.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Καλλιεργείστε μαϊντανό


Καλλιεργείστε μαϊντανό
Ο μαϊντανός είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα στην μαγειρική βότανα. Χρησιμοποιείται σχεδόν παντού.  Άλλοτε για να προσθέσει άρωμα και γεύση άλλοτε για να δημιουργήσει μια ευχάριστη νότα στο γαρνίρισμα.
Η καλλιέργεια του μαϊντανού έχει κάποια δυσκολία, όμως όταν μάθετε τα μυστικά της, τότε θα έχετε όσο μαιντανό θέλετε και όλο τον χρόνο.
Είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς. Σπείρετε  τους σπόρους στο χώμα και αυτοί σε 28 μέρες θα αρχίσουν να φυτρώνουν.
Όμως ας δούμε τα βήματα της καλλιέργειας του μαϊντανού βήμα βήμα ξεκινώντας για το πώς της καλλιέργειας στην ύπαιθρο.
Καλλιέργεια στην ύπαιθρο 
Βήμα 1 
Ενυδατώστε τους σπόρους του μαϊντανού σε ένα φλιτζάνι ή σε ένα ρηχό μπολ με χλιαρό νερό. Επειδή οι σπόροι είναι λίγο σκληροί, αυτό θα τους βοηθήσει στη διαδικασία βλάστησης. Αφήστε τους σπόρους να μουλιάσουν για μία ώρα.
Βήμα 2 
Ετοιμάστε το δοχείο φύτευσης, πχ μια πλαστική γλάστρα, ενώ οι σπόροι νοτίζουν. Γεμίστε το δοχείο με χώμα αφήνοντας πέντε εκατοστά κενό μέχρι την κορυφή του. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε οργανικό χώμα, δεδομένου ότι έχει πολλές θρεπτικές ουσίες που τα μικρά φυτά του μαϊντανού θα τις χρειαστούν.
Βήμα 3 
Αφαιρέστε τους σπόρους από το νερό και σπείρετε 4 με 6 σπόρους ανά 1,5 εκατοστό στο έδαφος. Καλύψτε τους σπόρους με χώμα, αλλά μην το πατήσετε, απλά αφήστε το να πέσει πάνω στην παλαιά επιφάνεια.
Βήμα 4 
Ποτίστε το έδαφος με ελαφρά χλιαρό νερό. Τοποθετείστε την γλάστρα σε ένα παράθυρο όπου ο μαϊντανός θα έχει τουλάχιστον πέντε ώρες άμεση επαφή με το ηλιακό φως. 
Βήμα 5 
Αραιώστε τα σπορόφυτα όταν αρχίσουν βλασταίνουν ώστε να έχουν τουλάχιστον δέκα εκατοστά απόσταση μεταξύ τους. Εάν θέλετε ετοιμάστε παρόμοια μια ακόμα γλάστρα ώστε να φυτέψετε μερικά από αυτά που θα βγάλετε, σ΄αυτήν.
Βήμα 6 
Προετοιμάστε το έδαφος έξω, όπου θα φυτέψετε τον μαϊντανό, σκάβοντας το και προσθέτοντας την κατάλληλη λίπανση.
Βήμα 7 
Όταν τα σπορόφυτα του μαιντανού φράσουν περίπου τα επτά εκατοστά ήρθε η ώρα για την μεταφύτευση τους στην οριστική τους θέση έξω.
Κατά την μεταφύτευση προσέξτε ώστε να μην βλάψετε τις ρίζες των σπορόφυτων. Γι΄αυτό παίρνετε τα φυτά με επαρκές χώμα από αυτό που καλύπτει τις ρίζες τους.
Βήμα 8 
Ποτίζετε το μαϊντανό σε τακτική βάση, χωρίς να υπερβάλετε. Το υπερβολικό πότισμα του μαϊντανού μπορεί να έχει ως συνέπεια να σαπίσουν οι ρίζες του και το φυτό να πεθάνει.
Ανθισμένος μαϊαντανός
Καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο.
Βήμα 1
Προετοιμάστε το σπόρο και την γλάστρα όπως ακριβώς θα κάνατε για την καλλιέργεια σε εξωτερικό χώρο μόνο που σ΄αυτή την περίπτωση, θέλουμε μια βαθειά γλάστρα τουλάχιστον 25 εκ.
Βήμα 2
Βάλτε την γλάστρα σε ένα παράθυρο ώστε να έχει άμεση επαφή με το ηλιακό φως, για έξι ώρες κάθε μέρα.
Βήμα 3
Λιπάνετε όταν τα φυτά σας θα έχουν φθάσει τα 7 με 8 εκατοστά ύψος και προσθέστε λίγο ακόμα οργανικό χώμα. Μ΄ αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε ότι τα φυτά σας θα έχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. 
Βήμα 4 
Λιπαίνετε με ένα υγρό λίπασμα και ποτίζετε σε τακτική βάση.
Συγκομιδή 
Βήμα 1 
Κόβετε τα εξωτερικά κοτσάνια του μαιντανού αφήνοντας αυτά που είναι κοντά στο έδαφος ώστε να αναπτυχθούν. Ο μαϊντανός είναι έτοιμος για συγκομιδή όταν έχει φθάσει τα 30 εκ. σε ύψος και τα φύλλα του είναι πλούσια και πράσινα.
Βήμα 2 
Μπορείτε να έχετε φρέσκο μαϊντανό όλο τον χρόνο είτε αυτός καλλιεργείται έξω είτε σε εσωτερικό χώρο. Κόβετε συχνά καθώς αυτό προωθεί επίσης την ανάπτυξη του.
Βήμα 3 
Αφαιρέστε τους ανθοφόρους βλαστούς μόλις αυτοί ανθίσουν την άνοιξη ώστε να προκαλέσετε την ανάπτυξη νέων φύλλων. 

Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου