούτο που το  βάρους φτάνει τις 2-3 ουγγιές. Ο φλοιός του είναι χρώματος  πορτοκαλί-κίτρινο. Είναι αρωματικό ελαφρώς όξινο με γλυκιά εξαιρετική γεύση και περιέχει  2 έως 4 σπόρους στο εσωτερικό του. Ωριμάζει πολύ αργά  αρχές Μαΐου στην Καλιφόρνια. Διατηρείται πολύ καλά  ακόμη και αν αφεθεί για μια εβδομάδα,  αν και αφυδατώνεται,  δεν σαπίζει.

Wolfe

Προέρχεται από τον Carl W. Campbell από το  Homestead της Φλόριντα. Ο φλοιός του είναι κίτρινος και  σχετικά παχύς. Εσωτερικά είναι χυμώδες με σταθερή εξαιρετική γεύση και περιέχει συνήθως 1-3 σπόρους. Ωριμάζει το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Κατάλληλο για όλους τους σκοπούς και ιδιαίτερα για μαγείρεμα. Το  δέντρο φτάνει περίπου τα 25 πόδια και ανθίζει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα.



Λευκόσαρκα

 Gold Nugget

Μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, σε σχήμα αχλαδιού  με βαθύ κίτρινο χρώμα και φλοιό παχύ και σκληρό. Εσωτερικά είναι λευκό, ημιδιαφανές και πολύ ζουμερό. Η γεύση  του είναι υπόξινη αλλά ευχάριστη και έχει εξαιρετική ποιότητα. Στο εσωτερικό του περιέχει 4-5 σπόρους συνήθως. Το δέντρο είναι πολύ μικρό με ύψος που φτάνει περίπου τα  5 πόδια.

Benlehr

Ξεκίνησε ως ένα δενδρύλλιο στην ιδιοκτησία του Καρόλου Ε Benlehr της Encinitas, στην Καλιφόρνια. Μεσαίου μεγέθους οβάλ  με επιμήκη φρούτα, 1-1 / 2 έως 1-3 / 4 ίντσες μακρύ.

Vista Λευκό

Μικρού έως μεσαίου μεγέθους, σφαιροειδές φρούτο με κίτρινο φλοιό. Εσωτερικά είναι καθαρό λευκό με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ωριμάζει 1 έως 3 εβδομάδες αργότερα από ό, τι  το Gold Nugget. Εξαιρετικό για επιδόρπιο.

Ahdar

Καλλιεργείται στην Ινδία  είναι οβάλ  μεσαίου μεγέθους και  το εσωτερικό του είναι πρασινοκίτρινο με λευκό, φέρει μέτρια και αργή ωρίμανση και διατηρείται για πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

«Αμάρ»

Καλλιεργείται στην Ινδία  το σχήμα του μοιάζει με αχλάδι είναι μεγάλο με κοκκινωπό-πορτοκαλί φλοιό και κίτρινο εσωτερικό χυμώδες  πρώιμης ωρίμανσης και θεωρείται ως κορυφαία ποικιλία στο Λίβανο.

«Άκο 1» ή «Acco1»

Ιαπωνικής καταγωγής  και το μέγεθός του είναι μεγάλο σε σχήμα αχλαδιού, 20 έως 25gr σε βάρος. Το χρώμα του φλοιού είναι  πορτοκαλί με μια μικρή σκουρόχρωμη απόχρωση και το εσωτερικό του είναι  παχύ  κίτρινου χρώματος και χυμώδες. Περιέχει με 3 ή 4 σπόρους. Η ωρίμανση του αρχίζει στα μέσα Απριλίου στο Ισραήλ, όπου αποτελεί το 10 έως 20% της εμπορικής καλλιέργειας μούσμουλου. Έχει  20 έως 30 φρούτα ανά κλαδί και απαιτεί αραίωση, αφήνοντας περίπου 6 φρούτα. Διατηρείται σε καλή κατάσταση για λιγότερο από 2 εβδομάδες υπό ψύξη. Αυτή η ποικιλία καλείται αυτο-γόνιμο.

«Άκο 13» ή «Acco13 '

Ιαπωνικής καταγωγής με σχήμα αχλαδιού, 20-25 g σε βάρος το χρώμα του είναι σκούρο πορτοκαλί και το  εσωτερικό του κίτρινο χυμώδες με οξύ και  ευχάριστη γεύση και 2 ή 3 σπόρους. Βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή  και αποτελούν το 50% έως 70% της εμπορικής καλλιέργειας μούσμουλου στο Ισραήλ. Με καλή διαχείριση αντέχει  για 2 εβδομάδες στους 32 ° F (0 ° C).

«Asfar»

Καλλιεργούνται στην Ινδία  έχουν μικρότερο μέγεθος  από την ποικιλία «Αμάρ», με κίτρινο φλοιό και το εσωτερικό είναι πολύ ζουμερό ανώτερης γεύσης.

 «Champagne»

Κατάγεται από την Ιαπωνία. Επιλέγονται και εισάγονται σε καλλιέργεια στην Καλιφόρνια από το 1908. Έχει επίμηκες σχήμα αχλαδιού, συνήθως βρίσκονται από πολύ μικρές έως μεγάλες (ανάλογα με το πού καλλιεργείται) με φλοιό χλωμό-χρυσό με βαθύ κίτρινο, σκληρό εσωτερικό,εξαιρετικής γεύσης με 3 έως 5 σπόρους .Το δέντρο έχει μακρύ, στενά, μυτερά φύλλα.











ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Butterfield, Harry M.Μια ιστορία Υποτροπικών Φρούτα και ξηροί καρποί στην Καλιφόρνια.Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Γεωργικά Σταθμός Πείραμα.1963.
Johns, Leslie και Violet Stevenson,Φρούτα για το σπίτι και τον κήπο.Angus και Robertson, 1985
Morton, Julia F.Φρούτα του θερμά κλίματα.Creative Συστήματα Πόρων, Inc. 1987. σελ. 103-108.
Ορθο βιβλία.Όλα για τα εσπεριδοειδή και τα υποτροπικά φρούτα.Chevron Chemical Co. 1985. σελ. 57-58.
https://edis.ifas.ufl.edu/mg050)
(Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr)
Στην Υγεία από Deepak Kevat 27 Απρ 2013
http://wiki-fitness.com/loquat-fruit-health-benefits/
 https://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/loquat.html

https://www.crfg.org/pubs/ff/loquat.html

Μεσκουλιά-μουσμουλιά: σπορά φύτεμα καλλιέργεια


Η ΜΕΣΠΗΛΕΑ Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ - (ΜΕΣΠΟΥΛΙΑ)
Η μεσπηλέα είναι δένδρο αρκετά γνωστό στην Ελλάδα, ιδίως στις θερμότερες περιφέρειες αυτής. Μολονότι, από δενδροκομικής άποψης δεν παρουσιάζει αξιόλογη σημασία, εν τούτοις, λόγω της εξαιρετικής πρωιμότητας των καρπών της, αποτελεί είδος ενδιαφέρον τόσον από παραγωγικής όσο και από οικονομικής εκμετάλλευσης.
Η μεσπηλέα, από το επιστημονικό της όνομα φαίνεται ότι κατάγεται από την Ιαπωνία και την Ανατολική Κίνα, εισήχθη δε στην Ευρώπη, μάλλον ως φυτό καλλωπιστικό, που επεκτάθηκε κατόπιν στα θερμότερα μέρη ως καρποφόρο δένδρο.
Σε εμάς συναντάται συνήθως υπό τον διπλό αυτό ρόλο, συγκαλλιεργουμένη μαζί με άλλα οπωροφόρα, άνθη ή λαχανικά, σπανιότερα και μονομερώς σε μεγάλη κλίμακα, κυρίως δε στις περιφέρειες Πατρών, Αττικής και των Νησιών.
Το φυτό αυτό είναι αειθαλές, ανήκει στην οικογένεια των ροδανθών, είναι σχετικώς μικρών διαστάσεων 3-4 μ. ύψους, λαμβάνει φυσικός στρογγυλό σχήμα ή πυραμιδοειδές. Φέρει φύλλα μεγάλα περγαμηνοειδή, λεία επί της άνω επιφάνειας και τραχέα χνουδωτά υπόλευκα επί της κάτω και άνθη κίτρινα, ενωμένα κατά κορύμβους, αναδίδοντας χαρακτηριστική οσμή πικραμυγδάλων, τα οποία εμφανίζονται κατά Νοέμβριο-Φεβρουάριο αναλόγως του κλίματος. Ο καρπός είναι ραξ, σφαιρικός ή ωοειδής με σάρκα κίτρινη οξύγλυκη, περικλείουν 2-4 μεγάλους σπόρους, οι οποίοι και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του.
Η μεσπηλέα, ως δένδρο καρποφόρο, ευδοκιμεί γενικώς υπό ανάλογο κλίμα προς το της ελιάς, αλλά σε τόπους πάντως απαλλαγμένους των χειμερινών και εαρινών παγετών, για να μην διακινδυνεύει η πρωιμότατη ανθοφορία της και συνεπώς ολόκληρη η παραγωγή. Ως εκ τούτου, προτιμά θέσεις προφυλαγμένες από τις πάχνες και τους ψυχρούς ανέμους με περιβάλλον σχετικώς δροσερό, προκειμένου όμως για σκοπό αποκλειστικώς καλλωπιστικό παρουσιάζει αντοχή και υπό κλίμα βορειότερο.
Όσον αφορά το έδαφος, δεν είναι πολύ απαιτητική, αρκεί τούτο να είναι βαθύ, γόνιμο και διαπερατό, αλλά τους αφθονώτερους και ευχυμότερους καρπούς αποδίδει ασφαλώς στις ελαφρές γαίες και φυσικώς υγρές ή αρδεύσιμες.
Ο πολλαπλασιασμός της μεσπηλέας γίνεται δια σποράς, παραφυάδων και εμβολιασμού. Η σπορά ενεργείται εντός σπορείων ή δοχείων κατά Απρίλιο-Μάιο, διά σπόρων ληφθέντων προσφάτως από τελείως ώριμων καρπών, αλλιώς μετά 10-15 ημέρας αυτοί χάνουν την βλαστική τους ικανότητα. Οι καλλιεργητικές περιποιήσεις αυτών είναι ανάλογοι προς τις των άλλων οπωροφόρων δένδρων. Τα αποκτώμενα δενδρύλλια μεταφυτεύονται επί τόπου μετά από 2-4 έτη, εάν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς, πάντοτε μαζί με το χώμα τους.
Τα προερχόμενα δένδρα από σπόρο αποβαίνουν ζωηρότερα, ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα από αυτά των παραφυάδων. Ο εμβολιασμός ευρίσκει εφαρμογή μόνον προς απόκτηση ορισμένων επιθυμητών ποικιλιών, χρησιμοποιουμένων ως υποκειμένων είτε της εκ σποράς μεσπηλέας είτε άλλων τινών συγγενών ειδών π. χ. της μεσπηλέας της Γερμανικής, της κυδωνιάς και του κραταίγου οξυακάνθου.
Ο μάλλον εν χρήσει εμβολιασμός είναι ο ενοφθαλμισμός, ο οποίος εφαρμόζεται και Αύγουστο-Σεπτέμβριο, ή ο εγκεντρισμός διά σχισμής, κατά Μάρτιο-Απρίλιο, λαμβανομένου ως εμβολίου κλάδου διετούς.
Στη καλλιέργεια και εκμετάλλευση, η μεσπηλέα έχει ανάγκη όλων των συνήθων φροντίδων, δηλαδή των οργωμάτων και σκαλισμάτων, των απαραιτήτων αρδεύσεων ανά 15-20 ημέρες, καθώς και κατάλληλων λιπάνσεων προς εξασφάλιση μείζονος και βελτιωμένου προϊόντος. Επί της κόμης δεν απαιτούνται έτερα κλαδεύματα, αλλά μόνο τα αναγκαία καθαρίσματα, διά αφαιρέσεως των ξηρών και περιττών κλαδιών, αραιωμένων συγχρόνως και των πολύ πυκνών και παλαιών καρπόφορησάντων κλαδίσκων.
Η καρποφορία της μεσπηλέας συνήθως ξεκινάει κατά το 7-8 έτος, φτάνοντας σε ακμή παραγωγής κατά το 15-20 έτος, τότε η απόδοσης κυμαίνεται μέχρι 30-50 οκάδ, κατά δένδρο.
Η ωρίμανση των καρπών λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο στα θερμότερα μέρη και κατά Μάιο στα ψυχρότερα. Η συλλογή αυτών πρέπει να γίνεται σε πλήρη ωρίμανση, δηλαδή, όταν οι καρποί αποκτήσουν το χαρακτηριστικόν χρώμα κίτρινο - ηλέκτρου. Επειδή δε παρουσιάζονται ως πρώτα φρούτα της άνοιξης, ευρίσκουν στην αγορά πάντοτε ικανοποιητικές τιμές και ευχερή κατανάλωση.

Ποικιλίες: Δεν παρουσιάζει παρά δυο τυπικές ποικιλίες, την μικρόκαρπο και την στρογγυλόκαρπο διακρινόμενες από την μορφή των καρπών αυτών.

Ασθένειες: Είναι ανάλογες προς τις ασθένειες της κυδωνιάς, παρουσιάζονται όμως σε μικρότερα κλίμακα από αυτή.

Η ΜΕΣΜΗΛΕΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ-(ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ)
Αυτή αποτελεί έτερο είδος συγγενές και όμοιο προς το προηγούμενο, αλλά φυλλοβόλο και μάλλον αγροτικό, προέρχεται δε από την Ασία και συναντάται σε όλες τις εύκρατες χώρες καλλιεργούμενη ως καρποφόρο είτε και καλλωπιστικό.
Το δένδρο αυτό είναι μέτριων ή μικρών διαστάσεων και συνήθως θαμνώδες. Οι κλάδοι είναι χονδροί και ενίοτε ακανθώδεις στα νέα φυτά, με φλοιό αρχικώς πράσινο χνουδωτό, καθιστάμενο βραδύτερο τεφρόχρουν και λείο. Τα φύλλα είναι μεγάλα και επιμήκη, χνουδωτά επί της κάτω επιφάνειας και αισθητώς ρικνά, τα δε άνθη μεμονωμένα, υπόλευκα, παρουσχαζόμενα στα άκρα των λεπτών μονοετών κλάδων, όπως στην κυδωνιά. Ο καρπός, σχήματος κωνικού (σβούρας) με οφθαλμό πολύ ευρύ στεφανωμένο διά των αυξημένων πετάλων έχει σάρκα λίαν όξινη και στυφή που περικλείει 2-5 ξυλώδεις σπόρους.
Η εν λόγο μεσμηλέα (κοινώς μουσμουλιά) υπερβαίνει την ζώνη της ελιάς, ευδοκιμεί και σε βορειότερους ή ορεινότερους τόπους, ακολουθεί δε σχεδόν την άμπελο. Πάντως όμως, ως δένδρο καρποφόρο απαιτεί τόπους προφυλαγμένους, ιδίως εκ των εαρινών παγετών. Ως προς το έδαφος συμβιβάζεται με όλα τα εδάφη εκτός των πολύ υγρών ή πολύ ξηρών. Εν τούτοις στα μάλλον γόνιμα αμμοαργιλλώδη παρουσιάζει ασφαλώς καλλίτερα αποτελέσματα.
Ο πολλαπλασιασμός της μεσμηλέας αυτής επιτυγχάνεται διά «σποράς και εμβολιασμού». Ο πρώτος είναι ελάχιστα σε χρήση, ως πολύ βραδύς, προτιμουμένου, συνηθέστερο, του εμβολιασμού δια εξημερώσεις διαφόρων υποκειμένων. Ο εμβολιασμός είναι δυνατόν να εφαρμόζετε δια ενοφθαλμισμού κατά τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο, είτε δια εγκεντρισμού στεφανίτου ή σχισμής κατά Μάρτιο - Απρίλιο.
Ως υποκείμενα χρησιμοποιούνται όλοι οι τύποι των κράταιγων, η κυδωνιά, η σορβιά, ως και η αχλαδιά. Το καλλίτερο από όλα θεωρείται ο κράταιγος αζαρόλος.
Η μεσμηλέα συνήθως εμφυτεύεται προς σχηματισμό μονομελούς δενδρώδους ή σε συγκαλλιέργεια μετά της αμπέλου, λαχανικών κ.ά. χαμηλών φυτών. Δύναται όμως να αποτελέσει πρώτης τάξεως για συστάδες διαζωμάτων, δρόμων, χωρισμάτων διαφόρων καλλιεργειών είτε και φρακτών.
Η καλλιέργεια δεν έχει μεγάλeς απαιτήσεις, αλλά τις στοιχειωδέστερες, όσες και τα λοιπά καρποφόρα δένδρα. Εμβολιαζόμενη δε επί υποκειμένων αυτοφυών αντέχει εξόχως στην ξηρασία και τις δυσμενείες του περιβάλλοντος. Ωσαύτως δεν έχει ανάγκη κλαδευμάτων παρά μικρά υποβοήθηση κατά τα πρώτα έτη, προς απόκτηση στοιχειώδους κανονικού σχήματος, αφινόμενη κατόπιν σε ελευθέρα ανάπτυξη για δημιουργία πολλών λεπτών κλαδίσκων, οργάνων της παραγωγής.
Η καρποφορία ξεκινάει κατά το μάλλον και ήττον συντόμως, αναλόγως τις ηλικίας και του είδους του υποκειμένου. Η συλλογή των καρπών γίνεται διά της χειρός το φθινόπωρο, μόλις αρχίσουν να αποκτούν χρώμα ρόδινο ανοικτό και σχετική τινά στιλπνότητα. Στην κατάσταση ταύτη, λόγο της πολλής τανίνης, που περιέχουν, δεν τρώγονται, διότι είναι εξαιρετικά στυφοί και όξινοι. Η ωρίμανση λαμβάνει χώρα στην αποθήκη, όπου τοποθετούνται εντός ξηρών φόρτων, φύλλων ή άχυρων, η κατανάλωσης δε αυτών είναι δυνατή μόνο, όταν υποστούν την υπερωρίμανση, δηλαδή, αρχίσουν να καθίστανται μαλακοί και να λαμβάνουν μελανόφαιο χροιά. Ως καρποί όψιμοι αποτελούν πολλές φορές είδος επιτραπέζιο αρκούντως επιθυμητό.

Ποικιλίες. Εκ τούτων οι μάλλον σταθερές και διακεκριμένοι είναι :
Μεσμηλέα η κοινή με καρπούς μέσου μεγέθους, η οποία είναι και η μάλλον διαδεδομένη.
Μεσμηλέα η μεγαλόκαρπος με καρπούς ογκωδέστερους, άλλα κατωτέρας ποιότητας.

Ασθένειες: Οι μάλλον συνήθεις είναι:

Σκωρίαση των φύλλων: Εκδηλώνετε με ερυθρωπών κηλίδων, οφειλόμενων σε φυτικό παράσιτο (Stigmata Mespili). Καταπολεμείται με βορδιγάλλειο πολτό.
Ωΐδιο: Προσβάλλει τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς προκαλώντας την πρόωρη πτώση αυτών. Οφείλεται σε μύκητα (Rodosphaera oxyacanthae) ο οποίος καταπολεμείται ευχερώς δια επανειλημμένων θειώσεων.
Φουσικλάδιο: Ανάλογο με αυτό της αχλαδιάς.

Πηγή: Πλήρης οδηγός δενδροκαλλιεργητού οποροφόρων δένδρων-Λάμπρου Χ. Οικονομίδου-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Δεκεμβρίου 1937


Πηγή: Φτιάχνω μόνος μου   http://www.ftiaxno.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου