.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Λωτός: ο καρπός των Ομηρικών χρόνων


Λωτός: ο καρπός των Ομηρικών χρόνων
Ο Λωτός είναι το φρούτο που έτρωγαν οι Ινδιάνοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και, όπως φαίνεται, γνώριζαν καλά το γιατί. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αποδυναμώνει τον οργανισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από φυτικές ίνες, αλλά και καροτίνη. Ο λωτός, μας εφοδιάζει με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία, αλλά και με πολύ περισσότερα, όπως βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το συνιστούν τόσο συχνά οι διατροφολόγοι.

Μπορεί να λησμονήθηκε για αρκετό καιρό, άρχισε όμως τα τελευταία χρόνια να γίνεται και πάλι κομμάτι της διατροφής μας.
Αν και η εξωτερική του εμφάνιση δεν προδιαθέτει την κατανάλωσή του, η γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση του τον κατατάσσει στα φρούτα που αποκτούν ολοένα και πιο πιστούς οπαδούς. Είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δέντρου που ωριμάζει αυτή την εποχή, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
O λωτός είναι  φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στην οικογένεια Ebenaceae. Περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών και ελάχιστα των εύκρατων. Το πιο χρήσιμο είδος είναι το Diaspyros kaki όπου μαζί με το Diaspyros lotus χρησιμοποιείται ως υποκείμενο.

Απαιτεί μέσης σύστασης εδάφη, με πολύ καλό αερισμό και στράγγιση αλλά και καλή γονιμότητα. Για να έχετε μια πολύ καλή παραγωγή, θα πρέπει η θερμοκρασία του Καλοκαιριού να μην υπερβαίνει τους 36-37 °C αλλά και το Φθινόπωρο να έχει ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες.

Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, προτιμά όμως τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη. Τα περισσότερα είδη είναι διακοσμητικά με εδώδιμο καρπό και πολύτιμο ξύλο (έβενος), το οποίο είναι μαύρο και πολύ ανθεκτικό. Οι περισσότερες ποικιλίες απαιτούν επικονιαστές διότι έχουν μόνο θηλυκά άνθη ή έχουν ατελή άνθη. Ποικιλίες επικονίασης είναι η Vanighlia και Mercatelli.  
Αφού τα φυτέψετε θα πρέπει να διαμορφώσετε το κλάδεμα τους. Μπορεί να είναι είτε τύπος πυραμίδας είτε κυπαρισσάκι, σε κύπελλο και σε παλμέτα.
Το κλάδεμα του λωτού έχει σαν βάση τη διατήρηση του φωτισμού του, την ομοιόμορφη καρποφορία του αλλά και την αφαίρεση προσβεβλημένων από κάποια ασθένεια κλάδων της.

Ο λωτός την μια χρονιά έχει αρκετή παραγωγή ενώ την επόμενη είναι μειωμένη κάτι που συνεπάγεται και στον τρόπο λίπανσης της κάθε χρόνο. Η λίπανση καλό είναι να γίνεται τέλος του Χειμώνα και αρχές Άνοιξης με ένα απλό λίπασμα και ακόμα μια εφαρμογή το Καλοκαίρι στα τέλη του Ιουνίου.

Οι καρποί του είδους αυτού είναι στυφοί  μέχρι και την ωρίμανση. Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες, οι στυφοί καρποί και οι γλυκοί καρποί. Η στυφότητα οφείλεται στην μεγάλη συγκέντρωση τανίνων εντός του καρπού. Οι ταινίνες είναι υδατοδιλυτές και στις στυφές ποικιλίες υπάρχουν μέχρι και την συγκομιδή, ενώ αργότερα διαλύονται. Οι γλυκές ποικιλίες κατά την ωρίμανση έχουν μηδενική συγκέντρωση ταννίνων, ενώ οι στυφοί έχουν κάποιο ποσοστό. Οι στυφοί καρποί τρώγονται μόνο όταν είναι εντελώς ώριμοι και μαλακοί, τότε μόνο είναι χωρίς στυφότητα. Υπάρχουν όμως και κάποιες τεχνικές μέθοδοι για την μείωση της στυφότητας, όπως ο ψεκασμός με οινόπνευμα, η εμβάπτιση σε θερμό νερό για 24 ώρες, η τεχνική ξηρού πάγου κ.α.
Η καλύτερη μη στυφή ποικιλία είναι η  Fuyu.

Μπορεί να καλλιεργηθεί είτε ως καλλωπιστικό είτε για τον καρπό του. Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου οπωροφόρου δένδρου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς δίνεται η δυνατότητα για παραγωγή και το προϊόν κατευθύνεται κυρίως στην εξωτερική αγορά, χωρίς να στερείται της δυνατότητας να «ανοίξει» και η εσωτερική αγορά με τη χρησιμοποίηση νέων ποικιλιών με άριστα χαρακτηριστικά. Μάλιστα ανήκει και στις προωθούμενες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εναλλακτικές καλλιέργειες.

Προκειμένου όμως να γίνει σωστά η καλλιέργεια αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί το αναγκαίο πιστοποιημένο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό.

Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 700-1.000 στρέμματα ως συστηματικές καλλιέργειες με λωτό.  Μπορεί οι οργανωμένες καλλιέργειες λωτού στην Ελλάδα να είναι πολύ λίγες, ωστόσο η όχι τόσο μεγάλη εξάπλωση του φρούτου αυτού στην Ελλάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι πρώτες καλλιέργειες λωτού στη χώρα μας προέρχονταν από φρούτα που ανήκαν στις στυφές ποικιλίες, εκείνες δηλαδή που τρώγονται μόνο όταν ωριμάζουν πολύ καλά, ενώ μετά την πλήρη ωρίμανση συντηρούνταν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Ο ισπανικός λωτός, έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα από τα πιο δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ήδη γνωστή για τη δράση της στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, η ισπανική ένωση λωτού Kaki Ribera del Xuquer στη Βαλένθια εστιάζει στο να αυξήσει τις πωλήσεις λωτού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θρεπτικές Ιδιότητες
Είναι ιδιαιτέρα γνωστό κυρίως στις αγορές του εξωτερικού εξαιτίας της υψηλής διατροφικής του αξίας αφού περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνες Β1 Β2 Β6 μαγγάνιο, κάλλιο, φώσφορο και χαλκό.

Είναι χρήσιμο και γνωστό για τις φυτικές του ίνες και ευεργετικό επίσης για την ήπια αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση.
Είναι το φρούτο που έτρωγαν οι Ινδιάνοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και, όπως φαίνεται, γνώριζαν καλά το γιατί. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αποδυναμώνει τον οργανισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από φυτικές ίνες, αλλά και καροτίνη. Ο λωτός, μας εφοδιάζει με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία, αλλά και με πολύ περισσότερα, όπως βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το συνιστούν τόσο συχνά οι διατροφολόγοι.

Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως:
Περιέχει φυτικές ίνες σε υψηλή περιεκτικότητα, αλλά και μόλις 66 θερμίδες ανά 100 γραμμ. και γι' αυτό οι διαιτολόγοι το συνιστούν ως ιδανικό σνακ, που χορταίνει εφοδιάζοντας τον οργανισμό με πολύτιμα συστατικά.
Τα πολλά σάκχαρα που περιέχει χαρίζουν αμέσως ενέργεια, απαραίτητη σε άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα.
Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.

Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.

Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ) οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα. Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο ,μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη. Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Πηγή:gardenmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου