.

.......Νέα παράταση στα σχέδια βελτίωσης,μέχρι τις αρχές του Αυγούστου!!!...(Μπορεί να δωθούν οι εγκρίσεις όταν οι μύγες είναι παχειές)........Δεκτές προς επιδότηση και οι δεξαμενές....... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . ............................... .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι... .... ......

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μετάλλαξη και μεταλλαγμένα προιόντα

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεταλλαγμένα φωτο
Πηγή:http://ti-einai.gr

Μετάλλαξη είναι μία διαδικασία κατά την οποία είτε αλλάζει κάτι στο DNA ενός οργανισμού (πχ ενός ζώου, ανθρώπου, κλπ) εξαιτίας κάποιου εξωτερικού παράγοντα, είτε αλλάζουμε κάτι στο DNA ενός πχ φυσικού προϊόντος (πχ φρούτο, λαχανικό, κλπ), κι έτσι το αναγκάζουμε να μεγαλώσει με διαφορετικό τρόπο. 


Έτσι αυτό το προϊόν, βάσει της μετάλλαξης που του κάναμε, αποκτάει κάποιες ιδιότητες ή αντίστοιχα χάνει κάποιες. 

Αντίστοιχα μπορεί να έχουμε πάρει γενετικό υλικό του Α προϊόντος και να το ενσωματώσουμε στο γενετικό υλικό του Β. 

Έτσι το Β θα έχει και κάποια χαρακτηριστικά του Α. 

Είναι κάτι επικίνδυνο για τον άνθρωπο με απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον. 

Φυσικά όπως προαναφέραμε πιο πάνω, η μετάλλαξη μπορεί να συμβεί σε κάθε άλλον οργανισμό, από μόνη της ή εξαιτίας διαφόρων εξωτερικών παραγόντων, όπως πχ και στον άνθρωπο (πχ από ακτινοβολίες). 

Για παράδειγμα μία μετάλλαξη ή μία σειρά μεταλλάξεων σε κάποιον άνθρωπο, μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο.

Μεταλλαγμένα προϊόντα είναι αυτά τα προϊόντα που τρώμε, που έχουν υποστεί κάποια μετάλλαξη για κάποιον σκοπό. 


Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι το τάδε φρούτο είναι μεταλλαγμένο, εννοούμε ότι πειράξανε κάτι στο DNA του ώστε να έχει ή να μην έχει κάποια ιδιότητα. 

Η μετάλλαξη στα προϊόντα αυτά γίνεται πχ για να είναι το φρούτο πιο ανθεκτικό σε ζιζάνια, να γίνεται πιο μεγάλο, να έχει πιο γλυκιά γεύση, να αντέχει περισσότερο στο χρόνο, κλπ. 

Αντίστοιχα, μπορεί να προσθέσανε γενετικό υλικό από άλλο προϊόν, έστω πχ φρούτο πάλι, οπότε πχ να τρώμε κεράσια... με γεύση μπανάνας. 

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα είναι θεωρητικά κάτι καλό όμως στην πράξη οι συνέπειες που μπορεί να έχουν στον άνθρωπο όταν τα καταναλώνει, είναι απρόβλεπτες και το χειρότερο θα φανούν μετά από αρκετά χρόνια.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΑ

ivridia metallagmena jpgΣτις ημέρες μας προσλαμβάνοντας συνέχεια μηνύματα φόβου για την τροφή μας από πολλές πλευρές έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πλέον που δεν ξεχωρίζουμε τι ακούμε και τι διαβάζουμε αλλά μια σειρά λέξεων αποκτούν τρομακτική εικόνα στο μυαλό μας με αποτέλεσμα αυτό το συνονθύλευμα να το κουβαλάμε και πολλές φορές να μην είμαστε σίγουροι  αν αυτό που αγοράζουμε είναι καθαρό ή όχι.
Μια από αυτές τις συγχύσεις είναι τα υβριδικά τρόφιμα και τα μεταλλαγμένα. Ελάχιστοι γνωρίζουν τις διαφορές τους και πως τα ξεχωρίζουν.
Υβρίδια είναι εκείνα που είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων μεταξύ ποικιλιών ενός είδους, δηλαδή διασταυρώσεις μιας ποικιλίας μαρουλιού με μια άλλη ποικιλία μαρουλιού που το αποτέλεσμα δίνει ένα ποιο ανθεκτικό μαρούλι στις ασθένειες ή διασταύρωση μιας ποικιλίας πορτοκαλιάς με μια άλλη με βελτιωμένο αποτέλεσμα ως προς την ανθεκτικότητα. Πάντα όμως η διασταύρωση είναι αποκλειστικά από το φυτικό βασίλειο.
Τα υβρίδια είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων που γίνονται σε εργαστήρια και πατεντάρονται οι συνδυασμοί που προκύπτουν.
Τα υβρίδια περιέχουν περισσότερο νερό και λιγότερα θρεπτικά συστατικά, επίσης είναι στείρα τα σπόρια τους.
Μεταλλαγμένα είναι εκείνα που έχει γίνει ανταλλαγή γονιδίου από το ζωικό βασίλειο με το φυτικό βασίλειο π.χ γονίδιο βατράχου με γονίδιο καλαμποκιού.  Γονίδιο ψαριού με σπόρο πατάτας κλπ.
Τα μεταλλαγμένα είναι αποτέλεσμα παρέμβασης στη φύση με άγνωστες παρενέργειες..
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος τρόπος που να μας εγγυάται ότι θα αναγνωρίσουμε τις φυσικές παραδοσιακές ποικιλίες από τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα. Ακόμη και αν τα βιολογικά που αγοράζουμε προέρχονται από μεταλλαγμένους σπόρους.
Όμως οι καρποί που δεν είναι ομοιόμορφοι είναι μικροί σε μέγεθος έχουν μυρωδιά και γεύση ανάλογα με το είδος τους είναι στοιχεία που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα συμπέρασμα. Θα πρόσθετα και το που τα βρίσκουμε. Διότι στα σούπερ μάρκετ κατά κανόνα τα λαχανικά και τα φρούτα είναι συμβατικά και είναι ίσως μάταιο να τα ψάχνετε.
Μερικά μανάβικα καθώς και βιολογικές λαϊκές έχουν φρούτα και λαχανικά από παραδοσιακούς σπόρους.

Πηγή/φωτογραφίαOmofagia's Blog, omofagia.gr
Το είδαμε: Απέναντι Όχθη, apenatioxthi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου