.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Καλαμάρια:Το ψάρεμα και τα μυστικά τους.


Νά λοιπόν που ο καλός Θεός τα έχει όλα κανονισμένα! Όπως μας εφοδιάζει την περίοδο της σαρακοστής με τις σουπιές,έτσι και για την νηστεία της περιόδου των Χριστουγέννων,γεμίζει απλόχερα τη θάλασσα με ενα νηστίσιμο και πεντανόστιμο μεζέ. 
Τα καλαμάρια.
Καθώς λοιπόν γεμίζει η θάλασσα με αυτά τα πεντανόστιμα κεφαλόποδα,γεμίζουν και οι ακτές τη νύχτα με επίδοξους καλαμαροκυνηγούς που επιδίδονται μετα μανίας στο ψάρεμα τους ασκώντας το γνωστό "πέτα,σύρε,κλώτσα,τράβα"μέχρι την πολυπόθητη αίσθηση του "μαγκώματος"
ΠΟΤΕ ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΙ:
Απο την βάρκα,την νύχτα αλλά και την ημέρα χαμηλά στο βυθό.Απο την ακτή,μεταξύ 6 και 10 το βράδυ,με ευνοικό καιρό:1-2 μποφώρ,πολύ καθαρά νερά,και ο αέρας να φυσά την πλάτη μας.Φεγγάρι η όχι?Ασχετο.Εκείνο όμως που χρειάζεται,είναι απόλυτη ησυχία,αργές κινήσεις με κοφτά μικρά τινάγματα και προς Θεού,όχι φώτα μέσα στο νερό.Τρομάζουν και εξαφανίζονται.Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι το φώς που τα προσελκύει αλλά ο γόνος που συγκεντρώνεται κοντά στο φώς.Πολύ καλή δουλειά κάνουν οι φακοί UV με τους οποίους φορτίζουμε τις καλαμαριέρες.


ΠΩΣ ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΙ.
Μπορείτε να τα ψαρέψετε με καλαμαριέρες χρησιμοποιώντας ένα ανάλογο καλάμι.Το σκληρό καλάμι μπορεί να κόβει τα πλοκάμια γι,αυτό χρειάζονται καλάμια"τσίχλα"που να μπορούν να αποσβέσουν τις κόντρες των καλαμαριών.Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά και σχετικά φτηνά καλαμάκια ειδικά για τα καλαμάρια.Προτείνεται νήμα ΡΕ 0,8 εως 1,0 και παράμαλο 0,25 αόρατο σε μηχανισμό μεγέθους 2,5-3, με 5:1 σχέση μετάδοσης.Με αυτά τα νούμερα έχω βγάλει άνετα καλαμάρια του κιλού.
Προσοχή:Δεν χρειάζεται να πουλήσετε χωράφι αγοράζοντας συνεχώς καλαμαριέρες.Και οι κινέζικες του ενός ευρώ κάνουν, αλλά με την σωστή χρησιμοποίηση. Επειδή η πλεύση που έχουν οι κινέζικες δεν είναι και η καλύτερη,δεν τις αφήνουμε να πατώσουν αλλά ψαρεύουμε στα μεσόνερα η λίγο πιό πάνω απο τον βυθό.Πάντως η ιδανική ανάκτηση είναι η εξής:Μετά από μιά πολύ μακριά βολή,αφήνουμε την καλαμαριέρα να πατώσει τελείως.Στη συνέχεια κάνουμε τρία απανωτά κοφτά τινάγματα και αφήνουμε και πάλι να πατώσει μαζεύοντας τα μπόσικα.Μετά απο 5-6 δευτερόλεπτα(για τις σουπιές περιμένουμε 20-30) επαναλαμβάνουμε τα τινάγματα και αφήνουμε και πάλι να πατώσει.Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να έρθει και πάλι έξω η καλαμαριέρα,και να επαναλάβουμε τη βολή.

ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ.
Για το τηγάνι:Καθάρισμα,κόψιμο σε ροδέλες στενές,  καλό πλύσιμο και στράγγισμα.Αφού στεγνώσουν καλά,τα αλευρώνουμε σε μιά σακούλα με ενα μέρος αλεύρι , ένα μέρος κορν φλάουερ,μιά κουταλιά γλυκού πάπρικα,λίγο πιπέρι και αλάτι.Τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι τόσο όσο να κολυμπούνε,για πολύ λίγο (50 δευτερόλεπτα)
Για τα κάρβουνα θα πρέπει πρώτα να μαριναριστούν στο σκέτο ελαιόλαδο για 3 ώρες χωρίς τίποτα άλλο.Στην συνέχεια,ψήσιμο στη σχάρα για 7 λεπτά περίπου απο κάθε πλευρά.Αλάτια ,λεμόνι και καρυκεύματα,μετά το ψήσιμο.Για πιό πολύπλοκες συνταγές με ρύζι,με κριθαράκι,με χόντρο,με σπανάκι κλπ,ανοίξτε  ενα οδηγό μαγειρικής.Τα λέει καλύτερα απο μένα.Καλά να περνάτε!!

Μενέλαος
Ευζωιδάκης(!!)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου