.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ζωηρό εμπορικό ενδιαφέρον καταγράφεται στο ελαιόλαδο


Τελευταία πράξη παλιάς σοδειάς στη Λακωνία στα 3,30 ευρώ


Κρόκου Μαρία|  ΑGRONEWS.GR
Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους εµπόρους καταγράφεται στη φετινή έναρξη της ελαιοκοµικής περιόδου, µε τις τιµές των πιο πρόσφατων πωλήσεων (περσινού και ίσως υποβαθµισµένου προϊόντος) να βρίσκονται ήδη 10 % πάνω από τη µέση τιµή της περασµένης χρονιάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Όλες οι εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου στο περιοδικό el που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda το Σάββατο 25 Οκτωβρίου.
Αυτό αυτοµάτως σηµαίνει ότι οι τιµές της νέας παραγωγής λογικά θα κινηθούν σηµαντικά υψηλότερα από τις αντίστοιχες περσινές. Προς επίρρωσιν αυτού, η τελευταία αγορά στη Λακωνία έγινε στα 3,30 λεπτά το κιλό, τιµή γύρω από την οποία περιµένουν οι παραγωγοί να «κάτσει» η µπίλια τουλάχιστον για τα πρώιµα ελαιόλαδα.

Το στίγµα και της φετινής σεζόν αναµένεται, εν πολλοίς, να δώσει η πρώτη δηµοπρασία για 27 µε 30 τόνους ελαιολάδου, που θα κάνει ο Συνεταιρισµός Αγ. Αποστόλων. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Παναγιώτη Μπατσάκη, οι ενδείξεις µιλούν για επίπεδα τιµών σηµαντικά πάνω από τα 2,67 λεπτά, τιµή, την οποία έδωσε πέρυσι η πρώτη δηµοπρασία.  Κι αυτό καθώς η ζήτηση τη φετινή χρονιά είναι µεγαλύτερη δεδοµένης της µειωµένης έως και 50 % φετινής παραγωγής της Ισπανίας, που αναµένεται στους 875.000 τόνους.

Ενδεικτικό αυτής της ζήτησης είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον ιταλικών και ισπανικών εµπορικών οίκων, που εκδηλώθηκε ήδη για το κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έτσι, φαίνεται ότι η τιµή εκκίνησης για τον παραγωγό στην Κρήτη δεν θα πέφτει κάτω από την τρέχουσα τιµή των 2,60 ευρώ το κιλό, ενώ θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, αν συνεχιστεί ο ευνοϊκός για τις ελιές καιρός.

Σύµφωνα µε το παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου του ΣΕ∆ΗΚ, οι τιµές για τη15η Οκτωβρίου 2014 στην Πελοπόννησο διαµορφώνονται στα 2,75-3 ευρώ, στην Κρήτη περίπου στα 2,70 ευρώ και στη Μεσσηνία στα 3 ευρώ, πάνω από τις αντίστοιχες περσινές.

Άνοδος των τιµών παρατηρείται και στην Ιταλία, την Τυνησία και την Ισπανία. Πιο αναλυτικά, η τιµή παραγωγού στην Ιταλία βρίσκεται στο 4,10 ευρώ το κιλό (υψηλότερη 37 % από την αντίστοιχη περσινή) και στην Τυνησία στα 2,89 ευρώ το κιλό (12 % υψηλότερα από πέρσι). Επισηµαίνεται ότι τους τελευταίους µήνες οι τιµές παραγωγού στην Ιταλία παρουσίασαν σαφή ανοδική τάση, φτάνοντας στα 4,10 ευρώ το κιλό στο τέλος Σεπτεµβρίου (αύξηση 37 % από την αντίστοιχη περσινή τιµή).

Επίσης, στην Ισπανία, παρά τη µειωµένη φετινή παραγωγή σε σχέση µε πέρσι, η τιµή παραγωγού διαµορφώνεται στα 2,74 ευρώ, 5 % υψηλότερα από την αντίστοιχη της περσινής χρονιάς.  Εκτός από την Ισπανία και την Αργεντινή, όπου η φετινή παραγωγή αναµένεται µειωµένη, όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες – µέλη του ∆ιεθνούς Συµβουλίου, αυτές αναµένουν αύξηση της παραγωγής τους (Πορτογαλία, Αίγυπτος κτλ), ενώ η παραγωγή της Συρίας αναµένεται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου