.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Δίκοκκο σιτάρι: Αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στη χώρα μας, επιφυλακτικοί όμως οι παραγωγοί στο να πωλήσουν το προϊόν τους


Δίκοκκο σιτάρι: Αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στη χώρα μας, επιφυλακτικοί όμως οι παραγωγοί στο να πωλήσουν το προϊόν τους
Μία ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες καλλιέργεια επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Ο λόγος για το δίκοκκο σιτάρι ή ευρέως γνωστό ως Ζέα. Ωστόσο δεν πρέπει να το συγχέουμε το δίκοκκο σιτάρι με το σιτάρι ντίνκελ (triticum spelta) που και αυτό το αποκαλούν Ζέα και το οποίο μοιάζει πιο πολύ με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μαλακού σιταριού. Οι παραγωγοί που ξεκίνησαν για πρώτη φορά να καλλιεργούν δίκοκκο σιτάρι στη χώρα μας εισήγαγαν από το εξωτερικό πιστοποιημένο και ελεγμένο από τα ΚΕΠΥΕΛ γενετικό υλικό. Η μεταποίηση φέτος ξεκίνησε να δείχνει ενδιαφέρον για την αγορά δίκοκκου σιταριού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στη χώρα μας μύλοι αγοράζουν δίκοκκο σιτάρι αναποφλοίοτο στα 60 λεπτά το κιλό. Ωστόσο οι παραγωγοί φαίνονται επιφυλακτικοί αυτή την εποχή στο να πωλήσουν το σιτάρι προσδοκώντας μια υψηλότερη τιμή.
Η καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού είναι προσαρμοσμένη και ιδανική για τις μεσογειακές συνθήκες της χώρας μας, σε αντίθεση με το ντίνκελ που η καλλιέργειά του γίνεται κυρίως στις βόρειες χώρες. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Φραγκιαδάκης, παραγωγός και γεωπόνος – ζωοτέχνης, με διδακτορικό σε Ισπανία και Ιταλία, προσθέτοντας τα εξής:

«Εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι εντατικά με αυτή την καλλιέργεια. Στην Ιταλία είναι πολύ δημοφιλής και διαδεδομένη. Εκεί μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και σε υψόμετρο 1.500 μέτρα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργειά του από τους παραγωγούς στη χώρα μας, οι οποίοι προσδοκούν σε μια υψηλότερη τιμή πώλησης. Ο σπόρος δεν είναι υβρίδιο κάτι που σημαίνει ότι ο παραγωγός θα μπορεί να κρατά τον σπόρο που θα χρειαστεί για να σπείρει την επόμενη χρονιά άρα μειώνει το κόστος αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού. Επίσης το δίκοκκο σιτάρι δεν χρειάζεται ούτε λιπάσματα ούτε ζιζανιοκτόνα ούτε εντομοκτόνα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι παραγωγός, που αποφασίζει να καλλιεργήσει το δίκοκκο σιτάρι, επί σειρά ετών στην ίδια περιοχή και στις ίδιες συνθήκες, μέσω της φυσικής επιλογής δημιουργεί ο ίδιος στο μικροκλίμα της περιοχής μία δικιά του ποικιλία. Αυτό συνέβαινε και τα παλιότερα χρόνια και στην καλλιέργεια συμβατικών σιτηρών πριν εισαχθούν στην ελληνική αγορά τα υβρίδια. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου το δίκοκκο σιτάρι δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ποικιλίες οι οποίες θα είναι κατάλληλες για τις συνθήκες μια ορισμένης περιοχής.

Είναι αμιγώς ξηρική καλλιέργεια και επιπλέον μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και σε πετρώδη και άγονα εδάφη που έχουν πολύ χαμηλό άζωτο. Έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε περιοχές της πατρίδας μας που είναι εντελώς άγονες.

Η σπορά ξεκινά το φθινόπωρο περίπου την ίδια περίοδο που ξεκινάνε και τα άλλα σιτηρά. Δηλαδή όταν ξεκινήσουν οι πρώτες κανονικές βροχές. Όταν ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια οι αγρότες μπορούν να αρχίσουν το όργωμα και στη συνέχεια πριν ξεκινήσουν οι κανονικές βροχές. Υπάρχει όμως διαφορά με τα άλλα σιτάρια στον θερισμό. Επειδή είναι όψιμο σιτάρι (έχει μεγάλο παραγωγικό κύκλο) ο θερισμός του γίνεται στα μέσα Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Η ποσότητα σποράς κυμαίνεται στα 18 – 20 κιλά στο στρέμμα. Όσον αφορά τη μέση στρεμματική του απόδοση, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, μπορεί να φτάσει στα 250 κιλά το στρέμμα. Όταν αναφερόμαστε στο βάρος του μιλάμε για καρπό μαζί με το φλοιό του (70% είναι ο καθαρός καρπός). Αυτό σημαίνει ότι πριν γίνει αλεύρι θα πρέπει να γίνει αποφλοίωση (στα άλλα σιτάρια δεν έχουμε αυτή τη διαδικασία) που σημαίνει ένα πρόσθετο κόστος το οποίο ξεκινά από 30 και φτάνει μέχρι τα 90 λεπτά το κιλό.

Η μέση τιμή πώλησης του σπόρου στη χώρα μας την περσινή περίοδο κυμάνθηκε στα 2 – 2,5 ευρώ το κιλό. Πέρσι δεν υπήρχαν αρκετές ποσότητες για να ενδιαφερθεί η μεταποίηση και όσοι το καλλιέργησαν το έκαναν για να κρατήσουν τον σπόρο ή αν το χρησιμοποιήσουν για ιδιόχρηση. Φέτος έδειξαν ενδιαφέρον κάποιοι μύλοι για να αγοράσουν δίκοκκο σιτάρι. Πάντως θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αυτή την περίοδο η τιμή στο εισαγόμενο δίκοκκο σιτάρι (βιολογικό και πιστοποιημένο) από Ιταλία μαζί με τα μεταφορικά, ανέρχεται περίπου στα 35 λεπτά το κιλό. Το συμβατικό θα έχει πιο χαμηλή τιμή. Αυτή νομίζω είναι και μια τιμή αναφοράς για τη μεταποίηση. Η λιανική τιμή του αλευριού που προέρχεται από το δίκοκκο σιτάρι στη λιανική αγορά της χώρας μας κυμαίνεται στα 4 - 5 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία το αντίστοιχο σιτάρι έχει τιμή 3 ευρώ το κιλό».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με παραγωγούς που καλλιεργούν δίκοκκο σιτάρι και είναι χρήστες της εφαρμογής «totheshelf».

Αισιόδοξη για το μέλλον της καλλιέργειας φαίνεται να είναι η κ. Τριανταφύλλου, που καλλιεργεί από το 2010 δίκοκκο σιτάρι, στη Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας, δήλωσε τα εξής: «αρχικά ξεκίνησα να καλλιεργώ πιλοτικά με 4 στρέμματα. Τον σπόρο τον αγόρασα από την Αργεντινή. Είδα ότι πήγε πολύ καλά η καλλιέργεια και αύξησα την έκταση και φέτος αλώνισα 100 στρέμματα. Η μέση στρεμματική απόδοση στα ξερικά χωράφια κυμαίνεται στα 300 – 400 κιλά. Φέτος η παραγωγή μου έφτασε στους 30 τόνους. Ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής μου το πουλάω σαν σπόρο σε παραγωγούς που θέλουν να καλλιεργήσουν. Ακόμη φυλάω μια ποσότητα σπόρου για έκτακτες ανάγκες λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες. Όμως έχω ακούσει να μου λένε ότι στη Λάρισα οι αποδόσεις έφτασαν ακόμη και στα 450 κιλά. Οι αποδόσεις αυτές οφείλονται στο ότι έχει πολύ καλό ριζικό σύστημα και έχει ανθεκτικότητα στον αέρα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στη χώρα μας. Όμως πολλοί συγχέουν το δίκοκκο σιτάρι με το σιτάρι ντίνκελ. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια θα πρέπει να έχει πρώτα από όλα δικά του χωράφια και να μην νοικιάζει. Επίσης θα πρέπει να έχουν αποθήκες που να τις έχουν απολυμάνει, ώστε να αποθηκεύσουν την παραγωγή τους. Ο σπόρος που αγοράζουν οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι καθαρός και έτοιμος για σπορά. Πάντως φέτος οι αγρότες φαίνονται επιφυλακτικοί στο να πωλήσουν στους μύλους υποστηρίζοντας ότι οι τιμές δεν τους ικανοποιούν. Από την άλλη και στους μύλους η τιμή των 60 λεπτών το κιλό, τους φαίνεται υψηλή σε σχέση με τις τιμές που δίνουν στις υπόλοιπες ποικιλίες σιτηρών. Είναι και το πρόβλημα η τιμή αυτή σε τι ύψος θα φτάσει στη λιανική».

Επιφυλακτικός για το μέλλον της καλλιέργειας φαίνεται ο κ. Καρκαμπούνας, που καλλιεργεί στην περιοχή της Κατερίνης. «Φέτος είναι η πρώτη φορά που καλλιέργησα πιλοτικά σε 9 στρέμματα. Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν σε σχετικά καλά επίπεδα γύρω στα 300 κιλά το στρέμμα. Προσπαθώ να πωλήσω την παραγωγή αλλά το ενδιαφέρον που έδειξαν κάποιοι μύλοι δεν με ικανοποίησε. Είμαι επιφυλακτικός για το αν θα συνεχίσω την καλλιέργεια. Θα πρέπει οι μύλοι αλλά και το καταναλωτικό κοινό να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον, ώστε να έχουμε και μια καλή τιμή παραγωγού».

Αντίθετα μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια δείχνει η κ. Μαρία Νούσια, που καλλιεργεί στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Μίλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε τα εξής: «φέτος ξεκίνησα να καλλιεργώ για πρώτη φορά περίπου 150 στρέμματα και είχα μια παραγωγή γύρω στους 13 τόνους. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα, όμως εγώ είχα σπείρει λιγότερους από όσους έπρεπε σπόρους ανά στρέμμα για αυτό και είχα μειωμένη παραγωγή. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά της παραγωγής μου. Μου ζητήθηκαν 35 τόνοι αλλά δεν μπορούσα να τους δώσω. Ενδιαφέρονται για αγορά μύλοι, βιοτεχνίες με ζυμαρικά, κτηνοτρόφοι για ζωοτροφή, ακόμη και αγρότες που θέλουν να σπείρουν. Όμως αυτό το προϊόν έχει προστιθέμενη αξία και θα πρέπει να πωλείται σε καλή τιμή».

totheshelf
Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και ροδάκινα - νεκταρίνια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ. Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου