.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Το σταμναγκάθι και η παραγωγή του απο την Cretan Gaia στην Μεσαρά,στονΠλάτανο.


dsc_8603
Συνδυάζοντας την παράδοση με την επιστήμη και την καινοτομία, η Cretan Gaia, συλλέγει άγριο αυθεντικό σπόρο από τα ορεινά της Κρήτης και στη συνέχεια τον καλλιεργεί στα κτήματά της.
dsc_8726
Η  εδαφοκάλυψη με γεωύφασμα σε όλη την έκταση της καλλιέργειας, αποτρέπει την ανάπτυξη ζιζανίων, ενώ η περίφραξη της μονάδας, προστατεύει την καλλιέργεια από εξωτερικούς παράγοντες, έχοντας έτσι την δυνατότητα να παράγει όχι μόνο νόστιμα, αλλά και ασφαλή προϊόντα.
dsc_8795
Η Cretan Gaia πρωτοπορεί επεκτείνοντας την καλλιέργεια του σταμναγκαθιού σε ένα τελευταίας τεχνολογίας θερμοκήπιο (ελεγχόμενης θερμοκρασίας) και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Thermokipio-05
Η παραγωγή ελέγχεται επί καθημερινής βάσης με συνεχή παρουσία ομάδας καταρτισμένων γεωπόνων  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
dsc_8976
Σήμερα η Cretan Gaia είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σταμναγκαθιού στην Ελλάδα με παραγωγή που ξεπερνάει τους  2 τον. ημερησίως.
Ακολουθεί ρεπορτάζ απο την Λασηθιωτάκη Πέλλα
«Διαβατήριο» για την είσοδο και επέκταση σε νέες αγορές, θεωρούν οι άνθρωποι της Cretan Gaia την πιστοποίηση κατά GLOBAL G.A.P για το σταμναγκάθι.
Η  εταιρεία που έχει τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, τις υπαίθριες καλλιέργειες και το εργοστάσιο της στο χωριό Πλάτανος της Μεσαράς, είναι η πρώτη στον κόσμο που πιστοποιεί το σταμναγκάθι κατά GLOBALG.A.P. v4. Το πρότυπο αυτό δίνει ποιοτική πιστοποίηση ολοκληρωμένης και όχι βιολογικής καλλιέργειας. Η Cretan Gaia όμως παράλληλα προχωρά και στην απόκτηση πιστοποίησης για βιολογική καλλιέργεια. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, στην ουσία, από μία παρέα. Από το  νεαρό αγρότη Νίκο Μαυρουδάκη, τη γυναίκα του Έφη και κάποιους φίλους τους από την Αθήνα. Ο Νίκος και η Έφη είχαν όρεξη για δουλειά στις καλλιέργειες και τη μονάδα τυποποίησης και  οι φίλοι τους από την Αθήνα (ένας εκ των οποίων μηχανολόγος μηχανικός και επιχειρηματίας) πρόθυμα άρχισαν να στηρίζουν τεχνικά και οικονομικά την προσπάθεια.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία Cretan Gaia, με μετοχικό κεφάλαιο 960.000 ευρώ και μετόχους κατά 70% την οικογένεια του μηχανολόγου- μηχανικού και κατά 30% το ζευγάρι των νέων αγροτών. Ο μηχανικός βάζει τα κεφάλαια, τις γνωριμίες, τις γνώσεις σε θέματα μηχανολογίας  και το νέο ζευγάρι καλλιεργητικές γνώσεις και όρεξη για πολλή – πολλή δουλειά. 
Η εταιρεία διαθέτει  6 στρέμματα θερμοκήπια και 36 στρέμματα υπαίθριες καλλιέργειες με σταμναγκάθι. Διαθέτει ιδιόκτητο χώρο τυποποποίησης και συσκευασίας, ειδικά πλυντήρια, στεγνωτήρια και ψυγεία. Το σύνολο της δαπάνης για τη συγκεκριμένη επένδυση ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση μόλις 160.000 ευρώ. Η μονάδα απασχολεί μάλιστα 20 άτομα. Η ημερήσια παραγωγή  φθάνει τους 2 τόνους! Διαθέτει  σταμναγκάθι στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδιαιτέρως την Αττική όπου συνεργάζεται κυρίως με gourmet εστιατόρια. Στόχος της να προχωρήσει και σε εξαγωγές, προσπάθεια, που ξεκίνησε δοκιμαστικά από τον  Καναδά.
Και τις 4 εποχές Στόχος των ιδιοκτητών της Cretan Gaia είναι να διαθέτουν όλο το χρόνο σταμναγκάθι. Έτσι, προχωρούν στην καλλιέργεια του χόρτου και το καλοκαίρι, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ελεγχόμενης θερμοκρασίας και ψύξης. Για τον περιορισμό του κόστους παραγωγής επιλέγεται η κάθετη υδροπονία.

Το σταμναγκάθι μετά τη συλλογή του καθαρίζεται, πλένεται και στεγνώνεται με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό σε στεγασμένο χώρο, τηρώντας όλους τους κανόνες της σύγχρονης υγιεινής.
Οι υπαίθριες καλλιέργειες περιλαμβάνουν: Εδαφοκάλυψη όλης της επιφάνειας με γεωύφασμα, εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης και υδρολίπανσης και περίφραξη σε όλο το μήκος. Στη δεξαμενή, γίνεται αποθήκευση επεξεργασμένου νερού μέσω αντίστροφης όσμωσης.
Η καλλιέργεια αναπτύσσεται με τη μέθοδο της κάθετης υδροπονίας, σε ειδικά διαμορφωμένους κλειστούς χώρους, που μοιάζουν με θερμοκήπια, όμως εκεί η θερμοκρασία αντί να αυξάνεται, μειώνεται. Οι καλλιεργητικές τακτικές που ακολουθούνται εγγυώνται  την ποιότητα του τελικού προϊόντος που φθάνει στα πιάτα των καταναλωτών. Σε ότι αφορά την πιστοποίηση επειδή δεν υπήρχε πρότυπο διασφάλισης ποιότητας, ειδικά για το σταμναγκάθι, ο ελληνικός φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης TUV HELLAS, μέλος του TUV NORD Group, πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση για την καλλιέργεια σταμναγκαθιού (spiny chicory) με βάση το πρωτόκολλο GLOBALG.A.P. v4.
Σύγχρονος εξοπλισμός Τα θερμοκήπια της εταιρείας είναι κατασκευασμένα από διπλό πολυκαρβονικό υλικό και διαθέτουν αυτόματο έλεγχο παραθύρων οροφής, Fan & Pad system, σύστημα θέρμανσης/ψύξης με Fan Coils, σύστημα δροσισμού Fog, θερμοκουρτίνα και κουρτίνα σκίασης. Οι θερμοκρασίες είναι πλήρως ελεγχόμενες.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει: Μονάδα αφαλάτωσης νερού, αυτόματο σύστημα υδρολίπανσης ΙQ 140 δυναμικότητας 50m3/h, σύστημα θέρμανσης με  βιομάζα, σύστημα ψύξης με Heat Pumps, ψυκτικό θάλαμο συντήρησης λαχανικών και γεννήτρια Diesel 66KVA. Στο κτίριο των 200 τ.μ. βρίσκονται: Γραμμή καθαρισμού 20 θέσεων με ταινία μεταφοράς, πλυντήριο KRONEN GEWA3800 ECO, για πλήρως αυτόματη λειτουργία πλύσεως συνεχόμενης τροφοδοσίας, δυναμικότητας 400-800 kg/h, στεγνωτήριο KRONEN K507 ECO τελευταίας τεχνολογίας.
Σταμναγκάθι υδροπονία
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013
Από τα όρη των Χανίων το σταμναγκάθι φύτρωσε στον κάμπο της Μεσαράς
Ρεπορτάζ
της Κορίνας Καφετζοπούλου
Ο παραγωγός Νίκος Μαυρουδάκης ο οποίος φύτευε κηπευτικά στην καλλιεργήσιμη έκταση που κατέχει στη Μεσαρά, πήρε μια ..απόφαση ζωής: Να τα «ξεπατώσει» όλα και να επενδύσει σε ένα πικρό αλλά νόστιμο χόρτο, το σταμναγκάθι, όλα του τα όνειρα και όλους τους κόπους του.
Ύστερα από μια δοκιμαστική καλλιέργεια σε ένα στρέμμα, σε έκταση 30 στρεμμάτων, στον Πλάτανο, φύτεψε 1.200.000 φυτά σταμναγκαθιού!
Που τα βρήκε; Σκαρφάλωσε στα όρη του Νομού Χανίων ο κ. Μιχάλης Χαχλάκης και του έδωσε τους σπόρους .
Στο Τυμπάκι ομάδα βιοκαλλιεργητών έκανε τους σπόρους, φυτά και στη συνέχεια όλοι έπιασαν δουλειά για να κάνουν 1.200.000 τρύπες σε ειδικά πανιά για να γίνει εδαφοκάλυψη .
Πως θα προωθήσει τόσο μεγάλη παραγωγή που υπολογίζεται ότι θα «δίνει» δυο τόνους ημερησίως;
Συνέστησε μαζί και με άλλους συνεργάτες την εταιρεία ΚΡΗΤΑΝ ΓΗ (CRETAN GAIA). Ο ίδιος ασχολείται με τη γη οι υπόλοιποι έχουν αναλάβει την προώθηση του προϊόντος, τη διαφήμιση και το κλείσιμο συμφωνιών εντός και εκτός συνόρων.
«Για να κάνεις μια δουλειά χρειάζεται ρίσκο. Ξεκίνησα πέρσι δοκιμαστικά με ένα στρέμμα και 20.000 φυτά. 
O κ.Νίκος Μαυρουδάκης επέλεξε το σταμναγκάθι για μονοκαλλιέργεια και φύτεψε ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες φυτά, στη Μεσαρά.
Μου άρεσε η καλλιέργεια αν και έχει δυσκολίες στη συγκομιδή. Ένα άτομο καθαρίζει 30 κιλά -35 κιλά την ημέρα .Η παραγωγή πωλήθηκε όλη, γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Φέτος η τιμή διαμορφώθηκε από τα 2,70 – 3 ευρώ το κιλό. Έχω ήδη ανοίξει αγορές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε στο MadeinCreta.
Βέβαια για μια τέτοια επένδυση κόπιασε πολύς κόσμος ενώ δούλεψε και θα δουλέψει και άλλος τόσος.
«Όλοι δυσκολευτήκαμε λόγω του όγκου της παραγγελίας. Να φανταστείτε ότι δε βρίσκαμε τις καρτέλες για να μεταφέρουμε τα φυτά ούτε τις τόσες φιάλες των φλόγιστρων που απαιτήθηκαν για να ανοίξουμε τις τρύπες των ειδικών πανιών για την εδαφοκάλυψη. Έβρεχε κιόλας και δεν άνοιγαν εύκολα!»
Εκτός από τα 30 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας η μονάδα μεταξύ άλλων διαθέτει: τελευταίας τεχνολογίας θερμοκηπιακή καλλιέργεια με ψύξη και θέρμανση καθώς γίνεται και πιλοτική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, μονάδα αφαλάτωσης, μονάδα παραγωγής, ενώ αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για πλύσιμο και στέγνωμα των φυτών.
dexameni-nerou
Η αρχή
Την αρχή για την καλλιέργεια σταμναγκαθιού στη Μεσαρά την έκανε ο κ. Χαχλάκης, πριν δέκα χρόνια.
Αυτός έφερε το άγριο ραδίκι στην περιοχή για να κάνει καλλιέργεια, καθώς αυτό ήταν προνόμιο των Χανίων. Όταν έκανε το δικό του βήμα σε μια μικρή έκταση για αρχή, όλοι τον κορόιδευαν, λέει χαρακτηριστικά στο MadeinCreta, και μερικοί ίσως το κάνουν ακόμα.
Τον ίδιο όμως δεν το νοιάζει. Του φτάνει που μερικοί παραγωγοί, δέκα συνολικά, από τις Γκαγκάλες, τον Πλάτανο και το Πετροκεφάλι, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματά του. Ο κ. Μιχάλης Χαχλάκης σκαρφαλώνει στα όρη των Χανίων για να βρει τους καλούς σπόρους
Ο ίδιος είναι και ο «προμηθευτής» των σπόρων του κ. Μαυρουδάκη. Δέκα χρόνια πάνω στα βουνά έμαθε ποιος είναι ο καλός σπόρος, αυτός που θα «πιάσει» και θα είναι «άγριος».Το κριτήριο είναι ένα όπως είπε: «του σπόρου δεν πρέπει να του αγγίζει η μέλισσα».
«Εγώ φτιάχνω τα φυτά, βρίσκω τους σπόρους. Το πρώτο σταμναγκάθι τα πήρα από τον Ομαλό. Πηγαίνω πάντα στα μεγάλα υψόμετρα ,στο Ασκίφου, το Φραγκοκάστελο.
Στην αρχή έκανα μοσχεύματα αλλά επειδή η διαδικασία είναι περίπλοκη μάζευα σπόρους, τους επιλεγμένους. Προτιμώ αυτούς που δεν τους αγγίζει η μέλισσα. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά. Τόσα χρόνια έμαθα, τον καλό σπόρο. τον ξεχωρίζω με το μάτι».
Ανέφερε επίσης ότι η καλλιέργειά του είναι εύκολη και το μόνο που «φοβάται» το σταμναγκάθι είναι ο καιρός .Δεν έχει αρρώστιες , δεν θέλει ραντίσματα και χημικά. 
«Φέτος φύτεψα καινούρια φυτά τέλος Ιουλίου. Αρχές Οκτωβρίου έκοβα μέχρι Απρίλιο, Μάιο. Μετά βγάζουν αγκάθια. Τα κόβεις τέλος Ιουλίου και αυτό συνεχίζει να σου δίνει. Είναι πολυετές φυτό και μπορείς να «κόψεις» και τέσσερις φορές μέσα σε ένα χρόνο».

Σήμερα ο κ. Χαχλάκης καλλιεργεί 90.000 φυτά σε έκταση επτά στρεμμάτων.
Το σταμναγκάθι της Cretan Gaia καλλιεργείται με βάση τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας. Καθ’ όλη την διάρκεια της καλλιέργειας δεν γίνεται καμία εφαρμογή ζιζανιοκτόνων και χημικών.
Ο Ελληνικός Φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση για την καλλιέργεια σταμναγκαθιού (spiny chicory) με βάση το πρωτόκολλο GLOBALG.A.P. v4. για την εταιρεία καλλιέργειας CRETAN GAIA, η οποία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία πιστοποίησης και για τη βιολογική του παραγωγή από το 2012, επίσης από την TÜV HELLAS.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορέας TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, επεδίωξε και κατάφερε μέσω συστηματικών και μεθοδευμένων ενεργειών να εντάξει στη παγκόσμια βάση του GLOBALG.A.P. την καλλιέργεια σταμναγκάθι ώστε να είναι πιστοποιήσιμη με βάση το ανωτέρω διεθνές πρωτόκολλο. Με αυτόν τον τρόπο η TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, πετυχαίνει τη διεθνή αναγνώριση της συγκεκριμένης καλλιέργειας και υποστηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες των Ελλήνων καλλιεργητών για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και εξαγωγή τους στις διεθνείς αγορές.
Το GLOBALG.A.P. αποτελεί κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού λιανεμπορίου τροφίμων και αγροτικών προϊόντων Euro Retail Produce Working Group (EUREP) με στόχο τη θέσπιση κανόνων κοινής αποδοχής και την ανάπτυξη πλαισίου Ορθής Αγροτικής Πρακτικής. Η έκδοση του GLOBALGAP IFA καλύπτει όλη την αγροτική διαχείριση κάτω από ένα νέο διευρυμένο πρίσμα αξιολόγησης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη πλαισίου Ορθής Αγροτικής Πρακτικής (G.A.P.), τη συνεχή βελτίωση και κατανόηση της ορθής πρακτικής και την ανοιχτή επικοινωνία καταναλωτών και παραγωγικών κλάδων συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών και των εξαγωγέων – εισαγωγέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου