Για τέλος Νοεµβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, οδεύει η διαδικασία προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, κι αυτό µετά από επίµονη «διπλωµατία» του υπηρεσιακού υπουργού ∆ηµήτρη Μελά στο τελευταίο Συµβούλιο στις Βρυξέλλες.
Η χώρα µας δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής που δίνει δικαίωµα πίστωσης µέχρι 70% των ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου και ψάχνει τρόπο να πλήρώσει, έστω και το 45%, µέχρι τις 27 Νοεµβρίου.
Η ανησυχία όσων φοβούνται ότι πάει πίσω η πληρωµή της ενιαίας, η πρώτη δόση της οποίας πέρσι δόθηκε στις 12 Νοεµβρίου, ενισχύεται από το ότι η οριστικοποίηση των δικαιώµατων θα γίνει καθυστερηµένα και στο υπουργείο πλέον ελπίζουν οι κοινοτικοί να εµφανιστούν «ευέλικτοι» στους σχετικούς ελέγχους, όπως άλλωστε αιτήθηκε ο ∆ηµήτρης Μελάς στο πρόσφατο συµβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, µε το επιχείρηµα της πρώτης χρονιάς εφαρµογής της ΚΑΠ.
Πιο µπερδεµένη είναι η κατάσταση µε τα βοσκοτόπια και τις ενισχύσεις αυτών, καθότι δεν ολοκληρώθηκαν τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια και είχαν «τρενάρει» για αρκετό χρόνο τις διαδικασίες αντιστοίχησης των εκτάσεων βοσκής µε το ΟΣ∆Ε.
Η ανακεφαλαιοποίηση
Ακόµη κι αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώσει τις διαδικασίες, κάτι για το οποίο διαβεβαιώνει η αντιπρόεδρος κ. Κατσινοπούλου, µια σειρά από «τεχνικά» ζητήµατα. όπως η χρονοτριβή στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στη έγκαιρη εξόφληση του τσεκ.
Κι αυτό γιατί αν δεν προηγηθεί ανακεφαλαιοποίηση, θεωρείται εξαιρετικά επίφοβο, αν το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα µέσω του οποίου πληρώνονται οι αγρότες, καταφέρει εν τέλει να βρει τα απαιτούµενα χρήµατα, ύψους περίπου 2 δις ευρώ της ενιαίας. Ποσά που καταβάλλονται στους παραγωγούς µε ταµειακή διευκόλυνση των τραπεζών, ενώ στη συνέχεια πληρώνονται σε αυτές εντόκως από το δηµόσιο, όταν τελικώς εισρεύσει το κοινοτικό χρήµα στους κρατικούς κορβανάδες.
Τα δικαιώµατα
Τίποτα δεν έχει δουλέψε καλά και στη φετινή διαδικασία υποβολής και επεξεργασίας των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, για να µπορεί η χώρα µας να αντιµετωπίσει από καλύτερη θέση το δεύτερο µεγάλο πρόβληµα που είναι η ρευστότητα για την πληρωµή των κοινοτικών ενισχύσεων.
Έτσι, ο πρώτος χρόνος εφαρµογής της νέας ΚΑΠ βρίσκει τις αρµόδιες αρχές και τους εµπλεκόµενους µε τα θέµατα αυτά φορείς απολύτως αποετοίµαστους να διαχειριστούν την κατάσταση και να βάλουν σε έναν δρόµο τις πληρωµές των αγροτών. Υποτίθεται ότι µε βάση τον αρχικό σχεδιασµό, σήµερα θα ‘πρεπε να έχουν αναρτηθεί οι λίστες µε τα προσωρινά δικαιώµατα. Αντί αυτού, η ενηµέρωση λέει ότι θα είναι καλά αν τα προσωρινά δικαιώµατα βγουν το Νοέµβριο. Έτσι όµως δεν υπάρχει καµιά πιθανότητα εξόφλησης (Β’ δόση) των παραγωγών φέτος.
Πηγή>http://www.hxonews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου