.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Σαπούνι για τις αφίδες στα φυτά.


Για τις αφίδες στα φυτά: σαπούνι
Ίσως το πιο διαδεδομένο ιδιοσκεύασμα για την αντιμετώπιση εντόμων στα φυτά του κήπου και της βεράντας. Οι πιο συνηθισμένες συνταγές περιλαμβάνουν 2 κ.γλ. υγρό σαπούνι πιάτων σε δύο κούπες νερό, ενώ κάποιες φορές σε αυτό το διάλυμα προστίθενται μισή ή μία κούπα σπορέλαιο ή 1 κ.σ. οινόπνευμα ή μαγειρική σόδα. Στην πραγματικότητα οι σάπωνες χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον έλεγχο κάποιων εντόμων και ακάρεων και δεν είναι λίγα τα εντομοκτόνα που βασίζονται σε αυτούς. Τα περισσότερα σαπούνια περιέχουν άλατα καλίου των λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν τη δομή και την περατότητα των κυττάρων των εντόμων με μαλακό σώμα, και τελικά να σκοτώνουν τα έντομα.

Εκτός από τις αφίδες, με σαπούνι μπορεί να μειωθεί και ο πληθυσμός από κάμπιες, τετράνυχο, θρήπες και άλλα έντομα με μαλακό σώμα. Το σαπούνι δρα μόνο όταν έρθει σε άμεση επαφή με το έντομο, επομένως τα νεαρά έντομα που κρύβονται σε προστατευμένα σημεία των φυτών δεν προσβάλλονται και συνεχίζουν να ζουν στο φυτό. Για το λόγο αυτό, οι επεμβάσεις είτε με το ιδιοσκεύασμα σαπουνιού είτε με τα βιολογικά σκευάσματα αντιμετώπισης των αφίδων, πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί όμως το σαπούνι εκτός από τα έντομα να βλάψει και τα φυτά; Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από την εφαρμογή του σπιτικού διαλύματος με σαπούνι, τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν και πέφτουν. Αυτό συμβαίνει γιατί το σαπούνι καταστρέφει την επιφανειακή μεμβράνη των φύλλων (εφυμενίδα) με αποτέλεσμα αυτά να αφυδατώνονται, να κιτρινίζουν και να πέφτουν. Σε αυτή την περίπτωση η αφυδάτωση των φύλλων δεν μπορεί να περιοριστεί με το πότισμα.

Στα βιολογικά σκευάσματα του εμπορίου η καταλληλότητα των συστατικών και η αναλογία τους είναι σταθερή και επιλεγμένη ώστε να παρέχεται το καλύτερο αποτέλεσμα με τη μικρότερη φθορά για τα φυτά. Αντίθετα στα σπιτικά σκευάσματα δεν μπορεί να δοθεί σταθερή «συνταγή» αφού όλα τα σαπούνια δεν είναι ίδια και επιπλέον υπάρχουν σαπούνια που είναι ακατάλληλα για τα φυτά σε όποια αναλογία και αν χρησιμοποιηθούν.

Πηγή> gardenguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου