.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Πως υπολογίζεται η ηλικία της ελιάς


Πως υπολογίζεται η ηλικία της ελιάς
Ο προσδιορισμός της ηλικίας των πολύ παλαιών ελαιόδενδρων είναι συχνά δύσκολος γιατί δεν διατηρούν πλήρες το ξύλο του κεντρικού κορμού τους σχηματίζοντας κοιλότητες. Έτσι, η κλασσική μέθοδος που βασίζεται στον αριθμό των ετήσιων δακτυλίων  παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες εφαρμογής.
Μια χονδρική προσέγγιση της ηλικίας παλαιών ελαιοδέντρων μπορεί να γίνει με βάση τα στοιχεία της περιμέτρου ή της μέγιστης ακτίνας του κεντρικού συμπαγούς κορμού, μετά από προσδιορισμό του μέσου ετήσιου ρυθμού ακτινικής  ανάπτυξης του ελαιοδένδρου.
Συγκεκριμένα,ο ρυθμός αυτός διαφέρει  ανάλογα με την  ποικιλία, αλλά και τις εδαφοκλιματικές και θρεπτικές  συνθήκες και μπορεί να κυμαίνεται, συνήθως μεταξύ 0,5 – 1,5 mm/έτος.
Ενδεικτικά,  ο κορμός του ελαιόδενδρου σας  με ακτίνα R= 240:2=120 cm και μέσο ρυθμό ακτινικής αύξησης r=0,8mm/ετος θα έχει ηλικία περίπου Τ= R/r =1200:0.8=1500 ετών. Να’ναι καλά ο πρόγονος σας, που γύρω στα 500μΧ. είχε την έμπνευση να φυτέψει αυτή την ελιά!
Πηγή:http://www.geoponikiagora.gr

2 σχόλια:

  1. Εμείς το υπολογίσαμε περίπου στο 200 μ.Χ. https://www.olea-soap.gr/Κρήτη-Η-γη-της-ελιάς/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς το υπολογίσαμε περίπου στο 200 μ.Χ.
    https://www.olea-soap.gr/%CE%9A%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%97-%CE%B3%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή