.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Οι τιμές τού ph γιά γόνιμο εδαφος

phchart

Οι τιμές τού ph γιά γόνιμο εδαφος

Οι τιμές του pH είναι ένα μέτρο μέτρησης ιόντων του υδρογόνου (Η).Ο βαθμός τής οξύτητας η της αλκαλικότητας(επίπεδο pH) στο έδαφος τού κτήματός σας η τού κήπου σας υπολογίζεται χρησιμοποιώντας μια λογαριθμική κλίμακα.Αυτό σημαίνει ότι για μία μείωση τού pH του ενός,το επίπεδο τής οξύτητας αυξάνεται με συντελεστή 10.

Αυτή είναι μια αντίστροφη κλίμακα,πράγμα που σημαίνει

Όξινο pH τού εδάφους =χαμηλό  pH,υψηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 6.9 η και λιγότερο)
Αλκαλικό pH τού εδάφους=υψηλό pH,χαμηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 7.1 η και περισσότερο)
Τα περισσότερα εδάφη έχουν τιμές pH από 3.5 έως 10.Τα περισσότερα φυτά αναπτύσσονται καλά σε μία κλίμακα από 6,5 pH έως 7,2 pH με το 7= ουδέτερο,όπου τα θρεπτικά συστατικά είναι εύκολα στη διάθεσή τους.
Αυτή η ουδέτερη ζώνη είναι και το πιο εύφορο φάσμα pH.Σε περιοχές με υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων το pH τού εδάφους είναι γενικά όξινο,ενώ σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό βροχοπτώσεων και γενικώς πιο ξερές περιοχές το pH τού εδάφους είναι πιο αλκαλικό.Το αλκαλικό έδαφος με pH πάνω από 8 μπορεί να είναι άγονο.

Γιατί είναι σημαντικό το pH για το κτήμα σας?

Αν τα λαχανικά σας και τα δέντρα σας δέν έχουν καλή παραγωγή παρ’ ότι τα φροντίζετε καλά ίσως το επίπεδο τού pH να είναι το πρόβλημα.Στα φυτά μας αρέσει το έδαφός  τους να είναι σε συγκεκριμένες τιμές  pH,έτσι ώστε να μπορούν να απορροφήσουν ευκολότερα τα θρεπτικά συστατικά και να ευδοκιμήσουν.
Οι ρίζες των φυτών μας απορροφούν τα ανόργανα συστατικά όπως σίδηρος και άζωτο μόνο όταν είναι διαλυμένα σε νερό.Αν το χώμα είναι πολύ όξινο η αλκαλικό ορισμένα απ τα θρεπτικά συστατικά δέν θα διαλυθούν με αποτέλεσμα να μην είναι άμεσα διαθέσιμα στα φυτά μας.Η πλειοψηφία των λαχανικών και δέντρων προτιμούν ένα ουδέτερο η ελαφρώς όξινο έδαφος.
Εάν μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τα φυτά μας αναλόγως με το φάσμα pH τότε θα είχαμε πιο παραγωγικά και ευτυχισμένα φυτά.
Πολλές ασθένειες στα φυτά προκαλούνται η επιδεινώνονται από τα πολύ υψηλά η το αντίστροφο επίπεδα pH  γιατί τα θρεπτικά συστατικά δέν είναι άμεσα διαθέσιμα στα φυτά οπότε καθυστερεί η ανάπτυξή τους και η άμυνά τους στις ασθένειες.
Εάν προσπαθήσουμε να μεταβάλουμε το pH τού εδάφους τού κτήματός μας καλό θα ήτανε να το κάνουμε σταδιακά με προσοχή και αργά βήματα ελέγχοντας κάθε τόσο σε πιο στάδιο βρισκόμαστε για να μην φτάσουμε στο αντίθετο αποτέλεσμα,δηλαδή σε ένα πολύ όξινο η πολύ αλκαλικό έδαφος.
Η κομπόστα είναι ένα υλικό που μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε το  pH τού εδάφους ουδέτερο και μάς δίνει και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Επίπεδα pH εδάφους ανά κατηγορία λαχανικών η φρούτων

Πολύ όξινο (5.4 και κάτω)
Αντίδι,πατάτα,μελιτζάνα,γλυκοπατάτα,σέσκλα,φράουλα,σμέουρο,καρπούζι,μύρτιλλα.
Μέτρια όξινο (5,5-5,9)
Τομάτες,πιπεριές,κολοκύθια,φασόλια,καρότα,σκόρδα,μαιδανός,μπιζέλια,ηλίανθος, ραπάνια,γογγύλια,βασιλικός,σόγια.
Ελαφρώς όξινο(6,0-6,9)
Αγκινάρα,σπαράγγια,τεύτλα,μπρόκολα,λάχανα,λαχανάκια Βρυξελλών,άνηθος,σταφύλια,φραγκοστάφυλα,λαχανίδες,μαρούλια,σινάπι,μπάμιες, κρεμμύδι,σπανάκι,
βερίκοκα,αχλάδια.
Αλκαλικό (7.1-8)
Κουνουπίδια,σέλινο,θυμάρι,πεπόνια,ρόδια,θυμάρι.

Τρόποι για να δούμε το pH τού εδάφους,

Για να ελέγξουμε την αυξημένη αλκαλικότητα τού εδάφους παίρνουμε μία χούφτα χώμα την τοποθετούμε σε ένα δοχείο και ρίχνουμε 1/2 τού φλιτζανιού λευκό ξύδι.Εάν το χώμα βγάζει φυσαλίδες τότε σίγουρα είναι αλκαλικό.
Για να ελέγξουμε την οξύτητα τού εδάφους τότε αντί για ξύδι θα διαλύσουμε σε 1/2 του φλιτζανιού νερό 1/2 τού φλιτζανιού σόδα και κάνουμε την ίδια διαδικασία με πριν.Εάν το χώμα βγάζει πάλι φυσαλίδες τότε έχουμε όξινο έδαφος.
Τα πολύ αλκαλικά η πολύ όξινα εδάφη μπορούμε να τα μεταχειριστούμε για να γίνουν ουδέτερα και παραγωγικά.

Πώς θα μετατρέψουμε ένα πολύ όξινο έδαφος σε ελαφρώς όξινο ή ουδέτερο ή αλκαλικό?

Αύξηση τού pH με προσθήκη αλκαλικών υλικών.Μερικά από αυτά είναι

Ασβεστόλιθος

Διαλύεται και απορροφάται αργά  αλλά δέν καίει τα φυτά όπως ο ασβέστης.
Εφαρμόστε στο φθινόπωρο έτσι ώστε να δράσει στο pH τού εδάφους μέχρι την άνοιξη,
Εφαρμόστε 2,5 κιλά ανά 10τμ για την άνοδο μιας μονάδας στο pH τού εδάφους.
Ο ασβεστόλιθος προστίθεται στο χώμα για να αυξήσει τό pH τού εδάφους επειδή ουσιαστικά είναι ασβέστιο και το ασβέστιο αντιδρά με το νερό και το χώμα και δημιουργεί ιόντα υδροξυλίου.

Στάχτη ξύλου

Έχει άμεσα αποτελέσματα και αυξάνει γρήγορα το pH γι αυτό βάζουμε λίγη.1κιλό στα 10τμ ανα 2ετία.
Άλλα υλικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση τού pH είναι τα οστεάλευρα και τα κελύφη των οστρακόδερμων όπως τα στρείδια.

Πώς να μειώσουμε την αλκαλικότητα τού εδάφους και να το κάνουμε πιο όξινο.

Χαμήλωμα τού pH με την προσθήκη υλικών όπως,
Πευκοβελόνες,τεμαχισμένα φύλλα,πριονίδι,καφέ,μούχλα,βρύα και τύρφη.
Το θείο αντιδρά με τα βακτήρια τού εδάφους και παράγει θειικό οξύ,τό οποίο απελευθερώνει τα ιόντα υδρογόνου κάνοντας έτσι το έδαφος πιο όξινο.
Πηγή:Φτιάχνω μόνος μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου