.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ελληνικό μέλι: η αντιβακτηριακή δράση του


Ελληνικό μέλι: η αντιβακτηριακή δράση του
Η αντιβακτηριακή δράση του μελιού είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Η δράση του αυτή οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, όπως την υψηλή συγκέντρωση των σακχάρων του, το χαμηλό pH, αλλά και η περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιμικροβιακή δράση. Πλείστα είναι τα είδη μικροοργανισμών των οποίων το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη, όπως είδη στρεπτόκοκκου, σταφυλόκοκκου και λυστέριας, την ασθένεια του άνθρακα και άλλα μικρόβια. Σημαντική συνεισφορά στην αντιμικροβιακή δράση του μελιού έχει και η παρουσία οργανικών οξέων, με κύριο το γλυκονικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα υπόλοιπα φαινολικά συστατικά, αλλά και ουσίες τερπενικής φύσεως.

Το μέλι από το φυτό ‘μανούκα’ που φύεται στην Ωκεανία (Ν. Ζηλανδία και Αυστραλία) είναι το πιο φημισμένο μέλι ως προς την αντιβακτηριακή του δράση. Μάλιστα κατατάσσεται στα θεραπευτικά αγαθά (therapeutic goods) στην Αυστραλία, ενώ έχει πάρει έγκριση ως μέσο για τη μεταχείριση πληγών από την Αμερικάνικη Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (US Food and Drug Administration). Το συγκεκριμένο μέλι κατέχει μη-υπεροξειδική αντιβακτηριακή δράση, αντιβακτηριακή δράση δηλαδή που δεν οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) .

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη που έγινε στη χώρα μας αναφορικά με την αντιβακτηριακή δράση ελληνικών και κυπριακών μελιών έναντι στα βακτήρια Staphyloccocus aureus και Pseudomonas aeruginosa, συγκρίνοντάς τα με το μέλι μανούκα. Αναλύθηκαν συνολικά 31 δείγματα, τα οποία παρουσιάζουν ποικίλη δράση. Όλα τα δείγματα έδειξαν αντιβακτηριακή δράση έναντι του Staphyloccocus aureus και 21 έναντι του Pseudomonas aeruginosa. Επίσης, οι ζώνες αναστολής της ανάπτυξης του Staphyloccocus aureus ήταν σε 14 δείγματα μεγαλύτερες σε σχέση με το μέλι μανούκα, ενώ για το Pseudomonas aeruginosa ο αντίστοιχος αριθμός μελιών ήταν 6. Ακόμα, σημαντικότερη παρεμποδιστική δράση (Minimum Inhibitory Concentration, MIC) έναντι του Staphyloccocus aureus και Pseudomonas aeruginosa έδειξαν 4 και 2 δείγματα αντίστοιχα συγκριτικά με το μέλι μανούκα. Στα δείγματα που έδειξαν σημαντική δράση έγιναν περαιτέρω αναλύσεις για να προσδιοριστεί ο μηχανισμός της αντιβακτηριακής τους δράσης. Σε όλα τα δείγματα βρέθηκε ότι το Η2Ο2 ασκούσε τη σημαντικότερη δράση, ενώ σε κάποια από αυτά διαπιστώθηκε η παρουσία αντιβακτηριακών ουσιών πρωτεϊνικής φύσης.

Στο παρελθόν έχουν γίνει κάποιες μελέτες με τα ελληνικά μέλια και την αντιβακτηριακή τους δράση. Το μέλι από βαμβάκι αναφέρεται ότι έχει την υψηλότερη αντιβακτηριακή δράση ανάμεσα στα ελληνικά μέλια, ενώ σημαντική είναι και η δράση του μελιού από πεύκο, έλατο και θυμάρι.

Σε άλλη μελέτη, τα δείγματα θυμαρίσιων μελιών εμφάνισαν από μέτριες έως ισχυρότατες δράσεις έναντι των ελεγχθέντων μικροοργανισμών, ενώ μία ουσία που απομονώθηκε από το μέλι πορτοκαλιάς έδειξε πολύ μεγάλη δράση ενάντια σε ένα εύρος μικροοργανισμών, ιδιαίτερα σε βακτήρια της στοματικής κοιλότητας 

Πιο πρόσφατα, σε ερευνητική εργασία μελετήθηκαν δείγματα από διάφορες περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων και ένα ελληνικού πευκόμελου συγκριτικά με δείγματα μελιού από το φυτό μανούκα. Το δείγμα του ελληνικού μελιού είχε τη μεγαλύτερη παρεμποδιστική δράση ενάντια στα 4 από τα 5 υπό μελέτη βακτήρια. Στην ίδια μελέτη, το ελληνικό δείγμα είχε την υψηλότερη συνολική αντιβακτηριακή δράση έναντι του Staphyloccocus aureus.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι οι μέχρι τώρα μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με την αντιβακτηριακή δράση των ελληνικών μελιών καταδεικνύουν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν κάλλιστα, αν όχι να ξεπεράσουν, σε ιδιότητες τα μέλια άλλων χωρών. Η ποικιλία της ελληνικής χλωρίδας, αλλά και των εδαφοκλιματικών συνθηκών της Ελλάδας, έχει ως αποτέλεσμα τα ελληνικά μέλια να διακρίνονται από ποικιλομορφία ως προς τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους. Είναι ώρα ο πλούτος αυτός να αποκτήσει τη φήμη που του αξίζει και παράλληλα ο έλληνας μελισσοκόμος να αμειφθεί για τον κόπο του να παράγει αυτό το εξαιρετικό προϊόν. Αυτό που μένει είναι η απαραίτητη έρευνα για να εντοπιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξωστρέφεια για να γίνουν αυτά τα χαρακτηριστικά γνωστά στον καταναλωτή.

Πηγή:ellinikigeorgia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου