.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά....... ......

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Που και πως βρίσκουμε νερό

φυτά που βρίσκουμε νερό

Φυτά που μας δείχνουν ότι υπάρχει νερό

Όπου είναι λυγαριές ή κόνυζα(ψυλλίστρα), ή ραγάζια, ή καλάμια λεπτά και μαλακά, ή κολλιτσίδα μόνη της φυτρωμένη, ή τριφύλλι, ή βρύα, ή βούρλα μόνα τους φυτρωμένα, υπάρχει ελπίδα να βρούμε νερό και εκεί πρέπει να σκάψουμε.
Νερά υπάρχουν όπου φυτρώνουν η αγριάδα, το πεντάνευρο, οι ήλιοι, το βούτημο, οι βάτοι, το κοντυλόχορτο, ο αγριοδιόσμος, το πολυτρίχι, το νυχάκι, το ξυνολάπαθο, το πολυγόνατο, το βρωμόχορτο, το χιλιόχορτο, η χαμολεύκα, η κύπερη, ο χαμολειός και το άγριο τριφύλλι. Επίσης το περιπλοκάδι, η αγριοσυκιά, η αγριοφτελιά, το κοντυλόχορτο και τα χρυσάνθεμα.

Όπου υπάρχουν τα φυτά αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει και νερό υπόγειο. Και όπου είναι μαραμένα, τα νερά είναι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, αδύνατα και όχι διαρκή. Όταν είναι πιο πολλά και χλωρά και τα νερά είναι βαθειά και διαρκή.
Όταν τα φυτά αυτά είναι πολλά μαζί, πυκνά, χλωρά και θρεμμένα, πολλά θα είναι και τα νερά. Όπου είναι μαύρη η γη και βαθειά είναι διαρκέστερα και αδρότερα τα νερά.
Και από τα χώματα όσα είναι πολύ λασπερά, έχουνε περισσότερα νερά και ακόμα πιο πολλά όσα χώματα γλυκίζουν.

Με ποιόν τρόπο δοκιμάζουμε ότι υπάρχει νερό
Σκάβουμε λάκκο στο μέρος που θέλουμε να βρούμε νερό, βάθους ενάμιση μέτρου και φτιάχνουμε ένα αγγείο από μολύβι σε σχήμα ημισφαιρίου ή παίρνουμε μια χύτρα και την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος αλείφουμε με λάδι το αγγείο που θα έχουμε. Κατόπιν παίρνουμε μαλλί πλυμένο, ξερό και καθαρό μήκους έως οχτώ εκατοστών του μέτρου και στη μέση του μαλλιού δένουμε ένα μικρό λιθάρι. Το μαλλί το κολλούμε από το μέσα μέρος του αγγείου με κερί. Έπειτα το βάζουμε αναποδογυρισμένο μέσα στο λάκκο και προσέχουμε ώστε το μαλλί να κρεμαστεί έως τα μισά του αγγείου όταν θα το γυρίσουμε.
Το αγγείο το σκεπάζουμε με χώμα σε ύψος μισού μέτρου και το αφήνουμε εκεί την νύχτα.
Την αυγή πριν βγει ο ήλιος, ξεσκεπάζουμε το αγγείο και το γυρίζουμε και αν ο τόπος έχει νερό θα βρούμε και το αγγείο από μέσα ιδρωμένο και το μαλλί γεμάτο νερό. Και αν είναι πολλή η υγρασία ώστε να βγαίνουν και δάκρυα το νερό το νερό είναι κοντά. Αν όμως φανεί μόνο υγρασία υπάρχει νερό, αλλά είναι σε βάθος. Αν δεν υπάρχει καθόλου υγρασία πρέπει να δοκιμάσουμε με τον ίδιο τρόπο και σε άλλα μέρη που πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα να βρούμε νερό.
Μερικοί για να καταλάβουν αν υπάρχει νερό χρησιμοποιούν την εξής μέθοδο. Ανοίγουν λάκκο βάζουν ένα σφουγγάρι στεγνό και το σκεπάζουν με χλωρά φύλλα καλαμιάς ή με άλλο χορτάρι μαλακό και το αφήνουν εκεί τρεις ώρες. Και αν το σφουγγάρι έχει υγρασία όταν θα το βγάλουν, υπάρχει νερό. Αν όμως είναι ξηρό δεν υπάρχει καθόλου.

Που αλλού βρίσκουμε νερό
Τα ψηλά βουνά και όσα έχουν πολλές κορυφές, έχουν νερά και κυρίως οι πλαγιές των βουνών που είναι κατά το βοριά ή κατά το βορειοανατολικό μέρος. Οι πλαγιές που βλέπουν κατά τον βορρά έχουν περισσότερα νερά από όσες βλέπουν κατά το νοτιά. Και οι πλαγιές που βλέπουν κατά την ανατολή ή κατά την δύση έχουν νερά όσα και οι βορινές και περισσότερα από τις πλαγιές που είναι γυρισμένες νότια. Και τα κατάφυτα βουνά έχουν περισσότερα νερά γιατί έχουν ίσκιο.
Επίσης νερά έχει και η μαύρη και παχιά γη και αν ακόμη είναι γεμάτη πέτρες και ιδίως αν έχει πέτρες μαύρες ή κοκκινωπές. Στους κάμπους που είναι ασπρόχωμα και έχει χαλίκια και ελαφρόπετρα και η όψη της γης είναι κατάξερη και γυμνή, δεν υπάρχει νερό. Επίσης δεν έχει νερό όπου είναι κεραμιδόχωμα και όπου η γη διώχνει τα νερά και τις βροχές. Όπου όμως η γη κρατάει το νερό και το ρουφάει υπάρχει περισσότερη υγρασία.
Επίσης αν ανεβούμε σε ψηλότερο μέρος με τις πρώτες αχτίδες του ηλίου, πριν ασπρίσει η μέρα, κοιτάζουμε και δούμε να ανεβαίνει ψηλά κάτι σαν καταχνιά, χωρίς να αραιώνετε, υπάρχει ελπίδα να βρούμε νερό. Παρατηρούμε ακόμα και τα κουνούπια μόλις βγει ο ήλιος και αν πετούν προς τα επάνω και στριφογυρίζουν σαν το αδράχτι, σημαίνει ότι υπάρχει νερό.
Πρέπει κυρίως να παρατηρεί κανείς από ψηλό μέρος. Κατά το καλοκαίρι , το μεσημέρι που είναι η ατμόσφαιρα καθαρή και η γη εντελώς ξηρή, στα μέρη που υπάρχει νερό βγαίνει ατμός και φαίνεται σαν μικρό σύννεφο. Το χειμώνα ο τόπος αυτός έχει καταχνιά, σαν αυτή που υπάρχει στα ποτάμια, στις λίμνες και στα πηγάδια, όχι όμως τόσο πυκνή, αλλά λεπτή και αραιή.

Πηγή: Γεωπονικά-Κασσιανός Βάσσος/http://www.ftiaxno.gr

Πώς βρίσκουμε νερό
Αν αρχίσει κάποιος να παρατηρεί, μπορεί να εντοπίσει κάποια σημεία σε μια περιοχή που φανερώνουν την ύπαρξη κοιτασμάτων νερού στο υπέδαφός της.

Κατ’ αρχήν, νερά βρίσκονται στα υπόγεια των βουνών που έχουν πολλές κορυφές. Οι πλαγιές των βουνών που έχουν περισσότερα κοιτάσματα νερού, είναι οι βορινές και οι ανατολικές. Τα λιγότερα νερά βρίσκονται στις νότιες πλαγιές των βουνών. Όπου τα βουνά είναι κατάφυτα επίσης, ο ίσκιος που υπάρχει δίνει τη δυνατότητα κατακράτησης και άρα ύπαρξης υπόγειων νερών εκεί.

Η μαύρη και παχιά γη υποδηλώνει την παρουσία υπόγειων νερών, ακόμα και να εκεί υπάρχουν πολλές πέτρες. Οι μαύρες και κοκκινωπές πέτρες εκεί, ενισχύουν την πιθανότητα ύπαρξης διαρκέστερων περισσότερων νερών. Επίσης τα λασπερά χώματα δηλώνουν την παρουσία περισσότερων νερών κι ακόμα περισσότερων, τα χώματα που γλυκίζουν.

Στους κάμπους με λευκά χώματα και χαλίκια και εκεί που η όψη της γης είναι ξερή, εκεί δεν υπάρχουν υπόγεια νερά. Το ίδιο συμβαίνει όπου υπάρχει κεραμιδόχωμα.

Για να εντοπίσει κάποιος την ύπαρξη νερών σε ένα κάμπο, πρέπει συνήθως να βρίσκεται σε ένα ψηλό σημείο. Αν κοιτώντας από κάπου ψηλά με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, υπάρχει καταχνιά που δεν αραιώνει αμέσως, έχουμε μια πρώτη ένδειξη για παρουσία υπόγειων υδάτων.

Αν μόλις ανατείλει, παρατηρήσουμε τα κουνούπια να πετούν προς τα επάνω ελικοειδώς, εκεί υπάρχουν υπόγεια νερά. Τα καλοκαιριάτικα μεσημέρια που η γη είναι ξερή και η ατμόσφαιρα καθαρή, αν εντοπίσουμε κάπου να αναδύεται ατμός σαν μικρό σύννεφο, έχουμε εντοπίσει ένα σημείο με υπόγεια νερά.

Αν το χειμώνα εντοπίσουμε σε μια περιοχή καταχνιά σαν αυτή που υπάρχει πάνω από τα ποτάμια και τις λίμνες αλλά πιο αραιή, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που υπάρχουν υπόγεια νερά.

Η εύρεση νερού με γεώτρηση σε μια περιοχή, δεν είναι μια υπόθεση τυχαία δηλαδή, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα επιστημονικά μέσα για εντοπισμό. Οι ενδείξεις είναι πολλές και αν συνδυαστούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν στην εύρεση νερού με πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Πηγή:http://www.geotriseis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου