.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Το σπανάκι

ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ
Το σπανάκι πιστεύεται ότι είναι Περσικής καταγωγής (σύγχρονο Ιράν). Εισήχθη στην Ευρώπη περίπου 1000 μ.Χ. Μόλις μετά από τον δέκατο όγδοο αιώνα, άρχισε να καλλιεργείται στην Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία με τους  Ισπανούς να το μεταφέρουν τελικά στην Αμερική.
Το σπανάκι καλλιεργείται κατά τη  χειμερινή  περίοδο και ανήκει στην οικογένεια  Χηνοποδιοειδών (Chenopodiaceae). Η καλλιέργεια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της κατανάλωσης τόσο σε φρέσκο ( σαλάτες ) όσο  και επεξεργασμένο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Το σπανάκι ωριμάζει  γρήγορα (37 έως 45 ημέρες) και ευδοκιμεί καλύτερα κατά τη διάρκεια των δροσερών, υγρών εποχών του χρόνου. Κατά τη διάρκεια θερμού καιρού και μεγάλης ηλιοφάνειας, το σπανάκι θα παράγει σπόρους. Εκτός από μεγάλους μυς, ο Ποπάι είχε πιθανό και υγιή μάτια. Η έρευνα έχει δείξει ότι το σπανάκι είναι μία από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές της λουτεΐνης, μια φυσική χρωστική ουσία που προστατεύει τα μάτια από εκφύλιση της ώχρας και τον καταρράκτη. Οι διατροφολόγοι προτείνουν ότι 6 έως 12 mg λουτεΐνης πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Μόλις ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει 13 mg. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ο Ποπάι έτρωγε το σπανάκι του. Το σπανάκι έχει παρόμοιες συνθήκες ανάπτυξης και απαιτήσεις όπως το μαρούλι, αλλά είναι πιο εύκολο τόσο στη ανάπτυξη του όσο και την ικανότητά του να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Είναι υψηλότερο σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες από τα περισσότερα καλλιεργούμενα χόρτα, και μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α, Β, και C.
20130505-200051Spinach (1)spinach-after-four-weeks-in-hugelkultur-raised-bed4647785119_2c2ac8d02e_oΚαλλιέργεια
Το σπανάκι μεγαλώνει πιο γρήγορα σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη πλούσια σε οργανική ύλη, όπως κόμποστ ή χωνεμένης κοπριάς και με pH από 6,5 έως 7. Για να καλλιεργηθεί  δύο φορές το χρόνο, θα πρέπει να φυτευτεί  περίπου 4 έως 6 εβδομάδες πριν από την τελευταίο παγετό της άνοιξης, και πάλι 6 έως 8 εβδομάδες πριν από την πρώτο παγετό το φθινόπωρο. Φυτέψτε τους σπόρους 2,5 εκατοστά αν σπόρο, ένας εκατοστό βάθος, στις γραμμές 30 εκατοστά μεταξύ τους. Σε βαρύ άργιλο, οι σπόροι πρέπει να καλυφθούν με κοσκινισμένο χώμα για να αποτραπεί η επιφανειακή κρούστα. Κρατήστε το έδαφος υγρό. Όταν τα φύλλα των σποροφύτων αρχίζουν να φαίνονται , τότε τα αραιώνουμε σε 7,5 εκατοστά ανά φυτό και αργότερα σε 15 εκατοστά. Το σπανάκι ωριμάζει  γρήγορα από37 έως 45 ημέρες.
Οφέλη για την υγεία
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Ποπάι έκανε τον εαυτό του πολύ ισχυρό τρώγοντας σπανάκι, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ενδέχεται επίσης να έχει βοηθήσει στο να προστατεύσει τον εαυτό του από φλεγμονώδη προβλήματα, το οξειδωτικό στρες , καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα των οστών, καθώς και σε διάφορες μορφές  του καρκίνου την ίδια στιγμή.
  • Ένα φλιτζάνι σπανάκι έχει σχεδόν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των φυτικών ινών, το οποίο βοηθά στην πέψη, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, διατηρεί χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Τα φλαβονοειδή – ένα συστατικό με αντί-καρκινικές ιδιότητες άφθονο στο σπανάκι – έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την κυτταρική διαίρεση στο ανθρώπινο στομάχι και των κυττάρων καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, το σπανάκι έχει δείξει σημαντική προστασία κατά του κινδύνου εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
  • Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει πάνω από 337% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Α που όχι μόνο προστατεύει και ενισχύει “σημεία εισόδου” στο ανθρώπινο σώμα, όπως των βλεννογόνων, του αναπνευστικού, του ουροποιητικού και εντερική οδό, αλλά είναι επίσης ένα βασικό συστατικό των λεμφοκυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
  • Ένα φλιτζάνι βρασμένου σπανάκι παρέχει πάνω από 1000% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Κ που μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική ενεργοποίηση των οστεοκλαστών (τα κύτταρα που διασπούν τα οστά), καθώς επίσης και την προώθηση της σύνθεσης της οστεοκαλσίνης, της πρωτεΐνης η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αντοχής και πυκνότητα των οστών μας.
  • Η αφθονία της βιταμίνης Κ στο σπανάκι συμβάλλει σημαντικά σε ένα υγιές νευρικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου, παρέχοντας ένα ουσιαστικό μέρος για τη σύνθεση των σφιγγολιπιδίων, που αποτελεί το περίβλημα γύρω από τα νεύρα μας.
8434520446_21a7f5bcf8_b9218314358_23e73067d3_o2264892074_ac9f725146_b6113599513_2df80f88b3_o
Συνταγή σπανάκι με τυρί
  • Συστατικά
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι (8 ουγγιές) τυρί κρέμα
  • 1 1/4 φλιτζάνι (10 ουγγιές) σπανάκι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα 12-ιντσών τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε το τυρί και αφήστε το να λιώσει. Βάζουμε το σπανάκι και το ανακατεύετε  έως ότου δέσει ομοιόμορφα. Προσθέστε έως 3 κουταλιές της σούπας νερό εάν το μείγμα φαίνεται πάρα πολύ ξηρό. Πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο στην κορυφή και προσθέτουμε με αλάτι και  πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου