.

.......Νέα παράταση στα σχέδια βελτίωσης,μέχρι τις αρχές του Αυγούστου!!!...(Μπορεί να δωθούν οι εγκρίσεις όταν οι μύγες είναι παχειές)........Δεκτές προς επιδότηση και οι δεξαμενές....... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . ............................... .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι... .... ......

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μπρόκολο-Κουνουπίδι καλλιέργεια

kounoupidi

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών(Crucifarae) και το επιστημονικό του όνομα είναι Brassica oleraceae var.italica και καλλιεργείται για την πράσινη ανθοκεφαλή του. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και το κουνουπίδι και το επιστημονικό του όνομα είναι Brassica oleraceae var.botrytis το οποίο καλλιεργείται για την λευκή ανθοκεφαλή του.
Έτσι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σπέρνουμε σπόρους μπρόκολου και κουνουπιδιού σε σπορείο και μετά από 45 μέρες όπου τα νεαρά φυτά θα έχουν αναπτυχθεί(4 φύλλα) τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι. Άριστη θερμοκρασία για ανάπτυξη της ανθοκεφαλής είναι από 15-200C.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Η καλλιέργεια τους απαιτεί εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα με pH= 6,0-7,0.
Η σπορά γίνεται σε παράλληλες γραμμές σε αποστάσεις 80-100cm μεταξύ των γραμμών και 30-60 cm επί της γραμμής, σε βάθος 1-2 cm όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21-280C.
Χρειάζονται τακτικό πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ουτώς ώστε να διατηρείται υγρασία, όχι όμως υπερβολικό γιατί πιθανόν να εξασθενίσουν τα φυτά. Συνήθως, ο αριθμός των αρδεύσεων εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους που θα καλλιεργηθεί και τις επικρατούσες θερμοκρασίες.

Λίπανση και Θρέψη

Κατά την προετοιμασία του εδάφους για σπορά ή φύτευση είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση υψηλής ποιότητας οργανικού κόμποστ.
Η καλλιέργεια του μπρόκολου και του κουνουπιδιού σε γενικές γραμμές απαιτεί ποσότητες φωσφόρου και καλίου ενώ η ποσότητα αζώτου που πρέπει να ενσωματωθεί εξαρτάται από το εάν η καλλιέργεια είναι πρώιμη ή όψιμη. .
Προσοχή πρέπει να δίνεται στις προσθήκες αζώτου γιατί υπερβολικές ποσότητες οδηγούν στην δημιουργία κακής ποιότητας ανθοκεφαλές. Επίσης, είναι καλλιέργεια ευαίσθητη στην έλλειψη ασβεστίου(Ca), βορίου(Β) και μολυβδαινίου(Μο).
Η χρήση εξειδικευμένων βιοδιεγερτών και ιχνοστοιχείων συμπληρώνει τις ανάγκες θρέψης, ενδυνάμωσης του φυτού εναντίον συνθηκών του περιβάλλοντος και παρασίτων για εξαιρετικές παραγωγές.

Εχθροί και ασθένειες

Εχθροί: Κάμπιες Λεπιδοπτέρων, Θρίπας, Αλευρώδης, Αγρότιδες, Κρεμμυδοφάγος, Τετράνυχος, Μύγα των σταυρανθών.
Ασθένειες: Περονόσπορος, Αλτερνάρια, Μαύρος λαιμός, Φουζάριο, Σκληρωτίνια, Ωίδιο, Καρκίνος των σταυρανθών.
Βακτήριο: Xanthomonas campestris

Tip

· Τα μπρόκολα συλλέγονται όταν οι ανθοκεφαλές είναι ανώριμες, πριν ανθήσουν.
· Φυτέψετε τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια σε θέση όπου ο ήλιος θα τα βλέπει τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.
· Για αποφυγή του κιτρινίσματος της ανθοκεφαλής σε περιόδους όπου η ηλιοφάνεια είναι έντονη συστήνεται η κάλυψη της με τα φύλλα που την περιβάλλουν δένοντας τα με λαστιχάκι στην κορυφή.
· Κιτρίνισμα των παλαιών φύλλων οφείλεται στην έλλειψη Αζώτου(Ν).

μπρόκολα

Mπρόκολο:για καλή υγεία

Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το ζωντανό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του.

Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.

Η πλούσια σε μπρόκολο και κουνουπίδι διατροφή φαίνεται ότι έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν οι πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου (του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην«American Journal of Clinical Nutrition». Oι κυριότερες αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου φαίνεται ότι είναι η I3C και η σουλφοραφάνη. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι η I3C μεταβάλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Carcinogenesis».
Tο μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, καθώς μασάμε το μπρόκολο, η Ι3C, που περιέχει, μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία (3,3΄-diindolylmethane ή απλά DIM), η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων – δηλαδή των «φρουρών» του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry».

Το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η σουλφοραφάνη καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχουν συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.

Συμπέρασμα: O πρωταθλητής των λαχανικών!

Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο! Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του, καλό είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα.

Μην παραβράζετε το μπρόκολο! Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.

mpiftekia-mprokolou

Συνταγή: Πεντανόστιμα μπιφτεκάκια από μπρόκολο

Υλικά (για 20 περίπου μπιφτέκια)
1 μεγάλο μπρόκολο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1-2 αυγά
τριμμένο φυτικό τυρί (ή άλλο της αρεσκείας σας)
αλάτι-πιπέρι
πιπέρι καγιέν
φρυγανιά ολικής άλεσης
Εκτέλεση
Βράζουμε το μπρόκολο για 5 λεπτά περίπου να μαλακώσει λίγο. Το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και μετά, ψιλοκόβουμε τις φουντίτσες του με μαχαίρι. Στη συνέχεια, τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη και τα κοτσάνια. Ρίχνουμε το μπρόκολο σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί. Ψήνουμε στους 200ο C για 18-20 λεπτά. Προαιρετικά, τα συνοδεύουμε με καυτερή σάλτσα τσίλι.
Πηγή
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου