.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Γλυκοπατάτες: καλλιέργεια και συμβουλές


Γλυκοπατάτες: καλλιέργεια και συμβουλές
Ανακαλύψτε τη γλυκοπατάτα, ένα πολυετές φυτό με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, που δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή μας πατάτα (Solanum tuberosum, οικ. Solanaceae), καθώς βοτανολογικά ανήκει στο γένος Ipomoea και στην οικογένεια Convolvulaceae. Στη χώρα μας, καλλιεργείται σαν μονοετές φυτό για τις κονδυλώδεις ρίζες του που είναι πλούσιες σε σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, ανόργανα άλατα και βιταμίνες Α και C.

Είναι θερμοαπαιτητικό φυτό καθώς θέλει υψηλές θερμοκρασίες για τουλάχιστον 4-5 μήνες για να δώσει ικανοποιητική παραγωγή. Μεταφυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου ενώ η συγκομιδή γίνεται Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Χαρακτηρίζεται από έρποντες μακρείς βλαστούς με μεγάλα βαθυπράσινα φύλλα και λευκά ή ιώδη άνθη. Οι κόνδυλοι της γλυκοπατάτας σχηματίζονται με την εναπόθεση θρεπτικών στοιχείων σε τμήματα ριζών κι έχουν επίμηκες σφαιρικό ή ατρακτοειδές σχήμα, ανάλογα την ποικιλία. Το χρώμα της σάρκας μπορεί να είναι λευκό ή κίτρινο  προς το πορτοκαλί.

Είναι ανθεκτική στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά είδη εδαφών, αν και προτιμά αυτά που στραγγίζουν καλά και με οξύτητα 5,5 - 6,5. Παρουσιάζει πολύ καλή απόδοση σε ελαφριά αμμώδη εδάφη ενώ δεν ευδοκιμεί σε πολύ πλούσια και υγρά, όπου θα πρέπει να καλλιεργείται σε αναχώματα. Δεν είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και αρκεί ενσωμάτωση κομπόστ ή καλοχωνεμένης κοπριάς πριν την έναρξη της καλλιέργειας.
Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται κυρίως με κονδύλους και σπάνια με μοσχεύματα των βλαστών της.  Δεν φυτεύεται απευθείας αλλά προηγείται προβλάστηση κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο, οπότε γίνεται φύτευση των κονδύλων της γλυκοπατάτας σε θερμό και προφυλαγμένο μέρος ανά 15 -20 εκ. Από τους κονδύλους αυτούς προκύπτουν βλαστοί, οι οποίοι αποκόπτονται από το έδαφος (με ολόκληρο ή μικρό μέρος του κονδύλου) όταν αποκτήσουν μήκος γύρω στα 20 εκ. και μετά από περίπου 1,5 – 2 μήνες μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση στον λαχανόκηπο. Η φύτευση γίνεται σε σαμάρια ύψους 20 εκατοστών σε αποστάσεις 40-50 εκ. μεταξύ των φυτών και 80-100 εκατοστά μεταξυ των γραμμών.

Η συγκομιδή πραγματοποιείται 4-5 μήνες μετά τη φύτευση, κατά τους μήνες  Σεπτέμβρη - Οκτώβρη. Ωστόσο θα πρέπει ν' αποφεύγεται  όταν η υγρασία του αέρα είναι πολύ υψηλή ή όταν επικρατεί βροχερός καιρός για να μη σαπίσουν οι κόνδυλοι. Η εξαγωγή των κονδύλων από το έδαφος γίνεται ύστερα από την κοπή και την απομάκρυνση του φυλλώματος ενώ θα πρέπει να αφήνονται λίγες ώρες στο έδαφος για να στεγνώσουν.

Κατά την αποθήκευση τους σε ξηρό μέρος, οι γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν για 3-4 μήνες μέσα σε στρώμα άμμου, άχυρου ή πριονιδιού

Πηγή:bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου