.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ντομάτα.Μεγάλα προβλήματα φέτος στην ύπαιθρο.Αντιμετωπίζονται?


Δυστυχώς για όλους μας τα ημερομήνια βγήκαν σωστά και ο καιρός φέτος το καλοκαίρι μας έπαιξε άσχημο παιχνίδι.Ιδιαίτερα στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα,οι απανωτές βροχές και το χαλάζι κατέστρεψαν πολλές υπαίθριες καλλιέργειες.Η υπερβολική υγρασία τις νύχτες δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στα φυτά όπως ο βοτρύτης και ο περονόσπορος.Πολλοί καλλιεργητές επαγγελματίες και ερασιτέχνες έχασαν φέτος κάθε ελπίδα με την ντομάτα,καθώς έβλεπαν τα φυτά,μέσα σε μιά βδομάδα να διαλύονται.Λόγω της μεγάλης κλιματικής αλλαγής,έχουν ενισχυθεί οι μύκητες που προσβάλλουν τα φυτά,αλλά έχουν φανερώσει και νέες προσβολές απο έντομα που δέν τα είχαμε πρίν. Είναι σχεδόν αδύνατο πλέον να μιλάμε για πιθανή  βιολογική καταπολέμηση αυτών των προσβολών.Ακόμα και τα ποιό ισχυρά φυτοφάρμακα αποδεικνύονται ανεπαρκή στον πόλεμο με τις ασθένειες των φυτών.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις πιό ζημιογόνες προσβολές που παρατηρήθηκαν φέτος στην ντομάτα,αλλά και τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα,ώστε του χρόνου να ήμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι για τις νέες καλοκαιρινές καλλιέργειες.Αλωστε ας μήν ξεχνάμε ότι και για τα φυτά ισχύει το ίδιο όπως και για τον άνθρωπο.Η πρόληψη είναι φτηνότερη και αποτελεσματικότερη απο την θεραπεία.

ΜΥΚΗΤΕΣ.

Περονόσπορος.

Ξεκινά με την παρατεταμένη υγρασία όταν βρίσκει πρόσφορο έδαφος.Οταν δηλαδή έχουν δημιουργηθεί πληγές από κλαδέματα σε μέρες με νοτιά, και συννεφιά.Προσβάλλει πρώτα τα ευαίσθητα μέρη του φυτού όπως τα πρώτα χαμηλά φύλα και ιδιαίτερα τις άκρες,όπου συγκεντρώνεται και παραμένει υγρασία.Αν δέν επέμβουμε,θα καταστρέψει όλόκληρο το φύλλωμα του φυτού και θα επιφέρει την ξήρανση.



Πρόληψη.

Αρχικά,και όταν τα φυτά μας είναι ακόμα μικρά,αφαιρούμε όλα τα πρώτα φύλλα της ντοματιάς φτάνοντας στο φύλλο που βρίσκεται πίσω ακριβώς απο την πρώτη ταξιανθία.Αυτό το φύλλο αλλά και όλα τα παραπάνω δέν τα αγγίζουμε.

Αμέσως μετά ψεκάζουμε με ένα μίγμα απο antracol και ψευδάργυρο.Αυτό βοηθά τα φυτά να μεστώσουν αλλά και την ταξιανθία να γίνει ζωηρή και εύρωστη.Τρείς μέρες μετά ψεκάζουμε με διαφυλλικό ασβέστιο και βόριο.Αυτό θα μας δώσει γερά και ανθεκτικά φυτά.Οι παραπάνω ψεκασμοί να γίνουν τρείς φορές εναλάξ και με διαφορά τριών ημερών.

Παράλληλα λιπαίνουμε με λίπασμα μεγάλης περιεκτικότητας σε φώσφορο(φωσφορική ουρία),τρείς-τέσσερεις φορές και κάθε 4 μέρες..Αυτό θα βοηθήσει τις ντοματιές να μήν τρέχουν και να αποκτήσουν γερό κορμό.
Προτιμήστε το πρωινό πότισμα.Οταν ποτίζετε απόγευμα,η υγρασία παραμένει στο έδαφος όλη νύχτα και καθώς εξατμίζεται επικάθεται στο κάτω μέρος των πρώτων φύλλων.Αυτό βοηθά τον περονόσπορο να αναπτυχθεί.

Ολα τα κλαδέματα να γίνονται πρωί και σε μέρες που δέν έχει σύννεφα και φυσά βοριάς!!Πάντα μετά απο κάθε πληγή που δημιουργούμε στο φυτό,ψεκάζουμε με χαλκό.
Φροντίστε,η φύτευση των νεαρών φυτών να γίνεται αραιά ώστε αργότερα να υπάρχει επαρκής αερισμός ανάμεσα τους.Συνήθως,60-70 εκατοστά είναι καλά για την υπαίθρια ντομάτα.

Θεραπεία.

Αν προσβληθούν τα φυτά απο τον περονόσπορο πρέπει να επέμβουμε όσο το δυνατόν πιό γρήγορα.Αφαιρούμε όλα τα προσβεβλημένα φύλλα και στην συνέχεια ψεκάζουμε.
Υπάρχουν στο εμπόριο μυκητοκτόνα όπως το alliet η το ridomill που κάνουν καλή δουλειά. Ολα τα ψεκάσματα να γίνονται πρωί και τουλάχιστον τρείς φορές.

Μαύρος περονόσπορος.(Ατιμο πράμα...)



Είναι μιά μορφή περονόσπορου που είναι πολύ πιό επιθετικός και πολύ πιό δύσκολα ιάσιμος.
Φέτος είχαμε πολλές προσβολές και δυστυχώς με καταστροφικά αποτελέσματα επειδή οι αγρότες αλλά και οι γεωπόνοι δέν αναγνώρισαν έγκαιρα τον μύκητα.

Ξεκινά με την υπερβολική υγρασία και μεταδίδεται με τον αέρα και με την επαφή.Χτυπά τον κορμό και τα φύλλα και είναι ικανός να καταστρέψει ολόκληρο το χωράφι σε μιά βδομάδα.


Πρόληψη.

Ισχύουν τα ίδια που αναφέραμε για τον περονόσπορο.
Πρέπει να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ώστε να στεγνώνουν γρήγορα τα φυτά.

Θεραπεία.
Αμεση αφαίρεση όλων των τμημάτων του φυτού που προσβλήθηκαν.Ακόμη κι άν έχει χτυπηθεί ο κορμός στην μέση του φυτού, κόβουμε το πάνω μέρος απο την προσβολή και μετά.Χρησιμοποιούμε γάντια και βουτάμε το μαχαίρι σε διάλυμα χαλκού μετά απο κάθε τομή.Συγκεντρώνουμε προσεχτικά και αμέσως όλα τα άρρωστα μέρη σέ μιά σακούλα και αφού την δέσουμε,τα απομακρύνουμε άμεσα από το χωράφι.Αμέσως μετά ψεκάζουμε με ridomill και χαλκό.Οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται κάθε δυό μέρες για ένα δεκαπενθήμερο,ενώ συνεχίζουμε να αφαιρούμε και να απομακρύνουμε τα άρρωστα μέρη.Παράλληλα διατηρούμε στο μέγιστο τον αερισμό,μέρα νύχτα,ακόμα κι αν βρέχει.Πάντως, αν υπάρξει προσβολή σε περίοδο που η υγρασία παρατείνεται και διατηρείται για πολλές μέρες,καλύτερα να ξεχάσουμε την καλλιέργεια...

Βοτρύτης.


Ξεκινά και αυτός με την αυξημένη υγρασία και μεταδίδεται με την επαφή αλλά καί με τον αέρα,καθώς με την επώαση του μύκητα δημιουργείται ένα είδος μούχλας που έχει μεγάλη πτητικότητα.

Προσβάλλει όλα τα μέρη της ντοματιάς δημιουργώντας καφέ σήψη και επιφέροντας την ξήρανση του μέρους που προσβλήθηκε.

Πρόληψη-θεραπεία

Ισχύουν οι ίδιες προληπτικές ενέργειες που κάνουμε για τον περονόσπορο.Το μυστικό στον έλεγχο αλλά και την αποφυγή του βοτρύτη είναι οι προληπτικοί ψεκασμοί  με κατάλληλα μυκητοκτόνα τα οποία θα εναλλάσονται με διαφορετικά κάθε φορά,κάθε 10 μέρες και γιά όλη την χρονική περίοδο που έχουμε υγρασίες και νοτιάδες,αλλά και όταν τα φυτά είναι φορτωμένα και καταπονούνται.
Αντιμετωπίζεται ευκολότερα.

ΕΝΤΟΜΑ.

Tutta Apsoluta.(Απόλυτη καταστροφή)

Δεν είναι τυχαίο που οι ισπανοί της έδωσαν αυτό το όνομα.
Πρόκειται για ένα πεταλουδάκι του διαόλου που μπορεί να καταστρέψει απέραντες εκτάσεις με καλλιέργειες σε χρόνο ρεκόρ!
Φαντάσου να περνάς μέσα απο το χωράφι σου και να καμαρώνεις για τις ντομάτες σου που είναι για φψτογραφία!

Καθώς προχωράς να ανακαλύπτεις ότι δίπλα σου πετά σαν να χορεύει και μιά μικρή πεταλούδα που δείχνει καθ,όλα ακίνδυνη.


Λίγες μέρες μετά,να περνάς και να βλέπεις όλες τις ντομάτες σου να έχουν γεμίσει με τρύπες που προχωρούν μέχρι βαθειά μέσα στον καρπό.


















Να βλέπεις τα όμορφα και καταπράσινα φυτά σου που φύτεψες και καλλιέργησες με έξοδα και πολύ κόπο, να έχουν γίνει σαν το μωσαικό.



Τρελαίνεσαι!!Τρέχεις,ρωτάς,ψάχνεις απεγνωσμένα για βοήθεια,αλλά τίποτα!

Πως το αντιμετωπίζουμε?
Κατ,αρχήν πρέπει να γνωρίσουμε τον εχθρό μας.




Μιλάμε για μιά μικρή καφέ πεταλούδα που έχει μέγεθος περίπου ένα εκατοστό.Μας ήρθε απο την Αίγυπτο πριν μερικά χρόνια φωλιασμένη μέσα στις εισαγόμενες αιγυπτιακές πατάτες!Πρόκειται για την μεγαλύτερη απο τις πληγές του φαραώ που όμως δεν αναφέρεται στην ιστορία.Καθώς εισχωρεί στον καρπό και στον κορμό,παραμένει μέσα ως προνύμφη και δέν ενοχλείται απο κανένα φάρμακο.
Πολλαπλασιάζεται πάρα πολύ γρήγορα.Ακόμα κι άν ψεκάζεις κάθε μέρα,δέν το προλαβαίνεις.Είναι ένα έντομο με...νοημοσύνη!Οση ώρα ψεκάζουμε,κρύφεται κάτω απο χαρτόκουτες η μέσα στα τελάρα η τις κλούβες.Μετά τον ψεκασμό,ξαναβγαίνει και αρχίζει τον...τρελό χορό!

Πρόληψη-αντιμετώπιση.

Κατασκευή και τοποθέτηση γύρω απο την καλλιέργεια,και σε κάθε 10 μέτρα,σύστημα με οικολογικές εντομοπαγίδες που αποτελούνται απο μια ηλεκτρική λάμπα πάνω απο ένα πιάτο που είναι γεμάτο με νερό και στην κορυφή λάδι.
Κρεμάστε ανάμεσα στα φυτά αυτοσχέδιες παγίδες φτιαγμένες με πλαστικά μπουκάλια του νερού.Κόβετε το πάνω μέρος του μπουκαλιού και αφού το αναποδογυρίσετε και το στερεώσετε με γαντζάκια,ρίχνετε μέσα στο μπουκάλι περίπου ένα νεροπότηρο με μίγμα απο νερό,μαυρη ζάχαρη και μαγιά.Οι πεταλούδες μπαίνουν μέσα καθώς ελκύονται απο την μυρωδιά και μήν μπορώντας να βγούν,πνίγονται στο νερό.
Ψεκάζετε μέρα παρα μέρα(!)με ενα μίγμα απο ava για πιάτα (150 γραμμαρια στα 200 κιλά νερό) μπλέ οινόπνευμα(300 γραμμ.στα 200 κιλά νερό)και εκχύλισμα σκόρδου.Για να φτιάξετε το εκχύλισμα,κοπανίστε και αφήστε να μουλιάσουν για 4 μέρες 5 σκόρδα σε 10 κιλά νερό. Η tutta απεχθάνεται το σκόρδο.

Δείτε περισσότερες ενέργειες και τρόπους αντιμετώπισης εδώ

Μενέλαος.

Πηγή>www.aximadias.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου