.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα


Ως “Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα” ορίζεται η αγροτική εκμετάλλευση η οποία λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής και διαθέτει τουλάχιστον: 
α) καλλιεργήσιμη έκταση, 
β) φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, 
γ) χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης.



Οικοτεχνία


Οικοτεχνία είναι η μεταποίηση, μικρής κλίμακας, γεωργικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον παραγωγό και την οικογένειά του, στο χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Τα μεταποιημένα προϊόντα που προορίζονται για άμεση διάθεση, από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις) ή σε τοπικές λαϊκές αγορές ή σε αγορές παραγωγών (farmers’ markets) ή σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.
Δικαίωμα οικοτεχνικής παρασκευής μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων έχουν μόνο τα φυσικά
πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν.3874/2010, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Στην οικοτεχνική τους δραστηριότητα, οι επαγγελματίες αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη γεωργικά προϊόντα με ανώτατο όριο το σύνολο της παραγωγής τους ή, κατ’ εξαίρεση και σε μικρές ποσότητες, προϊόντα που παράγονται στα όρια της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή του κτήματος της αγροτικής κατοικίας αλλά δεν είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ. Όσοι συμμετέχουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν στην οικοτεχνική τους δραστηριότητα το μέρος της παραγωγής τους που δεν διαθέτουν στο συνεταιρισμό.Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνίσταται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), στο οποίο καταγράφονται οι παραγωγοί αλλά και τα είδη των προϊόντων που παράγονται στα πλαίσια της οικοτεχνίας. Για την εγγραφή και την ανανέωση εγγραφής στο ΚΗΜΟ ορίζεται παράβολο δέκα (10) ευρώ.



Πολλαπλές πηγές εσόδων και κερδών μπορεί να δώσει ο νέος θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων


Πολλαπλές πηγές εσόδων και κερδών μπορεί να δώσει ο νέος θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.Γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα στις εκτάσεις τους να αναπτύξουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως μικρές μονάδες μεταποίησης των προϊόντων που παράγουν και στη συνέχεια να τα πουλάνε απευθείας στους καταναλωτές, χώρους εστίασης και εκπαίδευσης των επισκεπτών στην καλλιέργεια κηπευτικών ή την εκτροφή ζώων.

Με τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα εξασφαλίζεται η άμεση διάθεση των προϊόντων του παραγωγού, πρωτογενών ή μεταποιημένων, στους καταναλωτές, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων και σε ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης τα αγροκτήματα μπορούν να κάνουν συνέργειες με μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους ή άλλους φορείς που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους.

Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» με τη συνεργασία του γεωπόνου Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη παρουσιάζουν έναν μίνι οδηγό για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα αλλά και ενδεικτικά κοστολόγια για τη δημιουργία μικρών μονάδων μεταποίησης που να παράγουν μαρμελάδες, παγωτά και χωριάτικα λουκάνικα.
Το κάθε πολυλειτουργικό αγρόκτημα μπορεί, εφόσον διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και δυνατότητες, να αναπτύσσει δραστηριότητες εκπαίδευσης, πρόληψης και προάσπισης υγείας, καθώς και αθλητισμού. Για τη διάκριση του πολυλειτουργικού αγροκτήματος από άλλες επιχειρήσεις κατοχυρώνεται σήμα, σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις του ν. 4235/2014.


Η οικοτεχνία Δελατόλα «Το ντουλάπι της γιαγιάς», στη θέση Σμουρδιά πάνω από το Κτικάδο της Τήνου, λειτουργεί από το 1994 και συνεχίζει την προσπάθεια αναβίωσης των τοπικών γεύσεων. Παρασκευάζει ζυμαρικά, με 100% σιμιγδάλι, γάλα τηνιακό και αβγά, σε διάφορες γεύσεις. Στη συλλογή της θα βρείτε επίσης διάφορους μεζέδες όπως αγκινάρες στο λάδι και πάστα αγκινάρας Τήνου, λιαστή ντομάτα μαζί με πάστα αγκινάρας που μπορείτε να βάλετε ως σος στις σαλάτες σας ή να τη χρησιμοποιήσετε σκέτη ως ντιπ. Κι ακόμα, παξιμάδια με ντομάτα και ρίγανη, με ελιά και ρίγανη αλλά και ξιδιαστά, κρίταμος, κάππαρη, καππαρόφυλλα κ.λπ. Προϊόντα: ζυμαρικά, μεζέδες, σάλτσες, παξιμάδια

Τα πλεονεκτήματα των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων ενδεικτικά είναι τα παρακάτω:


• Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι μπορούν να μεταποιήσουν το αγροτικό προϊόν τους και με αυτό τον τρόπο να προχωρήσουν στην παραγωγή τροφίμων για τους καταναλωτές-πελάτες του πολυλειτουργικού αγροκτήματος.
• Εξασφαλίζεται η άμεση διάθεση των προϊόντων του παραγωγού, πρωτογενών ή μεταποιημένων, στους καταναλωτές-πελάτες, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων και σε ανταγωνιστικές τιμές.
• Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι διατηρούν την επαγγελματική τους ιδιότητα ως κύριο επάγγελμα αγρότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τη φορολογική και ασφάλιση.
• Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι εξασφαλίζουν εναλλακτικούς τρόπους συμπλήρωσης του εισοδήματός τους και κατ' επέκταση βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης και του βιοτικού τους επιπέδου.
• Δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης λόγω της σταδιακής αύξησης των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης.
• κ. Τριανταφυλλίδης παρουσιάζει ενδεικτικά κοστολόγια για μικρές μονάδες μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

• ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ: Το κόστος του εξοπλισμού παραγωγής μόνο, μιας μικρής μονάδας παραγωγής μαρμελάδας ανέρχεται περίπου στις 30.000 - 70.000€ και ενδεικτικά περιλαμβάνει βραστήρα, αντλίες, γεμιστικό βάζων, κλειστικό περιεκτών, μικρό ψυγείο ή καταψύκτη για τα χρησιμοποιούμενα φρούτα, όργανα μέτρησης (Brix).•

 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΓΩΤΟΥ: Το κόστος του εξοπλισμού μόνο, μιας μικρής μονάδας παραγωγής παγωτού σε πλαστικές συσκευασίες χωρητικότητας μεγαλύτερης ή ίσης του ενός λίτρου ανέρχεται περίπου στις 100.000 – 200.000€ και ενδεικτικά περιλαμβάνει παγολεκάνη γάλακτος και νερού, κορυφολόγο καθαρισμού του γάλακτος, αντλίες, βραστήρα με σύστημα ψύξης του μείγματος του παγωτού, ψυγείο πρώτων υλών, κατάψυξη τελικών προϊόντων, shock freezer.

• ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΥΚΑΝΙΚΩΝ: Το κόστος του εξοπλισμού παραγωγής μόνο, μιας μικρής μονάδας παραγωγής χωριάτικων λουκάνικων ανέρχεται περίπου στις 20.000 – 60.000€ και ενδεικτικά περιλαμβάνει μηχανή άλεσης του κρέατος, ζυμωτήριο, μικρό ψυγείο, μηχανή ενθήκευσης του αλεσμένου κρέατος, ωριμαντήριο.



Τι νέο φέρνουν οι θεσμοί του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος και της Οικοτεχνίας που θεσμοθέτησε το ΥπΑΑΤΤο θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων που μεταποιούν και πωλούν αγροτικά προϊόντα (προϊόντα οικοτεχνίας) εντός ή εκτός της επιχείρησής τους θα είναι σύμφωνα με τους εκπροσώπους του χώρου το βασικό θετικό στοιχείο της θεσμοθέτησης του «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν  όσοι διατηρούσαν ένα τέτοιου είδους αγρόκτημα μέχρι σήμερα και επιθυμούσαν να πωλήσουν στους επισκέπτες ή σε καταστήματα τα προϊόντα τους δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν πωλήσεις άτυπα. Πλέον εφόσον λαμβάνουν το ειδικό σήμα του «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος» που θα παρέχει το ΥπΑΑΤ η διαδικασία της πώλησης προϊόντων οικοτεχνίας θα καθίσταται νόμιμη.

Δεν θα αποκλείονται τα αγροτουριστικά αγροκτήματα από το ειδικό σήμα του ΥπΑΑΤ
Να σημειωθεί ότι για να χαρακτηριστεί ένα αγρόκτημα «Πολυλειτουργικό» θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης. Από τον θεσμό, λίγο πριν την ψήφιση του νόμου 4235/2014 (άρθρο 52), του ΥπΑΑΤ αφαιρέθηκαν όλες οι έννοιες του τουρισμού και αγροτουρισμού οπότε ένα καθαρά Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα δεν διαθέτει ξενώνα για φιλοξενία των επισκεπτών του. Ειδικότερα, το αγροτουριστικό πλαίσιο εντάχθηκε σε ν/σ του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις», Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ μας τα ήδη υπάρχοντα αγροκτήματα ανά την Ελλάδα που παράγουν και μεταποιούν αγροτικά προϊόντα και επιπλέον διαθέτουν αγροτουριστικούς ξενώνες δεν θα αποκλείονται από την πιστοποίηση με το ειδικό σήμα του ΥπΑΑΤ.

Η παρουσίαση των θεσμών
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ημερίδα για την παρουσίαση των θεσμών της «Οικοτεχνίας» και του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος» κάλεσε να συμμετέχουν και εκπρόσωποι ήδη υφιστάμενων πολυλειτουργικών αγροκτημάτων και εκπρόσωποι από το χώρο της οικοτεχνίας οι οποίοι μίλησαν για τις επιχειρηματικές τους δράσεις και πρωτοβουλίες στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στη μεταποίηση σε συνδυασμό με τη γαστρονομία και τον τουρισμό. Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε: «με αυτούς τους νέους θεσμούς προσπαθούμε να φέρουμε τον καταναλωτή στο χωράφι του γεωργού. Να φέρουμε την οικοτεχνία, δηλαδή τον τρόπο μεταποίησης της πρώτης ύλης στο ίδιο το χωράφι του γεωργού. Μέχρι τώρα ο τελικός καταναλωτής γνώριζε τα προϊόντα του γεωργού στα ράφια της κατανάλωσης, τώρα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και τον γεωργό αλλά και το χωράφι που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν και όχι μόνο το τελικό προϊόν».

Εκπρόσωποι αγροκτημάτων
  • Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παύλος Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης του «Αγροκτήματος Παύλου Γεωργιάδη» στην Αλεξανδρούπολη στο οποίο καλλιεργούνται ελιές, οπωροφόρα και κηπευτικά: «αυτή την περίοδο είμαι στην διαδικασία δημιουργίας ενός Πολυλειτουργικού Αγροτκτίματος πολύ πριν την θεσμοθέτηση του. Λόγω των σπουδών μου – έχω διδακτορικό στις αγροτικές επιστήμες – αλλά και λόγω του ότι έχω ζήσει στο εξωτερικό τα γνώριζα αυτά τα πράγματα και μάλιστα τα θεωρώ και λίγο αυτονόητα. Το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα αποτελεί μια καλή βάση για νέες επιχειρήσεις μικρής κλίμακας οι οποίες θα προσπαθήσουν να κεφαλοποιήσουν μέσα από την ποιότητα των προϊόντων τους. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι κάτι το οποίο χτίζεται τώρα και θα πρέπει να τύχει της κατάλληλης διαβούλευσης χωρίς να κολλάει σε διάφορα συμφέροντα».
  • Από την πλευρά του ο κ. Φραγκίσκος Καρέλας, ιδιοκτήτης του Αγροκτήματος «Ευμέλεια» στις Γούβες Λακωνίας, μας αναφέρει: «Εμείς όταν φτιάξαμε το αγρόκτημά μας αντιμετωπίσαμε το δύσκολο δρόμο. Συστήσαμε εταιρεία, είμαστε βιολογικά πιστοποιημένοι, οικοτεχνία δεν επιτρεπόταν οπότε έπρεπε να συνεργαζόμαστε με άλλους. Πλέον τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε ωστόσο είναι ότι στην νέα αυτή περίοδο που ανοίγεται θα πρέπει να μην χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να απευθύνεται κάθε φορά για δεκάδες διαφορετικές άδειες που είναι χρονοβόρες, ψυχοφθόρες και φυσικά κοστίζουν. Κατά την γνώμη μου το πλαίσιο για τα αγροτουριστικά αγροκτήματα θα έπρεπε να είναι ενιαίο και να το διαχειρίζεται το ΥπΑΑΤ με συναρμόδιο ίσως τον ΕΟΤ.
  • Η κ. Ελένη Κοροντίνη, εκπρόσωπος του «Κτήματος Κοροντίνη – Makis Inn» στην Ερμιόνη Αργολίδας μας τονίζει ότι συμφωνεί με την εμπλοκή των δύο υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού) στην λειτουργία και πιστοποίηση των αγροτουριστικών ξενώνων, προσθέτει ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν: «ζητάμε από το Υπουργείο Οικονομικών, το αγροτουριστικό εισόδημα να φορολογείται έως αγροτικό εισόδημα και αφού κάποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να είμαστε στον ΟΓΑ. Επίσης στο Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα τα μέλη της οικογένειας να μπορούν να συστήσουν μια εταιρεία η οποία θα έχει συγκεκριμένο κεφάλαιο και ως διαχειριστής θα ορίζεται ένας εκ των μελών και δεν θα χρειάζεται να πληρώσει την μεταβίβαση του 23% για το κεφάλαιό του όπως συμβαίνει σήμερα».
  • Τέλος σε επικοινωνία μας με την κ. Μίνα Φειδά, δημιουργό του Αγροκτήματος Μίνα (Αγροκτηνοτροφικές καλλιέργειες), στο Μαραθώνα, μας αναφέρει ότι ο νόμος 4235/2014 φέρνει κάτι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που εμπλέκονται και με την οικοτεχνία. «Πλέον θα μπορούμε μόνιμα να πωλούμε τα προϊόντα της οικοτεχνίας μας που μέχρι σήμερα τα πωλούσαμε άτυπα», υπογραμμίζει η κα. Φειδά στον ΑγροΤύπο.
Οι ευκαιρίες μέσα από το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα
Ποιες είναι όμως συγκεντρωτικά οι ευκαιρίες που δίνει ο νέος θεσμός του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος. Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε στην χθεσινή ομιλία του στην ημερίδα του ΥπΑΑΤ, ο Προϊστάμενος της Β1 Μονάδας της Ειδικής Υπηρεσίας του ΠΑΑ κ. Νίκος Μανέτας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε οι Έλληνες παραγωγοί πλέον θα έχουν την δυνατότητα να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στο χώρο παραγωγής τους, καθώς και τη δυνατότητά τους να αναπτύξουν επιπλέον επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς όπως η οικοτεχνική μεταποίηση, η παροχή υπηρεσιών εστίασης, εκπαίδευσης, αναψυχής, φιλοξενίας, κλπ., χωρίς ταυτόχρονα να απωλέσουν της επαγγελματική τους ιδιότητα ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τη φορολογική και ασφαλιστική τους αντιμετώπιση ή τα λοιπά προνόμια που απολαμβάνουν.
Μέσω του θεσμού αυτού:
  1. Επιτυγχάνεται ο συνδυασμός και η σύνδεση της βασικής παραγωγικής δραστηριότητας του αγρότη με συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες γεγονός που του εξασφαλίζει εναλλακτικούς τρόπους συμπλήρωσης του εισοδήματός του και κατ΄ επέκταση βελτίωσης της οικονομικής του κατάστασης και του βιοτικού του επιπέδου.
  2. Προάγεται η συνεργατικότητα και σύνδεση της επιχειρηματικής μονάδας του παραγωγού με τις άλλες τοπικές παραγωγικές μονάδες ή/και επιχειρήσεις μεταποίησης, τυποποίησης ή/και παροχής υπηρεσιών, κλπ., με αποτέλεσμα να ισχυροποιούνται οι δεσμοί συνοχής του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της περιοχής. Δημιουργούνται έτσι παραγωγικές εστίες σε κρίσιμες μάζες σε κάθε περιοχή που δύναται να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την απασχόληση και την συνολική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας.
  3. Δημιουργούνται συνθήκες πρόσθετης μόνιμης απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση και κατ΄ επέκταση παραμονής στη περιοχή, του συνόλου των μελών του αγροτικού νοικοκυριού, δηλαδή του παραγωγού και των μελών της οικογενείας του, όσο και συνθήκες προσφοράς νέων θέσεων απασχόλησης λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης και της μείωσης της εποχικότητάς τους.
  4. Εξασφαλίζεται σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο για τη άσκηση της συγκεκριμένης “πολυδραστηριότητας” στα όρια της αγροτικής εκμετάλλευσης του παραγωγού, χωρίς να ανατρέπονται βασικά χαρακτηριστικά της επαγγελματικής ιδιότητας του γεωργού, όπως η φορολογική του αντιμετώπιση καθώς το εισόδημα από τις διαφορετικές λειτουργίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες εξακολουθεί να λογίζεται αγροτικό ή η ασφαλιστική του αντιμετώπιση καθώς εξακολουθεί να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ και γενικότερα διασφαλίζεται η διατήρηση των προνομίων που απορρέουν από την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη.
  5. Εξασφαλίζεται η άμεση διάθεση των προϊόντων του παραγωγού, πρωτογενών ή μεταποιημένων, στους καταναλωτές – πελάτες, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων και σε ανταγωνιστικές τιμές. Διαμορφώνονται έτσι σταθεροί και μόνιμοι “προσωπικοί” δεσμοί παραγωγού - καταναλωτή που εδράζουν στην υψηλή ποιότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
  6. Θεσμοθετείται το σήμα του ”Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος”, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του οποίου έχει το ΥΠΑΑΤ, με το οποίο πιστοποιείται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του αγροκτήματος. Εξασφαλίζεται έτσι η αναγνωρισιμότητά του και η διαφοροποίησή του σε σχέση με λοιπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Καθίσταται ανταγωνιστικό, προτιμητέο για καταναλωτές και ελκυστικός προορισμός για επισκέπτες.
  7. Παρέχεται η δυνατότητα ανάδειξης των πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, της ταυτότητας και της μοναδικότητάς της ως προς την αγροτική ζωή, τα αγροτικά προϊόντα, τις καλλιεργητικές μεθόδους και τεχνικές παραγωγής, τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων, τη γαστρονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της κλπ., με προφανή οφέλη ως προς την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών-πελατών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, διατήρησης της παραδοσιακής κληρονομιάς, της λαϊκής τέχνης, της οικοτεχνίας-χειροτεχνίας, της διατροφής, κλπ. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης και εξοικείωσης των επισκεπτών καθώς και εκπαίδευσή τους σε επιμέρους δραστηριότητες του πολυλειτουργικού αγροκτήματος.
  8. Πηγή>http://el-vima.blogspot.com/
Στον αντίποδα τώρα,μιά συνεντευξη ενός κτηνοτρόφου -παραγωγού.

Υπάρχει πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις δεν μπορούμε να πουλάμε ότι παράγουμε, καταγγέλλει ο παραγωγός βιολογικών προϊόντων Σπύρος Χρυσούλας 

Υπάρχει πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις δεν μπορούμε να πουλάμε ότι παράγουμε, καταγγέλλει ο παραγωγός βιολογικών προϊόντων Σπύρος Χρυσούλας
Το αγρόκτημα «Διαμάντι» είναι από τα πρώτα βιολογικά αγροκτήματα στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 1985. Είναι το πρώτο που πήρε επίσημη πιστοποίηση για τα προϊόντα του. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Χρυσούλας, «οι εκτάσεις που καλλιεργούμε βρίσκονται στο Μαραθώνα και στην Υλίκη. Καλλιεργούμε βιολογικά περίπου 25 είδη κηπευτικών. Επίσης έχουμε επεκτείνει τις παραγωγικές δραστηριότητες του αγροκτήματος και στην κτηνοτροφία με την παραγωγή βιολογικού γάλακτος και βιολογικού γιαουρτιού. Τα προϊόντα μας τα διαθέτουμε σε βιολογικές αγορές και καταστήματα, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο το αγρόκτημά μας είναι «ανοικτό» για τους καταναλωτές που θέλουν να τα αγοράσουν. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις. Πιο πολύ χρόνο ξοδεύω για να γράφω αιτήσεις παρά για να αρμέγω τα ζώα μου».
Τι εκτάσεις καλλιεργείτε και τι ζώα εκτρέφετε; Καλλιεργούμε και ιδιόκτητες εκτάσεις αλλά και νοικιάζουμε. Σήμερα διαθέτουμε 180 στρέμματα με υπαίθριες καλλιέργειες και 12 στρέμματα με θερμοκήπια, ενώ ο στάβλος μας είναι 1.000 τ.μ. και έχουμε κοπάδι αιγοπροβάτων. Έχουμε και το εργαστήριο παραγωγής βιολογικού γιαουρτιού που είναι πιστοποιημένο.

Πώς αποφασίσατε να πουλάτε απευθείας στους καταναλωτές; Ο πεθερός μου είναι ο βιοκαλλιεργητής Χριστόφορος Διαμάντης, που είναι από τους πρωτοπόρους στη χώρα μας στο τομέα της οικολογικής (όπως έλεγαν τότε τη βιολογική) καλλιέργειας. Επειδή το αγρόκτημά του ήταν δίπλα στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων, άρχισαν οι επισκέψεις των φίλων και καταναλωτών βιολογικών προϊόντων για να δουν από κοντά πως γίνονται οι καλλιέργειες, καθώς και να προμηθευτούν τα προϊόντα κατευθείαν από την παραγωγή. Αυτό το συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα. Θέλουμε να μας γνωρίσουν οι καταναλωτές. Πέρα από τη σφραγίδα που έχουμε ότι παράγουμε βιολογικά προϊόντα, θέλουμε να μας γνωρίσουν οι καταναλωτές αλλά και οι ερασιτέχνες αγρότες μέσα από την προσωπική επαφή. Μπορούν να μας ρωτάνε αν έχουν κάποιο πρόβλημα πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν με βιολογικό τρόπο αλλά και να μπούνε στο αγρόκτημα και να δούνε τον τρόπο που καλλιεργούμε. Εδώ έρχονται δωρεάν και σχολεία και μαθαίνουμε στα νέα παιδιά πως παράγονται όλα αυτά που τρώνε. Πάντως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας πωλείται μέσα από τις βιολογικές λαϊκές αγορές και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Επίσης συνεργαζόμαστε με σούπερ μάρκετ για την πώληση του βιολογικού γιαουρτιού που παράγουμε.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε με τις άδειες; Υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν. Εισιτήριο στους επισκέπτες του αγροκτήματος δεν μπορώ να βάλω. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τον τύμβο αν έρθουν στο αγρόκτημά μου δεν μπορώ να τους προσφέρω έναν καφέ. Για τα κηπευτικά που πουλάω στο αγρόκτημα δεν χρειάζομαι ταμειακή μηχανή. Όμως αν πουλήσω το γιαούρτι, που είναι μεταποιημένο προϊόν, χρειάζεται ταμειακή. Αν βάλω όμως ταμειακή θα πρέπει να ασφαλιστώ στο Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Επίσης για την αδειοδότηση του νέου στάβλου μας ζητάνε κτηματολόγιο. Μιλάμε για αληθινό παραλογισμό. Αυτά που δεν κατάφερε το κράτος να κάνει τόσες δεκαετίες μας ζητούν να το κάνουμε σε μια εβδομάδα. Έχω τα αιγοπρόβατα και δεν μπορώ να τα βάλω στον στάβλο μου. Επίσης έχω ένα χωράφι με εσπεριδοειδή που θέλω να βάλω κότες. Μου ζήτησαν είκοσι δύο έγραφα να τους δώσω. Εμπλέκονται η αρχαιολογία, το δασαρχείο, η πολεοδομία κ.α. Επίσης η πολεοδομία με βάζει να αλλάξω τη θέση που είναι το αλμεκτήριο επειδή από κάτω έχει τσιμέντο και δεν έχει χώμα. Και παράλληλα ζητάνε να κάνω περιβαλλοντική μελέτη. Επίσης διαθέτω κρέας από τα ζώα μου αλλά δεν μπορώ να το πουλήσω απευθείας στον καταναλωτή. Για να πάρω άδεια κρεοπωλείου θα πρέπει να κάνω αλλαγή χρήσης του ακινήτου που υπάρχει στο αγρόκτημα και θα πληρώσω περίπου 14.000 ευρώ. Προσπαθώ να μεταποιήσω ντομάτα ή γλυκό του κουταλιού και δεν μπορώ να πάρω άδεια. Στο τυροκομείο που έχω δεν μπορώ να παράγω τυρί ούτε ρυζόγαλο αλλά μόνο γιαούρτι επειδή είναι εντός οικισμού. Περίμενα 3 χρόνια τον ΕΦΕΤ να μου κάνει έλεγχο. Μέχρι να έρθει άλλαξε ο νόμος. Αυτό το λένε οι κυβερνήσεις «απλοποίηση» της αδειοδότησης και «ενίσχυση» της επιχειρηματικότητας. Ακόμη και οι υπάλληλοι των οργανισμών που συζητώ μαζί τους παραδέχονται ότι έχω δίκιο αλλά δεν μπορούν να παρανομήσουν. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή μας.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για τα «πολυλειτουργικά αγροκτήματα», είχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα; Θα χαρακτήριζα «κενό» αυτό το νομοσχέδιο. Δεν μου έδωσε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ο νόμος λέει ότι αν έχεις ένα αγρόκτημα - σαν αυτό που έχω εγώ - μπορείς να το ονομάσεις πολυλειτουργικό και να δημιουργήσεις μικρές μονάδες μεταποίησης των προϊόντων που παράγεις και στη συνέχεια να τα πουλήσεις απευθείας στους καταναλωτές, όπως και να διαθέτεις χώρους εστίασης και εκπαίδευσης των επισκεπτών στην καλλιέργεια κηπευτικών ή την εκτροφή ζώων. Όλα αυτά εγώ ήδη τα έχω κάνει. Ρώτησα τους υπεύθυνους του ΥπΑΑΤ αν με τον νέο νόμο πρόκειται να μου δώσουν κάποια άδεια (οικοτεχνίας, εστίασης κ.α.). Καμιά απάντηση δεν μου έδωσαν. Για εκτός σχεδίου η δόμηση είναι στα 200 τετραγωνικά. Σε αυτό τον χώρο θα πρέπει να έχω στάβλους, εστίαση, οικοτεχνία, καφετέρια. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Η πολεοδομία δεν δίνει άδεια, το ίδιο και το υγειονομικό. Ο κάθε οργανισμός στην Ελλάδα λειτουργεί αυτόνομα.

Πως θα θέλατε να λειτουργείτε; Ταξιδεύω από μικρός στο εξωτερικό και έμαθα πώς σκέφτονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που ζητώ είναι να μπορώ να πουλάω αυτά που παράγω. Στο κέντρο της πόλης του Λουξεμβούργου βρήκα έναν στάβλο που λειτουργούσε νόμιμα. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί στην Αθήνα. Επισκέφτηκα στην Αυστρία και έβλεπα στα πεντακάθαρα χωρία τους οι κτηνοτρόφοι να πουλάνε μόνοι τους στο δρόμο το γάλα τους. Μιλάμε για 20 – 30 κιλά γάλα. Την ίδια εποχή εγώ μπορούσα να παράγω 700 κιλά γάλα την ημέρα αλλά δεν είχα το δικαίωμα να το πουλήσω. Μόνο με την απευθείας πώληση στον καταναλωτή ο παραγωγός θα μπορεί να έχει ένα καλό εισόδημα. Επίσης στα τουριστικά μέρη τους οι Αυστριακοί διαθέτουν μόνο τα τοπικά τυριά και κρασιά τους. Ακόμη σε κάθε σπίτι οι παραγωγοί έχουν τις αποθήκες τους με τα αλλαντικά τους και τα υπόλοιπα κρέατά τους. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στη χώρα μας.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Ελλάς,το μεγαλείο σου!

Το οτι ο παραγωγός πρέπει να μπορεί να πουλά μόνος του την παραγωγή του,είναι αυτονόητο!!!! 
Τώρα,ποιά ώρα θα σηκωθούν τα πόδια και θα βαρέσουνε την κεφαλή,αυτό είναι θέμα χρόνου.  Μ.Μ.



Πότε μρέ θα βρεθεί ένας σο'ι'κός να βάλει μιά τάξη σε τούτονε τον τόπο?

Ιμπραήμ Λασιθιωτάκης

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ , ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΔΙΩΧΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή