.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά....... ......

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Προσβολές από κλαδοσπορίωση στην ντομάτα, σε πολλές περιοχές της χωρας agronews.gr
Την ύπαρξη συµπτωµάτων κλαδοσπορίωσης στις πολύ πρώιµες καλλιέργειες θερµοκηπιακής ντοµάτας, διαπίστωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, στους νοµούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας. Ιδιαίτερα στα Σερβωτά Τρικάλων, η ασθένεια σε ορισµένα θερµοκήπια έχει πάρει µορφή έξαρσης, η οποία αναµένεται και στις όψιµες καλλιέργειες.
Τα συµπτώµατα της ασθένειας εµφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα των φυτών µε κυκλικές ή ακανόνιστες κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και σε πιο προχωρηµένα στάδια οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και στο τέλος ξεραίνονται. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από ένα ανοικτό-καστανό ή ελαιοκαστανό χρώµα. Τα κονίδια (σπόρια του µύκητα) µεταφέρονται µε τον άνεµο και µπορούν να προκαλέσουν νέες µολύνσεις στα γειτονικά φυτά της καλλιέργειας.

Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερµοκήπια, όταν επικρατεί υψηλή υγρασία 70-95% και η θερµοκρασία κυµαίνεται από 4-32 °C. Άριστη θερµοκρασία για την ανάπτυξη του µύκητα και την εξέλιξη των προσβολών είναι αυτή των 22-24 °C.

Για την αντιµετώπιση της ασθένειας συνιστάται α) µείωση της υγρασίας στο χώρο του θερµοκηπίου µε καλό αερισµό και πότισµα των φυτών τις πρωινές ώρες, ώστε το φύλλωµα των φυτών να είναι στεγνό κατά την διάρκεια της νύχτας, β) λήψη µέτρων υγιεινής για την µείωση των µολυσµάτων, όπως αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβληµένων φύλλων και καταστροφή των υπολειµµάτων της καλλιέργειας, γ) χρησιµοποίηση ανθεκτικών στην ασθένεια ποικιλιών και δ) χηµική καταπολέµηση του παθογόνου µύκητα και επανάληψη του ψεκασµού µετά από 8 ηµέρες, µε εκλεκτικά για το κλαδοσπόριο και εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου