.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Χαρούπι, μια αξία διαχρονική!


Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 - 15:21
Χαρούπι, μια αξία διαχρονική!
Ένας καρπός ‘θησαυρός’ με άριστες διατροφικές ιδιότητες που υποτιμήθηκε, ξεχάστηκε, αλλά διακριτικά επαναφέρεται στο προσκήνιο δριμύτερος. Το χαρούπι σταδιακά κερδίζει στο τραπέζι μας τη θέση που του αξίζει.

Τι ξέρουμε για τη χαρουπιά;
Η χαρουπιά, μακρόβιο κι επιβλητικό δέντρο, φυτρώνει σε όχθες ποταμών και σε παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Στην Κύπρο μάλιστα που η ‘ξυλοκερατιά’ καλλιεργείται εντατικά, είναι γνωστή και ως ‘τερατσιά από την αρχαιοελληνική λέξη ‘κεράτιον’.Ο ι σπόροι του χαρουπιού μπορούν να περηφανεύονται και για το παρελθόν τους, αφού για χιλιάδες χρόνια τους μεταχειρίζονταν για να ζυγίζουν το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους. Κι αυτό γιατί από όποια ποικιλία ή περιοχή και αν προέρχονται, το βάρος τους είναι πάντοτε το ίδιο, σχεδόν ίσο με 0,2 του γραμμαρίου. Δεν πρέπει λοιπόν να μας παραξενεύει το γεγονός ότι η μονάδα μέτρησης των διαμαντιών, το καράτι -το οποίο αντιστοιχεί στο παραπάνω ακριβώς βάρος- ετυμολογείται από το «κεράτιον», το όνομα που έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες στον κερατόμορφο καρπό της χαρουπιάς.
Χαρούπι, ένας καρπός πολύτιμος , πολλών καρατίων…
Οι σπόροι του χαρουπιού μπορούν να περηφανεύονται και για το παρελθόν τους, αφού για χιλιάδες χρόνια τους μεταχειρίζονταν για να ζυγίζουν το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους. Αυτό γιατί από όποια ποικιλία ή περιοχή και αν προέρχονται, το βάρος τους είναι πάντοτε το ίδιο, σχεδόν ίσο με 0,2 του γραμμαρίου. Δεν πρέπει λοιπόν να μας παραξενεύει το γεγονός ότι η μονάδα μέτρησης των διαμαντιών, το καράτι -το οποίο αντιστοιχεί στο παραπάνω ακριβώς βάρος- ετυμολογείται από το «κεράτιον», το όνομα που έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες στον κερατόμορφο καρπό της χαρουπιάς. Στην Ελλάδα των νεότερων χρόνων αποτέλεσε μια από τις βασικότερες πηγές διατροφής κατά την περίοδο της Kατοχής. Οι παλαιότεροι, ίσως θυμούνται ότι τότε πολύς κόσμος γλίτωσε χάρη στα χαρούπια και φτιαχνόταν ακόμα και καφές από τους σπόρους τους, σε συνδυασμό συνήθως με καβουρδισμένο ρεβίθι.
Προϊόντα χαρουπιού και διατροφικά στοιχεία
Τα πιο γνωστά προϊόντα του χαρουπιού είναι το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο. Η διακριτική εμφάνιση προϊόντων χαρουπιού στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής είναι γεγονός των τελευταίων ετών, η ευρύτερη διάδοση παράγωγων χαρουπιού ζήτημα χρόνου πλέον και οι λόγοι είναι πολλοί. Γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καθώς και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, D και ιχνοστοιχείων, καθίσταται ιδανικό θεραπευτικό για τις παθήσεις των οστών. Η δε μακροπρόθεσμη κατανάλωση προϊόντων με χαρούπι σύμφωνα με μελέτες μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, σε συνδυασμό πάντα με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Το χαρουπόμελο θεωρείται εξαιρετικό υποκατάστατο της σοκολάτας, επιβαρύνοντάς μας με πολύ λιγότερες θερμίδες μιας και η γλυκύτητά του οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα, ενώ το χαρουπάλευρο έχει αρχίσει και κερδίζει σημαντικό έδαφος σε γευστικότατες συνταγές στις οποίες υποκαθιστά τη σκόνη κακάο και τη σοκολάτα. Αρτοσκευάσματα και ψωμί με χαρουπάλευρο αποκτούν άλλη διατροφική διάσταση και αξία. Οι αναζητητές- ερευνητές διατροφικών ‘θησαυρών’ αργά ή γρήγορα συγκαταλέγουν στα ‘λάφυρά’ τους παράγωγα του ανεκτίμητου αυτού καρπού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου