.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τα μυστικά του κήπου


Kounoupidi01GenΘέλω να φυτέψω κουνουπίδι για πρώτη φορά. Τι να κάνω;
Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα χειμερινά λαχανικά που καλλιεργούμε και θεωρείται λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας. Το κουνουπίδι που τρώμε είναι η ανθοκεφαλή και όχι ο καρπός του, δηλαδή ένα σύνολο υπερτροφικών ανθέων. Ποώδες φυτό, με φύλλα επιμήκη, πλατιά και σαρκώδη θεωρείται διετές, αλλά καλλιεργείται σαν ετήσιο. Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών στην οποία κατατάσσονται πολλά γνωστά λαχανικά όπως το μαρούλι, το μπρόκολο και το λάχανο.
Το κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής καθώς κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργειά του είναι από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Η ανθοκεφαλή του κουνουπιδιού όταν σχηματισθεί είναι ευπαθής στους παγετούς όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Το κουνουπίδι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει ενώ σε ημισκιερές θέσεις καθυστερεί να ωριμάσει. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα πολύ αλκαλικά αλλά χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία για να πετύχουμε ποιοτική παραγωγή. Η φύτευση του κουνουπιδιού στον λαχανόκηπο ξεκινά συνήθως από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου αν και υπάρχουν πρώιμες ποικιλίες που φυτεύονται την άνοιξη. Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα σπορόφυτα από φυτώρια ή να φυτέψετε σε σπορεία 1,5 μήνα πριν μεταφυτέψετε στο χωράφι. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 40-50 εκατοστά επί της γραμμής και 60-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.
ανηθοςΘέλω να φυτέψω τον άνηθο στο μπαλκόνι μου. Βοηθείστε με. 
Ο άνηθος είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας και αξίζει να φυτέψουμε σε μια γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας. Είναι μονοετές φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη τα 45-60 εκατοστά ύψος και το συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Ο άνηθος χρησιμοποιείται για τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα του και για τους αρωματικούς σπόρους του. Τα φύλλα του άνηθου έχουν χαρακτηριστικό σχήμα φτερού και είναι τριγωνικά, λεπτά και μυτερά.
Ο άνηθος αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-25 βαθμών και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην πολύ παγωνιά και τους βοριάδες. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ημισκιερές θέσεις για τον άνηθο ώστε να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην βγάλει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς. Θα χρειαστούμε φυτόχωμα πλούσια σε οργανική ουσία, που να εξασφαλίζει καλό αερισμό και ικανοποιητική αποστράγγιση. Φυτέψτε με σπόρο τον άνηθο κατευθείαν σε γλάστρα, σε βάθος περίπου 2 εκατοστών, αρκεί οι θερμοκρασίες να είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου για να φυτρώσει σίγουρα. Είναι σημαντικό να ποτίζουμε ελαφρά το σπορείο μας, αλλιώς ο σπόρος μας μπορεί να σαπίσει. Αν τελικά προμηθευτούμε έτοιμα γλαστράκια άνηθου από φυτώρια, τα μεταφυτεύουμε σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών μεταξύ τους. Ενδεικτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 φυτά άνηθου σε μιά στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών.
μηλιαΤι φταίει και σκουληκιάζουν τα μήλα κάθε χρόνο;
H καρπόκαψα της μηλιάς είναι ένα γκριζο-καφέ πεταλουδάκι, μήκους ενός εκατοστού, που αποτελεί σοβαρό εχθρό της μηλιάς αλλά και άλλων καρποφόρων δέντρων όπως της αχλαδιάς, της καρυδιάς, της βερικοκιάς και της κυδωνιάς. Η καρπόκαψα της μηλιάς προκαλεί σημαντικές ζημιές στους οπωρώνες και είναι απαραίτητο να την αντιμετωπίσουμε οικολογικά σε προληπτικό επίπεδο αν θέλουμε να έχουμε μια ικανοποιητική παραγωγή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Η καρπόκαψα της μηλιάς παραμένει το χειμώνα με την μορφή αναπτυγμένης κάμπιας σε σχισμές του φλοιού των κλάδων ή του κορμού των δέντρων. Κατά τον Απρίλη, οι κάμπιες γίνονται πεταλουδάκια και αφήνουν τα αυγά τους στα φύλλα, στους μικρούς νεαρούς βλαστούς ή στους μικρούς καρπούς της μηλιάς. Η κάμπια (σκουλήκι) μόλις ξεμυτίσει από το αυγό προχωρά και μπαίνει στον νεαρό καρπό, κατευθύνεται προς το κέντρο του, όπου τρώει τους τρυφερούς σπόρους και τη σάρκα του μήλου. Οι προσβεβλημένοι καρποί σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλοι για φάγωμα ή για εμπορία.
σερφινιαEχω ένα κρεμαστό φυτό που μοιάζει με πετούνια. Τι είναι;
Η σερφίνια είναι μια αγαπημένη ποικιλία πετούνιας, ιδανική για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη στον κήπο μας και για κρεμαστά καλάθια στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Η σερφίνια χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα, γρήγορη έρπουσα βλάστηση και εντυπωσιακά σωληνοειδή άνθη σε πολλά χρώματα. Έχει μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια, αν και στο φυσικό της περιβάλλον που τη συναντάμε αυτοφυή, από τη Νότια Βραζιλία μέχρι το Περού και τη Χιλή, η σερφίνια είναι πολυετής. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Καλό είναι να τη φυτεύουμε σε θέση σχετικά προφυλαγμένη από την παγωνιά του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξής της, αν τη φυτέψετε στο έδαφος, η σερφίνια θέλει καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ. Αν την φυτέψτε σε κρεμαστό καλάθι, γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέξτε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίστε της καλή αποστράγγιση.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου