.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Μπρόκολο-Κουνουπίδι καλλιέργεια
























Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών(Crucifarae) και το επιστημονικό του όνομα είναι Brassica oleraceae var.italica και καλλιεργείται για την πράσινη ανθοκεφαλή του. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και το κουνουπίδι και το επιστημονικό του όνομα είναι Brassica oleraceae var.botrytis το οποίο καλλιεργείται για την λευκή ανθοκεφαλή του.
Έτσι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σπέρνουμε σπόρους μπρόκολου και κουνουπιδιού σε σπορείο και μετά από 45 μέρες όπου τα νεαρά φυτά θα έχουν αναπτυχθεί(4 φύλλα) τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι. Άριστη θερμοκρασία για ανάπτυξη της ανθοκεφαλής είναι από 15-200C.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Η καλλιέργεια τους απαιτεί εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα με pH= 6,0-7,0.
Η σπορά γίνεται σε παράλληλες γραμμές σε αποστάσεις 80-100cm μεταξύ των γραμμών και 30-60 cm επί της γραμμής, σε βάθος 1-2 cm όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21-280C.
Χρειάζονται τακτικό πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ουτώς ώστε να διατηρείται υγρασία, όχι όμως υπερβολικό γιατί πιθανόν να εξασθενίσουν τα φυτά. Συνήθως, ο αριθμός των αρδεύσεων εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους που θα καλλιεργηθεί και τις επικρατούσες θερμοκρασίες.

Λίπανση και Θρέψη

Κατά την προετοιμασία του εδάφους για σπορά ή φύτευση είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση υψηλής ποιότητας οργανικού κόμποστ.
Η καλλιέργεια του μπρόκολου και του κουνουπιδιού σε γενικές γραμμές απαιτεί ποσότητες φωσφόρου και καλίου ενώ η ποσότητα αζώτου που πρέπει να ενσωματωθεί εξαρτάται από το εάν η καλλιέργεια είναι πρώιμη ή όψιμη. .
Προσοχή πρέπει να δίνεται στις προσθήκες αζώτου γιατί υπερβολικές ποσότητες οδηγούν στην δημιουργία κακής ποιότητας ανθοκεφαλές. Επίσης, είναι καλλιέργεια ευαίσθητη στην έλλειψη ασβεστίου(Ca), βορίου(Β) και μολυβδαινίου(Μο).
Η χρήση εξειδικευμένων βιοδιεγερτών και ιχνοστοιχείων συμπληρώνει τις ανάγκες θρέψης, ενδυνάμωσης του φυτού εναντίον συνθηκών του περιβάλλοντος και παρασίτων για εξαιρετικές παραγωγές.

Εχθροί και ασθένειες

Εχθροί: Κάμπιες Λεπιδοπτέρων, Θρίπας, Αλευρώδης, Αγρότιδες, Κρεμμυδοφάγος, Τετράνυχος, Μύγα των σταυρανθών.
Ασθένειες: Περονόσπορος, Αλτερνάρια, Μαύρος λαιμός, Φουζάριο, Σκληρωτίνια, Ωίδιο, Καρκίνος των σταυρανθών.
Βακτήριο: Xanthomonas campestris

Tip

· Τα μπρόκολα συλλέγονται όταν οι ανθοκεφαλές είναι ανώριμες, πριν ανθήσουν.
· Φυτέψετε τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια σε θέση όπου ο ήλιος θα τα βλέπει τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.
· Για αποφυγή του κιτρινίσματος της ανθοκεφαλής σε περιόδους όπου η ηλιοφάνεια είναι έντονη συστήνεται η κάλυψη της με τα φύλλα που την περιβάλλουν δένοντας τα με λαστιχάκι στην κορυφή.
· Κιτρίνισμα των παλαιών φύλλων οφείλεται στην έλλειψη Αζώτου(Ν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου