.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Πως παίρνω τους σπόρους του αγγουριού;

Πως παίρνω τους σπόρους του αγγουριού;
Πλησιάζουμε στο τέλος του καλοκαιριού και μαζί μ΄ αυτό πλησιάζει και το τέλος πολλών ειδών, που είχαμε φυτεύσει στον λαχανόκηπο μας. Όμως όπως λέει και η παροιμία "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Εμείς δηλαδή τώρα είναι η εποχή που θα πρέπει να φροντίσουμε για την συλλογή εκείνων των σπόρων που θα χρειαστούμε για του χρόνου.
Στο παρόν άρθρο μας λοιπόν θα σας πούμε πως μπορείτε να συλλέξετε τους σπόρους που θα χρειαστείτε για να έχετε και του χρόνου αγγουριές.
Βήμα 1ο
Διαλέγετε ένα αγγούρι που έχει μείνει ή έχετε φροντίσει να μείνει, πάνω στο φυτό πολύ περισσότερο από το στάδιο της συγκομιδής.  Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα του από πράσινο έχει γίνει κίτρινο ή και άσπρο ή πλησιάζει στο να σαπίσει. Όταν ο καρπός αλλάξει χρώμα και αρχίσει να σαπίζει τότε γίνεται μαλακός στην αφή.
Βήμα 2ο
Απομακρύνεται τον καρπό από το φυτό και τον κόβετε κατά μήκος.
Βήμα 3ο
Μετά μ΄ ένα κουτάλι απομακρύνουμε το κομμάτι της σάρκας που περιέχει τους σπόρους.
Βήμα 4ο
Διαλέγουμε τους σπόρους και τους τοποθετούμε σε ένα δοχείο.
Βήμα 5ο
Προσθέτουμε απιονισμένο νερό τόσο όση είναι η ποσότητα των σπόρων και της σάρκας που τους καλύπτει και τους αφήνουμε σ΄ αυτό για 2 ή 3 μέρες.
Βήμα 6ο
Τοποθετούμε το βάζο σ΄ ένα σκιερό μέρος χωρίς πολύ κρύο ούτε πολύ ζέστη. Ανακατεύουμε καθημερινά το μίγμα και απομακρύνουμε από την επιφάνεια τους σπόρους που επιπλέουν. Στην επιφάνεια του μίγματος συγκεντρώνονται οι σπόροι που δεν είναι ζωντανοί και τα περιβλήματα των σπόρων και οι υγιείς σπόροι κατακάθονται στον πάτο του διαλύματος.
Βήμα 7ο
Πλένουμε πολύ καλά τους υγιείς σπόρους με καθαρό νερό και τους αφήνουμε στην συνέχεια σ΄ ένα απορροφητικό χαρτί ή σε λεία επιφάνεια, γυάλινη, πλαστική, κλπ ώστε να στεγνώσουν πολύ καλά. Κατά την διάρκεια του στεγνώματος αν τους γυρνάτε αυτό θα βοηθούσε ώστε όλες οι πλευρές τους να στεγνώσουν σωστά. Αν ο καιρός είναι βροχερός μπορούμε να παρατείνουμε για μερικές μέρες την διάρκεια του στεγνώματος, δηλαδή πάνω από μια εβδομάδα. Για να βεβαιωθούμε ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει οι σπόροι να κινούνται με ευκολία και να μην κολλάνε μεταξύ τους. Επίσης όταν στεγνώσουν οι σπόροι, τους τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο μέσα στο ψυγείο για 2 ημέρες ώστε να εξουδετερωθούν τυχόν υπολλείματα μούχλας και βακτηρίων.
Βήμα 8ο
Αποθηκεύουμε. Συνήθως χρησιμοποιούνται χάρτινες ή πλαστικές συσκευασίες για την αποθήκευση. Εάν επιλέξουμε την πλαστική συσκευασία θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουν στεγνώσει πολύ καλά οι σπόροι γιατί το παραμικρό ίχνος υγρασίας θα μπορούσε να τους καταστρέψει όλους τους σπόρους και να σαπίσουν.
Οι σπόροι διατηρούν καλή βλαστική ικανότητα για τα επόμενα 3 χρόνια.
Στο παρακάτω βίντεο δείτε πως συλλέγουν τους σπόρους του αγγουριού στην εναλλακτική κοινότητα του "Πελίτι"

Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

1 σχόλιο: