.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Έφορο έδαφος – ο νόμος της αντικατάστασης

ΕΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ – Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Έφορο έδαφος –ο νόμος της αντικατάστασης

earthsoilΟ λεπτός φλοιός  του εδάφους που Περιβάλει τη Γη μας είναι αυτό που μας τρέφει . Είμαστε εκ φύσεως άρρηκτα συνδεδεμένοι με το έδαφος για την επιβίωσή μας, μια δύναμη χωρίς την οποία δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Μόνο ένα γόνιμο έδαφος το οποίο περιλαμβάνει  δισεκατομμύρια  ποικιλόμορφα πλάσματα όπως μικρόβια, γαιοσκώληκες και μύκητες, τα οποία παρέχουν την ενέργεια που οδηγεί στο συστήματα παραγωγής τροφίμων.
Ένα τετραγωνικό μέτρο υγιεινό πλούσιο έδαφος μπορεί να περιέχει έως και 7 δισ ζωντανούς οργανισμούς που είναι οι «εργαζόμενοι» στο «εργοστάσιο» του εδάφους. Είναι αυτό το χώμα που παράγει υγιή φυτά που καθαρίζουν τον αέρα μας, παράγουν το οξυγόνο μας, τρέφουν εμάς και τα ζώα μας και είναι ο πιο σημαντικός πόρος σε κάθε καλλιέργεια.
soil_life2Η βελτίωση και η διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους είναι καίριας σημασίας στη φυσική, οικολογική, βιολογική, βιώσιμη  γεωργία. Το φυτό έχει σχεδιαστεί για να παράγει μόνο του την τροφή του και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμία ανθρώπινη επέμβαση ή παρέμβαση. Στην άγρια φύση όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη επέμβαση  τα φυτά τρέφονται μόνα τους χωρίς την πρόσθεση λιπασμάτων.
Όσο η γονιμότητα του εδάφους  μετριέται μόνο σε σχέση με την απόδοση της καλλιέργειας τότε η γονιμότητα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Το έδαφος στο πλαίσιο αυτό είναι απλά ένα μέσο όπου τα φυτά μεγαλώνουν και είναι μια βάση για εφαρμογή φυτικών λιπασμάτων, συνήθως σε μια χημική μορφή. Οι προκύπτουσες καλλιέργειες είναι πολύ χαμηλής διατροφικής αξίας και ευάλωτες στα παράσιτα και τις ασθένειες.
redwormsΓεωπόνοι και διάφοροι επιστήμονες που ασχολούνται με το έδαφος έχουν γράψει ότι τουλάχιστον 16 στοιχεία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Η παραγωγικότητα του εδάφους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από  το στοιχείο µε τη χαμηλότερη  διαθεσιμότητα. Το έδαφος είναι ένα πολύπλοκο μίγμα από διάφορα συστατικά, ικανό να στηρίξει τη ζωή των φυτών. Τυπικά εδάφη περιέχουν μεταλλικά άλατα, νερό, αέρα, οργανική ύλη και ζωντανούς οργανισμούς. Δεν είναι όλα τα ανόργανα στοιχεία διαθέσιμα για τα φυτά σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, καθώς τα περισσότερα είναι «κλειδωμένα» σε μόρια ανόργανων σωματιδίων, και αυτό είναι το μεγάλο μυστικό στη βιολογική γεωργία. Μέσω της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους ο γεωργός μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των κλειδωμένων στοιχείων. Θα πρέπει να κάνει αυτές τις θρεπτικές ουσίες «ανταλλάξιμες» ή «διαθέσιμες» στις ρίζες του φυτού, γιατί τα θρεπτικά συστατικά αλληλεπιδρούν και περίσσεια κάποιων στοιχείων μπορεί να προκαλέσει την έλλειψη άλλων, ακόμα κι αν φαίνεται να είναι αρκετά σε μια ανάλυση εδάφους. Ο Νόμος της Αντικατάστασης αναφέρει ότι οι θρεπτικές ουσίες που αφαιρούνται, πρέπει να επιστραφούν στις ποσότητες που αφαιρέθηκαν , προκειμένου να διατηρηθεί μια ισορροπημένη οικολογική κατάσταση και γόνιμο έδαφος.
soil_life2Ο βασικός στόχος της οικολογικής διαχείρισης του εδάφους είναι να παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για τη ζωή μέσα στο έδαφος. Βιώσιμη γεωργία έχει ως στόχο να προστατεύσει την ικανότητα του εδάφους να αναγεννά τα θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν. Αυτό εξαρτάται από την ποικιλομορφία, την υγεία και τη ζωτικότητα των οργανισμών που ζούν, αναπτύσσονται, αναπαράγονται και πεθαίνουν στο έδαφος. Μέσα από τις δραστηριότητες των εν λόγω οργανισμών του εδάφους οι βασικές πρώτες ύλες που απαιτούνται από τα φυτά  διατίθενται στο σωστό χρόνο, στη σωστή μορφή και στη ορθή ποσότητα.
soilsoil_life1soil1
Εφαρμογή ενός πλούσιου οργανικού κόμποστ με μεγάλη ποικιλομορφία ζωντανών μικροοργανισμών για αντικατάσταση εκείνων των θρεπτικών συστατικών που έχουν αφαιρεθεί. Το φυτό αποφασίζει το πώς να λάβει και πότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου