.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Καλοκαίρι:Μιά παγωμένη μπίρα είναι καλή επιλογή?

Φωτογραφία για Η μπίρα, η μαγιά της και η διατροφική της αξία. Παχαίνει η μπύρα και πόσο μύθος είναι η μπιροκοιλιά;

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Η μπίρα (το σωστό είναι με ι και όχι με υ) είναι ένα αλκοολούχο ποτό με περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. 

Η αλκοόλη καθώς και το διοξείδιο του άνθρακα προέρχονται από την φυσική διαδικασία της ζύμωσης. Ο ζύθος και η τέχνη της ζυθοποιίας είναι γνωστά στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αναφέρεται ότι οι Σουμέριοι το 6000 π.Χ. είχαν αναπτύξει εμπόριο ζύθου. Επίσης από πάπυρους που σώζονται φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι περί το 4000 π.Χ. χρησιμοποιούσαν το κριθάρι, καθώς και άλλα δημητριακά για την παρασκευή ζύθου. Μετά από πολλά χρόνια ο ζύθος έγινε πολύ γνωστός στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στους Αγγλοσάξωνες και Τεύτονες οι οποίοι κατοικούσαν στη σημερινή Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Βέβαια, δεν είναι γνωστό πώς, πότε και από ποιους έμαθαν την τέχνη της ζυθοποιίας. Αναφέρεται ότι ένας Έλληνας περιnγητής που ταξίδευσε στην Bόρεια Γαλλία περί το 325 π.Χ. περιέγραψε σχετικά με την παρασκευή του ζύθου και μάλιστα αναφέρει την μεγάλη κατανάλωση ζύθου που παρατήρησε εκεί. Περί το τέλος του 17ου αιώνα η κατανάλωση ζύθου ήταν σημαντική και ήταν διαδεδομένη κυρίως σε μοναστήρια της Κεντρικής Ευρώπης. Ένας από τους λόγους ήταν η κακή ποιότητα του πόσιμου νερού. Ένας άλλος λόγος ήταν το ότι οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο ζύθος ήταν υγρό με φαρμακευτικές ιδιότητες για πολλές ασθένειες. Μέχρι της εποχής του Γάλλου Παστέρ η ζυθοποιία ήταν μια τέχνη. Ο λαμπρός αυτός επιστήμων έθεσε τα θεμέλια της επιστήμης της ζυθοποιίας, εισάγοντας για πρώτη φορά την μαγιά για την διαδικασία της ζύμωσης. Στην συνέχεια η ζυθοποιία τέθηκε σε άλλες βάσεις κυρίως επιστημονικές χωρίς όμως να παύσει να θεωρείται και τέχνη.

H μπίρα παρασκευάζεται από πρώτες ύλες όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό. Όλα αυτά είναι φυσικές ουσίες στις οποίες μπορούν να ανιχνευθούν πολλά ωφέλιμα συστατικά. Πιο συγκεκριμένα:

• H βύνη προσφέρει στην μπίρα υδατοδιαλυτές διαιτητικές ίνες.

• Mικρές ποσότητες ανθέων λυκίσκου (αρωματικό φυτό) προστίθενται στην μπίρα για να την αρωματίσουν, αλλά και για να λειτουργήσουν ως φυσικά συντηρητικά. O λυκίσκος συμβάλλει στη δημιουργία της πικρής της γεύσης. O λυκίσκος περιέχει ουσίες που θεωρείται ότι επιδρούν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες και κάποιες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης και ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. H μπίρα, άλλωστε, είναι η μόνη σημαντική διατροφική πηγή λυκίσκου. Συνεπώς, οποιαδήποτε πιθανά οφέλη για την υγεία προκύπτουν μόνο από την κατανάλωση μπίρας.

• H μαγιά παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως B1, B6 και φυλλικό οξύ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνδέονται  με την ισορροπία της φυσικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος, τη διάθεση και την ενεργητικότητα του εγκεφάλου. Τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, όπως η τρυπτοφάνη, η λευκίνη, η μεθιονίνη, η λυσίνη, που περιέχει επίσης, κρίνονται αναγκαία για έναν μεγάλο αριθμό βιολογικών διεργασιών στο σώμα. Τα αποκαλούμε απαραίτητα, καθώς δεν μπορούν να παρασκευασθούν από το ίδιο το σώμα και άρα πρέπει να καταναλωθούν είτε σαν φυσική τροφή ή από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής

Eίναι εκείνη που καθορίζει αν μια μπίρα είναι lager ή ale. 

• Nερό. Bρίσκεται συνήθως στην μπίρα σε ποσοστό 93%, ενώ το αλκοόλ σε ποσοστό περίπου 5%.

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ (ανά 100 γρ.)Nερό:94,32 γρ.Mαγνήσιο:6 mgΣυνολικά λιπίδια:0,06 γρ.Φώσφορος:13 mgYδατάνθρακες:1,61 γρ.Kάλιο:25 mgΣάκχαρα:0,05 γρ.Nάτριο:4 mgAσβέστιο:5 mgΔιαιτητικές ίνες:0,1 γρ.

Τι είναι όμως η μαγιά της μπίρας;  

Στην πραγματικότητα, αναφερόμαστε στη διατροφική μαγιά η οποία παράγεται από καλλιέργεια του μύκητα Saccharomyces cerevisiae, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις διάρροιας και κοινού κρυολογήματος. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αποτελεί και ένα αποτελεσματικό όπλο για την καταπολέμηση της ακμής. Η μαγιά μπίρας ως όρος, περιγράφει ένα μονοκύτταρο οργανισμό (fungus – ζυμομύκητα), ο οποίος αναλαμβάνει τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης των σακχάρων, με κύρια παράγωγα την αλκοόλη και το διοξείδιο του άνθρακα. Λόγω της σύστασής της, η μαγιά μπίρας θεωρείται ότι δρα ευεργετικά ως προς τον μεταβολισμό, την εντερική λειτουργία, τη μυϊκή μάζα, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχει, επίσης, έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, ως προς την πιθανή επίδρασή της στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων σε διαβητικούς ασθενείς.

Εξαιτίας του χρωμίου, το οποίο μάλιστα στη μαγιά μπίρας έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να το χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά, η λήψη μαγιάς μπίρας φαίνεται πως βοηθά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ (διαβήτης ενηλίκων). Μελέτες σε τέτοιους ασθενείς έδειξαν  μείωση μέχρι και 30% στις τιμές σακχάρου, μετά τη λήψη συμπληρώματος μαγιάς.

Η μαγιά μπίρας φαίνεται ότι συμβάλλει θετικά και σε περιπτώσεις δυσλιπιδαιμίας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή» (HDL). Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουροι για το αν η συγκεκριμένη δράση οφείλεται επίσης στην παρουσία του χρωμίου ή σε κάποιο άλλο συστατικό της μαγιάς μπίρας.

Η δράση της μαγιάς μπίρας στην καταπολέμηση της διάρροιας οφείλεται στο γεγονός ότι διεγείρει την παραγωγή εντερικών ενζύμων και στην αντιβακτηριδιακή δράση που ασκεί στο έντερο, αλλά και στο γεγονός ότι ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού.

Συμβάλλει, επίσης, θετικά στην καλή εμφάνιση του δέρματος, με ωφέλιμη δράση σε περιπτώσεις ακμής. Συμβάλλει στην καλή υγεία των νυχιών και των μαλλιών, που τα τονώνει και τα βοηθά να διατηρούν τη λάμψη τους.

Είναι φτωχή σε θερμίδες, λίπος και νάτριο, τα θρεπτικά συστατικά της όμως, την καθιστούν ένα καλό συμπλήρωμα για τους χορτοφάγους, που συχνά εμφανίζουν έλλειψη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα είδη μπίρας

Oι διαφορές από μπίρα σε μπίρα καθορίζονται από τη σύνθεση των δημητριακών που χρησιμοποιούνται, από την ποσότητα του λυκίσκου και κυρίως από τη θερμοκρασία που γίνεται η ζύμωση. Στην ουσία, υπάρχουν δύο κύρια είδη μπίρας: οι ανοιχτόχρωμες και οι σκουρόχρωμες, με πολλές επιμέρους παραλλαγές. 

Oι ξανθές ή άσπρες μπίρες: Zυθοποιούνται συνήθως με βύνη που προέρχεται από σιτάρι και γι’ αυτό είναι πιο ανοιχτές. Eίναι πιο δημοφιλείς από τις σκούρες και πιο ελαφριές. Συχνά, μάλιστα, αρωματίζονται από κάποιο μπαχαρικό (π.χ. κύμινο ή κόλιαντρο). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι lager, οι pils κλπ.

Mαύρες ή κόκκινες μπίρες: Aποκτούν το σκούρο χρώμα τους επειδή οι παραγωγοί καβουρντίζουν το βυνοποιημένο κριθάρι πριν προχωρήσουν στη ζυθοποίηση. Όσο πιο σκούρα είναι η μπίρα, τόσο πιο έντονη είναι και η γεύση της. Συνήθως οι μαύρες μπίρες είναι πιο δυνατές, έχουν δηλαδή περισσότερο αλκοόλ. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πλέον μαύρες μπίρες με λιγότερο αλκοόλ από τις ξανθές (γύρω στους 5 βαθμούς) και ξανθές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μοναστηριακές, οι ale, οι bock κλπ. Oι κόκκινες μπίρες είναι πιο πικρές, επειδή έχουν περισσότερο λυκίσκο. 

Μπίρα και περίμετρος κοιλιακής περιοχής

H αλήθεια είναι ότι η μπίρα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, ωφελεί την υγεία μας. Και μέτρια κατανάλωση μπίρας σημαίνει πρόσληψη 12 γρ. αλκοόλ για τις γυναίκες και 24 γρ. για τους άνδρες. Έτσι, αν κανείς καταναλώσει μπίρα με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θα πρέπει να πιει 240 ml αν είναι γυναίκα και έως 480 ml αν είναι άνδρας.

H μπίρα κατηγορείται -συνήθως άδικα- για την αύξηση του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα, η μπίρα δεν παχαίνει, αρκεί να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες και να μη συνοδεύεται από πολύ πλούσια σε λιπαρά φαγητά και σνακ. H μπίρα δεν περιέχει λίπος, ούτε χοληστερίνη και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. H θερμιδική της αξία είναι χαμηλότερη από άλλα ποτά, αλλά έχουμε την τάση να την πίνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.  

Η μπιροκοιλιά είναι απλά ένας μύθος. Αν λοιπόν σας αρέσει η μπίρα μπορείτε να την απολαύσετε με μέτρο. Η μπίρα όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, χάρις την χαμηλή θερμιδική της αξία είναι ιδανική ακόμα και στην δίαιτα φτάνει να αποφεύγονται τα παρελκόμενα τσιμπολογήματα.  Ένα μικρό πακέτο πατατάκια των 75 γραμμαρίων σας δίνουν 430 θερμίδες, προσθέστε σε αυτές τα τουλάχιστον 100 γραμμάρια χοιρινό λουκάνικο που σας «προμηθεύουν» με 339 επιπλέον και έχετε μόλις φτάσει τις 770 θερμίδες απλά και μόνο τσιμπολογώντας Από εκεί και πέρα για κάθε «φετούλα» σαλάμι και τυρί τύπου gouda ή edam 60 γραμμαρίων προσθέστε στο «λογαριασμό» σας 400 επιπλέον θερμίδες συνολικά.

Δεν είναι η μπίρα που ευθύνεται για την αυξημένη περίμετρο της μέσης ενός άνδρα ή μιας γυναίκας, αλλά η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από εκείνες που έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν αυτές προέρχονται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικών. 

Το αλκοόλ αυξάνει περισσότερο την περίμετρο κοιλιάς, όταν καταναλωθεί σε ποσότητα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φαγητό. Κι αυτό γιατί το ήπαρ, διασπά πρώτα το αλκοόλ και όχι το λίπος, με αποτέλεσμα η περίσσεια των θερμίδων από το αλκοόλ να μετατρέπεται σε λίπος, πριν προλάβει να διασπαστεί. Η αποθήκευση γίνεται στη κοιλιακή περιοχή, αυξάνοντας το σπλαχνικό λίπος. Μάλιστα, η αποθήκευση αυτή δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό σε άντρες και γυναίκες – στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Εκτός από τη θερμιδική πρόσληψη, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κοιλιάς (παχυσαρκία τύπου μήλου) παίζει και η ηλικία, λόγω των μειωμένων καύσεων και της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας με τη πάροδο των χρόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, που εμφανίζουν περισσότερη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή περιοχή, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια έρευνα, που έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, παρουσίασαν μικρότερη αύξηση πόντων στην κοιλιακή περιοχή, σε σχέση με όσες δεν ακολούθησαν θεραπεία.

Η μαγιά μπίρας έχει και διαιτητική δράση, αφού αν ληφθεί μισή ώρα πριν το γεύμα, δημιουργεί κορεσμό, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ο οργανισμός «χορτάτος» για μεγαλύτερο διάστημα και έτσι να τρώμε λιγότερο. Η μαγιά μπίρας, λόγω της περιεκτικότητάς της σε ίνες, αλλά και λόγω της προβιοτικής δράσης της, αν καταναλωθεί μισή ώρα πριν το γεύμα προσφέρει ένα ευχάριστο αίσθημα κορεσμού, το οποίο μας οδηγεί στη γρηγορότερη πληρότητα και άρα στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από το γεύμα. 

Mελέτη  έδειξε πως όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και συνδυάζεται με συστηματική φυσική δραστηριότητα, όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά αδυνατίζει κιόλας

  θερμίδες/100ml ml/μερίδα θερμίδες/μερίδα

Mπίρα lager    46  250  107

Mπίρα χωρίς    15  250  38 

αλκοόλ

Πότα          Θερμίδες/100ml

Μπίρα κοινή  46

Μπίρα light   31

Κρασί κόκκινο 81

Κρασί λευκό   78

Βότκα   215

Τζίν   244

Ρούμι    215

Ουίσκι   233

Διαλέξτε την μπίρα, που σας ταιριάζει και απολαύστε την. Στην υγειά σας !
Πηγή:http://www.newsnowgr.com


Πως θα φτιάξουμε σπιτική μπύρα


Θα μάθουμε πως θα φτιάξουμε την μπύρα στο σπίτι μας χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε κάποιο kit η συγκεκριμένα υλικά. Εδω τα φτιάχνουμε όλα μόνοι μας και μελλοντικά θα δούμε και την καλλιέργεια των υλικών όπως κάναμε και σε παλιότερα άρθρα. Θα δούμε την βασική συνταγή και πάνω σε αυτήν θα εξηγήσουμε τι πρέπει να γίνει για να βγάλουμε μαύρη η κόκκινη μπύρα πέρα από ξανθιά. Θα δούμε διαφορετικές ποιότητες και χρώματα και πως ασφαλώς θα τα κάνουμε όλα αυτά. Η συνταγή μας θα βγάλει μπύρα σε θόλο χρώμα που είναι και το βασικό γιατί το διάφανο δεν είναι χρώμα είναι marketing αλλά θα δούμε και το πως θα βγει διάφανο. Επίσης σας έχω φτιάξει έναν μετρητή που θα σας υπολογίζει τα υλικά που θα χρειάζεστε ανάλογα με την ποσότητα μπύρας που θέλετε να φτιάξετε.

Εξαρτήματα που θα χρειαστούμε για σπιτική μπύρα


1) κατσαρόλα
2) Δυο πλαστικούς κουβάδες χωρητικότητας 20 λύτρων και περισσότερο με καπάκι που να κλείνουν αεροστεγώς.
3) Ένα θερμόμετρο
4) ένα σωλήνα διαμέτρου 10mm και 1μ μάκρος ( λίγο πάνω λίγο κάτω δεν χάλασε ο κόσμος )
5) κάτι μεταλλικό για ανακάτεμα 50cm τουλάχιστον. Όχι ξύλινο μεταλλικό.
6) έναν αποθητήρα αέρος. Κάνει 1ε - 2ε στο εμπόριο. Θα κάνουμε και μια αναφορά για το πως θα τον φτιάξουμε αυτοσχέδια. Γιατί τον έχουμε δει να πουλιέται και 20ε
7) σκουρόχρωμα μπουκάλια με αεροστεγής καπάκι η γυάλινη νταμιτζάνα

Τι κάνουμε με όλα αυτά.


1) αρχικά τα πλένουμε πολύ καλά. Και ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιούμε ξύδι. Υπάρχουν 2 λόγοι που πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στο πλύσιμο. Ο ένας είναι πως θα το ποιούμε, αλλά αυτό ίσως να μην σε απασχολεί ιδιαίτερα κάποιους και για αυτό έρχεται ο δεύτερος λόγος. Τα παράσιτα μπορεί να χαλάσουν το μίγμα μας, σε κάποιες περιπτώσεις απλά να ρίξουν την ποιότητα του και σε άλλες να το καταστρέψουν.

2) η κατσαρόλα χρειάζεται για να βράσουμε το μίγμα μας. Το πρώτο που κοιτάμε είναι να είναι ανοξείδωτη το δεύτερο είναι το μέγεθος.  Σκέψου ότι αν θες να βγάλεις κάπου στα 20 λύτρα μπύρας, στο μαγείρεμα μια κατσαρόλα 20 λύτρων είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτό που χρειάζεσαι.

3) στον Α κουβά θα βάλουμε το μίγμα μας. Οπότε σε αυτόν θα τοποθετήσουμε και τον αποθητήρα αέρος ( στο καπάκι ) αφού τον κλίσουμε αεροστεγώς. Και θα κολλήσουμε πάνω του το θερμόμετρο. Στον δεύτερο θα μεταφέρουμε το μίγμα μας όταν θα είναι έτοιμο για να το τοποθετήσουμε στα μπουκάλια.

4) αποθητιρας αέρος. Είπαμε θα μπει στον κουβά Α και αυτό θα γίνει γιατί το μίγμα μας παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο πρέπει να βγαίνει από τον κουβά Α αλλά χωρίς να μπαίνει μέσα αέρας από το εξωτερικό περιβάλλον. Το θέλουμε απόλυτα αεροστεγές αν θέλουμε να ποιούμε την μπύρα. Στο εμπόριο είπαμε είναι αρκετά φθηνός ( χρωματοπωλεία, γεωπόνοι, οινολόγοι ) αλλά μπορούμε να τον φτιάξουμε και μόνοι μας. Κόβοντας ένα κομμάτι λάστιχο σε σχήμα s, μετά το σταθεροποιούμε σε αυτό το σχήμα με σύρμα και βάζουμε λίγο νερό ώστε να καλύψει την μια καμπύλη. Η μια άκρη του λάστιχου στον κουβά Α και η άλλη στον αέρα. Δες μερικές εικόνες θα το καταλάβεις καλύτερα.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε κατά το μαγείρεμα.

Όσο για τα υλικά τώρα που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε την σπιτική μπύρα. Είχα πολλά παράπονα από εσάς. Μου λέγατε πως δεν καταλαβαίνετε τις συνταγές με oz και την δοσολογία πακέτο. Ναι όντος τι θα πει 2 πακέτα ? Αν εγώ δεν θέλω να αγοράσω πακέτα από εσένα ? Τα άρθρα έχουν γραφτεί έτσι ώστε να σας ψήσουν και να σας πουλήσουν για αυτό δεν βγάζατε άκρη. Σας τα έχω φτιάξει όλα σε γραμμάρια και κυλά και πέρα από αυτό σας έχω φτιάξει ένα μετρητή. Σε αυτόν γράφεις πόσα λύτρα μπύρας θες να βγάλεις και αυτός σου λέει τι υλικά χιάζεσαι. Είναι ακριβείας σε ποσοστό 1 προς ένα εκατομμύριο οπότε εσείς στρογγυλοποιήστε τις δοσολογίες αν δεν θέλετε να το πάτε τόσο κατά γράμμα η αν θέλετε να πειραματιστείτε. Εγώ θα σας γράψω μια συνταγή 18 λύτρων, παρόμοια με αυτήν που σας μπερδεύει σε γραμμάρια και κυλά για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Αυτή μια βασική συνταγή από τις πολλές τις άλλες θα τις ανακαλύψετε και κάποιοι από εσάς θα τις δημιουργήσετε.

Υλικά για σπιτική μπύρα 18 λύτρων 


20 Λύτρα νερού
2.72 Κιλά εκχύλισμα βύνης σε υγρή μορφή
0.5 Κιλά εκχύλισμα βύνης σε σκόνη
56 Γραμμάρια Λυκίσκος σε pellet μορφή
0.5 Κιλά μαγιά σε σκόνη ( αν όχι χίμα τότε από καταστήματα που έχουν υλικά για μπύρα την θες ζωντανή για δουλέψει )
1 Κιλό ακατέργαστης ζάχαρης ( η καφέ ζάχαρη είναι συνήθως ακατέργαστη αλλά σιγουρέψου ότι το γράφει και η συσκευασία )

Εγώ θα προτιμούσα 3.22 κύλα ξερής βύνης και δεν θα έβαζα υγρή. Θα με ζόριζε λίγο στο να την διαλύσω στο νερό αλλά θα την βρω σε πολύ χαμηλότερη τιμή και χίμα που θα είμαι και περισσότερο σίγουρος για την ποιότητα της. Αν θες να φτιάξεις μαύρη η κόκκινη μπύρα τότε θα διαλέξεις την ανάλογη μαγιά !!!

Μετρητής για άλλη δοσολογία λύτρων


Τα υλικά θα τα βρεις σε παντοπωλεία, καταστήματα ξυρών καρπών, καταστήματα γεωπόνων ακόμα και στο ιντερνέτ.

Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα πρώτο


  Θα το αναλύσω πολύ για να μη σας μπερδέψουν οι αργότερα οι δοσολογίες σας. Αρχηγικά θα ρίξουμε στην κατσαρόλα μας το 1/5 του νερού που θα χρειαστούμε. Στην περίπτωση μας τα 4 από τα 20 λύτρα του νερού και τα υπόλοιπα τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Αν όχι όλα τότε όσα περισσότερα γίνεται. Υπάρχει και ένας τρόπος που παγώνουμε αμέσως το μίγμα θα τον αναφέρω και αυτόν αλλά δεν το προτείνω για μπύρες πολύ καλής ποιότητας. Αλλά αν η χωρητικότητα του ψυγείου δεν επαρκεί τότε είναι απαραίτητος.
  Αφού έχουμε τα τέσσερα λύτρα νερού στην κατσαρόλα τα αφήνουμε να κοχλάσουν και μετά την κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε μέσα την υγρή βύνη ανακατεύοντας μανιωδώς, για να μη μας κολλήσει και στην συνέχεια την βύνη σε σκόνη. Και ξανακατέβουμε μανιωδώς για τον ίδιο λόγο. Όταν δούμε πως όλα αυτά έχουν διαλυθεί καλά μέσα στο νερό, ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά στο τέρμα.
  Τώρα είμαστε πάνω από την κατσαρόλα για τα πρώτα 10 - 20 λεπτά να δούμε τον αφρό. Αν αυτός φουσκώνει επικίνδυνα με αποτέλεσμα να χυθεί έξω από την κατσαρόλα τότε παίρνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά να κατέβει λίγο η στάθμη του αφρού, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ξανά βάζουμε την κατσαρόλα πάνω. Για όσες φορές χρειαστεί. Αφού πέρασαν τα πρώτα 20 λεπτά ρίχνουμε τον μισό λυκίσκο. Στην περίπτωση μας τα 28 γραμμάρια. Αφήνουμε για μια ώρα να βράσει και μετά ρίχνουμε τον υπόλοιπο λυκίσκο και ξανακατεβούμε μέχρι να λιώσει και αυτός ( όσο γίνεται ). Όταν λιώσει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα δεύτερο


  Είμαστε στο σημείο που το μίγμα έχει μαγειρευτεί και εμείς έχουμε τα μπουκάλια νερού στο ψυγείο. Αν δεν είχαμε αρκετό χώρο στο ψυγείο τότε πρέπει να γεμίσουμε μισό νεροχύτη με νερό και πάγο και να αφήσουμε εκεί το μίγμα μας να κρυώσει, μαζί με την κατσαρόλα. Το θέμα είναι να μη μπει το καυτό μίγμα στο πλαστικό. Πάμε τώρα να συνεχίσουμε. Στον κουβά Α που όπως είπαμε και πιο πάνω θα βάλουμε το θερμόμετρο τον αποθητιρα και θα κλίσουμε αεροστεγώς. Θα ρίξουμε το νερό που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για μαγείρεμα ( αυτό στο ψυγείο ). Από όσο ψιλότερα το ρίξουμε τόσο καλύτερα, για αυτό είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε μια καρέκλα. Αν το νερό ανακατευτεί καλά πριν μείνει στάσιμο θα βοηθήσει στην ζύμωση. Μην αρχίσεις να το ανακατεύεις στο μπουκάλι είναι θλιβερό και δεν θα έχει αποτελέσματα. Πρέπει να ανανεώσει το οξυγόνο με συγκεκριμένο τρόπο. Μετά αδειάζουμε το μίγμα μας μέσα στον κουβά Α που έχει μπει και το νερό μετά την μαγιά και τέλος το κλείνουμε.
  Για να μη κάνουμε κανένα λάθος. Έχουμε κλείσει το καπάκι καλά, και δεν μπαίνει αέρας στο μίγμα. Έχουμε τοποθετήσει τον αποθητιρα στο καπάκι τόσο καλά που ούτε από εκεί μπαίνει αέρας. Αν έχουμε κάνει μεγάλη τρύπα και μπαίνει αέρας τότε ανοίγουμε μια μικρότερη στον άλλον και σφηνώνουμε τον αποθητιρα με δυσκολία για να σιγουρευτούμε ότι δεν μπαίνει αέρας στο μίγμα και μόνο βγαίνει. Όμορφα ως εδω, τώρα αφήνουμε το μίγμα μας κάπου να μη το χτυπά ο ήλιος και να έχει θερμοκρασία δωματίου για μια εβδομάδα.

Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα τρίτο


Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν πολλά κόλπα που κάνουν την συνταγή μας πραγματικά ξεχωριστή. Όπως να βράσεις την ζάχαρη με το μίγμα, να φιλτράρεις το μίγμα με ζάχαρη να λιώσεις την ζάχαρη με κατσαρόλα μέσα στην κατσαρόλα όπως κάνεις με το κερί και το σαπούνι. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στο πως θα γίνει η δεύτερη ζύμωση την ποσότητα αλκοόλ και τον χρόνο που θέλει να σε επηρεάσει. Αυτά θα τα δείτε στην πορεία σε προσωπικές αλλαγές που θα κάνετε εμείς θα δούμε τον πιο απλό τρόπο. Αφήνουμε το μίγμα μας εκεί που είναι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και την ζάχαρη.

  Πρώτα θα ρίξουμε μια κουταλιά ζάχαρη σε κάθε μπουκάλι που θέλουμε να γεμίσουμε με μπύρα.

Σκέψου ότι αν η ζάχαρη που θα ρίξεις στην κατσαρόλα γεμίζει το 25% μέχρι το 75% μετά θα γεμίσει με νερό. Γενικά χρειάζεσαι φαρδιά κατσαρόλα για να λιώσει η ζάχαρη γρήγορα. Στην συνέχεια την βάζεις στην φωτιά και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει καλά. Ζάχαρη και νερό να γίνουν ένα (10 - 15 λεπτά). Μετά ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη στον δεύτερο κουβά και στην συνέχεια το μίγμα που έχουμε αφήσει στον κουβά Α να ζυμώνετε για μια εβδομάδα.
  Στο πάτο του κουβά Α υπάρχει λάσπη την οποία δεν την θέλουμε στον δεύτερο κουβά και δεν θέλουμε να ανακατευτεί και με το μίγμα μας. Για αυτό και κάνουμε ήρεμες και χρήσιμες κινήσεις. Βάζουμε το λάστιχο στο κουβά Α όσο πιο βαθιά μπορούμε αλλά χωρίς να ακουμπήσει στην λάσπη. Μετά ρουφάμε και όταν το μίγμα φτάσει κοντά στο στόμα μας γυρίζουμε την άκρη που ρουφήξαμε στον άλλο κουβά. Είναι η μέθοδος που μεταφέρουν την βενζίνη από το ένα ντεπόζιτο στο άλλο. Αν δεν έχεις δει ψάξε στο google μεταφορά βενζίνης με λάστιχο να δεις πως γίνετε. Έτσι μεταφέρουμε το μίγμα χωρίς την λάσπη από τον κουβά Α στον κουβά με το ζαχαρωνερο. Και το ανακατεύουμε πριν το τοποθετήσουμε από τον δεύτερο κουβά στα μπουκάλια για την δεύτερη ζύμωση. Στο τέταρτο βήμα θα δούμε κάποια πράγματα για την ποιότητα και την διαφάνεια της μπίρας αν δεν σε αφορούν πήγαινε κατευθείαν στο πέμπτο βήμα.


Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα τέταρτο. 1 από 2


Είπαμε ότι γνήσιο χρώμα της μπύρας είναι θολό και όχι διάφανο το διάφανο είναι marketing. Αν περά από αυτό θες ακόμα ένα διάφανο χρώμα για την μπύρα σου πρέπει να την φιλτράρεις και πιθανόν περισσότερο από μια φορά. Όσο καλύτερη είναι η μπύρα σου τόσο περισσότερα φιλτραρίσματα θέλει για να γίνει διάφανη. Εδω σου έχω ένα άρθρο που λέει για το πως θα καθαρίσεις το νερό. Σε ένα σημείο έχω το πως θα φτιάξεις ένα φίλτρο με κάρβουνο άμμο και βαμβάκι. Από ένα τέτοιο φίλτρο πρέπει να περάσεις το μίγμα όταν το μεταφέρεις από τον κουβά Α στον κουβά με το ζαχαρωνερο και όταν το μεταφέρεις από το κουβά με το ζαχαρωνερο στα μπουκάλια.

Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα τέταρτο. 2 από 2 


Κάποιες μπύρες το χρησιμοποιούν έτσι και άλλες έχουν τους λόγους τους. Όταν μια μπύρα τελειώνει σε er κανονικά δηλώνει μια ιδική επεξεργασία νερού. Κάποιες εταιρίες το έχουν χωρίς λόγο αλλά ο σκοπός του είναι να σου δηλώσει την καλή ποιότητα που προέρχεται από το νερό. Το οποίο κάνει άλλη ζύμωση, κρατά άλλα χαρακτηριστικά και σαφώς δίνει ακριβής γεύση. Εδω έχω το άρθρο του πως θα καθαρίσεις το νερό. Το νερό που οδηγεί στην κατάληξη er έχει καθαρίσει 5 φορές οπότε αν φτιάχνεις την μπύρα αυτοσχέδια για το κέρδος δεν σε συμφέρει να μπεις σε αυτήν την διαδικασία. Αν φτιάχνεις την μπύρα για την ιστορία και δεν σε νοιάζει ο χρόνος και η διαδικασία τότε δοκίμασε το. Από μόνη της η σπιτική μπύρα απέχει από αυτή του εμπορίου το να δώσεις και την καλύτερη ποιότητα. Που δεν έχει να κάνει μόνο με το νερό αλλά και με τα καλά υλικά, θα εκπλαγείς.


Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα πέμπτο


Έχουμε ανακατέψει το μίγμα με το ζαχαρωνερο και μετά το ρίχνουμε στα μπουκάλια. Υπάρχει ένα κόλπο που μπορείς να βάλεις κανονικά καπάκια μπύρας και να σφραγίσεις τα μπουκάλια σου με αυτό. Προσωπικά το απορρίπτω κάθετα είναι αναλώσιμο και συνεχώς σου ζητά χρήματα. Θα προτιμούσα να πληρώσω κάτι περισσότερο για κάτι καπάκια με λάστιχο και σύρμα που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θες και τα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά. Όταν το μίγμα έχει μπει στα μπουκάλια και αυτά έχουν σφραγίσει καλά, βάζουμε τα μπουκάλια σε ένα σκοτεινό ντουλάπι που να έχει θερμοκρασία δωματίου. Και αν γίνεται και μέσα σε τελάρο μπύρας γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο να σκάσουν κατά την ζύμωση. Όχι κανένα τρομερό μπαμ αλλά καλύτερα να είσαι προσεκτικός. Τα αφήνουμε εκεί για δυο εβδομάδες και μετά είναι έτοιμα για να τα πιούμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για μπυρα φωτογραφιες

ΜΠΥΡΑ Vs ΓΥΝΑΙΚΑ

-Η μπύρα είναι πάντα υγρή. Η γυναίκα όχι... 1 πόντος για τη μπύρα
-Η μπύρα είναι χάλια όταν.... είναι ζεστή... 1 πόντος για τη γυναίκα
-Μια κρύα μπύρα σε ευχαριστεί... 1 πόντος για τη μπύρα
-Για τη μπύρα πληρώνεις φόρο.. 1 πόντος για τη γυναίκα
-Αν πιεις δεύτερη μπύρα, η πρώτη δεν θα θυμώσει. 1 πόντος για τη μπύρα
-Για τη μπύρα είσαι σίγουρος πως είσαι ο πρώτος που την ανοίγει. 1 πόντος για τη μπύρα
-Αν ταρακουνήσεις την μπύρα μετά από λίγο θα καλμάρει μόνη της. 1 πόντος για τη μπύρα
-Η μπύρα ξέρεις ακριβώς πόσο κοστίζει. 1 πόντος για τη μπύρα
-Η μπύρα δεν έχει μαμά. 1 πόντος για τη μπύρα
-Η μπύρα δεν θα σου ζητήσει να την αγκαλιάσεις όταν τελειώσει. 1 πόντος για τη μπύρα

**Μπύρα Vs Γυναίκα 8-2**
-Αν είσαι άντρας κοινοποίησε αυτό το στάτους. Αν είσαι γυναίκα και θύμωσες που το διάβασες, να ξέρεις πως η μπύρα δεν θυμώνει ποτέ. 1 πόντος για τη μπύρα..........

Πηγή:http://anekdotakiastv.blogspot.gr

Τελικά,δεν έχουμε στον ήλιο...μπίρα!!  Μενέλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου