.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Ξεκινώντας την καλλιέργεια ντομάτας στο θερμοκήπιο



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Τό κάθε στρέμμα μας δίνει κατά μέσο όρο 12000 κιλά καρπού.Ο μέσος όρος τιμής πώλησης της ντομάτας στα δημοπρατήρια τα τελευταία 12 χρόνια φτάνει μόλις τα 0.61 ευρώ. Πουλώντας λοιπόν12 τόνους ντομάτας με 0.61 ευρώ κερδίζουμε7300 ευρώ. Αφαιρώντας τα έξοδα,βλέπουμε οτι έχουμε καθαρό εισόδημα ανά στρέμμα3000 ευρώ περίπου.Μια οικογένεια λοιπόν για να μπορεί να έχει ένα καθαρό ετήσιο εισόδημα 15000 ευρώ, θα πρέπει να καλλιεργεί 5 στρέμματα με κόστος βέβαια κατασκευής90000-100000 ευρώ χωρίς να συμπεριλάβουμε την όποια αξία της γης. 


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ. 


Η ντομάτα γενικά απαιτεί έδαφος αμμοπηλώδες που να μήν ταρατσώνει μετά απο λίγα ποτίσματα. 


Επειδή τα ριζίδια παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στήν ανάπτυξη του φυτού,για να διευκολύνουμε το μεγάλωμα τους γύρω απο την ρίζα φροντίζουμε ώστε ο άμμος πού θα απλώσουμε αρχικά στο χωράφι(20 φορτηγά περίπου στο στρέμμα)να είναι χοντρόκοκος,και κάθε2-3 χρόνια εμπλουτίζουμε το έδαφος με κοπριά η τύρφη η και τα δύο.(4-5 κυβικά στο στρέμμα)Κάθε χρόνο πριν τον όποιο εμπλουτισμό πρέπει να γίνεται ανάλυση εδάφους ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για την επόμενη καλλιέργεια.Γενικά πάντως η οργανική ουσία βοηθάει πολύ τη ρίζα άρα καί την ανάπτυξη τού φυτού.Οι ανάγκες της ντομάτας σε κάλιο είναι αυξημένες οπότε κανονίζουμε για καλιούχες κοπριές(κατσίκας,προβάτου,αγελάδας,αλόγου).Πολύ καλή οργανική ύλη για την ντομάτα είναι τά επεξεργασμένα φύκια της θάλασσας.Κατάλληλα λιπάσματα για βασική λίπανση της ντομάτας θεωρούνται τα λιπάσματα τού τύπου11-15-15 χαμηλής όμως περιεκτικότητας σε χλώρια και ενισχυμένα με βόριο(βόρακα)και ιχνοστοιχεία.Σε εδάφη φτωχά σε ασβέστιο(το καταλαβαίνουμε όταν βλέπουμε μαύρη βούλα στόν πάτο του καρπού)μπορούμε εκτός απο λιπάσματα ασβεστίου να προσθέσουμε πρίν τη φρέζα και μαρμαρόσκονη στο έδαφος,σκονίζοντας περίπου 1 κυβικό ανά στρέμμα στην γραμμή πού φυτεύουμε.Η παρουσία μεγαλων σκουλικιών στο έδαφος σημαίνει οτι το χώμα είναι το πλέον γόνιμο για οποιαδήποτε καλλιέργεια.Οι κοπριές που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι καλά σβησμένες διότι εκτός από τα θρεπτικά στοιχεία,δυστυχώς περιέχουν και πολλούς παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικοί για το φυτό. 

ΝΕΡΟ. Η ποιότητα του νερού με το οποίο ποτίζουμε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη τού φυτού.Πρέπει να είναι χαμηλής αγωγιμότητας(μικρής αλατότητας)και με πολύ λίγα χλώρια.Δέν αρκεί απλά να έχουμε νερό.Πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τη σύσταση του πριν ξεκινήσουμε την καλλιέργεια μας. Καλό λοιπόν θα είναι να έχουμε στα χέρια μας και μια βασική ανάλυση του νερού μας. 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ. Το ιδανικό σύστημα ποτίσματος τελικά ειναι η διπλή σταγόνα φ20 με απόσταση 25 εκατοστά η μια από την άλλη.Το μήκος της κάθε γραμμής δέν πρέπει να ξεπερνά τα 22-25 μέτρα γιατί μετά υπάρχει ανομοιομορφία στο πότισμα.Αλλά και οι παράλληλες γραμμές σταγόνας δέν πρέπει να απέχουν μεταξύ τους πάνω από 40-50εκατοστά.Ετσι θα διατηρείται πάντα στο έδαφος η σχετική υγρασία που βοηθά την ανάπτυξη της ρίζας. Οι κεντρικές σωλήνες να είναι μεγάλης διαμέτρου,τουλάχιστον2” ωστε να γίνεται άνετα η ροή του νερού.Απαραίτητη είναι μια δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού με υδροροές από την οροφή του θερμοκηπίου.Ετσι μπορούμε να κάνουμε μίξη τού νερού απο το δίκτυο η τη γεώτρηση με το βρόχινο ρυθμίζοντας κατ,αυτό τον τρόπο την αγωγιμότητα του στα επιθυμητά επίπεδα.Αν οι υδροροή είναι μεταλική τότε φροντίζουμε νά έχει μεγάλη κλίση και να καθαρίζεται κάθε χρόνο διότι σκουριάζει πολύ εύκολα αν πιάσει χώματα και βούρκα.Καλό είναι να ποτίζουμε πάντα με δική μας αντλία τραβώντας νερό μόνο μέσα απο τη στέρνα μας διότι έτσι εξασφαλίζουμε σταθερή πίεση στο δίκτυο μας αλλά και γλυτώνουμε απο προβλήματα μέ διακοπές νερού η βλάβες στίς γεωτρήσεις.Η αντλία μας με μηχανή η με ηλεκτρικό μοτέρ θά πρέπει να ειναι η κατάλληλη γι αυτό τήν αγοράζουμε από ειδικό που θα κάνει πρώτα μελέτη μανομετρικού του δικτύου μας.Οι βάνες κατανομής αλλά καί υδρονέφωσης,καλό θα είναι να βρίσκονται σέ ενα σημείο ολες μαζί εκτός θερμοκηπίου σε ένα διανομέα(κολεκτέρ) κοντά στο στεγασμένο αν ειναι δυνατόν χώρο που θα βρίσκονται τα λιπάσματα και τα υπόλοιπα φυτοπροστατευτικά.Ετσι θα είναι πολύ πιο εύκολος ο χειρισμός του συστήματος μας.Ενα δικό μας υδρόμετρο στο χώρο απο οπου ποτίζουμε καθως και ένα αγωγιμόμετρο ροής τοποθετημένο πάνω στη σωλήνα μας αμέσως μετά το σύστημα υδρολύπανσης και το κεντρικό φίλτρο αλλά πριν το κολεκτέρ,ειναι επίσης απαραίτητα. 

ΥΔΡΟΛΥΠΑΝΣΗ.Μετά τη βασική λίπανση,η υδρολύπανση και ο τρόπος πού γίνεται αποτελούν το άλφα και το ωμέγα στη θρέψη των φυτών μας.Για να γίνεται σωστά πρέπει πρώτα απο όλα να έχουμε το σωστό σύστημα.Εχουμε λοιπόν τη στέρνα μας μέσα στην οποία κάνουμε μίξη τού νερού του δικτύου η της γεώτρησης μέ το βρόχινο.Με την αντλία μας τραβάμε το νερό απο τη στέρνα και το κατευθύνουμε στο σύστημα υδρολύπανσης με σωλήνα τουλάχιστον 2 ιντσών.Το πρώτο πράγμα που παρεμβάλλουμε στη ροή του είναι το δικό μας ρολόι υδρομέτρησης ώστε να γνωρίζουμε κάθε φορά με πόσα κυβικά νερό ποτίσαμε.Αμέσως μετά ακολουθεί το σύστημα υδρολύπανσης(συνήθωςventuri της μιας ιντσας)μέ μια βάνα σραγκαλισμού ανάμεσα στα ρακόρ εισόδου και εξόδου του λιπαντήρα που θα μας βοηθά να ελέγχουμε την ταχύτητα αναρόφησης του λιπάσματος απο το δίκτυο.Στη συνέχεια παρεμβάλλουμε ένα διπλό φίλτρο κυλίνδρου και αμέσως μετά το αγωγιμόμετρο ροής που ειναι πολύ σημαντικό.Τέλος,ακολουθεί τό σύστημα διανομής(κολεκτέρ) του νερού μας στο πότισμα η στήν υδρονέφωση. 

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ.Αφού σηκώσουμε τα ποτίσματα και υδρονεφώσουμε καλά το καθαρισμένο απο τα υπολείματα της προηγούμενης καλλιέργειας χωράφι με 20 κυβικά νερό το στρέμμα σε 3 δόσεις και σε διάστημα μιας εβδομάδας,περιμένουμε να φουσκώσουν οι σπόροι των ζιζανίων και να ερθει το χώμα στο ρούγο του,περίπου μια βδομάδα ακόμα.Καταλαβαίνουμε αν το χώμα είναι έτοιμο όταν σκάβοντας με την τσάπα στα 30 εκατοστά περίπου δεν σβολιάζει οταν το σφίξουμε με το χέρι.Τότε μπαίνει μέσα πρώτα ο καλιεργητής(χρονιά παρά χρονιά)οι κοπριές,η βασική λίπανση ανάλογα με τις ελείψεις και μετά η φρέζα.Το χώμα μετά την φρέζα πρέπει να είναι σκόνη,αφρός χωρίς σβώλους και άλλα υπολείματα. 

Απλώνουμε πάλι και στερεώνουμε κανονικά τα ποτίσματα σταγόνας σε παράλληλες ευθείες και σε απόσταση μεταξύ τους όχι μεγαλύτερη από 40 εκατοστά προσέχοντας πάντα να μην πατούμε στο χώρο φύτευσης. Αμέσως μετά απλώνουμε απο πάνω σε όλη την επιφάνεια το λεπτό νάυλον της απολύμανσης στερεώνοντας το στις άκρες με χώμα.Περνάμε περίπου 10 κυβ.νερο σκέτο ανα στρέμμα,αμέσως μετά 7-8 κυβ.ανά στρεμμα μαζι με βαπαν η αλλο απολυμαντικό και αμεσως μετά άλλα10 κυβικά ανα στρέμμα σκέτο νερό.Κλείνουμε το θερμοκήπιο για να ανεβάσει θερμοκρασία αφήνοντας ανοιχτούς ελάχιστα τούς πλαινούς αερισμούς(4 δάχτυλα)ωστε να αποφύγουμε την καταπόνηση του πλαστικού οροφής εσωτερικά απο την ζέστη.Μετά απο2-3 μέρες ξαναποτίζουμε με 4 κυβ. ανά στρέμμα για να κατεβάσουμε κάτω το απολυμαντικό που πάει να εξατμιστεί.Στη συνέχεια αφήνουμε το χωράφι να το ψήσει η ηλιακή απολύμανση και πάμε διακοπές για 25 μέρες αφού βέβαια έχουμε πρώτα εξασφαλίσει τα σπορόφυτα για την ημερομηνία που τα θέλουμε. 

Εαν όμως θέλουμε να βγάλουμε μόνοι μας τα φυτά,τότε ξεχνάμε τις διακοπές καί αμέσως μετα από την ημέρα που κλείσαμε το θερμοκήπιο ξεκινάμε την διαδικασία φυτωρίου. 

ΦΥΤΩΡΙΟ.Σε χώρο κλειστό(μικρό θερμοκήπιο)που έχουμε πρώτα απολυμάνει τον αέρα με previcurη χλωρίνη η φορμόλη(10% σε νερό),εχουμε βάλει νωρίτερα ποντικοπαγίδες,εντομοπαγίδες κίτρινες,μπλέ και δολώματα,εχουμε φροντίσει να μην υπάρχουν τρύπες,στήνουμε τραπέζι ύψους μιας κλούβας και μήκους ανάλογου με τα δισκάκια πού θα φυτέψουμε.Δισκάκια φύτευσης απο πλαστικό η φελιζόλ βρίσκουμε στο εμπόριο και προτιμάμε αυτά με την φαρδύτερη θέση ρίζας του φυτού δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο ριζικό σύστημα να αναπτυχθεί γρηγορότερα και καλύτερα.Αν τα δισκάκια μας έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί τότε φροντίζουμε να τα απολυμάνουμε μεprevicur (10% στο νερό)πριν τα γεμίσουμε με τύρφη.Προσοχή! Η τύρφη πρέπει να είναι αδρανής,χωρίς πρόσμιξη με χούμο η κοπριές. Ειναι σημαντικό η σπορά να γίνεται όταν το φεγγάρι γεμίζει.Στρώνουμε τα δισκάκια στη σειρά και αδειάζουμε σιγά σιγά την τύρφη τρίβοντάς την με τα δάχτυλα ωστε να σπάνε τελείως οι σβώλοι.Στρώνουμε την τύρφη καλά για να γεμίσουν όλα τα χωρίσματα και ποτίζουμε με το ποτιστήρι ρίχνοντας πολύ νερό.Περιμένουμε λίγο να τραβήξουν και ξαναποτίζουμε πάλι με μπόλικο νερό.Στη συνέχεια κάνουμε ένα μικρό πάτημα με το δάχτυλο στη μέση κάθε χωρίσματος(όσο πατάει η γάτα)και τοποθετούμε το σποράκι της ντομάτας μέσα στο πάτημα με τη βοήθεια της μύτης ενός μαχαιριού.Το σποράκι πρέπει να βρίσκεται σχεδόν επιφανειακά.Αφού τελειώσουμε με τα σποράκια τρίβουμε με τα χέρια μας ελάχιστη τύρφη κοσκινίζοντάς την από ψηλά,σε όλη την επιφάνεια των χωρισμάτων και ίσα ίσα να σκεπαστούν οι σπόροι.Το βάθος πού θα βρίσκεται ο σπόρος να είναι περίπου 5 έως 7χιλιοστά.Χωρίς να ξαναποτίσουμε,τοποθετούμε τα δισκάκια στή σειρά πάνω στον πάγκο με τις κλούβες και τα σκεπάζουμε με σεντόνια για δύο τρείς μέρες ελέγχοντας καθημερινά την φυτροτικότητα.Μόλις δούμε ότι οι σπόροι έχουν βλαστήσει έστω και το ενα τρίτο απ αυτούς,βγάζουμε αμέσως τα σεντόνια καί ποτίζουμε ελαφρά με το ποτιστήρι έχοντας ανακατέψει πρώτα 10 γραμμάρια previcur σε10 λίτρα νερό(Εαν η βλάστηση καθυστερεί πάνω από 5 μέρες ποτίζουμε πάνω απο τα σεντόνια με διάλυμα10% atonic σέ10 λίτρα νερό.Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες η στό μεγάλο βάθος που τοποθετήθηκε ο σπόρος.)Τρείς-τέσσερεις μέρες αργότερα ξεκινάμε το πότισμα του φυτωρίου μας κανονικά,κάθε πρωί με το ποτιστήρι και από χαμηλό ύψος ,αφού ανακατέψουμε σέ κάθε 10 λίτρα νερό, μία κουταλιά της σούπας(10 γραμ.) λίπασμα υδατοδιαλυτό πολύ καλής ποιότητας και περιεκτικότητας10-52-10 ή 11-48-8 σε άζωτο-φώσφορο-κάλιο.Χρησιμοποιούμε δηλαδή κατα κανόνα φωσφορούχο λίπασμα,για να κρατήσουμε τά φυτά σε χαμηλό υψος,να αναπτύσουν δυνατό κορμό και καλό ριζικό σύστημα.Η διαδικασία ανάπτυξης στο φυτώριο διαρκεί περίπου20-25 μέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία τού χώρου.Μόλις αναπτυχθεί και το τρίτο φυλαράκι και το φυτό εχει ύψος περίπου10-15 εκατοστά,είναι έτοιμο για μεταφύτευση.Πρέπει πάντα τα φυτά να μεταφυτεύονται μικρά ωστε να αναπτύξουν γερό μόνιμο ριζικό σύστημα στο χωράφι( Ποτέ δεν αγοράζουμε φυτά τομάτας για φύτεμα όταν έχουν βγάλει το λουλούδι!)Τρείς μέρες πριν τη μεταφύτευση ριζοποτίζουμε με το ποτιστήρι τα δισκάκια με τα φυτά μεcofidor(10% στο νερό) ωστε να το τραβήξουν διασυστηματικά τα φυτά και να έχουν ετσι μια προφύλαξη τον πρώτο καιρό από το άσπρο πετάρι που μεταδίδει την ίωση του καρουλιάσματος.Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα φυτά που τυχόν θα πάρουμε από φυτώριο.Ετσι χρησιμοποιούμε λιγότερο φάρμακο απο αυτό της εφαρμογής στο έδαφος,αλλά εξοικονομούμε και χρήματα. 


ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ.Μία έως δύο μέρες πριν τη μεταφύτευση σταματάμε το πότισμα των φυτών μας ώστε να στεγνώσει η ρίζα με το χώμα για να μπορούμε να τα βγάλουμε εύκολα από τα δισκάκια.Καλό είναι επίσης,η μεταφύτευση να γίνεται στην κατάβαση του φεγγαριού διότι σε αυτή τη φάση τα υγρά του φυτού κατεβαίνουν προς τη ρίζα και ριζώνει ευκολότερα. 


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προεργασίας γιά τη μεταφύτευση.Ενας καλός τρόπος είναι να ανοίξουμε με τη σκαλίδα η με χειροκίνητο αλετράκι μια ρηχή αυλακιά παράλληλα με τις σταγόνες του ποτίσματος και κατόπιν να ρίξουμε μέσα στην αυλακιά μίγμα απολυμασμένης κοπριάς με τύρφη.Αυτό θα βοηθήσει αργότερα τη ρίζα να βρίσκεται σέ ζεστό και καλύτερα αεριζόμενο περιβάλλον.Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην αυλακιά τη σωλήνα με τις σταγόνες,τεντώνουμε και ανοίγουμε το νερό για πέντε λεπτά περίπου για να σημαδεψει και να μαλακώσει λίγο το χώμα .Αμέσως μετά με ένα σουβλί η με ενα στυλιάρι με πάχος περίπου μία ιντσα,ανοίγουμε τρύπες βάθους περίπου6-7 εκατοστών πιέζοντας το βρεγμένο χώμα κάτω από τη σταγόνα και υπολογίζοντας ότι δεν θα μπούν πάνω από δυο φυτά σε κάθε μέτρο φύτευσης.Σε ορισμένες αραιόφυλλες ποικιλίες ντομάτας μπορούν να μπούν και τρία φυτά ανα μέτρο,αυξάνουμε όμως έτσι τις πιθανότητες μελλοντικής προσβολής από βοτρύτη η περονόσπορο επειδή ο αερισμός δεν θα είναι επαρκής.Κρατώντας το δισκάκι, βγάζουμε προσεκτικά το νέο φυτό μαζί με την σχετικά στεγνή τύρφη και το τοποθετούμε μέσα στην τρύπα πιέζοντας πολύ ελαφρά.Μόλις τελειώσουμε το φύτεμα της γραμμής,τραβάμε λίγο χώμα με την τσουγράνα απο το πλάι της αυλακιάς και γεμίζουμε λίγο τις ρίζες ανασηκώνοντας παράλληλα τη σωλήνα με τις σταγόνες.Τις γραμμές πού έχουν φυτευθεί δεν πρέπει να τις αφήσουμε απότιστες για πάνω από μισή ώρα ώστε να μην μαραθούν τα μικρά φυτά.Ανοίγοντας το νερό, θα πρέπει να το αφήσουμε την πρώτη φορά να τρέχει αρκετή ώρα(πάνω απο είκοσι λεπτά)ώστε να υγρανθεί καλά το έδαφος.Τις πρώτες 3-4 μέρες ποτίζουμε καθημερινά με 3-4 κυβικά νερό ανά στρέμμα,πρωινές ώρες,χωρίς λιπάσματα.Αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές τότε ποτίζουμε και το απόγευμα με 2 κυβικά ανά στρέμμα.Μετά τις 4 μέρες τα ριζαλάκια έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν.Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ριζοπότισμα μέ μυκητοκτόνα εδάφους τύπου teraclor,terazol,alliete κλπ για να αποτρέψουμε τα παθογόνα εδάφους να κάνουν ζημιά στο νεαρό φυτό.Το ριζοπότισμα γίνεται μέσω του συστήματος υδρολύπανσης,απογευματινή ώρα.Αφού αραιώσουμε τα μυκητοκτόνα μέ 20 κιλά περίπου νερό ανά στρέμμα σε ενα βαρελάκι, ανοίγουμε το σκέτο αρχικά νερό για 5 λεπτά.Στη συνέχεια στραγκαλίζουμε το βεντούρι κλείνοντας σχεδόν τέρμα την ενδιάμεση βάννα για να γίνει γρήγορη αναρόφηση του φαρμάκου.Αμέσως μετά,ελευθερώνουμε πάλι, αφήνοντας το καθαρό νερό να τρέξει για άλλα 3-4 λεπτά. 
Πηγή:https://agroselida.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου