.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ποια οικόσιτα ζώα και πτηνά μπορείτε να διατηρείτε... ​στο Λασίθι


oikosita_zoa.jpg

Το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιεράπετρας γνωστοποιεί ότι έχει εκδοθεί η με αριθμ. πρωτ. 4765 / 2015 Απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με θέμα: «ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ».
Βάση αυτού έχει καθοριστεί ότι η διατήρηση οικόσιτων ζώων και πτηνών στους οικισμούς των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια έχει ως εξής:
i. Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών εντός του Σχεδίου Πόλεως της Ιεράπετρας
ii. Στους περιαστικούς οικισμούς και σε απόσταση 50 μέτρων από τελευταίο νόμιμο κτίσμα, επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι πέντε ( 05 ) αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους, δέκα ( 10 ) ορνίθων ή άλλων πτηνών μη συμπεριλαμβανομένων των νεοσσών και τριών ( 03 ) κουνελιών μη
συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων.
iii. Στους λοιπούς οικισμούς ( εκτός των τουριστικών ) επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δέκα ( 10 ) αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους, είκοσι ( 20 ) ορνίθων ή άλλων πτηνών μη συμπεριλαμβανομένων των νεοσσών, πέντε ( 05 ) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων, ενός ( 01 ) μόνοπλου και ενός ( 01 ) χοίρου μέχρι το στάδιο της τελικής πάχυνσης. Η διατήρηση ζώων και πτηνών περισσότερων των τριών προαναφερομένων κατηγοριών δεν θεωρείται σταυλισμός οικόσιτων ζώων, αλλά μικτή πτηνοκτηνοτροφική εγκατάσταση που θα απαιτεί την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.
iv. Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών σε τουριστικούς χώρους ή χώρους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρων ( παραλιακές περιοχές, ακτές ομαδικής κολύμβησης, αρχαιολογικοί χώροι κ. λ. π. )
v. Απαγορεύεται τα διατηρούμενα οικόσιτα ζώα και πτηνά να περιφέρονται ελεύθερα καθώς και η βοσκή τους σε σκουπιδότοπους.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι σταυλικές εγκαταστάσεις πρέπει να πληρούν τους επιβαλλόμενους όρους υγιεινής και προστασίας περιβάλλοντος σύμφωνα με την υπ΄ αρίθμ. Υ1γ / Γ. Π. / Οικ. 126227 / 18-03-2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα:  «Όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων οικόσιτων ζώων».
Πιο συγκεκριμένα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων, εκτός των περιπτώσεων που προβλέπονται αυστηρότερες αποστάσεις. Σε περίπτωση που
δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διατηρεί τα οικόσιτα ζώα του σε πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται μακριά από τη κατοικία τους, αλλά σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρα, εκτός των περιπτώσεων που με τη παρούσα ορίζονται αυστηρότερες αποστάσεις, από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία ή κατάστημα ή εργαστήριο ή βιοτεχνία. Όπως επίσης πρέπει να τηρούνται και οι διατάξεις της Κ. Υ. Α. 125347/568/04 ( 142/Β΄/29-01-04 ), άρθρο 13 με θέμα: « Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής » και η κείμενη νομοθεσία που αφορά την Υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων.
: http://www.ekriti.gr/

Μέχρι πριν μερικά χρόνια λοιπόν,στην Αλβανία,είχαν τον Χότζα που κι αυτός  δέν επέτρεπε οικόσιτα στα νοικοκυριά,πέρα απο κάποιο αριθμό.Μάλιστα γινόταν επι τόπου έλεγχοι απο τις αρχές και τα περισευούμενα κατάσχονταν αμέσως.Οι κάτοικοι της διπλανής χώρας,αναγκάζονταν τις ημέρες που γινόταν ο έλεγχος να φιλοξενούν τις κοτούλες και τα γουρουνάκια τους στην...κουζίνα η στο σαλόνι του σπιτιού, για να τα γλυτώσουν απο την κατάσχεση.Επειτα,ηρθε η μεταπολίτευση.Ο Χότζας έφυγε απο την Αλβανία και τα οικόσιτα γλύτωσαν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου