.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς

Αποτέλεσμα εικόνας για χωραφια φωτογραφιες

Το μέτρο αυτό αφορά την παροχή κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης για την είσοδο νέων έως και 40 ετών στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλιακής ανανέωσης και δημιουργίας

επιχειρηματιών γεωργών.

1. Κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων (φυσικά πρόσωπα)

1. Την ημερομηνία υποβολής της αίτησης έχουν κλείσει το 18ο έτος και δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος.

2. Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου (δηλαδή δεν μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσ/κης).

3. Εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει ότι:

a. Δεν έχουν ασκήσει στο παρελθόν γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα ή έλεγχο επί νομικών προσώπων με γεωργική δραστηριότητα.

b. Εγγράφονται στο ΟΣΔΕ το αργότερο 12 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υποβάλλουν ΕΑΕ το 2016 και όχι νωρίτερα.

c. Εγγράφονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα έως και 12 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για το μέτρο των νέων αγροτών.

Πρακτικά η εγγραφή στο μητρώο θα γίνει μετά την εγγραφή στο ΟΣΔΕ. Σημειώνεται ότι από την ημ/νία της βεβαίωσης εγγραφής στο μητρώο θα πρέπει εντός 24 μηνών να αποκτηθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη». Για να κριθεί κάποιος ως νεοεισερχόμενος επαγγελματίας αγρότης πρέπει:

i. να μην ασκεί μόνιμη εξωαγροτική απασχόληση εξαρτημένη ή όχι,

ii. να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης,

iii. να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 , στην οποία να δηλώνει ότι θα εγγραφεί στα μητρώα του ΟΓΑ, εντός έξι (6) μηνών και θα υποβάλλει προς τον ΟΓΑ σχετική αίτηση εγγραφής στα μητρώα του και επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

4. Αποκτούν την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη εντός 18 μηνών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης (συμπίπτει με την ημερομηνία εγγραφής στο ΜΑΑΕ).

5. Διαθέτουν ή δεσμεύονται να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα εντός 36 μηνών από την ημ/νία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης (ο νέος αγρότης πρέπει να συμμετέχει στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα οργανώσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο οποίος θα ενημερώσει ατομικά κάθε νέο αγρότη).

6. Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο με ελάχιστη διάρκεια τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) με δεσμευτικούς ποιοτικούς ή ποσοτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες.

7. Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Επομένως δεν μπορεί να γίνει νέος αγρότης αν ο/η σύζυγος είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ ως αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης.

2. Κριτήρια επιλεξιμότητας γεωργικών εκμεταλλεύσεων

1. Η γεωργική εκμετάλλευση βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας. Η περιοχή αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων.

2. Τα αγροτεμάχια πρέπει να είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο πρέπει να είναι ιδιόκτητο και να είναι καταγεγραμμένο στα αντίστοιχα μητρώα.

3. Το σύνολο της εκμετάλλευσης πρέπει να συμπεριληφθεί στη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης.

4. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 € και μέγιστο 100.000€.

3. Τυπική απόδοση

Οι συντελεστές τυπικής απόδοσης ορίζουν το μέγεθος της παραγωγικής δυναμικότητας, δηλαδή το οικονομικό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και βασίζονται σε έτοιμους δείκτες ανά κλάδο παραγωγής. Η τυπική απόδοση ορίζεται ως η ακαθάριστη αξία της παραγωγής και εκφράζεται σε ευρώ. Η τυπική απόδοση μπορεί να τυποποιηθεί σε συγκεκριμένες μονάδες ανάλογα με την καλλιέργεια ή την εκτροφή. Για το μέτρο ‘Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς’ η ελάχιστη τυπική απόδοση είναι τα 8.000€. Βάσει του ελάχιστου μεγέθους οι ελάχιστες εκτάσεις/αριθμός ζώων προκύπτουν από πίνακα φυτικό κεφάλαιο-καλλιέργεια και ζωικό κεφάλαιο που έχουν οριστεί.

4. Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια επιλογής σχετίζονται με τη βαθμολόγηση με την οποία αξιολογείται η αίτηση ενίσχυσης ενός υποψηφίου δικαιούχου. Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας με συγκριτική αξιολόγηση, δηλαδή κατά απόλυτη φθίνουσα σειράς κατάταξης, βάσει κριτηρίων επιλογής, με βασικό όρο την επίτευξη του ελάχιστου ορίου βαθμολογίας το οποίο είναι ίσο με 45 βαθμούς με μέγιστο τους 100 βαθμούς.

Τα κριτήρια χωρίζονται στα εθνικά και στα περιφερειακά. Από το σύνολο των 100 βαθμών οι 79 ορίζονται σε εθνικό επίπεδο ενώ οι 21 σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα περιφερειακά κριτήρια έχουν βγει από την Περιφέρεια Κρήτης.

Συνεπώς, μπορούμε να έχουμε εικόνα επί της συνολικής βαθμολόγησης.

Οι τομείς προτεραιότητας για την Περιφέρεια Κρήτης είναι:

1) κηπευτικά

2) ελιές

3) αμπέλια

4) ανθοκομία

5) αρωματικά, φαρμακευτικά

6) αιγοπροβατοτροφία

7) εσπεριδοειδή

8) οπώρες

9) ξηροί καρποί

10) βοοτροφία

11) χοιροτροφία

12) πτηνοτροφία

5. Επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι δαπάνες που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και τα αντίστοιχα ποσά καταβάλλονται κατ’ αποκοπή χωρίς την προσκόμιση των αντίστοιχων τιμολογίων. Το ποσό ενίσχυσης καταβάλλεται τουλάχιστον σε 2 δόσεις, οι οποίες βαίνουν φθίνουσες, με την 1η δόση (έως 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης) να καταβάλλεται με την απόφαση ένταξης και την τελευταία δόση να καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη μετά την ορθή εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων.

Το βασικό ποσό ενίσχυσης θα είναι 17.000 για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν (στη μελλοντική κατάσταση) φυτική – μικτή παραγωγική κατεύθυνση. Το ποσό αυτό αυξάνεται και διαμορφώνεται έως και 22.000 € με βάση τα εξής: α) κατά 2.500 € εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών, β) κατά 2.500 € για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.

Σημειώνεται ότι η κατεύθυνση/ προσανατολισμός εξαρτάται από τον κλάδο παραγωγής που κατέχει την πλειοψηφία (πάνω από 50%) της παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) της εκμετάλλευσης.

6. Επιχειρηματικό σχέδιο

Το επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να συμπληρώνεται βάσει τυποποιημένου σχεδίου που θα περιλαμβάνεται στην αίτηση ενίσχυσης και θα περιλαμβάνει τα εξής:

α) Περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης, στόχων και οροσήμων και

β) Περιγραφή δράσεων και λοιπών ενεργειών προς επίτευξη των στόχων.

Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη της γεωργικής εκμετάλλευσης μπορεί να είναι ποσοτικοί (π.χ. η αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης σε όρους τυπικής απόδοσης) ή ποιοτικοί (π.χ. αναπροσαρμογή της παραγωγικής κατεύθυνσης της εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας του ΠΑΑ ή των Περιφερειακών Στρατηγικών για τον γεωργικό τομέα ή παραγωγή ποιοτικών προϊόντων βιολογικής παραγωγής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης). Η επίτευξη των στόχων (αρχικών ή τροποποιημένων) είναι υποχρεωτική.

Η ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου είναι τα τρία (3) και η μέγιστη τα τέσσερα (4) έτη. Το επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να τροποποιείται κατ΄ ανώτερο 2 φορές με σκοπό την καλύτερη και έγκαιρη ανταπόκριση σε μεταβαλλόμενες συνθήκες υλοποίησης. Οι τροποποιήσεις θα γίνονται αποδεκτές μόνο ύστερα από σαφή αιτιολόγηση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις (όπως να μην οδηγούν σε επίπεδα κατώτερα του ελάχιστου ορίου βαθμολογίας ή της βαθμολογίας του τελευταίου δικαιούχου).

7. Δεσμεύσεις δικαιούχων

1. Ανάπτυξη επαρκών γεωργικών δραστηριοτήτων ώστε να αποκτήσει την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη το αργότερο εντός 18 μηνών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασής.

2. Απόκτηση επαρκών επαγγελματικών προσόντων από τον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης, εφόσον δεν τα διαθέτει.

3. Απόκτηση από τον αρχηγό της εκμετάλλευσης της «πλήρης» ιδιότητας του «επαγγελματία αγρότη» εντός δύο (2) ετών το πολύ από την πρώτη εγκατάσταση και διατήρηση αυτής μέχρι την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

4. Επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που προσδιορίζονται στο επιχειρηματικό σχέδιο.

5. Η βαθμολογία να μην πέφτει σε επίπεδο κατώτερο του ελαχίστου ορίου βαθμολογίας.

6. Διατήρηση τουλάχιστον της αρχικής παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης.

7. Διατήρηση του τόπου μόνιμης κατοικίας στην περιοχή εφαρμογής του μέτρου ‘Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς’.

8. Υποβολή Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ ανελλιπώς καθ΄ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου.

9. Μετά το πέρας της επίτευξης των δεσμευτικών στόχων και δεσμεύσεων του μέτρου ‘Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς’ και την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, ο δικαιούχος δεν αναλαμβάνει.



Για την ΕΑΣ Ιεράπετρας,  Φερετζάκης Μιχάλης          

Γεωπόνος



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Τα δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες και οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης για να τους χορηγηθεί η βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων περιλαμβάνει εγκύκλιος του ΥπΑΑΤ.

 Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «σας γνωρίζουμε ότι προκειμένου για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο ΜΑΑΕ και τον έλεγχο για την ιδιότητα του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη θα πρέπει, να εξετάζονται υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά» (δείτε παρακάτω ποια είναι):

 Α. Επαγγελματίες Αγρότες

1.Για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος:

Αντίγραφο της τελευταίας Δήλωσης Φορολογίας  Εισοδήματος  Ε1,  το  αντίστοιχο  Εκκαθαριστικό  Φόρου  Εισοδήματος  και αντίγραφο της Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα έντυπο Ε3  του  ιδίου  έτους,  όπου  εκεί  θα  αποτυπώνεται  η  αγροτική  επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα-έξοδα, κ.λ.π.) της αγροτικής εκμετάλλευσης του ενδιαφερομένου. Συγκεκριμένα  συγκρίνεται  το  καθαρό  κέρδος  με  λογιστικό  προσδιορισμό  Αγροτικής Δραστηριότητας σε σχέση με το συνολικό καθαρό κέρδος με λογιστικό προσδιορισμό.

2.Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου  απασχόλησης  στην  αγροτική  εκμετάλλευση:

Αντίγραφο  της  Ενιαίας  Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος

3.Για  την  απόδειξη  ασφάλισης  στον  ΟΓΑ:

Βεβαίωση  Ασφαλιστικής  Ενημερότητας  ή Βεβαίωση Ασφάλισης από τον ΟΓΑ.

 Β. Κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης

1.Για  την  απόδειξη  της  δραστηριότητας  της  αγροτικής  εκμετάλλευσης:  Αντίγραφο  της τελευταίας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο Εκκαθαριστικό Φόρου Εισοδήματος και αντίγραφο της Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική  Δραστηριότητα  έντυπο  Ε3  του  ιδίου  έτους,  όπου  εκεί  θα  αποτυπώνεται  η  αγροτική επιχειρηματική  δραστηριότητα  (έσοδα-έξοδα) της  αγροτικής  εκμετάλλευσης  του ενδιαφερομένου.

2.Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης: Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης,σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

3.Στις περιπτώσεις πρόσφατης απόκτησης της αγροτικής εκμετάλλευσης όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, θα προσκομίζονται:

•Αντίγραφο  της  τελευταίας  Δήλωσης  Φορολογίας  Εισοδήματος  Ε1,  το  αντίστοιχοΕκκαθαριστικό  Φόρου  Εισοδήματος,  όπου  εκεί δεν θα αποτυπώνεται αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από την αγροτική εκμετάλλευση του ενδιαφερομένου.

•Για μόνιμες φυτείες:Συμβόλαια αγοράς αγροτικών εκτάσεων, νομίμως μετεγγραμμένα που προέρχονται από αγορά, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, κ.λ.π, (εφόσον δεν εκμισθώνονται  σε  τρίτους)  ή  αποδεικτικά  μίσθωσης  αγροτικών  εκτάσεων  που  έχουν υποβληθεί στο taxisnet και αντίγραφα ελαιοκομικού, αμπελουργικού μητρώου ή άλλων μητρώων, συναπτόμενα εντός του έτους αναφοράς.

•Για μονοετείς καλλιέργειες:Συμβόλαια  αγοράς  αγροτικών  εκτάσεων,  νομίμως μετεγγραμμένα που προέρχονται από αγορά, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, κ.λ.π. (εφόσον δεν εκμισθώνονται σε τρίτους), ή αποδεικτικά μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων που έχουν υποβληθεί στο taxisnet, και παραστατικά αγοράς σπόρων ή φυτωρίων ή πώλησης προϊόντων της εκμετάλλευσης, εντός της χρονικής περιόδου του έτους αναφοράς.

•Αποδεικτικά  κατοχής  ζωικού  κεφαλαίου  ή  μελισσοσμηνών  το  οποίο  είναι καταγεγραμμένο  στα μητρώα και βιβλιάρια  του  ΥΠΑΑΤ (μητρώο  αιγοπροβάτων,βοοειδών, μελισσοκομικό  βιβλιάριο,  κ.λ.π.),  εντός της χρονικής περιόδου του έτους αναφοράς.

•Αντίγραφο Ενιαίας Δήλωσης καλλιέργειας / εκτροφής ΕΛΓΑ

Σημείωση: τα Δικαιολογητικά για τους νεοεισερχόμενους αγρότες στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι διαφορετικά.

Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Ένωση Ιεράπετρας για όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για ένταξη στο Μέτρο για τους Νέους Αγρότες, όπου λειτουργεί Μελετητικό Γραφείο που αναλαμβάνει τη σύνταξη, κατάθεση και παρακολούθηση του φακέλου.

Πληροφορίες καθημερινά στα Γραφεία της Ένωσης Ιεράπετρας στους Παπαλάκκους 09.00-15.00 και στο τηλέφωνο 2842024282.



ΕΑΣ Ιεράπετρας



Ένωση Ιεράπετρας – Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών

ΓΝΩΣΗ – ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ – ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ – ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Η Ένωση Ιεράπετρας αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της διαδικασίας για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών 2016

Για όσα πρέπει να γνωρίζεται και να κάνετε για την ένταξή σας στο πρόγραμμα. Η Ένωση Ιεράπετρας αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλη τη διαδικασία.

Περάστε από την Ένωση Ιεράπετρας για τις όποιες πληροφορίες, για να συντάξουμε-καταθέσουμε το φάκελό σας.

Η Ένωση Ιεράπετρας-ΚΕΑ Ιεράπετρας και το οργανωμένο Τμήμα Αγροτικών Μελετών αναλαμβάνει την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και τη σύνταξη ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», έτους 2016.

Το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, ανάλογα με τους συνδυασμούς από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου που θα καταρτήσει και θα καταθέσει η Ένωση Ιεράπετρας- Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών με το φάκελο υποψηφιότητας, ο νέος γεωργός δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.

Πληροφορίες καθημερινά στα Γραφεία της Ένωσης Ιεράπετρας στους Παπαλάκκους 09.00-15.00 και στο τηλέφωνο 2842024282.

ΕΝΩΣΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ –ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

365 ημέρες δίπλα σου!

Στηρίζουμε τον αγρότη, τον τόπο μας, την κοινωνία.



ΕΑΣ Ιεράπετρας

Πηγή>http://www.radiovereniki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου