.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Βγάζοντας περίπατο μιά...σουπιά!

Αποτέλεσμα εικόνας για σουπιες φωτογραφιες

Πολλοί και διάφοροι οι τρόποι που ψαρεύεται η σουπιά η οποία τούτες τις μέρες,αλλά και μετά την σαρακοστή,έχει την τιμητική της!Ειδικά,πανάκριβα Eging καλάμια,εκατοντάδες καλαμαριέρες,και αναρίθμητοι επίδοξοι ψαράδες μεταξύ των οποίων και παραθαλάσσιοι...αγρότες,συνθέτουν την παραλιακή εικόνα το σούρουπο και τις νύχτες στην απανταχού νησιωτική Ελλάδα.
Εμείς δεν θα σας πούμε για τους τρόπους ψαρέματος που προωθεί η σύγχρονη αλιευτική βιομηχανία.
Θα σας μιλήσουμε όμως για τους παραδοσιακούς τρόπους που ψαρεύεται αυτός ο νοστιμότατος σαρακοστιανός μεζές.
Αποτέλεσμα εικόνας για σουπιες φωτογραφιες

Βασική προυπόθεση για το ψάρεμα της σουπιάς,είναι ο ήπιος καιρός,τα καθαρά και ήρεμα ρηχά νερά,και η καλή οργάνωση του ψαρά.
Πρώτα απο όλα, ενημερώνουμε την συμβία για την επικείμενη νυχτερινή έξοδο,για να γλυτώσουμε αργότερα  την μουρμούρα και την ανάκριση.
Στη συνέχεια,εφοδιαζόμαστε,με ένα καλάμι  2 μέτρων απο το ποτάμι,ένα κομμάτι  μπετονιάς 2-3 μέτρα, διατομής 25-30 mm,ένα αγκίστρι 1.0 η 2.0,μιά δίμετρη γερή απόχη,ένα ζευγάρι ψηλές γαλότσες,ενα κουβά,ενα μπουκάλι λάδι έστω και χρησιμοποιημένο και ένα φακό κεφαλής,με καλά ενεργειακά αποθέματα διότι ενδέχεται να το ξενυχτήσουμε...
Το καλό ντύσιμο είναι μιά απο τις βασικές προυποθέσεις διότι το νυχτερινό αεράκι της θάλασσας δεν αστειεύεται.
Αποτέλεσμα εικόνας για σουπιες φωτογραφιες


Παλιότερα,όταν δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα,το  ψάρεμα της σουπιάς γινόταν με τα λούξ,μιά θηλυκή σουπιά δεμένη με σπάγγο σε ένα καλάμι και ένα μακρύ καμάκι.Το λάδι βέβαια ήταν πάντα απαραίτητο.Αρκούσε μιά μικρή ποσότητα για να έχουμε πλήρη διαφάνεια του νερού και του βυθού που περπατούσε ο ψαράς φωτίζοντας την περιοχή στην οποία έβγαζε βόλτα  την ζωντανή σουπιά.Παρατηρούσε την άφιξη των αρσενικών του είδους γύρω απο τη "νύφη" και στην κατάλληλη στιγμή κάρφωνε με το καμάκι τον ωραιότατο μεζέ.
Υπήρχαν βέβαια πάντα τα προειδοποιητικά σημάδια της "νύφης" η οποία μόλις αντιλαμβάνονταν ότι πλησίαζε η αρσενική,άρχιζε να πάλλεται πιό γρήγορα και να αλλάζει χρωματισμούς,φορώντας ένα κουστούμι παρόμοιο με αυτό της τίγρης.

Σήμερα,η όλη δυσκολία αυτού του ψαρέματος έχει περιοριστεί στο να πιάσουμε ζωντανή μιά σουπιά γένους θηλυκού.Σ,αυτό μας βοηθούν οι καλαμαριέρες που πιάνουν δουλειά κατα το σούρουπο.Μόλις το καταφέρουμε αυτό,πρέπει να την διατηρούμε ζωντανή στον κουβά,αλλάζοντας κάθε τόσο το νερό,μέχρι να ξεκινήσουμε το νυχτερινό περίπατο με το καλάμι και τη σουπιά δεμένη πάνω του και αγκιστρωμένη με το αγκίστρι απο το πίσω πίσω μέρος,και το κόκκαλο.
Τις θηλυκές δεν τις διακρίνουμε απο τις αρσενικές,απο το όνομα.Όσο και να φωνάξετε μιά σουπιά "Μαρία"η "Κατερίνα" η "Καλιόπη",δεν θα δώσει καμία σημασία.Αντίθετα,θα συνεχίσει να παριστάνει "τη σουπιά".Τις διακρίνουμε όμως απο το μέγεθος καθ,ότι είναι μικρότερες αλλά και απο το κόκκαλο που είναι πιό στρογγυλεμένο πίσω.
Φορώντας τις γαλότσες και έχοντας ανα χείρας την απόχη και το καλάμι με το "ζούμπερο" δεμένο,προχωράμε σιγά σιγά στο βυθό,ακολουθώντας τη σουπιά την οποία φωτίζουμε συνεχώς.
Οταν δεν μπορούμε να διακρίνουμε καλά τη σουπιά μας λόγω ελαφρού κυματισμού,απλά ρίχνουμε λίγο λάδι και το νερό γίνεται αμέσως καθρέφτης!
Σε λίγο θα κάνουν την εμφάνιση τους όχι μόνο αρσενικές σουπιές αλλά και θηλυκές,ακόμα και καλαμάρια η χταπόδια.Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι να αποχιάσουμε την κατάλληλη στιγμή.
Χρειάζεται όμως λίγη προσοχή διότι ειδικά σε πετρώδεις ρηχούς βυθούς,κυκλοφορούν και σμέρνες με τις οποίες δεν θέλουμε να έχουμε καμία στενή επαφή!

Προσοχή:Οπως και να ψαρέψετε τη σουπιά,η απόχη ανοίγει πάντα πρώτη και κλείνει τελευταία!

Η σουπιά είναι ο καλύτερος λόγος να μαζέψουμε την επόμενη μέρα απο τον κήπο,σπανάκι,μάραθο,μαιντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια και να φτιάξουμε ένα φαγητό νηστήσιμο και υπέροχο!

Για τις σουπιές που πιάσατε χθές και αναρωτιέστε πώσ θα τις μαγειρέψετε,σας δίνουμε την συνταγή:
https://www.cretangastronomy.gr/2014/04/%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9-2/


Καλές απόκριες.
Μενέλαος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου