.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Παράταση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων.

ΦΟΡΟΣ-ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΓΡΟΤΩΝ
Παράταση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων δόθηκε μέχρι τις 19 Ιουνίου 2016,μετά απο σχετικό αίτημα της χώρας μας προς την Ε,Ε,
Ανάλογο αίτημα,το οποίο έγινε επίσης δεκτό,κατέθεσε και η Πολωνία.

Αναδημοσιεύουμε παλαιότερο άρθρο με ερωτήσεις =απαντήσεις σχετικά με τις επιδοτήσεις.

Επιδότηση: Ερωτήσεις και απαντήσεις


image
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετοίμασε το πρώτο τεύχος ομαδοποίησης και διευκρίνησης των ερωτημάτων, που δέχεται, για τις άμεσες ενισχύσεις (επιδότηση) μετά την ανακοίνωση των εθνικών επιλογών για τη Νέα ΚΑΠ 2015-2020. 



Α. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
1. Τι αλλάζει η μετάβαση από το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης;

Από το 2015 η ενιαία ενίσχυση αντικαθίσταται από νέες άμεσες ενισχύσεις, που περιλαμβάνουν τη βασική ενίσχυση, την πράσινη ενίσχυση και, για όσους είναι κάτω των 40 ετών και νεοεισερχόμενοι, την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, όπως είχαν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, έληξαν στις 31.12.2014. Το 2015 χορηγούνται νέα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, σύμφωνα με την επιλέξιμη έκταση που θα δηλώσουν οι γεωργοί με την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Ειδικά για το 2015 η ενιαία αίτηση ενίσχυσης αποτελεί και αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

2. Τι αξία θα έχουν τα νέα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης;
Πριν την 15η Μαΐου 2015, που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, δεν είναι δυνατή η ενημέρωση των γεωργών για το ύψος, στο οποίο θα διαμορφωθεί η μοναδιαία αξία των νέων δικαιωμάτων τους, δεδομένου ότι η αξία των δικαιωμάτων εξαρτάται και από τον αριθμό των εκταρίων επιλέξιμης γης, που θα δηλωθεί σε κάθε περιφέρεια το έτος αιτήσεων 2015. Προβλέπεται το φθινόπωρο του 2015 η ενημέρωση των γεωργών, με κάθε πρόσφορο μέσο, για τον αριθμό και την προσωρινή αξία των δικαιωμάτων τους.

3. Τι σημαίνει ότι η αξία των δικαιωμάτων υπόκειται σε σταδιακή σύγκλιση;
Η αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που θα χορηγηθούν το 2015, θα διαφοροποιείται για κάθε έτος ως το 2019. Έτσι, η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, των οποίων η αρχική μοναδιαία αξία είναι μικρότερη από το 90% της περιφερειακής μοναδιαίας αξίας το 2019 θα αυξηθεί.
Ενώ στην περίπτωση, όπως η Περιφέρεια Κρήτης, που η μοναδιαία αξία δικαιωμάτων ενίσχυσης με αρχική μοναδιαία αξία ανώτερη της περιφερειακής μέσης μοναδιαίας αξίας του 2019 μειώνεται σταδιακά από το 2015 έως το 2019.
Η μετάβαση από την αρχική μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του 2015 στην τελική μοναδιαία αξία τους το 2019 πραγματοποιείται σε ίσα βήματα αρχής γινομένης από το 2015.

4. Τι σημαίνει "μείωση των ενισχύσεων" άνω των 150.000 €;
Από το 2015 δε χορηγείται βασική ενίσχυση άνω των 150.000 €. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται η πράσινη ενίσχυση και η ενίσχυση για το καθεστώς γεωργών νεαρής ηλικίας, οι οποίες δεν υπόκεινται σε μείωση.

5. Τι σημαίνει “περιφερειοποίηση”;
 Η Ελλάδα αποφάσισε να εφαρμόσει το καθεστώς βασικής ενίσχυσης από το 2015 σε περιφερειακό επίπεδο. Για το λόγο αυτό καθορίστηκαν τρεις περιφέρειες στη χώρα, βάσει αγρονομικών κριτηρίων:
ΠΕ1: περιφέρεια που περιλαμβάνει τις εκτάσεις βοσκοτόπων
ΠΕ2: περιφέρεια που περιλαμβάνει τις αρόσιμες εκτάσεις
ΠΕ3: περιφέρεια που περιλαμβάνει τους γεωργικούς δενδρώνες και αμπελώνες
Ο αριθμός των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που χορηγούνται ανά γεωργό το 2015, ισούται με τον αριθμό των επιλέξιμων εκταρίων, τον οποίο δηλώνει ο γεωργός στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2015 (δεν λαμβάνονται υπόψη εκτάρια αρόσιμης γης σε μόνιμα θερμοκήπια το 2013).
Έτος αναφοράς για την κατάταξη στις ως άνω 3 περιφέρειες των αγροτεμαχίων, που δηλώνουν οι γεωργοί το 2015, είναι το έτος ενίσχυσης 2013.


Β. ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΣ
1. Τι σημαίνει ο ορισμός “ενεργός γεωργός”;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια η καταβολή των ενισχύσεων να είναι πιο στοχευμένη απ' ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αποφάσισε πως από το 2015, προκειμένου ένας γεωργός να λάβει άμεσες ενισχύσεις, θα πρέπει είναι ενεργός γεωργός και προχώρησε στη διατύπωση μίας αρνητικής λίστας χαρακτηριστικών του ποιος δεν είναι " ενεργός γεωργός". Γεωργός, ο οποίος σύμφωνα με τον Ν. 3874/2010 χαρακτηριζόταν ως “επαγγελματίας γεωργός” δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα πληροί και τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού. Στόχος της εισαγωγής της έννοιας του ενεργού γεωργού είναι η διασφάλιση δύο πολύ συγκεκριμένων θεμάτων. Από τη μία να διασφαλίσει ότι μόνο έκταση, η οποία πράγματι καλλιεργείται ή τουλάχιστον ασκείται επ' αυτής κάποιας φύσης γεωργική δραστηριότητα μπορεί να τύχει στήριξης υπό το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων και από την άλλη να αναχαιτίσει την πρόσβαση στο καθεστώς άμεσων ενισχύσεων στα πρόσωπα αυτά, για τα οποία η γεωργική δραστηριότητα αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος του εύρους των οικονομικών συμφερόντων τους. Παράλληλα, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αρνητική μεταχείριση των λεγόμενων μικροκαλλιεργητών μερικής απασχόλησης, με σημαντικό ύψος εξωγεωργικών εισοδημάτων, η Επιτροπή ορίζει ότι οι διατάξεις του ενεργού αγρότη δεν αφορούν όσους απλώς έλαβαν άμεσες ενισχύσεις μη υπερβαίνουσες συγκεκριμένο ποσό, το οποίο ορίζει το κράτος μέλος, για το προηγούμενο έτος. Ο παραπάνω ορισμός του "ενεργού αγρότη" δίνεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν εναπόκειται στα κράτη μέλη η εφαρμογή του. Έτσι, ο βασικός κανόνας του ποιος δεν θεωρείται ενεργός γεωργός θα είναι κοινός για όλα τα κράτη μέλη, τα οποία με τη σειρά τους έχουν τη ευελιξία να ορίσουν την ελάχιστη δραστηριότητα, να προσθέσουν άλλες ανάλογες μη γεωργικές επιχειρήσεις ή δραστηριότητες ή ακόμα και να διευρύνουν τον κατάλογο των φυσικών ή νομικών προσώπων που αποκλείονται από το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων και τέλος να ορίσουν το ποσό των άμεσων ενισχύσεων, πάνω από το οποίο θα ελέγχεται αν ο δικαιούχος πληροί την προϋπόθεση του ενεργού γεωργού.

2. Πως μπορώ να χαρακτηριστώ ενεργός γεωργός το 2015;
Ο έλεγχος για το αν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού για το 2015, όπως και για κάθε επόμενο έτος, διενεργείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την υποβολή της ενιαίας αίτηση ενίσχυσης. Πρόκειται για μηχανογραφικό – διασταυρωτικό έλεγχο, σχετικό με τα οικονομικά δεδομένα των γεωργών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Όσον αφορά το πρώτο έτος χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2015, ισχύουν γενικότερα τα εξής:
* γεωργοί, οι οποίοι το 2014 έλαβαν άμεσες ενισχύσεις κάτω των 5.000 € θεωρούνται ενεργοί γεωργοί το 2015.
* γεωργοί, οι οποίοι το 2014 έλαβαν άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 € θεωρούνται ενεργοί γεωργοί το 2015, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση
* γεωργοί, οι οποίοι δηλώνουν το 2015 γεωργικές εκτάσεις αποτελούμενες σε ποσοστό άνω του 50% από εκτάσεις διατηρούμενες εκ φύσεως σε κατάσταση κατάλληλη για βοσκή ή καλλιέργεια χωρίς να ασκούν επ' αυτής την ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα, δεν θεωρούνται ενεργοί γεωργοί, ακόμα κι αν έλαβαν το 2014 άμεσες ενισχύσεις κάτω των 5.000 €


Γ. ΕΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
1. Που μπορώ να κάνω την ενιαία αίτησης ενίσχυσης;

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2015 (ΕΑΕ 2015) υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ίδιο το γεωργό ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:
* Απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω online συστήματος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opekepe.gr. Επισημαίνεται, ότι η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη για όλους τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2014 ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής. Δεν θα μπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακά την αίτησή τους όσοι δηλώνουν αγροτεμάχια που γεωχωρικά ανήκουν σε περισσότερες από μια περιφερειακή ενότητα (κύρια και συμπληρωματική αίτηση) ή ζωικό κεφάλαιο.
* Μέσω του πιστοποιημένου φορέα υποδοχής αίτησης της επιλογής του που έχει πιστοποιηθεί για τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η έδρα της αγροτικής του εκμετάλλευσης. Η ΕΑΣ Ιεράπετρας είναι Φορέας Β’ Βαθμού.
Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης είναι η 15η Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους. Για το τρέχον έτος (2015), η προθεσμία υποβολής λήγει την 15η Μαΐου, ημέρα Παρασκευή.

2. «Είμαι κάτοχος x στρεμμάτων και x δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, πρέπει να κάνω ενιαία αίτηση ενίσχυσης για να μου χορηγηθούν νέα δικαιώματα ή μπορώ να κρατήσω τα παλιά;»
Η ισχύς των παλιών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έληξε στις 31.12.2014 και κανένας γεωργός δεν έχει δικαιώματα στην κατοχή του. Είναι απαραίτητη η εμπρόθεσμη υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ως 15.05.2015, προκειμένου να χορηγηθούν νέα δικαιώματα, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις.

3. Ποια είναι η ελάχιστη έκταση για τη χορήγηση δικαιωμάτων;
Το ελάχιστο μέγεθος ανά εκμετάλλευση, για την οποία μπορεί να ζητηθεί η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015 είναι τα 4 στρέμματα.
Το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων για τα οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση ενίσχυσης στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:
0,05 εκτάρια για όλα τα αγροτεμάχια πλην των ελαιοτεμαχίων (500τμ)
0,03 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης (300τμ)
0,01 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του ειδικού μέτρου στήριξης για τη διατήρηση των ελαιώνων στις παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας της ελιάς στα μικρά νησιά του Αιγαίου (100τμ)

4. «Δηλώνεται ένα αγροτεμάχιο 10 εκτάρια, από τα οποία τα 9 είναι αροτραία και το 1 αγρανάπαυση. Ποια έκταση ενεργοποιεί αγροτεμάχια, τα 9 ή και τα 10 εκτάρια;»
Δεν είναι δυνατή η δήλωση ενιαίου αγροτεμαχίου με συγκαλλιέργεια αγρανάπαυση και αροτραία καλλιέργεια. Ο κανόνας είναι ότι χορηγείται, κατά κανόνα, ένα δικαίωμα ανά ένα εκτάριο επιλέξιμης έκτασης, άρα για ένα αγροτεμάχιο 10 εκταρίων, εάν είναι όλα επιλέξιμα, θα χορηγηθούν 10 δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.

5. «Θα υπάρχει Ολοκληρωμένη Διαχείριση για την Ελιά, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα;»
Όσον αφορά στον Πυλώνα Ι, στα πλαίσια των συνδεδεμένων ενισχύσεων που ισχύουν από το 2015, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται ενίσχυση στην ελαιοκαλλιέργεια ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως προβλεπόταν στο άρθρο 68 του Καν.(ΕΚ) 73/2009

6.  «Θα υπάρχει η στρεμματική ενίσχυση για τις ελιές στο ΜΝΑ?»
Η χορήγηση στρεμματικής ενίσχυσης για τη διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας των ελαιώνων στα μικρά νησιά του Αιγαίου συνεχίζεται και μετά το 2015.

7. «Σε ποια περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η βοσκοϊκανότητα; Καταλαβαίνω ότι αντικατοπτρίζει την ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα, δεν καταλαβαίνω που θα χρησιμοποιηθεί»
1. Για τον υπολογισμό της δηλωθείσας έκτασης του βοσκοτόπου. Πρέπει το ζωικό του κεφάλαιο να καλύπτει την ελάχιστη πυκνότητα βόσκησης, προκειμένου να θεωρηθεί επιλέξιμη έκταση.
2. Για τον έλεγχο των προϋποθέσεων του ενεργού γεωργού. Συγκεκριμένα, γεωργοί, οι οποίοι δηλώνουν το 2015 γεωργικές εκτάσεις αποτελούμενες σε ποσοστό άνω του 50% από βοσκότοπο, χωρίς το ζωικό κεφάλαιο να καλύπτει την ελάχιστη πυκνότητα βόσκησης 0,7 ΜΜΖ/εκτάριο, δεν θεωρούνται ενεργοί γεωργοί.


Δ. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
1. Με την παλιά ΚΑΠ είχα δικαιώματα και έπαιρνα και ενισχύσεις άρθρου 68, θα μου χορηγηθούν σίγουρα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης το 2015;

Άμεση πρόσβαση στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης και επομένως χορήγησης δικαιωμάτων το 2015 έχει ο γεωργός, ο οποίος είναι ενεργός το 2015, υποβάλλει εμπρόθεσμα το 2015 ενιαία αίτηση ενίσχυσης και ο οποίος:
* είχε δικαίωμα να λάβει άμεσες ενισχύσεις το 2013, πριν τον υπολογισμό ποινών ή
* δεν είχε δικαίωμα να λάβει άμεσες ενισχύσεις το 2013, αλλά καλλιεργούσε σε έκταση 2 στρεμμάτων ανά καλλιέργεια φρούτα, λαχανικά, πατάτες ή πατάτες για σπορά ή καλλιεργούσε (ανεξαρτήτου έκτασης) αμπελώνες ή
* δεν είχε ή δεν νοίκιαζε ποτέ δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης αλλά υποβάλλει επαληθεύσιμα στοιχεία ότι το έτος αιτήσεων 2013 επιδόθηκε στην εκτροφή ζώων ή παρήγαγε ή καλλιέργησε γεωργικά προϊόντα
(Για τα παραπάνω, απαραίτητη είναι η υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το 2013)
Επίσης:
* Γεωργός, ο οποίος θα λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης από το εθνικό Απόθεμα του 2014 (εφόσον χορηγηθεί)

2. Εφόσον πληρώ τις προϋποθέσεις άμεσης πρόσβασης στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης, θεωρούμαι αυτόματα ενεργός γεωργός το 2015;
Όχι, το δικαίωμα άμεσης πρόσβαση στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης δεν ισοδυναμεί με τον χαρακτηρισμό του ενεργού γεωργού. Κάποιος που έχει δικαίωμα πρόσβασης στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης μπορεί να μην πληροί το 2015 τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού και να μην του χορηγηθούν δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.
Επίσης, ενώ η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης γίνεται το 2015, το αν κάποιος γεωργός είναι ενεργός γεωργός εξετάζεται κάθε χρόνο, προκειμένου να λάβει άμεσες ενισχύσεις.

 3. «Παραγωγός που είχε δικαίωμα 25 στρέμματα και τα προηγούμενα χρόνια δήλωνε 50 στρέμματα, θα πάρει δικαιώματα για τα 25 ή τα 50 εφόσον το 2015 ενεργοποιήσει 50 στρέμματα;»
Ο αριθμός των δικαιωμάτων, που θα χορηγηθούν το 2015, ισούται με τον αριθμό των εκταρίων που θα δηλώσει ο γεωργός με την ενιαία αίτηση ενίσχυσης . Έτσι, εφόσον γεωργός έχει στην κατοχή του εκμετάλλευση έκτασης 50 εκταρίων, οφείλει να δηλώσει όλη την επιλέξιμη έκταση, δηλαδή και τα 50 εκτάρια και θα του χορηγηθεί αριθμός δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, ίσος με τον αριθμό των εκταρίων επιλέξιμης έκτασης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, που είχε στην κατοχή του με το προηγούμενο καθεστώς.

4. Γεωργός υπέβαλλε ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2013 αλλά όχι το 2014, μπορούν να του χορηγηθούν δικαιώματα βασικής ενίσχυσης;
Εφόσον ο γεωργός υπέβαλλε ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2013, έχει άμεση πρόσβαση στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης και επομένως χορήγησης δικαιωμάτων το 2015.
Η μη υποβολή ενιαίας αίτησης το 2014 επηρεάζει τον υπολογισμό της αρχικής μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και όχι την χορήγηση τους.

5. Τι είναι η μεταβίβαση δικαιώματος λήψης;
Γεωργός Α, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015, έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει το δικαίωμα αυτό της χορήγησης δικαιωμάτων σε άλλο γεωργό Β, ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δίνοντας του έτσι “εισιτήριο πρόσβασης” στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης. Προσοχή, πρόκειται για μεταβίβαση δικαιώματος λήψης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και όχι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, ως εκ τούτου δεν μεταβιβάζεται η αξία των δικαιωμάτων που κατείχε ενδεχομένως ο γεωργός Α το 2014.
Η μεταβίβαση δικαιώματος λήψης είναι ιδιαίτερα ελκυστική για γεωργούς, οι οποίοι το 2014 ήταν αποδέκτες μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης με ή χωρίς γη και δεν υπέβαλλαν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2013, και ως εκ τούτου δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την μεταβίβαση του δικαιώματος λήψης είναι:
* μαζί με τη μεταβίβαση του δικαιώματος λήψης ο γεωργός Α να μεταβιβάσει και επιλέξιμη έκταση, με ενοικίαση ή πώληση, στον γεωργό Β. Ο αριθμός των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) που θα κατανεμηθούν στον γεωργό Β δεν περιορίζεται από την έκταση που θα του μεταβιβαστεί μαζί με το δικαίωμα λήψης αλλά ακολουθεί τον κανόνα 1 Δικαίωμα Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ)=1 εκτάριο (ha) επιλέξιμης έκτασης, που θα δηλώσει εκείνος στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης.
* και οι δύο αντισυμβαλλόμενοι να χαρακτηρίζονται ενεργοί γεωργοί το 2015. Σε περίπτωση που ο γεωργός Α επιθυμεί να μεταβιβάσει το σύνολο της εκμετάλλευσής τους στον γεωργό Β, μπορούν να ληφθούν υπόψη πράξεις ενοικίασης ή πώλησης συναφθείσες μετά την 01.01.2015.
Προσοχή, οι μεταβιβαστές δικαιώματος λήψης, οι οποίοι επιθυμούν να χορηγηθούν και σε εκείνους δικαιώματα και ως εκ τούτου μεταβιβάζουν μέρος της εκμετάλλευσής τους, υπόκεινται στην ρήτρα απροσδόκητου κέρδους. Όποιοι επιθυμούν να μεταβιβάσουν το δικαίωμα λήψης σε άλλο γεωργό, υποβάλλουν την αντίστοιχη αίτηση μεταβολών στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

6. Τι είναι η ενοικίαση των προς χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης με ενοικίαση γης;
Γεωργός Α, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015 και έχει νοικιάσει τη γη του σε γεωργό Β με μισθωτήριο συμβόλαιο υπογεγραμμένο πριν την 15.05.2015 και λήξη μετά την 31η Μαΐου 2015, έχει τη δυνατότητα να έρθει σε συμφωνία με τον γεωργό Β προκειμένου να χορηγηθούν τα δικαιώματα στον Α, αυτόματα να εκμισθωθούν στον Β μέχρι τη λήξη της μίσθωσης και μετά τη λήξη της μίσθωσης, γη και δικαιώματα επιστρέφουν στον γεωργό Α.
Προσοχή, πρόκειται για την μόνη κατηγορία μεταβίβασης που θα γίνει το 2015. Η εκμίσθωση των προς χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης αφορά κυρίως κατόχους γης/μεταβιβαστές, οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν τα δικαιώματα τους και ενοικιαστές γης/αποδέκτες, οι οποίοι κρίνουν ότι ωφελούνται από την (τυχόν) μεγαλύτερη αξία δικαιωμάτων, που θα λαμβάνουν κάθε χρόνο ως ενίσχυση, μισθώνοντας τα δικαιώματα αυτά απ' ότι εάν τα δικαιώματα χορηγούνταν απ' ευθείας σε εκείνους.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την μεταβίβαση του δικαιώματος λήψης είναι:
* το μισθωτήριο συμβόλαιο να έχει συναφθεί πριν την 15.05.2015 και να λήγει μετά το έτος αιτήσεων 2015
* και οι δύο αντισυμβαλλόμενοι να χαρακτηρίζονται ενεργοί γεωργοί το 2015. Σε περίπτωση που ο γεωργός Α έχει εκμισθώσει το σύνολο της εκμετάλλευσής του στον γεωργό Β, μπορούν να ληφθούν υπόψη πράξεις ενοικίασης συναφθείσες μετά την 01.01.2015
Οι εκμισθωτές των προς χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης λήψης, οι οποίοι εκμισθώνουν μέρος της εκμετάλλευσής τους, δεν υπόκεινται στην ρήτρα απροσδόκητου κέρδους.
Όποιοι επιθυμούν να εκμισθώσουν τα προς χορήγησης δικαιώματα μαζί με γη σε άλλο γεωργό, υποβάλλουν την αντίστοιχη αίτηση μεταβολών στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

7. Σε τι διαφέρει η μεταβίβαση του δικαιώματος λήψης και η εκμίσθωση των προς χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης;
Στον πίνακα παρατίθενται οι διαφορές και οι ομοιότητες των δύο αυτών κατηγοριών μεταβολών των προς χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

image

8. Γεωργός υπέβαλλε πρώτη φορά ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2014, χωρίς να είναι κάτοχος δικαιωμάτων και θα υποβάλλει και το 2015, μπορούν να του χορηγηθούν δικαιώματα βασικής ενίσχυσης? 
Γεωργός που υπέβαλλε πρώτη φορά ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2014, δεν έχει άμεση πρόσβαση στο καθεστώςβασικής ενίσχυσης. Παρόλα ταύτα, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, έχει τη δυνατότητα χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης: 
* είτε μέσω του Εθνικού αποθέματος 2015, όπου χορηγούνται δικαιώματα κατά προτεραιότητα σε νεοεισερχόμενους γεωργούς και γεωργούς νεαρής ηλικίας.
 * είτε αν άλλος γεωργός του μεταβιβάσει το δικαίωμα λήψης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015, πουλώντας ή νοικιάζοντας του ταυτόχρονα επιλέξιμη έκταση. Με τη μεταβίβαση του δικαιώματος λήψης δεν μεταβιβάζονται δικαιώματα ή αξία δικαιωμάτων αλλά μόνο το δικαίωμα χορήγησης δικαιωμάτων. 
Να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση δικαιωμάτων και με τους 2 τρόπους. Αν κάποιος γεωργός πληροί τις προϋποθέσεις και για τους δύο τρόπους, θα πρέπει να επιλέξει έναν από τους δύο.

9. «Γεωργός υπέβαλλε πρώτη φορά ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2014 ως αποδέκτης μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη, έχει δικαίωμα χορήγησης δικαιωμάτωον το 2015; Και τι θα γίνει με τα δικαιώματα που απέκτησε το 2014?»
 Γεωργός που υπέβαλλε πρώτη φορά ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2014, δεν έχει άμεση πρόσβαση στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης. Παρόλα αυτά έχει τη δυνατότητα χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης είτε: 
* είτε μέσω του Εθνικού αποθέματος, όπου χορηγούνται δικαιώματα κατά προτεραιότητα σε νεοεισερχόμενους γεωργούς και γεωργούς νεαρής ηλικίας. Η αξία των δικαιωμάτων που θα χορηγηθούν θα ισούται με τη μέση περιφερειακή αξία του έτους χορήγησης και δεν υπόκειται σε σύγκλιση
* είτε αν άλλος γεωργός του μεταβιβάσει το δικαίωμα λήψης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015, πουλώντας ή νοικιάζοντας του ταυτόχρονα επιλέξιμη έκταση. Στην περίπτωσή μας, η αξία των δικαιωμάτων, που του μεταβιβάστηκαν χωρίς γη το 2014, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό της αρχικής μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που θα του χορηγηθούν. 
Να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση δικαιωμάτων και με τους 2 τρόπους. Αν κάποιος γεωργός πληροί τις προϋποθέσεις και για τους δύο τρόπους, θα πρέπει να επιλέξει έναν από τους δύο. 

10. Δεν ήμουν ποτέ δικαιούχος άμεσων ενισχύσεων, έχω πιθανότητες χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015? 
Για κάποιον που ήταν ποτέ δικαιούχος άμεσων ενισχύσεων, το 2015 δίνονται τρεις δυνατότητες:
 * Χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα του 2015, μέσω του οποίου θα χορηγηθούν δικαιώματα κατά προτεραιότητα σε νεοεισερχόμενους γεωργούς και γεωργούς νεαρής ηλικίας 
* χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, εφόσον δεν είχε ή δεν νοίκιαζε ποτέ δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης αλλά υποβάλλει επαληθεύσιμα στοιχεία ότι το έτος αιτήσεων 2013 επιδόθηκε στην εκτροφή ζώων ή παρήγαγε ή καλλιέργησε γεωργικά προϊόντα (απαραίτητη η υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το 2013)
 * εάν κάποιος γεωργός του μεταβιβάσει το δικαίωμα λήψης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, πουλώντας του ή ενοικιάζοντας του ταυτόχρονα επιλέξιμη έκταση.
 
11. « Γεωργός έχει εγκριθεί για το πρόγραμμα του Νέου Αγρότης και έκανε πρώτη φορά ΟΣΔΕ 2014. Ο πεθερός (συνταξιούχος) λαμβάνει δικαιώματα για 90 στρέμματα, τα δήλωνε κανονικά στην ΕΑΕ 2013 και 2014. Μπορούν να μεταβιβαστού όλα στο νέο Αγρότη? Μόνο με γή και συμβολαιογραφική πράξη? Έχει σημασία αν ήταν αγρότης το 2014 ή νεοεισερχόμενος το 2015?» 
Το 2015 δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση δικαιωμάτων, διότι τα δικαιώματα έχουν καταργηθεί, και αποτελεί έτος χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Μεταβίβαση δικαιωμάτων είναι δυνατή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης χορήγησης δικαιωμάτων, δηλαδή από το έτος αιτήσεων 2016 και μετά. Στο παραπάνω παράδειγμα, ο πεθερός φαίνεται έχει άμεση πρόσβαση στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης και ως εκ τούτου χορήγησης δικαιωμάτων ενώ ο Νέος Αγρότης φαίνεται πως όχι. Ο πεθερός μπορεί να μεταβιβάσει το δικαίωμα λήψης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, (όχι όμως και την αξία των δικαιωμάτων που είχε το 2014) με απαραίτητη προϋπόθεση την ταυτόχρονη πώληση ή ενοικίαση επιλέξιμης έκτασης. Στην περίπτωση αυτή κατανέμονται δικαιώματα βασικής ενίσχυσης στον νέο Αγρότη. Επίσης ο πεθερός έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση της δυνατότητας ενοικίασης των προς χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης με ενοικίαση γης, δηλαδή να κατανεμηθούν στον ίδιο τα δικαιώματα και αυτά αυτόματα να εκμισθωθούν στον νέα γεωργό (στην περίπτωση αυτή κατανέμονται δικαιώματα βασικής ενίσχυσης στον πεθερό, τα οποία όμως δηλώνει ο νέος αγρότης ως τη λήξη της ενοικίασης). Το αν ο Νέος Γεωργός ήταν αγρότης το 2014 ή είναι νεοεισερχόμενος το 2015 δεν παίζει κάποιο ρόλο στο παρόν παράδειγμα. 

12. Έχω στη διάθεσή μου περισσότερη έκταση, απ' αυτή που ενεργοποιούσε δικαιώματα ως το 2014. Μπορώ να τη δηλώσω το 2015 προκειμένου ν' αυξήσω τον αριθμό των δικαιωμάτων που θα μου κατανεμηθούν?
 Είναι απαραίτητη η δήλωση όλης της εκμετάλλευσης το 2015. Κατά κανόνα θα χορηγηθούν τόσα δικαιώματα όσα εκτάρια επιλέξιμης έκτασης δηλώσει κανείς, με εξαίρεση την έκταση, η οποία ήταν θερμοκήπιο το 2013 και η οποία δε θα ληφθεί υπόψη για την κατανομή δικαιωμάτων το 2015. 

13. «Οι παραγωγοί που το 2014 έκαναν μεταβίβαση δικαιωμάτων με Φ2, τα δικαιώματα θα προσμετρηθούν για το 2015 στον μεταβιβαστή, στον αποδέκτη ή σε κανέναν?»
Τα δικαιώματα δεν προσμετρώνται σε κανέναν από τους δύο, λόγω κατάργησής τους από 31.12.2014. Η αξία τους δεν είναι δυνατό να προσμετρηθεί στον μεταβιβαστή, διότι εκείνος τα μεταβίβασε οριστικά σε άλλον και δεν ήταν στην κατοχή του το 2014. Η αξία τους δύναται να αποτελέσει βάση αναφοράς για τον υπολογισμό της αρχικής μοναδιαίας αξίας του αποδέκτη, εφόσον εκείνος πληροί τις προϋποθέσεις πρόσβασης στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης, είτε έχοντας υποβάλλει ενιαία αίτησης ενίσχυσης το 2013 είτε όντας αποδέκτης μεταβίβασης δικαιώματος λήψης το 2015. 

14. Η μητέρα έκανε ΕΑΕ το 2013, το 2014 δεν έκανε ΕΑΕ το 2014 και προχώρησε σε μεταβίβαση στο γιο, ο οποίος έκανε ΟΣΔΕ 2014 και μπήκε και σε πρόγραμμα Νέου Αγρότη. Ο γιος τι πρέπει να κάνει? Να κάνει μεταβίβαση (entry ticket) και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα που του είχαν μεταβιβαστεί ή να ζητήσει από εθνικό απόθεμα και να πάρει τον περιφερειακό μέσο όσο?>
Γενικότερα ισχύει ότι, εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις μεταβίβασης δικαιώματος λήψης, θα του χορηγηθούν σίγουρα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ενώ η αξία τους εξαρτάται από το εάν εκείνος είχε στην κατοχή του δικαιώματα βασικής ενίσχυσης το 2014, η οποία και υπόκειται σε σύγκλιση ενώ στην περίπτωση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι κάτω των 40 ετών και νεοεισερχόμενος ενώ η αξία των δικαιωμάτων δεν υπόκειται σε σύγκλιση. Δεδομένου ότι κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη, αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να ενημερώσει τον γεωργό για τις ισχύουσες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις. Στη συνέχεια ο γεωργός αποφασίζει ο ίδιος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα των εθνικών και ενωσιακών διατάξεων είτε με ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας είτε απευθυνόμενους στους πιστοποιημένους φορείς Α' και Β' βαθμού υποδοχής αιτήσεων.

 15. Σε κάποιον γεωργό υπολογίζεται για το 2015 δικαίωμα μικρότερο των 250 € και δεν πληρώνεται. Εφόσον υποβάλλει αίτηση το 2016 και λόγω σύγκλισης προκύψουν δικαιώματα μεγαλύτερα των 250 € θα τα εισπράξει?Και αν ναι, μέχρι πότε πρέπει να προκύψει το ποσό το πάνω από 250 € για να μην χαθούν τα δικαιώματα?>
 Το ποσό των 250 €, κάτω από το οποίο δεν χορηγείται ενίσχυση, αφορά συνολικά άμεσες ενισχύσεις και όχι μόνο βασική ενίσχυση. Έστω, κάποιος δικαιούχος μόνο δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, εάν η συνολική αξία είναι κάτω των 250 € ισχύει ο κανόνας “μη ενεργοποίηση για 2 συνεχόμενα έτη συνεπάγεται προσθήκη στο εθνικό απόθεμα”




Πηγή: opekepe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου