.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Να «ακούνε» τα δέντρα για την λίπανση συμβουλεύουν τους παραγωγούς οι ειδικοί

dentra_lipansi

Να «ακούνε» τα δέντρα της φυτείας τους και κυρίως να προσέχουν την ισορροπία μεταξύ των θρεπτικών ουσιών που ρίχνουν και εκείνων που φεύγουν από το οικοσύστημα μέσω των καρπών και των κλαδιών, ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της λίπανσης και να μειώσουν τα κοστολόγιά τους, παροτρύνει τους δενδροκαλλιεργητές ο καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Νάνος.

Απευθυνόμενος σε πάνω από 150 καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων, από την ευρύτερη περιοχή του νομού Ημαθίας, ο έμπειρος επιστήμονας συμβούλευσε ότι σε σχέση με το άζωτο, ο όγκος της λίπανσης θα πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογος του μεγέθους της βλάστησης στο φυτό.
«Όταν έχετε λιγότερη βλάστηση και φωτίζεται καλύτερα το δέντρο από πάνω μέχρι κάτω, θα έχετε βλαστούς με καρποφορία και χαμηλά. Άρα θα έχετε καλύτερα ροδάκινα, λιγότερο τετράνυχο και αφίδες, γιατί δεν θα έχει λαίμαργους βλαστούς για να ταϊστούν, πιο λίγες ασθένειες, εν γένει, ενώ δεν θα απαιτείται και έντονο αραίωμα. Και μη διανοηθείτε, αν έχετε 4-5 τόνους φρούτα στο δέντρο, ότι το άζωτο θα σας βοηθήσει για να πάρετε μεγαλύτερη παραγωγή. Θα χάσετε. Οπότε λιγοστέψετε το άζωτο, ακόμη και στο μηδέν αν χρειαστεί κι οι εφαρμογές μόνο μετά τη συγκομιδή, καλοκαίρι ή Σεπτέμβριο το πολύ 1-2 μονάδες, για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα και να κερδίσετε χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Προσοχή στο συνδυασμό καλίου με ασβέστιο και μαγνήσιο
Συνέστησε, επίσης, «ασυζητητί τη χρήση Καλίου για την ανάπτυξη των καρπών», αλλά ζήτησε προσοχή στο συνδυασμό με το ασβέστιο και το μαγνήσιο. «Μην το παρακάνουμε. Γιατί αν βάλω πολύ κάλιο και έχω και πολύ μαγνήσιο, θα δημιουργήσω πρόβλημα με το ασβέστιο. Και πρέπει να ξέρετε ότι κακή διατροφή του φυτού, ως προς το ασβέστιο, σημαίνει περισσότερες ασθένειες, πιο μαλακά φρούτα, τα οποία θα σαπίσουν πιο γρήγορα στο ψυγείο και δεν θα κοκκινήσουν», ανέφερε ο κ. Νάνος, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως σημαντικό στοιχείο στη δενδροκομία είναι και το Βόριο, η έλλειψη του οποίου «μπορεί να σας μειώνει την παραγωγή του χωραφιού, χωρίς να το έχετε πάρει μυρωδιά».
Από τα φύλλα του δέντρου καλύτερη απορρόφηση φωσφόρου
Για το φώσφορο σημείωσε πως δεν είναι εύκολα διαθέσιμος στο δέντρο από το έδαφος, είτε υψηλό, είτε χαμηλό είναι το Ph του και τόνισε πως «όσο πιο νωρίς το βάλουμε το χειμώνα, τόσο περισσότερο δεσμεύεται με το ασβέστιο ή με το σίδηρο. Άρα πρέπει να τον δώσετε στο δέντρο με άλλο τρόπο, όπως με εφαρμογή διαφυλλικών ή υδρολίπανση».
Σε σχέση με το πυρίτιο, έκανε λόγο για ένα καινούριο υλικό που μπορεί να βοηθήσει το ασβέστιο να κάνει τα φυτά ανθεκτικά σε καταπονήσεις (π.χ. ζέστες) και να κρατήσει πιο σφιχτούς τους καρπούς. Χαρακτήρισε τα αμινοξέα «πολύ αποτελεσματική τροφή για τα δέντρα», υποστήριξε πως τα χουμικά βελτιώνουν γενικότερα τη λειτουργία των ριζών και τη ζωντάνια του εδάφους, ενώ ζήτησε προσοχή για τα φωσφονικά, καθώς αφήνουν υπολείμματα στους καρπούς και αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία να επιστραφεί παραγγελία από το εξωτερικό.
Αναγκαία η εντατικότερη υδρολίπανση στα nana υποκείμενα
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο καθηγητής και στη διαχείριση οπωροφόρων με nana υποκείμενα, τονίζοντας ότι εκεί πρέπει να είναι πολύ πιο εντατική η υδρολίπανση. «Σχεδόν όλα τα σκευάσματα πρέπει να τα βάλετε με υδρολίπανση, γιατί είναι λίγες οι ρίζες και δραστηριοποιούνται σε λίγο όγκο χώματος», ανέφερε και σημείωσε πως σε υποκείμενα όπως Gisela για την Κερασιά και 9 για τη Μηλιά το πότισμα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 40 πόντους βάθος, γιατί από εκεί και πέρα χάνονται θρεπτικά, μια και δεν υπάρχει ριζικό σύστημα. Στα μεγαλύτερα υποκείμενα, τόνισε, η κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά σε κάθε περίπτωση η υδρολίπανση μεταφέρει θρεπτικά εκεί που είναι ενεργές οι ρίζες λόγω άρδευσης.
Αναφερόμενος σε πειράματα που έχει κάνει σε συνεργασία με την εταιρεία «Θεόφραστος», η οποία εξειδικεύεται σε σκευάσματα με οργανική ουσία με διάφορες μορφές αζώτου και ασβεστίου, κυρίως για διαφυλλικές μεταχειρίσεις κι υδρολίπανση, ο κ. Νάνος υποστήριξε πως παρατήρησε πολύ καλή πρωίμση σε υπερπρώιμα ροδάκινα Francoise  με βελτίωση μεγέθους, χρώματος φλοιού κι οργανοληπτικής ποιότητας, σε φυτεία στη Ροδιά Τυρνάβου, καθώς και βελτίωση του μεγέθους, του χρωματισμού και της γευστικής ποιότητας σε σταφύλια ποικιλίας Crimson Seedless στον Γάζωρο Σερρών και στην Κρύα Βρύση Πέλλας.
Αύξηση παραγωγής και ξηράς ουσίας σε καλλιέργεια ακτινιδιάς
Στην ίδια εκδήλωση ο δρ Θωμάς Σωτηρόπουλος από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας του ΕΛΓΟ Δήμητρα παρουσίασε αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος ήδη δύο ετών σε φυτεία ακτινιδιάς, στο οποίο αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα υγρών οργανικών λιπασμάτων της εταιρείας «Θεόφραστος», η οποία ήταν και χορηγός της εκδήλωσης. Σύμφωνα με αυτά, σε μια μεταχείριση το βάρος των καρπών έφτασε τα 142 γραμμάρια, η αύξηση παραγωγής, σε σχέση με τον μάρτυρα, ήταν κατά 400 κιλά το στρέμμα, ενώ υπήρξε ενίσχυση της συνεκτικότητας των καρπών και της περιεκτικότητας τους σε ξηρά ουσία, που είναι κρίσιμο στοιχείο για τη γεύση του φρούτου, αλλά και για την τιμή του προϊόντος, σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία.
Το «Α» και το «Ω» η μείωση της ακρότονης τάσης στη δενδροκομία
Στην παρέμβασή του ο διευθυντής της «Θεόφραστος», Τάσος Παππάς παρουσίασε τα διάφορα υγρά οργανικά λιπάσματα της επιχείρησης και πώς αυτά επιδρούν θετικά σε καλλιέργειες όπως είναι τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα ακτινίδια, τα κεράσια, τα σταφύλια ποικιλίας Crimson και άλλες. Επίσης χαρακτήρισε ως το «Α» και το «Ω» στη δενδροκομία το να μπορούν οι παραγωγοί με κάποιο σκεύασμα να μειώνουν την ακρότονη τάση, ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη έκπτυξη των οφθαλμών και έτσι να απολαμβάνουν μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή, με μικρότερο κόστος, αφού οι επεμβάσεις θα γίνονται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης του καρπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου